Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

A nyakkendő divat 15 aranyszabálya

A nyakkendő mindig divatos, de önmagában elég az, ha felveszi ezt a kiegészítőt? Természetesen nem! Cikkünkben eláruljuk, mik azok a dolgok, amiket a nyakkendőviselés kapcsán feltétlenül tudni kell!

A nyakkendő divat

A nyakkendő viselésének helyes módja nem egyszerű mutatvány, olyan kicsit, mintha egy ezerdarabos puzzlet kellene kiraknia: mindenhol mindennek passzolnia kell a másik darabbal, a másik „szabállyal” is. De a végeredmény nagy elégedettséggel tölthet el bárkit.

A nyakkendő nem modern találmány, az igényes férfi már évszázadok óta mindig kiegészíti az öltözékét valamilyen nyakravalóval – a nyakkendő történetéről ebben a cikkben már írtunk. Ez az elegáns viselet éke, és elengedhetetlen kelléke. Igényes, hivatalos, alkalmi eseményeken mindig ott a meghívón a dress code és általában az is, hogy a férfiak kiegészítésként hordjanak nyakkendőt vagy csokornyakkendőt.

nyakkendő divat

Sokan a nyakkendőt magamutogatás, a gőg jelének tekintik, de minden igaz gentleman tudja, hogy a nyakkendő viselete nem csak a saját elegancia biztosítását, hanem a szakmailag vagy magánéleti szempontból fontos alkalom, esemény iránti tiszteletet is kifejezi. Nem mindegy természetesen, hogy mikor milyen nyakkendőt hord és hogy hordja azt. Fontos odafigyelni a részletekre, hogy ez a kiegészítő valóban azt a funkciót töltse be, amire feltalálták.

Mik a nyakkendő divat aranyszabályai?

Íme, a 15 pontos lista, ami segít eligazodni a nyakkendőviselés divatjának labirintusában. Figyelje és fontolja meg az alábbiakat, mert az ördög a részletekben zajlik. Ha nem körültekintő a nyakkendőviselés során, könnyen lehet, hogy inkább nevetségessé és nem pedig elegánssá teszi egy társaságban. De ne aggódjon, üzletünkben könnyen hozzájuthat az Ön számára ideális darabokhoz, és stílustanácsadónk segít, hogy minden alkalomra a megfelelő nyakkendőt viselje.

1. Milyen nyakkendő típusok léteznek?

Számtalan típusa létezik: Four-in-hand nyakkendő, hathajtásos nyakkendő, csíptetős nyakkendő, csokornyakkendő is. Sokan helyettesítik a nyakkendőt napjainkban nyaksállal is. A különösen magas férfiak számára elérhetőek a hosszított nyakkendők és természetesen a nyakkendők terén számos lehetőség van válogatni: hordhat különböző szélességű, mintájú, anyagú darabokat. Ebben az értelemben a típusok sora végtelen, de a választást meghatározza, hogy milyen ruhához és milyen alkalomra veszi fel. Nem mindegy az öltöny színe, szabása, és az sem, hogy Ön milyen testalkatú.

2. Milyen alkalomra illik a nyakkendő?

Ezt nagyban meghatározza a dress code, de egy biztos: nyakkendőt illik viselni ünnepi eseményekre, templomi szertartásokra, fogadásokra, konferenciákra, üzleti tárgyalásokra. Ha például munkahelyet vált, érdemes tájékozódni, hogy mi az előírás a cégnél.

nyakkendő divat

3. Milyen alkalmakra NEM illik nyakkendőt hordani?

Ha kötetlenebb rendezvényre, családi programra, céges csapatépítőre, péntek esti baráti házibuliba megy, érdemes nem nyakkendővel megjelenni. Túlöltözöttnek lenni is kellemetlen, és másokat is feszélyezhet vele. Alkalomadtán persze jobb, ha kicsit feljebb lövi be az elegancia mértékét, mint alább. Minden esetben érdemes a házigazdánál, programszervezőnél, ceremóniamesternél érdeklődni, ha bizonytalan az ügyben.

4. Milyen ruhadarabokhoz lehet nyakkendőt hordani?

Nyakkendőt elsősorban öltönyhöz viseljen. A nyakkendő hordható szmokinghoz is, nem muszáj ilyenkor csokornyakkendőhöz ragaszkodnia, ha csak nem előírás. A legfontosabb, hogy a nyakkendőt kell az öltönyhöz, zakóhoz választani és nem fordítva.

5. Milyen ruhadarabokhoz nem illik nyakkendőt hordani?

Ne hordjon nyakkendőt rövid ujjú inghez , és gallérospólóhoz.

6. Meddig érjen a nyakkendő?

Egy igényes férfi nyakkendője pontosan az öv csatjáig ér, se rövidebb, se hosszabb nem lehet ennél. Ez a nyakkendőviselési szabályok legfontosabbika, olyan alapvető elvárás, amihez mindig tartania kell magát, ha azt szeretné, hogy a kiegészítő előnyére váljon. Ha Ön különösen magas, akkor érdemes hosszított nyakkendőt választania.

