Oldal kiválasztása

Vásárlóink véleménye

Minden véleményt válogatás nélkül megmutatunk, még a negatívakat is.

Eltérés | Hova illik? | Testalkatok | Kiegészítők | Tisztítás

Szmoking és frakk. Két tökéletesen elegáns viselet, amelyeknek minden férfi ruhatárában helye van. Míg az előbbi az urak legelegánsabb viseletének számít, addig a szmoking (meghatározása szerint) tökéletes viselet a délután 3 óra utáni társasági eseményeken. Alapvetően nagyon hasonlítanak egymásra, mégis van néhány fontos eltérés a kettő között, nem beszélve a viseletükre vonatkozó szabályokról. Lássuk, miről is van szó pontosan!

Miben tér el egymástól a szmoking és a frakk?

Az egyik legfőbb különbség a kettő között, hogy a frakk összes kiegészítőjének – mint például a mellény, a csokornyakkendő, a kesztyű – fehér színűnek kell lennie. Egyetlen kivétel természetesen a fekete cipő. Elöl rövid, hátul “fecskefarokban” végződik, a kétsoros kabátot ebben az esetben nem szokták begombolni, a hosszított részre pedig „tilos” ráülni. Kötelező kiegészítője a mélyen kivágott, fehér piqué mellény, a rejtett gombolású frakk ing és csokornyakkendő. A bátrabbak nyugodtan viselhetnek hozzá cilindert vagy akár klakkot is.

A klasszikus szmoking fekete, sálgalléros, mely selyemmel borított, egysoros gombolású. A hozzáillő ing legyen fehér vagy krémszínű, visszahajtott gallérral. A szmoking színéhez passzoló nadrág mindkét oldalát csík díszíti. Elengedhetetlen kiegészítője a viseletnek az ezüst mandzsettagomb.

Mikor, hova illik viselni szmokingot és frakkot? Hova nem való?

Alkalmakat tekintve állami fogadás, bál vagy saját esküvő lehet optimális esemény az ilyen stílusú ruhadarabok viseléséhez, de komolyzenei rendezvényeken, operában, táncos összejöveteleken, hivatalos fogadásokon is tökéletesen megállják a helyüket. Érdemes tudni viszont, hogy üzleti megbeszéléseken, ebédeken, egyéb hasonlóan elegáns eseményeken túlzás viselése, ilyenkor a klasszikus öltöny bőven tökéletes megoldás lehet. Amennyiben nem biztos abban, hogy mit is illene felvennie egy adott eseményre, mindenképpen ajánlott figyelni a meghatározott „dress code”-t, ami minden esetben árulkodó.

Milyen testalkatú embereknek áll jól?

Az ideális méretű frakk vagy szmoking mindenkinek jól áll, sőt, kifejezetten feldobja a férfiak megjelenését. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy ne legyen sem túl kicsi, sem pedig túl nagy a választott darab és a hozzá tartozó kiegészítők sem. Lehet bármilyen alkatú a viselője, a legfontosabb, hogy a testvonalaihoz illeszkedő szabást és formát válasszon! Ha bizonytalan, vegye igénybe bátran ingyenes öltözködési tanácsadásunkat, illetve éljen a méretre igazítással.

Milyen kiegészítők illenek a szmokinghoz és frakkhoz?

A spanyol öv például szmokinghoz való kiegészítő, amely bátran viselhető abban az esetben, ha nem „black tie” az előírt viselet. Vőlegényeknek például kiváló kiegészítő a ceremóniához. Az elegáns férfi öltözetének kiegészítője továbbá a kesztyű, amely fehér színe miatt a frakk kiegészítője is lehet.

A frakksálat csak a frakk kiegészítőjeként lehet hordani. Ezek a fényes anyagú kiegészítők még jobban kiemelik az eleganciát. Elérhetők fehér és szürke színben egyaránt.

Nem mehetünk el szó nélkül a csokornyakkendők mellett sem, amelyek mérete állíthatók, több alkalomra is felvehetők és emellett több színben is elérhetők.

Végül, de nem utolsósorban nagyon fontos apróságok a mandzsettagombok is, amelyek nagyon sokat tesznek hozzá az elegáns megjelenéshez.

Ezek mellett alapvetően nincs is szükség egyéb kiegészítőkre, sőt, a nagyon feltűnő darabok kifejezetten előnytelenül mutathatnak egy komplett frakk vagy szmoking mellett. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni az utolsó simításoknál.

Mennyire kényes? Milyen sűrűn, hogyan kell tisztítani?

Mind a frakk, mind pedig a szmoking esetében igaz az, hogy nagyon kényes darabokról van szó, semmiképpen nem érdemes otthon tisztítani egyik részét sem. Egy megbízható tisztítóban kíméletesen varázsolják újra tisztává ezeket az elegáns viseleteket az ott dolgozó szakértők. Így biztos lehet abban, hogy nem sérül vagy megy össze az anyag, a tisztaság pedig makulátlan lesz. Fontos, hogy a foltos vagy pecsétes öltözék ebben az esetben még véletlenül sem megengedett, ugyanis nagyon sokat vesz el az eleganciából.

A fentieket látva nem kérdés, hogy legalább egy szett frakknak vagy szmokingnak mindenképpen helye van egy férfi ruhatárában még akkor is, ha jellemzően csak elvétve jár ennyire elegáns eseményekre. Ezek a darabok mind a tökéletes megjelenés kulcsai, amelyet vétek lenne nem önmagára öltenie olykor!

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0