Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Ahány testalkat, annyi fazon – öltözködési útmutató férfiaknak

Az elegáns viseletnek vannak „bebetonozott” alapszabályai, és vannak rugalmas szabályai is, amelyek az ember testalkatához idomulnak, hogy a lehető legpozitívabb képet fessék a ruhák viselőjéről. Íme néhány öltözködési útmutató a különböző testalkatú férfiak számára.

Számtalan alkalommal fordul elő, hogy egy férfi kellemetlenül vagy kényelmetlenül érzi magát egy-egy elegáns öltözetben, amit méret alapján vásárolt neki valaki. Szakmai segítség híján ugyanis a családtagok, feleségek, barátok és barátnők két fontos szempontot vesznek figyelembe:

  • passzoljon az alkalomhoz,
  • legyen jó a stílusa.

A legfontosabbat azonban a legtöbb esetben elfelejtik: legyen előnyös a férfi testalkatára!

Ahány testalkat annyi fazon

Milyen férfi testalkatok léteznek, és mi áll nekik jól?

Ektomorf testalkat

Ektomorf testalkatnak nevezzük, ha valakinek keskeny csípője és dereka van, amelyhez szélesebb vállak és ~180 cm-es magasság tartozik. Az ebbe a kategóriába tartozó férfi nem különösebben hajlamos a hízásra. Ennek a testalkatnak az egy- vagy kétgombos slim szabás áll leginkább jól, akár kabátról, akár zakóról van szó. Bátran viselhet szolidabb válltömésű vagy karcsúsított inget, zakót, kabátot.

Az ektomorf testalkatú férfiak számára előnyös lehet még a vízszintes csíkozás is, valamint egyéb, feltűnő minták, mint akár a skót- vagy Eszterházy kockák. Viseljen bátran élére vasalt vagy egyenes szabású nadrágot, remekül ki fogja hangsúlyozni magasságát. A réteges öltözködés kifejezetten jól áll az ektomorf testalkatnak, hordjon hát bátran mellényt az ing felett, a zakó alatt. Használjon a testalkatához arányos méretű, akár feltűnőbb, élénkebb kiegészítőket is.

Kerülje a függőleges csíkozású-, vagy túl szűk nadrágokat, valamint a bővebb szabású darabokat. A kelleténél nagyobb válltömés aránytalanná teheti testalkatát, így ezzel bánjon csínján, de nem kell teljesen kiiktatni a ruhatárából.

Endomorf testalkat

A zömökebb, kerekded alkatot nevezzük másként endomorf testalkatnak. Főbb jellemzői ennek az alkat típusnak, hogy a derék, a csípő kicsivel szélesebb, mint a váll, ehhez alacsony magasság, valamint esetenként csapott váll vagy egy kis pocak is tartozik.

Az endomorf testalkatú férfiak elegáns öltözete akkor lesz igazán mutatós, ha tudatosan arányosítja a ruhákkal a testét: optikailag nyújtja és kicsit szélesíti a vállakat. Ehhez szükség lesz némi válltömésre a zakóban, kabátban, valamint egy soros gombolásra mindkét ruhadarab esetén. Endomorf testalkatra érdemes hajtás nélküli, egyenes szárú nadrágot keresni, ehhez „V” kivágással rendelkező pólót, pulóvert viselni, valamint hosszított, keskeny hajtókával rendelkező kabátot. Előnyös lehet továbbá a függőleges csíkozás, a finom szövésű anyagok, és a többnyire egyszínű öltözet.

Ha Ön pocakos férfi itt olvashat róla, hogy milyen öltönyt érdemes viselnie:

Öltöny pocakos férfiaknak: mit, hogyan viseljen?

Mezomorf alkat

A legtöbb férfi által idealizált testalkat a mezomorf, amely a sportos, izmos testalkatot takarja. A derék és a csípő szélessége közel azonos, ehhez széles vállak, izmos karok, valamint átlagos magasság társul. Ennél a testalkatnál ritka a számottevő súlyfelesleg.

A mezomorf testalkatban a felsőtest eleve hangsúlyosabb, így az öltözékkel érdemes kicsit arányosítani a csípőt, a derekat és a lábakat. Érdemes kezdetnek a csípőre terelni a figyelmet egy-egy jól megválasztott, akár feltűnő övvel vagy övcsattal. Az egyenes szabású nadrág is kifejezetten ajánlott, az övet pedig válassza úgy, hogy kontrasztot alkosson a nadrággal: sötéthez világosat és fordítva.

