Oldal kiválasztása

Vásárlóink véleménye

Minden véleményt válogatás nélkül megmutatunk, még a negatívakat is.

Hova illik? | Események | Munkák | Elegancia | Tisztítás | Színek

A nyakkendő az egyik legjellemzőbb darabja az elegáns férfi viseletnek. Érdekesség, hogy eredetileg nem volt általánosnak nevezhető, története a régi idők katonai egyenruháihoz vezethető vissza. Bizonyos nyakkendőtípusokat egy-egy csoport vagy rendfokozat tagjainak megjelölésére találták ki, sőt, néhány legenda szerint a nyakkendő európai pályafutása a harmincéves háború alatt indult, amikor a horvát zsoldoskatonák jelzése volt.

Mikor, hova illik nyakkendőt viselni? Hova nem való?

A nyakkendő, attól függően, hogy ki és hova viseli, sokféle lehet. Rengeteg kapcsolódó szabály van, amiket érdemes megismerni. Az általánosan ismert nyakkendő kifejezés ma már nem igazán fedi a valóságot, helyette a kravátli, four-in-hand, hat-és héthajtásos nyakkendő, csokornyakkendő vagy csíptetős nyakkendő lenne ajánlott, ami konkretizálja az adott típus jellegét. Ha azonban maradunk a mindenki számára érthető “nyakkendő” és “csokornyakkendő” felosztásnál, ezek annyira általános viseletnek számítanak, hogy stílustól függően már akár egy lazább, hétköznapi viseletnek is részei lehetnek. Egyaránt ajánlott a viselet egy üzleti megbeszélésre, esküvőre vagy más, emelkedett hangvételű alkalomra.

Milyen társasági eseményekre, alkalmakra jó választás?

Ez csupán szokás kérdése, de a mai, fiatalos öltözékben a nyakkendő egyfajta határvonal, azaz ez a ruhadarab választja el a hivatalos és a nem hivatalos öltözködést. Egy zakó a hozzá illő nadrággal és inggel egy sikkes férfi hétköznapi viselete lehet, míg ugyanez egy nyakkendővel már ünnepi megjelenést kölcsönözhet. Általában egyszerű a szabály: amennyiben különleges esemény várható, vagy az esti órákban tervez megjelenni egy nívósabb rendezvényen, akkor kell a nyakkendő. „Esemény” ebben az esetben lehet akár egy egyszerű munkaebéd is, ahol jó benyomást akar kelteni.

Milyen munkákhoz illik nyakkendőt hordani?

Vannak ún. nyakkendős munkák, ahol a hivatalos megjelenés egy átlagos munkanapon is elvárt. Ilyenek a vendéglátóipari hivatások, a katonai és hivatalban végzett munkák bizonyos területeken és azok, a nagy presztízzsel járó munkakörök, ahol mindig elvárt a formális megjelenés. Az ügyvédek, jogászok, orvosok, menedzserek világán túl is szükség lehet egy ízléses nyakkendőre, hiszen az ember képes “átöltözni” magát egy magasabb pozícióba. Ez gyakran épp úgy az előfeltétele egy előléptetésnek, mint a megfelelő szakmai tudás.

Mennyire számít elegáns viseletnek?

A nyakkendő, attól függően, hogy miből készült és milyen fajta, lehet a legelegánsabb hivatalos estély kísérője, vagy egy kevésbé díszített darab akár egy hétköznapi kiegészítőként is szolgálhat. Ha elegáns, hivatalos megnyitóra, bálra, társasági ceremóniára hívták meg, válassza a megfelelő szmokinghoz passzoló csokornyakkendőt! Amennyiben hétvégi ünnepi eseményre készül, évfordulóra igyekszik, esetleg családi ünnepségen vesz részt, megfelel egy egészen egyszerű, kényelmes darab is, ami mutatóssá teszi a megjelenését.

Milyen sűrűn, hogyan kell tisztítani egy nyakkendőt?

A legtöbb nyakkendőt általánosságban akkor érdemes csak tisztítani, ha az „bekoszolódott”, vagyis, ha látható nyoma van annak, hogy a nyakkendőt már használta. Egy fehér vagy világos, nem fekete darabnál azonban a használathoz hozzátartozik az előkészítő tisztítás is. A nyakkendők nagyon finom, kényes kiegészítők, nem lehet őket csak úgy odadobni a mosógépbe a törölközők mellé. Kézi mosást vagy vegyi tisztítást ajánlanak hozzájuk, amiről érdemes tájékozódni a vásárláskor vagy a nyakkendő belső, rejtett címkéjéről.

Milyen színváltozatai vannak? Melyiket hogyan illik viselni?

Talán a nyakkendő a ma leggyorsabban változó divat-elem a férfiak viseletében. Az első világháborút követő időszakban a kézzel festett nyakkendők voltak a divatban, majd hamarosan a geometriai minták jöttek divatba (a katonai szolgálatból megmaradt ferdén csíkozott verzió mellett). A hatvanas évektől a rikító színű viselettel indult az őrület, ami aztán visszaköszönt a ’90-es évek mókás, giccses stílusában. A formabontó, rikító korszakokat a visszafogottabb, hagyományosabb verziók hullámai váltották fel. A fiatalabb generáció, akik a ’90-es évek divatjában találják meg magukat, gyakran hordanak ismét feltűnő színű és formájú darabokat, míg a klasszikusabb divat kedvelői számára megmaradtak a csíkos, címeres, absztrakt, de visszafogott mintás nyakkendők.

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0