Oldal kiválasztása

Varázserejű ingek... :Katt ide!

Dress Code kisokos férfiaknak – mikor mit illik viselni?

Mi a Black Tie és a White Tie jelentése (fekete és fehér nyakkendő) a meghívón? Mikor vegyen öltönyt, és mikor elég csak egy zakó? Mikor lehet sportos, és mikor kell szigorúan venni a protokollt? Az öltözködésnek még a férfiak esetében is megannyi írott és íratlan szabálya van – segítünk most eligazodni!

A magyar a világ ötödik leggazdagabb szókincsével rendelkező nyelv, mégis van pár olyan, idegen eredetű szavunk, ahol nem lép működésbe a lehengerlő kreativitásunk, nincs egy pazar ötletünk a magyar megfelelő kifejezés kapcsán. A dressz code olyan szó, amire több más kifejezés is használható: szokták még előírt öltözetnek vagy öltözködési protokollnak is hívni. A dress code jelentése azonban egy kicsit több ennél.

Nézzük hát, mit jelent, amikor egy meghívón feltűnik a dress code kifejezés, mi az előírt elegáns viselet férfiaknak!
Nem kell ilyenkor valamiféle titkos kódra gondolnia, bár nem árthat egy-két kép a 007-es ügynökről, hiszen ő maga remek minta lehet egy-egy olyan esetben, amikor kifogástalanul kell kinézni, mintha csak most lépett volna ki a gyufásskatulyából.

öltönyök 19990 Ft-tól 79990 Ft-ig

Keressünk most magyar magyarázatot a legismertebb kifejezésekre!

Ha Ön még kezdő a hivatalos rendezvényeken való megjelenésben, akkor ez a cikk igazi mentőöv lehet az Ön számára, de ha tapasztalt róka, akkor is találkozhat itt néhány érdekességgel. Ha elolvassa cikkünket, egyértelmű lesz, mit is viseljen, ha az öltözékre vonatkozó megkötéseket látja a papíron.

A dress code betartása mellett, egyéb, az etikett által előírt szabályokra is figyelni kell. Egy ezek közül a kézfogás. Kivel mikor és hogyan kell kezet fogni? Tájékozódjon erről is!

Mit jelentenek az egyes dress code-ok?

White tie (Formal attire)

Ez a legszigorúbb kategória, ebben az esetben nem lesz elegendő egy egyszerű zakót előkapni a szekrény mélyéből: a gondosan megválogatott ruhadarabok beszerzése az urak esetében is különös figyelmet és időt igényel.

A white tie események általában díjátadók, gálák, helyileg vagy nemzetközileg fontos protokoll események, bálok, exkluzív jótékonysági rendezvények szoktak lenni. Ilyen például az Oscar gála, a Grammy díj átadója is. Ezek szinte mindig este hat után kezdődnek, nem jellemző a délutáni white tie rendezvény.

A White tie a következő öltözetet jelenti: frakk, nadrág, fehér ing keményített mellrészes piké betéttel, fehér mellény, fehér nadrágtartó, speciális escarpens cipő, fehér csokornyakkendő és fehér kesztyű.

Tudta, hogy a nyakkendőt, ezt a legendás ruhadarabot a Napkirály leste el a horvát lovasoktól és csempészte bele a francia udvari divatba? A nyakkendő eredete ugyanakkor sokkal ősibb találmány ennél: 1974-ben Hszienjang egykori fővárosa közelében került elő az első kínai császár sírjából egy hadsereg, melynek katonáit olyan részletességgel mintázták meg, hogy nyakravalójuk a nyakkendőviselés történetének első ismert nyomát jelölték ki. Ennek tudatában sokkal felemelőbb érzés azt a nyakkendőt csokorba kötni, ugye?

Ha white tie eseményre kapott meghívót, akkor a partnerének szigorúan nagyestélyit kell viselnie, könyékig érő kesztyűvel kiegészítve. Ha ezt a kifejezést látja a papíron, egészen bizonyos lehet benne, hogy egy rendkívül exkluzív eseményre hivatalos, ami az elmúlt évszázadok arisztokráciájának pompáját fogja megidézni.

A Black tie jelentése (Formal attire)

Ez az előírás a White Tie-nál kicsit visszafogottabb, de itt is szigorúan figyelnünk kell a ruhadarabok színére. Az uraktól elvárás a fekete szmoking fekete csokornyakkendővel, hölgyektől az estélyi viselete, ugyanakkor fontos, hogy itt már kesztyű nélkül illik megjelenni.

Black tie események jellemzően a kisebb volumenű díjátadók és gálák, nem annyira szigorú protokolláris rendezvények szoktak lenni, illetve black tie viselet az illendő az operaelőadásokon, bálokon is.

