Oldal kiválasztása

Vásárlóink véleménye

Minden véleményt válogatás nélkül megmutatunk, még a negatívakat is.

Munkák | Hova elengedhetetlen? | Évszakok | Elegancia | Színváltozatok

Egy jó szakácskötény elengedhetetlen része a szakács mindennapjainak. Kell a hely egysége miatt, a funkció miatt (zsebek, munkaruha védelme), de az általános higiénia miatt is. 

Milyen munkákhoz illik a szakácskötény?

A szakácskötény valójában nem csak a szakácsok viselete: a szakácskötény kategóriája alatt megtalálja az összes konyhai kötényt, a felszolgáló személyzet által hordottaktól a főszakácsnak való viseletig. A szakácskötény ugyanis abszolút funkcionális holmi: a munkavédelem része. 

A felkötött kötény szimbolikus: ezzel jelzi az illető, hogy munkába állt, és a vendégek vagy kollégák hozzá fordulhatnak probléma esetén. De a szakácskötény funkcionális is: ezt a ruhadarabot éri a legtöbb hatás, ezért fontos, hogy megvédje a viselőjét és ruházatát. A szakácsköténybe könnyen futhat vágóeszköz, érhet hozzá serpenyő, fröccsenhet rá forró étel, ezért nem szabad kényesnek lennie. Jó, ha nagy zsebei is vannak, mert a konyhán belül van, hogy szállításra is használják, akárcsak a régi, falusi kötényeket. 

Milyen szakmák elengedhetetlen kelléke a szakácskötény?

Séfek, szakácsok, konyhalányok, mosogatók, felszolgálók, sőt, baristák, sommelier munkakörben dolgozók is hordani szoktak valamilyen kötényt. Egy elegáns étteremben az ültetők is gyakran viselik, bár ők inkább már egyenruhaként. A szakácskötényt jellemzően ellátják a hely logójával, színeivel, de a konyhán belül is van különbség. A séfeket gyakran látjuk kiemelt, más színű, más formájú kötényben. A konyhai személyzet többi tagjánál jó, ha ugyanabban a szerelésben tevékenykednek, ez az összetartozás érzését is elősegíti. 

Milyen évszakban kellemes hordani?

A kötény akkor jó, ha minden évszakhoz, azaz minden típusú ruhához illik (bár egy magára adó hely készíttet ebből is nyári és téli viseletet is). Alapvetően inkább az határozza meg a ruha kialakítását, hogy ki milyen helyzetben hordja:

  • ha a vendéggel is találkozik, a fő szempont az esztétikum lesz 
  • ha csak a konyhában, hajkötőben, olaj és forró serpenyők közt dolgozik, akkor a forró csoki lávájától jobb, ha egy kevésbé elegáns, kevésbé csinos, de hosszabb, strapabíróbb ruha takarja el a beosztottat. 

Mennyire számít elegáns viseletnek a szakácskötény?

Ez attól függ, ki, hol és milyen színben viseli. A fehér kötény a szakácsok fehér ruhájával nem kifejezetten elegáns, inkább praktikus. A konyhában az a szakácskötény célja, hogy a szakácsoknak, előkészítőknek, mosogatóknak megvédje a ruháját és a bőrét a fröccsenő víztől, olajtól, ételektől, zöldség- és gyümölcslevektől. Így az elegancia itt elhanyagolható. 

Ugyanakkor például egy ültető hostess esetében, aki egy csinosabb ruhával viseli, vagy felszolgálónál, aki inget és szövetnadrágot hord, már az elegánsabb viseletek közé tartozik, főleg fekete, vagy más, sötétebb színben. Azon kollégák számára, akik közvetlenül érintkeznek a vendégekkel, más funkciót jelent a szakácskötény, így ők elsősorban a teljes megjelenésükkel illetve a kiegészítőkkel tudják azt elegánssá tenni. 

Milyen színváltozatai vannak a szakácsköténynek?

A szakácsok, konyhai dolgozók színe általánosságban a fehér szokott lenni. Ez furcsának hathat, hiszen a fehéren minden folt meglátszik, de itt pont ez a lényeg:  látsszon, hogy már nem makulátlanul tiszta, így a dolgozó azonnal lecserélhesse. Egy konyhán kiemelten fontos a higiénia. Ha a ruhadarab koszos, tisztítani kell. 

Emellett sok vendéglátóipari egységben megjelent az igény, hogy a szakácskötény illeszkedjen a hely arculatához, ezért természetesen sok más színben is kapható. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a kötényeket sokszor erős mosószerekkel kell tisztítani, esetenként áztatni, folttisztítani is, ezért érdemes olyat választani, amit a sok mosás sem színez el, és jól bírja a strapát.  

Legyen bármilyen színű, a szakácskötény igen fontos része a konyhának – válasszon körültekintően! 

Ha kérdése van keresse fel bemutatótermünket vagy érdeklődjön. Telefonon a + 36 20 289 0614-es számon, emailben a [email protected] címen éri el Bálint Edit Formaruha Üzletág-vezetőnket, aki mindenben a segítségére lesz.

Az Ön kosara1
2-gombos, paszólos blézer színes paszpóllal + paszpólos ceruza szoknya
-
+
Összesen
24 990 Ft
Vásárlás folytatása
1