0 Termék
Oldal kiválasztása

Vásárlóink véleménye

Minden véleményt válogatás nélkül megmutatunk, még a negatívakat is.

Hova illik? | Milyen eseményeken viselhető? | Kiegeszítők | Milyen szakmák követelik meg? | Tisztítás

Mikor, hova illik üzleti zakót viselni?

Ahogy már a neve is jelzi: az üzleti életben. Vannak munkahelyek, ahol már az állásinterjún kiemelik, hogy a leendő kollégának mit kell viselnie. Ez egy olyan „egyenruha”, ami közelebb áll egy ünnepi öltözethez, és a munkatársak azért viselik, hogy a cég vagy a hely egy egységes képét tudják mutatni, mint például a szállodák, a kereskedelmi szféra bizonyos ágazatai esetében.

Ha egy munkáltató elvárja az üzleti öltözéket, azt érdemes úgy meghatároznia, hogy a munkavállaló a lehető legnagyobb szabadságot kapja, hogy a méretének, stílusának megfelelően igazodhasson rá a ruha – hogy alakkövető vagy épp a szellősebb darabokat kedveli.

Milyen társasági eseményekre, alkalmakra jó választás?

Az üzleti zakó egy jól szabott, jó esetben a vásárlóra igazított, egyszerűbb, elegáns darab. Amit sokan nem tudnak, vagy nem vesznek figyelembe: ezek úgynevezett alapdarabok, amik épp azért lettek kitalálva, hogy a viselőjüket elegánsnak, kifinomultnak mutassák, de nem hivalkodók, nem rikító ruhadarabok. Ha csak egy civil eseményre akarná felvenni, ahol eleganciát akar sugározni, de nem akarja magára vonni a figyelmet, mint például egy délutáni koktélparty, vagy épp egy szabadtéri előadás, a zakóról senki nem fogja megmondani, hogy azt egyébként a munkában is hordja.

Legyen a saját ruhatárával megengedő, és ha az alkalomnak megfelel az üzleti zakó, miért ne venné fel? Hiszen pont arra tervezték, hogy kényelmes, egész nap hordható legyen! Nem érdemes azonban bevetni abban az esetben, ha nagyobb társasági esemény közeleg.

Ugyanakkor gyakran előfordul, hogy az egész napos viselet után az ember már szeret valami mást hordani. Ilyenkor a léleknek is jobban esik leváltani az esti programhoz vagy a hétvégi kikapcsolódáshoz a napi „egyenruhát”, legyen az bármilyen kényelmes vagy kellemes is.

Milyen kiegészítők illenek az üzleti zakóhoz? Miket érdemes kerülni?

Az üzleti zakó mellé a munkahelyen nem szokás nagy, feltűnő kiegészítőket venni. De minden esetben érdemes megkérdezni erről a munkáltatót: bizonyos alapszínek néha meghatározzák a cég profilját, és ezesetben kimondottan támogatják a finomabb darabok beszerzését. Nők esetében ez jelenthet kendőt, fülbevalót, kisebb ékszereket, melltűt, kitűzőt, férfiak esetében a nyakkendőt, mandzsettát.

Ha munkazakót nem a munkahelyen hordja, épp „csak úgy felkapja” egy lazább szerelés fölé, feltűnő kiegészítőkkel tökéletesen fel lehet dobni, mivel pont az a lényege, hogy ne legyen kirívó darab, a saját stílusra lehessen szabni kiegészítőkkel.

Milyen szakmák elengedhetetlen kelléke az üzleti zakó?

Nagyon sok munkahely követel meg hasonló öltözéket. Bizonyos munkakörökben, mint a banki szakma ügyfélkapcsolati oldala, a kereskedelem, a vendéglátás, de még a nagyobb multik egy-egy pozíciójához is hozzá tartozik a munkaruha viselése. Ezt fogja fel úgy, mint egy elit iskola egyenruháját: a csapatidentitást erősíti, és igazából nagyon is megkönnyíti a napi öltözködési rutint. Emellett általában a munkaadók figyelnek rá, hogy kényelmes, hordható darabokat kérjenek a beosztottaktól, amit kellemes akár egész nap is viselni.

Mennyire kényes? Milyen sűrűn, hogyan kell tisztítani?

Az üzleti zakót ideális esetben duplán, triplán érdemes megvenni, pont a tisztítás miatt: bár nem kimondottan kényes darabok, mégis többnyire tisztítóban vagy vegytisztítással kezelhető textíliákról van szó. Ilyenkor praktikus, ha van belőle egy váltás.

Ha jó minőséget választ, egyáltalán nem kényes – mindennapi, egész napos viselésre van kitalálva, azaz nem látszanak rajta a gyűrődések, bírja a lótás-futást. Hozzátartozik azonban, hogy az üzleti ruhát szinte hetente tisztítóba kell adni ahhoz, hogy megfelelő állapotban tudja viselni – tisztán és rendezetten. Ha nem a tisztítóra bízza, akkor bizony hamarabb fog tönkremenni, és végeredményben a pénztárcája bánja!