0 Termék
Oldal kiválasztása

Öltönyök meghökkentő árakkal...

Farmer, táska, szabásminta, avagy hogyan lesz a régi farmerből táska?

Van egy farmere, ami már ősidők óta a szekrényben porosodik és nem áll szándékában többé felhúzni? Elajándékozni nincs kinek, kidobni viszont nincs szíve? Ha szeret otthon szabadidejében alkotni, akkor akár egy farmertáskát is készíthet belőle. Hogyan kezdjen hozzá? Első lépésként olvassa el ezt a cikket, amelyben adunk pár támpontot és tippet arra, hogy hogyan születhet újjá egy ruhadarab, hogy lehet a megunt farmerből táska!

Hogyan lesz a régi farmerből új táska?

Amióta a 17. században Genovából elindult hódító útjára a farmer, bizony egyszer sem ment ki a divatból. Más kérdés, hogy bizonyos szabásmintájú, vagy típusú farmerdarabok olykor előtérbe, olykor háttérbe kerülnek. Szűk szárú vagy trapéz, csípőnadrág vagy klasszikus? A kék 50 árnyalatából, vagy esetleg valami egyedibb színből van olyan darabja otthon, amely már nem képezi aktív ruhatárának részét?

Sok esetben azért őrizgetjük megkopott, agyonhasznált, méretben már nem megfelelő ruhadarabjaink, mert olyan személyes élmények és emlékek kötődnek hozzá, ami miatt képtelenek vagyunk megválni tőlük. Mégis nyomasztó, hogy csak a helyet foglalja a szekrényben. Van azonban pár lehetőség abban az esetben, ha merünk bátrak, és kreatívak lenni. Egy farmert például újrahasznosíthatunk úgy, hogy táskát készítünk belőle.

Nem kell hozzá profi varrónőnek lenni: annyira egyszerű, hogy érdemes egy ilyen kísérlettel kezdeni. A farmer nagyon hálás, könnyen varrható alapanyag, ezért akár kezdő varróként is bátran belevághat az elkészítésébe! A szívének oly kedves ruhadarab, vagy csak kidobásra váró farmer egyaránt jó alapanyag, utóbbiból a földgolyó kedvéért is érdemes szemét helyett egy praktikus táskát fabrikálni. Készítsen farmerből táskát magának, lezser barátnőjének vagy kamasz lányának, lepje meg önmagát vagy másokat ezzel a fantasztikus kiegészítővel:)

Milyen típusú táskákat készíthet farmerből?

Kirándulna, strandra menne, vagy csak a hétköznapokra jönne jól egy egyszerű táska? Vásárlás helyett inkább dolgozzon otthoni alapanyagokból! Egy farmerból bármilyen típusú táska elkészítése lehetséges, amely egy lezserebb öltözethez kell: övtáska, válltáska, hátizsák, vagy tornazsák egyaránt, az efféle, egyszerű darabok most nagyon felkapottak. Ha igazán belejön a dologba, több farmert is összevarrhat, akár utazótáskát is kialakíthat belőle. Lehetnek ezek a táskák nagyon egyszerűek, de különböző textíliák, kiegészítők segítségével díszítheti, teljesen egyedivé is teheti őket.

Milyen eszközök kellenek, hogy a megunt farmerből táska készülhessen?

Hogy mi mindent kell beszereznie egy farmertáska elkészítéséhez? Ez természetesen azon is múlik, hogyan álmodja meg az egyedi, személyre szabott kiegészítőt: a farmerhoz kiválasztott textilanyag és a farmer mellé rávasalható közbélést is érdemes beszerezni, így könnyebben fog menni a munka. Emellett pedig a zsebek mennyiségéhez megfelelő, Ön által választott záró kiegészítőkre is szüksége lesz: gombok, patentok, cipzárak közül válogathat, csak nézze meg alaposan, milyen minőséget választ. Különösen a cipzár kényes, könnyen bosszúságot okozhat. Érdemes szaküzletekben, eladó tanácsát is kikérni, elmondani mihez keresi a textilt, illetve az egyedi kiegészítőket.

Szánjon egy kis időt arra is, hogy ezeket alaposan átgondolja, válogassa össze körültekintéssel a táskához szükséges holmit. Egyedi kiegészítőkkel is élhet, csajos táska elkészítése esetén néhány strassz beszerzése sem árthat, míg a férfiasabb darabokhoz bőrt, patentokat, fém alkatrészeket érdemes használni.

Ami mindenképp elengedhetetlen egy táska készítéséhez, az egy klasszikus varrógép. Beszerezheti bolhapiacon és szaküzletben is, de abban biztos lehet, hogy egy sima tű és cérna nem elegendő egy táskakészítéshez. A farmerból készült táskák elkészítése valóban jó kezdő varrónak, hálás feladatnak mondható, azonban hordoz magában buktatókat, a textilfélék között mégiscsak ez a legkeményebb anyag…

Letölthető farmer táska szabásminták

Ha nincs határozott, önálló elképzelése, az interneten rengeteg szabásmintát talál, amik akár egy az egyben megvalósíthatóak, vagy jó alapot adhatnak egy kis kreatívkodáshoz.

