Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Férfi farmernadrág típusok – kisokos a stílusos férfiak számára

Taper, bő szárú, slim fit – ezek mind férfi farmernadrág típusok. Melyik mit jelent? Kinek melyik jó? Melyik most a trendi, és melyiket hagyja inkább a szekrényben? Segítünk!

Nemtől és kortól függően minden korosztálynak vannak úgy nevezett alapdarabjai a szekrényében. Talán a farmernadrág az egyetlen, ami örök, maximum a fazonja változik az idővel. Ki gondolta volna 1870-ben, amikor elkészült az első farmernadrág, hogy ennyire népszerű lesz?

Mára már nem csak egyféle típus létezik, ahány gyártó, annyi elnevezés, a nyelvek közötti fordításokról és elfordításokról nem is beszélve. Kicsit járjuk körül együtt a férfi farmernadrágok típusait, elnevezéseit sőt, némi stílustanácsadással is megfűszerezzük a kisokosunkat, hogy segítsünk eligazodni a farmerek világában.

Férfi farmernadrág típusok

Egy kis farmertörténelem

A farmernadrág a bakancshoz hasonlóan eredetileg munkaruha volt, mindkettő később a lázadás jelképévé, végül egyre inkább hétköznapivá váló ruhadarab lett. Nem sokan gondolnák a mai farmernadrág divatot végignézve, hogy ezt valaha egy favágó igényeire szabva készítette el Jacob Davis szabómester, ugye?

Idővel a farmer egyre nagyobb piacot hódított meg. Változott az anyaga, a varrása, a varrás utáni eljárások, amitől sokkal kényelmesebb lett. A farmer ugyanis még 40-50 éve is nagyon merev volt, gyakorlatilag szó szerint megállt a sarokban. Ezt a durva, merev érzést az elvetemültebb használók úgy orvosolták, hogy felvették vadonatúj farmernadrágjukat, és belefeküdtek egy kád vízbe (ezt a Házibuli című filmben is láthattuk a 80-as években.) Ahhoz, hogy a nadrág a majdani viselőjére igazodjon, és egy kicsit megpuhuljon, a testen kellett, hogy megszáradjon.

Mennyivel egyszerűbb dolgunk van most, hiszen a gyártási folyamatba manapság már bele van építve a mosás is, így a farmernadrág azonnal kényelmes viselet! Nekünk csak a temérdek típus közül kell kiválasztanunk azt, amit igazából szeretnénk, mert tudjuk hogy nekünk való, és jól is áll.

Férfi farmernadrág típusok

Miért fontos, hogy a megfelelő farmert válassza?

Ma laza péntek van, felkapok egy farmert, gondolhatja a legnagyobb természetességgel. Azonban farmernadrág és farmernadrág között is van különbség. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a megjelenés sokat elárul rólunk, és az első benyomás nem megismételhető. Ezért fontos az, hogy ha farmernadrágot húzunk is, legyünk önazonosak és az adottságainknak megfelelő stílust válasszunk.

A jó farmer kiválasztásnál nem csak azt kell figyelembe venni, hogy mit akarunk magunkról elmondani, hanem a testalkatunkat is reálisan kell látnunk. Például, akinek eleve nagyon vékony lábai vannak, az ne vegyen fel túlzottan bő, vagy túl szűk nadrágot, egy kis pocakkal nem áll jól a csípőfazon… Ezért most segítünk eligazodni a farmerek világában!

Milyen férfi farmernadrág típusok léteznek?

A kínálat nem is olyan egyszerű, hiszen ahány gyártó, annyi fantázianév. De vannak azért alapkategóriák és -típusok amelyek körülbelül azonosak. Ezeket vesszük most sorba: kezdjük is a legegyszerűbbel, mondhatni a kályhától.

Klasszikus, straight típusú farmernadrág

Vissza a favágóhoz, illetve az ő nadrágjához. Ez az úgynevezett 501-es farmernadrág, ez hasonlít a legjobban az eredetihez. A szabása egyenes, azonos a méret a combnál és a bokánál egyaránt.

A klasszikus farmernadrág minden átlagos embernek jó választás lehet, illetve praktikus minden olyan esetben, amikor bizonytalan a fazont illetően, hiszen ezzel nem nyúlhat mellé.

