Oldal kiválasztása

Katt ide: ... ajándékba kap egy inget!

Csokornyakkendő viselése: útmutató

Jelentés I Részek I Fajták I Erre figyeljünk I Viselés I Ingek I Speciális típusok

A csokornyakkendő viselése bonyolultnak tűnik, de valójában csak egyszer kell megtanulni megkötni, onnantól kifejezetten egyszerű, mégis elegáns kiegészítő lesz belőle. Mivel minden korosztálynak jól áll, szinte minden ifjú és idősebb férfi szekrényében megtalálható – vagy ha nem, ideje, hogy beszerezzen egyet! Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban.

Mi az a csokornyakkendő?

Ha röviden szeretnénk fogalmazni, akkor azt mondhatjuk, hogy egy nyak köré keresztbe tekert szövet, amelyet az inggallér alatt viselnek. Alapvetően a szmokig, az öltöny és a frakk kiegészítője, de ma már egyre szélesebb körben elterjedt, sokan a hétköznapok során is beillesztik a ruhatárukba. Az ilyen típusú nyakkendők terén maga a méret nem sokat számít, típusa azonban annál inkább – és ebben igen széles a választék. Ami mindegyikben közös, hogy az előre kötött és önkötő csokornyakkendőt eleve úgy méretezik, hogy az megfeleljen a férfi nyakméreteknek, ennek megfelelően, ezek a ruházati kiegészítők 36-50 centiméter között mozognak.

Története egészen régre, az 1600-as évekig nyúlik vissza. Ekkor a francia hadseregben szolgáló, nyakdíszt viselő horvát katonák hozták köztudatba a ruhadarabot, vagyis igen régóta velünk van már. Míg évekkel ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy az elegáns ruházat mellé máshoz is magára öltsön valaki egy csokornyakkendőt, addig ma már bizonyos utcai stílusokhoz kifejezetten jól áll. Sőt, sokak szerint a reneszánszukat élik most a csokornyakkendők.

Csokornyakkendő
Forrás: Canva

Milyen részei vannak a csokornyakkendőnek?

Alapvetően 4 részt különböztethetünk meg:

  1. a szalag,
  2. a szélesség,
  3. a nyakrész
  4. és az úgynevezett levél,

amelyek együttesen határozzák meg a nyakkendő formáját. A szélességen a nyakkendő végének hosszanti szélességét értjük, amely a csomó végső méretére gyakorol hatást. Minél szélesebb ez a rész, annál nagyobb lesz a csomó. A levél mérete szorosan kapcsolódik ehhez, rendszerint feleakkora, mint a vég szélessége. A nyak szélessége pedig feleakkora mint a levél, amely a csomó végső formájáért és méretéért felel. Végül, de nem utolsósorban lényeges a szalag is, amely az átlagos csokornyakkendők esetében a nyak méretének háromnegyede.

Milyen fajtái vannak a csokornyakkendőnek?

Alapvetően kétféle típust különböztetünk meg a csokornyakkendők világában. Az egyik az önkötő csokornyakkendő, amely esetén meg kell tanulni a kötési technikát ahhoz, hogy viselni tudja. A jó hír az, hogy ha egyszer sikerült elsajátítani ezt a technikát, szinte biztos, hogy nagyon hamar megkedveli majd. Amennyiben mégsem sikerülne vagy esetleg komfortosabbnak érzi az előre kötött vagy felcsatolható verziót, akkor sem kell aggódnia, hiszen léteznek ilyen típusok is. Ezen a ponton viszont fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az extrán elegáns öltözet esetén ezeket a típusokat nem illik felölteni!

Csokornyakkendő viselése: mire kell figyelni?

Csokornyakkendő megkötés
Forrás: Canva

Egy csokornyakkendőt bizony tudni kell viselni. Ennek az első lépése pedig természetesen az, hogy lépésről-lépésre meg tudja azt kötni az ember. Lássuk ennek menetét részletesen!