A szabályok itt már nincsenek úgy kőbe vésve, mint a White Tie esetében. Valójában a hölgyek engedhetnek a „fűző szorításán”, ha kicsit utána járnak annak, hogy milyenek a helyi szokások és hány órakor van az adott esemény. A megjelenésbe ugyanis bizonyos helyeken a koktélruha is beleférhet, de ezen darabok kiválasztásánál fontos, hogy az exkluzív partikon térd alá érjenek.

Evening Dress, azaz a semi-formal jelentése

Hazánkban a semi-formal arany középút a business casual és a black tie között, tehát az uraknak nem szükséges a szmoking, elég az öltöny, azaz a suit. Felvehet sötét inget is. A nyakkendő itt még kötelező! A hölgyek számára pedig a koktélruha, elegáns kosztüm viselete az elfogadott, illetve előkerülhet a klasszikus “little black dress”.

A semi-formal az egyes országokban eltérhet – erre mindjárt kitérünk.

Mennyire laza az informal viselet?

Informal dress

Ez az előírás nem igényel nagyon különleges erőfeszítéseket, de azért mégsem jelent egyet a Casual-lel, inkább közelebb áll a Semi-Formal-hoz. A casual és a business formal style között helyezkedik el, laza irodai öltözéket jelent. Az urak viseljenek öltönyt, nyakkendőt, szövetnadrágot és zakót. A zakó színével nyugodtan lehet variálni, annak nem feltétlenül kell egyeznie a nadrágéval, így ebben a tekintetben van némi lazaság az öltözetben, jobban kifejezhetjük az egyéniségünket.

A business casual öltözet férfiaknak, illetve a smart formal dress

Ha a meghívón business casual/smart casual van megjelölve dresszkódnak, akkor ez egy átmenetet jelent a üzleti és az utcai öltözet között. Magyarul laza üzleti öltözetnek is nevezhetjük. Az öltöny mellett felvehető a sportzakó, kordzakó, farmernadrággal (egyszínű sötétkék) és a pamut nadrággal is. A hölgyek esetében kikötés, hogy elegánsak legyenek, de ruhájuk ne legyen kivágott. Fontos, hogy ebben az esetben az eleganciához egy erőteljes visszafogottság szükséges.

Végül, de nem utolsósorban: legyünk lazák, ha casual dress code (casual attire-laza utcai) van a meghívón!

A casual viselet becsapós lehet, hiszen bár nincsenek igazán kimondott szabályok, de természeten fontos szem előtt tartani, hogy mennyire formális az esemény, ezért nem mindig engedhetjük el magunkat teljesen.

Nincsenek szigorúan vett megkötések, könnyedebb, lazább ruhadarabok, például pamut- és farmernadrágok. Farmernadrág esetén fontos, hogy az ne legyen szaggatott és koptatott. Felvehet kötött kiegészítőket, dzsekit, sportzakót, galléros pólót, mintás és színes ingeket. Cipő lehet sneaker, mokaszín, slipon, melyek színben a teljes öltözethez harmonizáljanak.

A hölgyeknek ugyanúgy javasoljuk, hogy kedvükre válogassanak a blúzok és a nadrágok között, de a farmer anyagot ők is mellőzzék.

Fontos tudni, hogy a fentiek főleg Magyarországra vonatkoznak, az egyes országokban eltérő szokások lehetnek. Öltözetünk megválasztásakor mindig figyelembe kell venni az esemény fontosságát, a tárgyalás helyszínét, körülményeit, illetve a partner szokásait. Magyarországon például teljesen természetes a farmernadrág-zakó kombináció, de a Távol-Keleten például ez még casual dress code mellett sem elfogadott. Az észak-európai és a német üzleti életben a klasszikus stílus (sötét öltöny, fehér inggel) az uralkodó. Az Egyesült Államokban a legnagyobb melegben is hosszú ujjú inget viselnek.

Ne feledkezzen meg a Hamupipőke-szabályról! Este hat után kezdődő rendezvények kapcsán mindig vegye egy fokkal szigorúbban azt, hogy mit fog felvenni. Ilyenkor érdemes megfeledkezni az etikettekben szereplő esetleges engedményekről. Ha pedig a csokornyakkendőn már nem lazíthat, akkor kérjen ki egy martinit felrázva és semmi esetre se keverve!

Gyakran Ismételt Kérdések

Mit jelent a dress code kifejezés?

Az adott programhoz kapcsolódó elvárt öltözet a dress code.

Honnan lehet tudni, hogy hol milyen dress code szerint kell öltözködni?

Az esemény meghívóján vagy a programfüzetben tüntetik fel, hogy milyen dres code szerint kell öltözködni. Elegánsabb éttermekben, ahol van dress code az ajtóra van kiírva. Ha nem találjuk az esemény meghívóján vagy a helyszínen, akkor ezek weboldalán biztosan fel van tüntetve!

Mik a legalavetőbb dress code-ok?

A black tie, a white tie és a smart casual.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0