Igazából a klasszikus farmer szabása miatt nem helyez semmit sem előtérbe, sem az előnyöket, sem a hátrányokat nem domborítja. Teltebb, izmosabb férfiaknak, illetve az idősebb korosztálynak javasoljuk, akik nem szeretik a testre simuló fazonokat. Lazább inggel kellemes viselet akár az irodába, vagy könnyebb fizikai munkavégzésre is.

Ha már klasszikus, akkor ezt leginkább az igazi farmerkék színben javasoljuk, mint kihagyhatatlan darabja a gardróbnak. De feketében egy bőrcipővel és sportzakóval akár még egy lazán-elegáns eseményre is felveheti.

Természetesen ennek vannak variánsai is, például a slim straight farmer egy hagyományosan egyenes szabású nadrág kicsit szűkebb variációja.

Férfi farmernadrág típusok

Skinny fazonok

Jelenleg ezek talán a legdivatosabb farmerek. A skinny dereka kicsit alacsonyabban van szabva, ezért rövidebb pólóval, vagy biciklizéshez nem ajánlott, hiszen előrehajlásnál, leülésnél óhatatlanul is le fog csúszni.

A nadrág szára keskenyebb, bokában is szűkített, így tömzsibb, izmosabb lábak esetén kényelmetlen lehet (vagy eleve bele se tud bújni).

Jelenleg a fiatal felnőtt korosztály farmernadrág-típusa ez, szűkre szabott zakóval és egy elegáns bőrcipővel akár még egy nem túl konzervatív irodába lehet hétköznapi viselet. Egy fakóbb, farmerkék nadrágot remekül tud ellenpontozni egy barna bőrcipő, hiszen a hideg és meleg árnyalatú ruhadarabok kiegészítik egymást.

Slim fit, vékony fazon

Ahogy a neve is elárulja ez az igazán vékony lábra van tervezve, inkább a tinifiúk és a vékonydongájú, szálkásan sportos férfiak nadrágja. Szűkebb, mint a skinny farmer, és csak azoknak javasoljuk ezt a típust hordani, akiknek valóban van mit megmutatni – ebben a nadrágban és a nadrág fölött is tényleg látszik minden, nagyon előnytelen, ha a nadrág felett kibuggyan egy pocak. Fontos tehát, hogy csak akkor vegyen ilyet, ha tökéletesen illik a testalkatához!

A slim fit nadrágokat nem javasoljuk még a laza irodai napokra sem, ugyanis tényleg szűkre szabottak, sőt vannak gyártók, akik az extrémen vékony férfiakra, fiúkra gondolva gyártják ezt super slimben is. Ez azt jelenti, hogy nagyon kényelmetlen lehet ebben ülni egész nap az irodában!

Mivel ez egy igazán szűk nadrág, ezt már nem az igazi farmer anyagból szabják, hanem elasztánnal keverik, ennek köszönhető, hogy követni tudja a lábak vonalát. A slim nadrágokhoz inkább pólókat, lezserebb ingeket és sportcipőt szoktak hordani.

Férfi farmernadrág típusok

Sportos fazon

Ez egy kakukktojás a felsorolásban, hiszen farmernadrágnak tűnik, de mégsem az. Módosított farmeranyagból készült, az a lényege, hogy kényelmes viselet legyen. A sportos farmernadrág dereka gumírozott, szabása igazából bármilyen lehet, mint ahogy színe, sőt mintája is. Inkább otthoni munkák végzéséhez, kirándulásokra, vagy valóban sportoláshoz ajánljuk! Mivel ez tényleg szabadidős viselet, ezért pólót és sportcipőt javaslunk hozzá.

Taper, a répa új verziója

A taper szó nyersfordításban kúpost jelent, a legközelebb akkor járunk, ha egy tipikus répafazonú nadrágra gondolunk, annak egy kicsit finomított, újragondolt, 21. századi formája. A fenékrésznél kicsit bővebb a hely, mondhatni már lezsernek is, a szárak pedig lefelé vékonyodnak, de nem tapadnak a lábszárra sem. Kicsit talán old school farmer, de szabása miatt tökéletes választás egy laza pénteki szettnek, vagy az esti csapatépítőre egy sötétebb tónusú kötött pulóverrel és sportosabb bőrcipővel.

