Oldal kiválasztása

Katt ide: ... ajándékba kap egy inget!

Milyen volt az 1800-as évek divatja a férfiak és a nők körében?

Ebben a cikkben ismét egy kis időutazásra invitáljuk Önt: tudja milyen volt az 1800-as évek divatja? Mit viseltek a férfiak, és mit a nők? És mi az, ami ebből napjainkra is megmaradt?

Milyen volt az 1800-as évek férfi divatja?

Az 1800-as évek divatjában a leglátványosabb változás az volt, hogy a cifra, díszes ruhákat fokozatosan egyszerűbb darabokra cserélték. Ezt a változást az angol divat ihlette, és a praktikumot tartotta szem előtt. Így váltak egyre népszerűbbé az öltönyök, szmokingok és frakkok, zsakettek.

A zsakettet az különböztette meg a frakktól, hogy sokkal nagyobb szabadságot adott: a nadrág és a mellény lehetett más színű is, a hozzá viselt ingnek pedig nem kellett visszahajtott ujjúnak lennie. A nyakkendő és csokornyakkendő akár színes is lehetett. A szmoking esetében annyit lehetett variálni a teljes öltözeten, hogy a frakkhoz idővel szigorúan hordandó mellény helyett elég volt egy derékra kötött spanyolöv viselete. A frakk és a zsakett kötelező kiegészítője volt a fekete cilinder, a rojtos végű fehér sál és szintén fehér színű kesztyű.

Ebben a században jelenik meg a mellény is, mint az elegáns viselet része, emellett pedig ekkor váltak népszerűvé az olyan kiegészítő darabok is, mint a sétapálcák, a kesztyűk és a díszzsebkendők. Az 1860-as években a fodor kiment a férfi divatból, bár a nőiben továbbra is népszerűségnek örvendett. (Ez nem kopott ki végleg, a 21. században is népszerűek még a fodros nyári ruhák.)

A csákók ideje is lejárt: utat törtek maguknak a kalapok és a cilinderek. Ebben a században fokozatosan forrta ki magát az etikett, hogy mikor, milyen eseményre pontosan milyen fejfedőt illik felvenni. A 18. századi divat jellemzője volt, hogy a legelegánsabb ruhákhoz cilindert, a szmokinghoz a homburgot, a hétköznapokban pedig a korábban lovaskirándulásokhoz kötődő, bukósisakként funkcionáló keménykalapot hordtak. Nyáron megjelentek a nagyobb karimájú, szellős szalmakalapok. Fokozatosan váltak az új darabok elterjedté, trenddé, majd az elegáns férfi alapvető kellékeivé. Az volt alapvetően a jellemző, hogy amíg a darabok egyszerűsödtek, addig a választék egyre szélesebbé vált.

A kevésbé elegáns, hétköznapi eseményekhez két- vagy háromrészes öltönyt hordtak, általában keménykalappal. Az öltönyökkel kapcsolatos legfontosabb szabály az volt, hogy derékövet kizárólag a kétrészes öltönyökhöz vettek fel, mert egyébként a mellény fennakadt volna az öltönyön, és nem tudta volna követni a derék vonalát. A háromrészes ruhához így kizárólag nadrágtartó viselése volt elfogadható.

Milyen öltönyöket hordtak a férfiak ebben az időben?

Egy-két és háromrészes öltönyöket hordtak, az 1800-as évek divatja szerint. Minél több részből állt egy öltöny, annál hétköznapibb volt, szigorúan meg volt határozva, hogy az adott viselethez mit lehetett kiegészítőként felvenni. A kevésbé elegáns, hétköznapi eseményekhez két- vagy háromrészes öltönyt hordtak, ehhez illett a keménykalap. A derékövet kizárólag a kétrészes öltönyökhöz vettek fel, a mellény ezen esetben tilos volt, mert nem tudta követni a derék vonalát. A háromrészes ruhához pedig hasonló szempontok miatt a nadrágtartó viselése volt elfogadható.

1800-as évek cipődivatja

A csizma helyett is egyre többen hordtak a mindennapokban félcipőt, ezek a cipők általában bőrből készültek, és sötét színűek voltak.