7. Milyen szélességű nyakkendők vannak?

Nagyon sokfajta szélességű nyakkendő létezik. Az egészen vékonytól kezdve a retróig minden előfordul, az ideális szélesség 5-7 cm között határozható meg. A ruhadarabot a testfelépítésével és a zakóval kell ebből a szempontból elsősorban összehangolni. A nyakkendő a legszélesebb pontján nagyjából olyan széles kell, hogy legyen, mint a zakó hajtókája.

nyakkendő divat

8. Milyen agyagból készült nyakkendőt hordjunk?

A nyakkendő divat esetében itt először is, érdemes évszakokban, időjárásnak megfelelően gondolkodnia, és ehhez illően megválasztani az anyagot. Emellett pedig érdemes elsőosztályú, jó minőségű anyagból készült nyakkendőket vásárolnia és viselnie, amelyek hosszútávon kitartanak. Egy minőségi öltönyhöz kifejezetten igénytelenség olcsóbb nyakkendőt választani.

9. Milyen színű nyakkendőt hordjunk?

A színeket érdemes szintén az évszak, illetve az anyag szerint megválasztania. A téli időszakban javasoljuk a kék, barna és szürke sötétebb árnyalatait, míg a melegebb időszakokban kísérletezhet a világosabb, matt színekkel is a tengerészkéktő a lazacig.

Arra figyeljen oda, hogy a színeket a teljes szett egészével harmonizálva válogassa össze. A semleges színű nyakkendők, vagyis a khaki, a bézs, vagy a szürke szín például garancia arra, hogy minden öltöny színével harmonizáljon.

10. Milyen mintájú nyakkendőt hordjunk?

Sokféle mintát terveznek, alapvető szabály, hogy érdemes apróbb mintás nyakkendőket választani, ami nem harsány, a nagy minta hivalkodó hatást kelthet. Válasszunk pöttyös, csíkos vagy kasmír mintás nyakkendőt.

Nagyobb mintákkal ellátott, vagy akár vicces nyakkendőt is felvehet természetesen, de csak bizonyos társaságokba, eseményekre.

nyakkendő divat

11. Hogy válasszuk meg a nyakkendő mellé a díszzsebkendőt?

A szín meghatározó lehet. Figyeljen oda arra, hogy az összeállításban a jó minőségű, fehér ing mellé kiválasztott öltöny színével is harmonizáljon a zsebkendő, valamint passzoljon a nyakkendővel is. Érdemes hasonló színekben, mintákban gondolkodni, összeillő szettet vásárolni. Sok esetben azonban, amikor lazább alkalomra állítja össze az öltözetet, a díszzsebkendő akár helyettesítheti is a nyakkendő eleganciáját.

12. Milyen kiegészítőt viseljünk a nyakkendő mellé?

Nyakkendők kiegészítőinek számítanak a nyakkendőcsíptetők, illetve csipeszek, valamint az ezzel össze nem tévesztendő nyakkendőtűk, a nyakkendőláncok és szíjak. Ezek a kiegészítők nem csak esztétikai szempontból izgalmasak, hanem praktikusak is, hiszen a helyükön tartják a nyakkendőt.

13. Hova, hogyan helyezzünk fel egy nyakkendőcsiptetőt?

Ha úgy döntött, hogy ezzel a kiegészítővel gazdagítja szettjét, figyeljen oda is, hogy pontosan hol helyezi el a nyakkendőjén, mert ennek is megvan az íratlan szabálya. A nyakkendő csipeszt fentről számítva mindig az ing harmadik és negyedik gombja vonalában kell a nyakkendőre helyezni.

14. Milyen nyakkendőhöz érdemes nyakkendőtűt érdemes viselni?

Ha nyakkendőtűvel szeretné kiegészíteni az öltözetét, akkor lehetőleg egyszínű nyakkendőt viseljen. A nyakkendő divat azt írja elő, hogy, ha a tű világos színű, akkor sötétebb darabot keressen a nyakkendők közt, és fordítva. A selyemnyakkendőket mellőzze, azok ebből a szempontból is sérülékenyek, komolyabb kárt, nyomot tehetnek bennük a nyakkendőtűk.

15.Mikor hogyan kösse meg a nyakkendőjét?

A csomó típusánál is figyelnie kell arra, hogy milyen alkalomra készül, ezekhez kell választania a lehetőségek közül. A szélesebb csomók, mint a Windsor, formálisabbak és tekintélyesebbek, szemben a négycsomós kötéssel, amelyet kevésbé kötött szituációkhoz illik alkalmaznia. A másik fontos szempont, hogy milyen anyagból is készült a darab. A vastagabb szövetű nyakkendőkkel érdemes a keskenyebb csomókat alkalmazni, mert különben a kelleténél nagyobb, esetlenebb lehet a csomó. A vékony szövetű nyakkendőknél pont ennek ellenkezőjére kell odafigyelnie. Ebben a cikkünkben bővebben is írunk a nyakkendő megkötéséről.

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen nyakkendő fazonok vannak?

A nyakkendő divat napjainkban nagyon sokszínűvé vált, anyag, típus, szélesség, hossz tekintetében. Létezik Four-in-hand nyakkendő, hathajtásos nyakkendő, csíptetős nyakkendő, csokornyakkendő… és még sok másik, amiket felsoroltunk cikkünkben.

Hova illik hordani?

Nyakkendőt elsősorban munkahelyi előírás esetében, valamint ünnepi alkalmakkor, elegáns rendezvényekre érdemes viselnie, kivált, ha a dress code előírja.

Milyen tényezők befolyásolják a nyakkendő viselésének módját?

A nyakkendő típusát, stílusát és színét meghatározza a dress code, az adott esemény jellege, az, hogy öltönyt, szmokingot vagy zakót visel, az évszak és az Ön testalkata is. Fontos, hogy az öltözetének minden eleme harmonizáljon egymással!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0