Drop Crotch, magyarul ülepnadrág

Határozottan a fiatal generáció lázadó nadrágja. Hatalmas üleprésszel készül, nem ritka hogy a térd vonaláig leér a nadrág ülepe. Ezzel teljesen ellentétes viszont a lábszár része, ami akár egy slim nadrág testhez simulását is utánozhatja. Semmilyen körülmény között nem javasoljuk munkahelyi megjelenésre, csak szabadidős nadrágnak tudjuk elképzelni valami könnyed pólóval, vékonyabb pulóverrel.

Férfi farmernadrág típusok

Bootcut, a bő szárú farmernadrág

Ne keverjük össze a 10 évvel ezelőtti nagy divatban lévő trapéznadrággal! Igaz, ennek is lefelé, a bokánál bővülő szára van, de pont csak annyira, hogy a csizma beférjen alá. Aki ezt a típusú farmernadrágot választja, arra ügyeljen, hogy teljesen lapos talpú cipővel viselve ennek a szára le fog érni a földre hátul. Ez gyors kopáshoz, illetve esős időben csúnya felázáshoz vezet, olyan cipőt ajánlunk hozzá, aminek van egy minimális sarka.

Loose jeans, laza farmernadrág

Kicsit 90-es évek utánérzéssel tekinthetünk erre a nadrágra. Egy igazi laza nadrág, hagyományos módon a derekánál van a derékrésze, a többi pedig laza, sehol sem követi a test vonalát. Bővebb, mint a klasszikus fazon. Kicsit olyan, mintha viselőjére enyhén nagy lenne a ruhadarab, ezért különösen fontos, hogy a megfelelő méretet válassza. A loose jeanshez a túlméretes ruhadarabok, vagy az egyszerűbb, a hivatalos megjelenést teljes mértékben mellőző felsők mutatnak jól.

Férfi farmernadrág típusok

A különböző kombinációk

Az alap férfi farmernadrág típusokon túl előfordulhatnak összetettebb, bonyolultabb fazonok is a boltok kínálatában. Ha valami furcsa farmernadrág kerül a kezei közé, akkor javasoljuk hogy szedje szét a nevét, pont úgy, mint alsóban nyelvtanórán. Alany, állítmány, jelző stb.

Vegyünk például egy Super Skinny Mid rise waist Jeans-t. A farmer nevét 3 részre lehet osztani: alaptípusa a Skinny, tehát ekkor már tudjuk hogy mire is számíthatunk. Amkor a megnevezésben ilyen hangzatosabb, marketingesebb melléknevet találunk, mint super, mini és ehhez hasonlóak, akkor ott a nadrág fazonját megtartva ugyan de azon belül kicsit mégis eltérően mondjuk szűkebbre szabott darabot kapunk. A mid rise waist pedig arra utal, hogy a derékrész középen található, a deréknál, tehát nem csípő-, és nem is magasderekú a fazon.

Olvassa el ezt a cikkünket is, és tudja meg hogyan lehet régi farmeréből új táskát varázsolni:

Gyakran Ismételt Kérdések

Miért fontos, hogy szabásban megfelelő farmert válasszon?

A testalkathoz nem illő nadrág viselése előnytelen, sőt, komikus is lehet. Bár a farmer laza viseletnek tűnhet, amiből mindenki olyat választ, amilyet akar, de nagyon fontos, hogy legyen tisztában a testalkatával, a méretével és farmerból se vegyen olyat, ami ehhez nem passzol!

Melyik a manapság legdivatosabb farmer, ez kinek áll jól?

A klasszikus, egyenes szabású farmernadrág egy férfi ruhatárából sem hiányozhat, és szinte mindenkinek jól áll. Jelenleg a legdivatosabb mégis a skinny nadrág, hiszen az megmutatja a kidolgozott lábakat, de csak valóban vékony, sportos férfiakon fog jól mutatni.

Mivel lehet hordani a farmernadrágokat?

Sportzakóval, inggel vagy pólóval és nem túl elegáns bőrcipővel, de a tornacipő, sportcipő is jó választás bizonyos alkalmakra és farmer fazonokhoz.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0