Milyen férfi frizurákat viseltek az 1800-as években?

A 19. században már felgyorsult az élet és ezzel együtt a divat is, a férfiak körében is egyre népszerűbbé vált a hajvágás. Ennek köszönhetően egyre többféle forma jelent meg, egyaránt népszerűek voltak a rövid és a félhosszú frizurák is.

1800-as évek divatja
Fortepan / Wein Sarolta

Mi maradt meg mára az 1800-as évek divatjából?

Napjainkban szinte minden, 19. századi darab megtalálható valamilyen formában. Bár a hétköznapi viseletből kiszorultak, a kiemelt ünnepnapok divatjaként, vagy elegáns rendezvények, munkahelyek uniformisaként továbbra is jelen vannak. Léteznek persze kivételek is: a zsakett vagy a cilinder inkább már csak múzeumi darab. Ebben a cikkünkben megtalál mindent, amit a mai elegáns viseletről tudni érdemes.

Az 1800-as évek női divatja: ruhák, cipők, frizurák

Már a század első felében jelentős változások következtek be a női divat terén is. A női ruhákról elmaradt az uszály, visszafogottabb lett a dekoltázs, ugyanakkor merészebb, mélyebb a hátkivágás. A szoknya szűkebb és rövidebb, tehát praktikusabb lett, de a fodrok teljesen nem maradtak el: több soros fodorcsíkkal díszítették a szoknyát. Az öveket, vagy széles szalagokat még mindig természetellenesen magasan, a mellek alatt helyezték el. A női viseletben a mellény is hangsúlyos szerephez jutott ebben az időszakban: nyakát gallérszerűen kihajtották, hosszú, buggyos ujjal együtt tervezték meg a szabóságokban. Az 1820-as évek elejétől kezdve a ruhák derékvonala fokozatosan visszakerült a természetes helyére, ezzel azonban visszavonzott a mindennapi viseletbe egy természetellenes darabot: a fűzőt.

A századforduló éveinek divatját a formák és az anyagok sokfélesége jellemezte. Divatosak voltak a színes és a kockás mintájú textilek. Kedvelt anyag volt a selyem, a taft, a brokát, a krepp és a muszlin. A ruhaujjakat eleinte tollpárnákkal tömték ki, később pedig drótvázzal merevítették, hogy igazán puffos legyen. Az 1840-es években egy újabb régi elem tért vissza a női divatba, amely szintén nem volt túl praktikus: a krinolin, de közel két évtized múlva ezt leváltotta a harangszoknya.

1800-as évek divatja, női divat
Forrás: Wikimedia Commons

Az 1800-as évek divatja Magyarországon: milyen jellemezte a divatot hazánkban?

A divat egyre egyszerűbb lett: a férfiak ruhatárában háttérbe szorultak a Zrínyi kabátok, de a kiemelt ünnepnapokon továbbra is megmaradtak, és évtizedeken át a férfi elegancia szimbólumai voltak – párhuzamosan az új darabokkal.

Az öltözködési etikettet most sem egyszerű betartani, nem hogy 200 évvel ezelőtt! Alapvetően az 1800-as években sokkal több íratlan szabálynak kell megfelelni, mint napjainkban. Ráadásul ugyanúgy résen kellett lenni ahhoz, hogy lépést tartson valaki a divattal, mint jelen korunkban: a divat ebben a században – legyen férfi vagy női -, de egyaránt többszörös és jelentős változásokon esett át ahhoz képest, mi volt a trendi a 18. században. És hogy honnan lehetett értesülni a változásokról? A ruházati divatról a férfiak a szabóiktól vagy a szájhagyományból informálódtak, akik egyébként maguk is alakították a divatot. A szájhagyományt fokozatosan váltotta fel az írott és illusztrált a sajtó. Itthon egy kicsit megkésve, 1829-ben jelent meg az első divatrajz az újságban, és egészen a 1830-as évek végéig kellett várni az első divatlapra.

Ez volt tehát a 19. század – ha további kalandozásokra vágyik a divattörténelemben, olvassa el alábbi cikkeinket is!

META

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0