A farmertáska készítés valóban olyan masszívan jött divatba, hogy képzett szakemberektől az amatőr lelkes alkotókig teszik közkinccsé emberek tapasztalataikat, szabásmintáikat egy bejegyzés vagy vlog keretében, ezeken a farmer elkészítését is végignézheti, ami még többet segít.

Ha pedig nagyon belejönne, váljon maga is vlogerré vagy bloggerré, örökítse meg élete első, ötödik, vagy sokadik farmerből készült táskáját! Ki tudja, most még csak magának, közeli ismerőseinek alkot valami nagyszerűt, néhány hónap múlva talán egyéni vállalkozóként tűnik fel a színen…. Minden sikeres, hasonló karrier így kezdődik!

Farmerből táska, az elkészítés menete

Nézzük, hogyan lesz a farmerből táska! Döntse el mekkora táskát szeretne és milyen formájút: ez alapján használja a farmer megfelelő részét, és centizze le, mérje ki a kívánt nagyságot. A szabásmintát tollal vagy filctollal rajzolja fel a leendő táska belső oldalára, és óvatosan vágja körbe egy éles ollóval.
Ha patchwork stílusban alkotna, akkor öltse egymáshoz a darabokat. A foltok formáját és méretét tekintve nincs szabály: a kereteket saját fantáziája és ízlésvilága szerint állíthatja fel.

Varrógéppel gyorsabban elkészülünk
Ami mindenképp elengedhetetlen egy táska készítéséhez, az egy klasszikus varrógép.

Íme a recept egy klasszikus válltáska előállításához:

  1. A nadrág szárait vágja le és bontsa ki az öv részét. Nem egyszerű lefejteni a bújtatókat és a pántot, de ha nem teszi meg, akár a varrógép tűje is beletörhet a folyamatba.
  2. Válasszon egy, a farmer színével harmonizáló textilt és ebből az anyagból szabja ki a táska alját, a díszcsíkot, a bélést és a belső zsebet.
  3. A táska aljához kiszabott részt erősítse meg egy farmeranyaggal, ezt gombostűvel rögzítse, mielőtt összevarja a részeket.
  4. Ha belső zsebet szeretne, akkor a bélés anyagon a cipzár hosszának megfelelő rést vágjon.
  5. A belső zsebet a cipzárral együtt gombostűzze össze a siker érdekében, majd fércelje oda a bélés anyag nyílásához, mielőtt a géppel rögzíti.
  6. A díszcsíkhoz, a vállpántok rögzítéséhez használjon rávasalható közbélést.
  7.  A vállpánt hosszú oldalait kb. fél centiméteren hajtsa be, majd félbehajthatja, végül így varrja le, két helyen megerősítve rögzítse a táska oldalaira.
  8. A maradék farmeranyagból, a nadrág száraiból készülhet a táska vállpántja. Vágja ki az alapanyagból a kívánt méretet és varrja össze varrógéppel. A farmer helyett azt is megteheti, hogy külön szíjjal dolgozik.
  9. A farmer zsebes részét is érdemes felhasználnia, külön külső kis tartóként jó tollak, aprópénz vagy például telefon tárolására. Ha a zseb cipzáros vagy patentos, nyert ügye van, de ha eredetileg nem volt az, könnyedén beszerezhető hozzá a patent, cipzár, vagy akár pár díszes gomb is.
  10. Készítés közben ügyeljen arra, hogy ne torlódjon össze több varrás egy helyen, mivel a farmer keményebb anyag, így nehezebben is vasalható le, mint a többi textil. Minden egyes darabka varrása után vasalja szét a széleket. 

Kedvet kapott arra, hogy farmeréből táskát készítsen? A szeretett nadrág új életet kaphat, és a belefektetett munka még tovább növelheti az eszmei értékét. Akár magának csinálja, akár ajándékba szánja, például a közelgő Valentin-napra, még biztos, hogy éveken át megbecsült darab lesz!

Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan lehet újrahasznosítani egy megunt farmert?

Ez sokféleképpen történhet. Elég azonban hozzá egy kezdő varrótudás és egy elképzelés, így remek táskákat lehet készíteni a megunt farmerokból.

Milyen táskák készülhetnek farmerből?

Bármilyen táskát lehet készíteni farmerokból, ami a lezserebb öltözetekhez illik.

Milyen eszközökre van szükség az elkészítéshez?

Ez nagyban függ attól, hogy milyen táskát akarunk készíteni pontosan! Az alap kellékek: varrógép, olló, tű, cérna. Ezek mellett jöhetnek pl. cipzár, patent, gombok. Érdemes szaküzletekben az eladók segítségét kérni, hogy pontosan milyen kiegészítőket válasszunk.

Ezek is érdekelhetik még…