Oldal kiválasztása

Katt ide: Szövetkabát kiárusítás, 19.990 Ft-ért!

90-es évek divatja: így öltözködtünk akkoriban

Milyen volt a divat a 90-es években? Mit viseltek a férfiak és a nők? Egyáltalán mi történt akkoriban, és hogyan hatott ez a 90-es évek divatjára? Megmutatjuk!

Az 1990-es évek különösen izgalmas időszak: megszűnik a több évtizedig fennálló Apartheid rendszer Dél-Afrikában, Németország újraegyesül, miközben felbomlik a Szovjetunió és Csehszlovákia. Az évtizedre súlyos árnyékként vetül a Ruandai népírtás, az Öbölháború, valamint Magyarország déli határától néhány kilométerre zajló Délszláv Háború. A Magyarországra betörő vadkapitalizmus eddig soha nem látott társadalmi különbségeket teremt.

Az 1990-es évek Michael Jackson és Madonna fénykora, a szerencsésebbek még élőben hallgathatták Curt Cobain-t is, a korai Guns ’n Roses-t, elszaporodtak és óriási hatást tettek a divatra a fiú- és lánybandák, és az évtized vége felé robbant be Britney Spears, aki később a 2000-es zeneiparának meghatározó alakjává vált.

90-es évek divatjára nagy hatással voltak az akkor fiú és lány bandák

Ilyen volt a férfi divat a 90-es években

Az 1990-es évek férfi divatjára meglehetősen furcsálkozva tekint a mai kor, és már retrónak számít. Az első, és legszembetűnőbb különbség a nadrágok fazonja és viselete. Az igazán divatos nadrág annyira bő volt, hogy szinte nem is lehetett járni benne. Érdekesség, hogy már akkor is hódított a halásznadrág, amit többen még mind a napig viselnek, a divatszakemberek nagy bánatára.

A Backstreet boys, New Kids On The Block, East 17 és más fiúcsapatok hatására megjelentek a hosszúnyakú felsők is, amelyeket általában farmernadrággal hordtak. Szintén az ő hatásukra a férfiak előszeretettel viseltek karika fülbevalót, és szinte csak az számított menőnek, aki a baseball sapkáját hátracsapva viselte.

A 90-es években kezdtek egy kis szubkultúra, a hip-hop divatelemei beszivárogni a mainstream kultúrába, amit főleg a már előbb említett buggyosabb nadrágokon, illetve a lapos karimájú sapkákon lehetett tetten érni. És persze ott volt még a kantáros nadrág, amelynek csak ez egyik hevederét csatolták be, ilyet viselt például Will Smith és az ’N SYNC tagjai is.

90-es évek öltöny-divatja

Az öltönyök terén egy meglepő fordulat következett be. Az 1990-es évekre a hagyományos öltönyöket majdhogynem végérvényesen legyőzte az úgynevezett business casual irányzat. Már nem kellett öltöny a munkába járáshoz, így azt is lehet mondani, hogy egy egész generáció felejtette el az öltönyökhöz kapcsolódó alapokat, mint például a nyakkendő megkötésének fortélyait. Ennek ellenére természetesen maradtak olyan élethelyzetek, amikor az öltöny volt az elvárt viselet.

Az ebben a korban trendinek számító öltönyökön érezni lehetett a korra jellemző divatjegyeket. Az öltöny nadrágok bővebb szabásúak voltak, a nyakkendők pedig szélesek. A redők mind az öltönynadrágokon, mind a zakón és az ingen népszerűvé váltak, ennek oka a rossznyelvek szerint a kilencvenes években a nagymértékű gyorsételfogyasztásnak köszönhetően megnövekedett derékbőség volt.

A színek tekintetében az 1980-as évekhez viszonyítva már sokkal kiegyensúlyozottabb helyzettel lehetett találkozni. A markáns, rikító neonszínek helyét átvették a hagyományosabb, sötétebb, és természetközeli színek, mint például a barna vagy a kék.

A smart casual vonalnak köszönhetően sokkal kényelmesebbé váltak az öltönyök, ami a bővebb szabásnak illetve az anyaghasználatnak volt köszönhető. Az évtized előrehaladtát, az új évezred beköszöntének közeledtét az egyre jobban szűkülő szabásvonalon lehetett tetten érni, mígnem a 2000-es évekre szinte teljesen eltűnt az 1990-es éveket meghatározó bő szabásvonal.

