Oldal kiválasztása

Vásárlóink véleménye

Minden véleményt válogatás nélkül megmutatunk, még a negatívakat is.

Típusok | Kiegészítők | Szakmák | Tisztítás | Méretek

Egy felszolgáló mindig megfelelően elegáns, az öltözéke makulátlan, a megjelenése pozitív hatást és jó érzést kelt az étterembe, bárba vagy egyéb vendéglátóipari egységbe betérő vendégnek. Hiszen az ember pont azért jön, hogy kikapcsolódhasson és jól érezhesse magát, aminek egyik kulcsa a minden szempontól ideális környezet. Ennek fontos részét képezik a felszolgáló kötények is. 

A felszolgáló kötények típusai

Nagyon sokféle típusból válogathat, a hely stílusához, a felszolgáló feladataihoz és a köténytől elvárt funkciókhoz illően. 

Először is ismerje meg behatóbban ezeket a kötényeket! Az egyik legfontosabb tulajdonságuk hogy általában praktikusak és könnyen tisztíthatók, hiszen azért vannak, hogy megvédjék a felszolgálók ruháit az étel- és italcseppektől. A zsebekben pedig minden olyan apróság helyet kaphat, aminek kéznél kell lennie napjában többször. 

A felszolgáló kötényeket egyedi logóval vagy névvel is el lehet látni, hogy építsék a hely imázsát, felismerhetőek legyenek a vendégek számára, és egységes megjelenést biztosíthassanak a dolgozóknak. A felszolgáló kötényeknek számos különböző típusa létezik, abban azonban egytől-egyig megegyeznek, hogy az elegáns megjelenés mellett kényelmesek, praktikusak is egyben. 

  • A melles kötény a mellkast is fedi. Összesen 18 színben választható, amelyek kombinálhatók a kevertszálas szövetben. A zseb fazonja, mérete és helye a vásárló döntése. 60 fokon mosható és szárítógépben szárítható. 
  • A derekas kötények esetében szintén nagyon széles a színválaszték, az anyagra és a kombinációkra pedig ugyanaz vonatkozik, mint a fentiekre. A zsebek fazonjáról és elhelyezéséről szintén a megrendelő dönt. 60 fokon mosható és szárítógépbe is bátran betehető. 
  • Vannak a kínálatban ezen felül kifejezetten hölgyeknek készült darabok is, amelyek többféle színben léteznek. Stílusos, rávarrt zsebek és az alsó fodor emelik ki a férfiasabb illetve az uniszex darabok kötények.
  • A bárkötény egyik nagy előnye a magas kopásállóság, ezek a fekete színű darabok sokáig megtartják a színüket és a formájukat. Állítható pántok teszik személyre szabhatóvá és elláttuk egy zsebbel is a kényelmes tárolás érdekében. 

Az anyagokat tekintve sok esetben lehet választani a kevertszálas és pamut verziók közül, az igényeknek megfelelően. 

Milyen kiegészítők illenek a felszolgáló kötényhez? Miket érdemes kerülni?

A kiegészítők viselése ebben az esetben nagymértékben függ attól, hogy milyen jellegű a munkahely, ahol viseli a felszolgáló a kötényt. Sok esetben létezik olyan dresszkód, amelyet a munkáltató szab meg és betartása kötelező minden munkavállaló számára. Ezen kereten belül azonban igen széles azon kiegészítők skálája, amelyek viselhetők e kötények mellé. 

Ugyanolyan jót mutat velük az ing és a nyakkendő, mint a formaruha vagy éppen a lazább viselet, az ékszerek, órák vagy esetleg a hajdíszek. Sőt, a mandzsettagombokról sem szabad megfeledkeznünk,  amelyek a hosszú ujjú ingek vagy blúzok tökéletes kiegészítői. 

A zsebekben helyet kaphatnak az olyan apró, de praktikus eszközök, mint például egy tolltartó, jegyzettömb vagy pénztárca. 

Végül, de nem utolsósorban szót kell ejteni a lábbelikről is. Mivel a felszolgálók gyakran hosszú órákon át állnak vagy járnak, ezért kényelmes és biztonságos cipők viselése nagyon fontos. Ezek mindenképpen legyenek strapabírók és csúszásmentes talppal rendelkezzenek, hogy minimalizálják a balesetek kockázatát!

Milyen szakmák elengedhetetlen kelléke a felszolgáló kötény?

A felszolgálók, szobaasszonyok, bártenderek körében nagyon gyakori választás e ruhadarabok valamelyike. Sőt, kávézókban, cukrászdákban, pékségekben is előszeretettel viselik őket, nem beszélve a konferencia- és rendezvényszolgáltatókról, akik a vendégek között mozogva végzik a munkájukat. Legyen szó egy apró kis bárról, egy kisebb panzióról, neves szállodáról vagy többcsillagos étteremről, ezek a kötények gond nélkül megállják a helyüket. 

Mennyire kényes? Milyen sűrűn, hogyan kell tisztítani?

Alapvetően nagyon strapabíró és tartós kötényekről van szó, amelyeknek a színe és formája sok mosás és szárítás után is megmarad. Ezeket a legtöbb esetben nyugodtan rábízhatja a mosó-és szárítógépekre. Ez pedig azt jelenti, hogy fazontól függetlenül gond nélkül alkalmasak mindennapi használatra. 

Fontos, hogy ha komolyabb folt kerül a kötényre, mindenképpen tudatosan kell eljárni a tisztítás során. A mosógépbe helyezés előtt el kell távolítani az étel- és italmaradványokat egy puha ronggyal vagy kéztörlővel, de nem szabad semmiképpen sem dörzsölni. A mosás során használjon a megfelelő mosószert, figyeljen az ideális hőmérsékletre és az adott anyag jellegzetességeire, mint például a gyűrődés vagy a színfakulás. A szárítás sok esetben megoldható gép segítségével, de a szabad levegőn való szárítás is tökéletes. Végül ha szükséges, vasalja át a kötényt alacsony hőfokon. Ehhez használjon vasalópapírt vagy egy tiszta textíliát, amelyet a vasaló és a kötény közé helyez. Ez megakadályozza a szennyeződések átvitelét, biztosítva ezzel a makulátlan megjelenést. 

Milyen felszolgáló kötény méretek léteznek?

A legtöbb kötény számos különböző méretben kapható, így testalkattól függetlenül mindenki megtalálhatja az ideálisat a széles választékban. A felszolgáló kötények hossza változó lehet. Ahogy fentebb is említést tettünk róla, vannak rövidebb kötények, amelyek csak a deréktól combközépig érnek, és hosszabb kötények, amelyek a térdig vagy akár bokáig is érhetnek. A felszolgáló kötények derékbősége általában állítható vagy kötővel rögzíthető, hogy megfeleljen a viselő testalkatának és kényelmének. Ezen felül a legtöbb esetben, ha nyakpánt is fut a nyak körül, annak hossza szintén állítható. 

Fontos, olyan méretet választani, amely megfelelően illeszkedik a dolgozó testalkatához, hogy kényelmes és szabad mozgást biztosítson. A konkrét méretekről és a rendelkezésre álló méretválasztékról tájékozódjon a választott kötény leírásánál! 

Minden szakmabelinek szüksége van egy olyan minőségi felszolgáló kötényre, amely biztosítja a komfortos mindennapokat, és közben ideálisan egészíti ki az öltözéket is. A makulátlan megjelenés a hivatás alapja!

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0