  1. Amikor a nyakába teszi a megkötésre váró nyakkendőt, figyeljen arra, hogy a bal oldalát hagyja három centivel hosszabbra lógni, mint a jobboldali részt!
  2. A bal oldali részt helyezze – balról jobbra – a rövidebb vég fölé, majd csúsztassa hátulról előre a hurkon keresztül. Amikor elkészült, húzza szorosra!
  3. A rövidebb végét hajtsa össze úgy, hogy elöl már felvegye a csokornyakkendő-formát. A bal kezével tartsa szorosan, míg a másik kezével húzza a hosszabbik részt az egész közepe felé!
  4. A csokornyakkendő két szárnyát óvatosan összecsippentve hátul vezesse át a lelógó részt úgy, hogy itt is kiadja a csokornyakkendő-formát.
  5. Végül húzza szorosra a csokrot és elkészült a mű!

Ne aggódjon, leírni bonyolultabb volt, mint megcsinálni; de segít az alábbi videó is!

A csokornyakkendő megkötése nem egyszerű művelet, azonban, ha egyszer megtanulja, hamarosan akár tükör nélkül is boldogulhat vele. Ha mégsem, maradnak az előre megkötött verziók. Nem árt azonban megpróbálni, mielőtt teljesen lemondana ezekről a típusokról. Ha pedig inkább a hagyományos nyakkendőt választja, kattintson ide, segítünk abban is!

Milyen alkalmakkor illendő a csokornyakkendő viselése:?

A csokornyakkendő alapvetően az elegáns viselet kiegészítője, amely a frakkok és szmokingok elengedhetetlen része a mai napig. Annak idején – még néhány évvel ezelőtt is – elképzelhetetlen lett volna utcai viselet kiegészítőjeként, ma már egyre többen építik be a különböző típusokat a hétköznapi szettekbe is. Mindezeket gyakran izgalmas mintázatokkal és a klasszikus formák újraértelmezésével társítják, amelyek által elképesztően különleges szetteket álmodhatnak meg.

Az első fordulópont a szigorú elegancia terén egyébként az volt, hogy a szmokingoknál is megengedetté vált, hogy azt klasszikus, lefele forduló gallérú ingekkel viseljék. Ez pedig számos stíluskeveredésnek adott később zöld utat. Azonban a mai napig fennmaradt, hogy ha a dresszkód  „black tie” akkor csak a klasszikus, merev szabályok lehetnek érvényesek.

Érdekesség ennek kapcsán, hogy egyes beltéri sportok esetében is megjelent a csokornyakkendő: a snooker- és billiárdjátékosok kötelező viselete bizonyos nagyságú versenyeken. A nyakkendődivattal kapcsolatban ide kattintva olvashat részletesebben.

Milyen inghez lehet csokornyakkendőt viselni?

Szent és sérthetetlen szabály az, hogy kizárólag galléros inghez viselhető csokornyakkendő. A részletek viszont minden esetben a dresszkódtól függenek, amely pontosan megmutatja az esemény színvonalát. Ezektől semmi esetre sem szabad eltérni, mert különben kellemetlen összképet okozhat.

Csokornyakkendő viselése: milyen speciális csokornyakkendők vannak?

Mióta a csokornyakkendők újra divatba jöttek, és sok férfi utcai viselethez is magára ölti, számos új verzió kapott helyet a kínálatban. A színes és mintás darabokon felül, ma már akár fából készült típussal is lehet találkozni, ami elképesztő pikantériát ad egy jól eltalált szettnek. Az igényes férfi azonban mindig tudja, milyen alkalmakra lehet ilyen humorosabb darabokat viselni, és mikor fontos, hogy ragaszkodjon a hagyományokhoz.

Vicces csokornyakkendő
Forrás: Canva

A fentiekből egyértelműen látható, hogy bár egy egészen kicsi, de mégis nagyon fontos kiegészítőről van szó, amely rengeteget tud hozzátenni egy jól megválasztott ruházathoz. Persze csak akkor, ha ismeri a csokornyakkendő viselésének összes szabályát.

Bár a csokornyakkendők eredetileg a kifejezetten elegáns vonalat képviselték, ma már egyre több fiatal viseli a mindennapok során is ezt a egészen különleges kiegészítőt. A csokornyakkendő megkötése pedig egy kis gyakorlás után gyerekjátékká válik.

Olvassa el ezt a cikkünket is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0