Férfi cipő divat a 90-es években

A korszakban továbbra is népszerűek voltak az 1984-ben bemutatott Jordan, és hasonló sportcipők, és egyre elfogadottabb dologgá vált, hogy az öltönyhöz valaki sportcipőt hordjon. Ez a lazuló társadalmi normák miatt általánosabbá váló smart casual egyik alapja.

A gördeszkás kultúra kultikus cipője, a Vans is egyre népszerűbbé vált, nem csak a sportot űzők körében, és a tornacipők is általánosan elfogadott utcai viseletté lettek. Érdemes még megemlékezni a platformcipőkről, amik még a férfiak körében is hódított.

A hagyományos öltönycipőket sem kímélte a változás szele. A hegyesebb orrú cipők helyét lassan átvették a szögletes, tompább darabok. A színek tekintetében (persze az egyedi kirívó esetektől eltekintve), az évtized nem hozott nagy áttörést, továbbra is a fekete és a barna vitték a prímet.

A 90-es években a tornacipő utcai viselete elfogadottá vált

Férfi frizurák a 90-es évekből

Az 1990-es évek kultikus hajviselete az úgynevezett függöny frizura volt, ami a gombafrizurához hasonló: a fejtetőn hosszabbra hagyott haj egyfajta függönyként ölelte körbe a fejet. A hajviselet jeles képviselői többek között Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, valamint David Beckham voltak.

Emellett nagyon nagy népszerűségnek örvendtek a szőke melírcsíkok, szinte nem lehetett egy vonzó férfit elképzelni vastag szőke melír nélkül. Ehhez persze nagyban hozzájárultak a már korábban említett fiúcsapatok is. Volt aki nem állt meg egy-egy tincs kiszőkítésénél, hiszen az 1990-es években a teljesen tejfölszőke haj sem volt ritka – bizony, a férfiak körében sem.

Nagy áttörést jelentettek a férfiak számára egyre szélesebb választékban elérhető hajápolási termékek, ezen belül a zselék. Ezt többnyire előszeretettel ki is használták az erősebbik nem tagjai, így ha valakinek nem függönyfrizurája volt, akkor a felzselézett haj volt elengedhetetlen része a korabeli stílusos férfi kinézetének.

Milyen volt a női divat, női frizurák, női cipők?

Az 1990-es évek a női ruhadarabokon is hagyott maradandó nyomott, érdekesség, hogy egyes elemek manapság újra divatosnak számítanak. Ilyen például a crop top azaz a haspóló, amely az 1990-es években élte virágkorát, és majd’ 20 évig feledésbe merült – de ma újra láthatjuk mindenhol.
Hasonló mondható el a platformszandálokról is, amelyre a kétezres években már csak mosolyogva emlékeztek vissza az emberek, kicsit sem sejtve, hogy pár évtized múlva visszatér a fazon. Szintén divatos volt még (és újra trendi) a choker nyaklánc, ami minden ruhához illik, és a kockás ing, aminek elterjedését főleg Curt Cobain ihlette.

A férfiak mellett a nők körében is elterjedt volt a kantáros farmer, amelyet könnyen lehetett az évszakhoz igazítani: ősszel egy vastagabb kardigánnal, nyáron pedig egy lengébb felsővel, vagy crop toppal igazán jól mutatott.

A 90-es években elfogadottá vált, hogy a nők is kantáros nadrágot hordanak

Egy korabeli magazint fellapozva szinte minden oldalon lehet nyitott vállú felsőkkel találkozni, amik a nyakat teljesen körülölelték, míg a vállakat szabadon hagyva az alkart ismét teljesen lefedték.

Az 1990-es években divatos volt a göndör haj: elég csak a Julia Roberts fürtjeire gondolni és máris világossá válik, hogy mi is számított akkoriban trendinek. Azonban nem lehet szó nélkül elmenni a Spice Girls mellett sem, a tagok változatos hajviselete az utcán szinte mindenkin visszaköszönt. Népszerűek voltak még a hatalmas, egész kontyot befedő hajgumik, és óriási hajcsatok, a csuklóján pedig szinte mindenki fonott vagy bőr karkötőket viselt, amikre sokszor idézetek, vagy egy-egy szó volt írva.

A smink tekintetében a barna kontúros ajkak, a rajzolt szemöldök valamint a markáns színű szemhéjfesték hódított.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0