Ha kíváncsi, hogy hogyan lehet a megfelelő méretű övet kiválasztani olvassa el ezt a cikkünket:

Útmutató a férfi öv méretek értelmezéséhez

Ahhoz, hogy a felsőtestét ne hangsúlyozza túl, érdemes kerülni a válltöméseket, a vízszintes csíkozást, valamint a nagy méretű mintákat a felsőruházaton. A karcsúsított (slim fit), valamint a „V” kivágású pulóverek és pólók remekül mutatnak mezomorf testalkaton, ahogyan a karcsúsított, övvel ellátott középhosszú kabátok, valamint az egy soros gombolás zakón és kabáton egyaránt.

„Trapéz” testalkat

A mezomorf testalkathoz hasonlóan keskeny csípővel és szélesebb mellkassal, vállakkal rendelkezik – azonban nem olyan szélesekkel, mint egy-egy sportos életmódot folytató férfi. A trapéz testalkat általában egy genetikai „adottság”, melyet könnyen tovább lehet fejleszteni megfelelő izomépítéssel a mezomorf testalkatig.

A felsőtesten ezzel a testalkattal is érdemes kerülni a vízszintes csíkozást, a nagy mintákat, mert ezek még tovább szélesítik mellkasát és vállait, így elnyomva a csípőjét és a lábait, rajzfilmfigura-hatást keltve. Csípőjét könnyen kihangsúlyozhatja egy kontrasztos övvel, egy nagyobb, díszesebb övcsattal. A nyakig begombolt ing, valamint a különböző garbók helyett hagyjon egy kis teret a nyakánál: viseljen kör kivágású pulóvert, mellényt, vagy hagyja kigombolva ingének felső két gombját. Kissé arányosabbá teszi felsőtestét, ha sötét színeket visel, nadrágból pedig ehhez világos darabot kombinál. A comfort fit szabás áll legjobban ennek a testalkatnak. Amennyiben lába nem kidolgozott, izmos, úgy kerülje a túl szűk nadrágokat, válasszon inkább egy fokkal lazább, de nem bő nadrágot, mellyel optikailag erősítheti a lábait a felsőtestéhez képest. Zakóját és kabátját az egysoros gombolású darabok közül válassza ki, kabátból emellett érdemes egy karcsúsított, derékövvel ellátott fazont választania a tökéletes megjelenéshez.

Ahány testalkat annyi fazon

„Téglalap” testalkat

Téglalap testalkatnak nevezzük, ha valakinek a csípője, a dereka és a válla nagyjából ugyanolyan széles, és a mellizmai sem szélesítik a vonalait. Amennyiben Ön ebbe a testalkat-típusba tartozik, kerülje a szűk viseletet, azonban óvakodjon a túl bő öltözéktől is. A méretének megfelelő, laza ingek és pólók lesznek a jó választás. Felsőtestére bátran válasszon világos, akár mintás darabokat, azonban alsótestére csakis sötétet és egyszínűt érdemes felvenni.

A buggyos nadrágot nagy ívben kerülje – felsőteste amellett méginkább vékonynak fog tűnni. Felsőtestét optikailag javíthatja, ha vízszintes csíkozású, vagy vízszintes elrendezésű mintás inget választ. Próbálja ki a különböző válltöméses ingeket és zakókat, melyek méretüktől függően szélesítik a vállát, így kissé az ektomorf testalkat arányait mutatja majd a teste. Vigyázzon azonban, a túl nagy válltömés aránytalanná, sokszor akár nevetségessé is teheti megjelenését.

„Ovális” testalkat

Ahány testalkat annyi fazon

Ovális testalkatnak nevezzük, ha egy átlagos vagy akár azon felüli magasságú férfi testen széles csípő, rövid vállak és -főleg a felső testen – egy kis túlsúly található. Ennél a testalkatnál az öltözködés során az a cél, hogy kihangsúlyozzuk a magasságát, és optikailag lefaragjunk a pocakból, a csípőtájékról. Ezt különböző nyújtott mintákkal érhetjük el, mint például a hosszanti csíkozás, a V kivágás, vagy egy elegáns, szigorúan egysoros gombolás.

Ennél a testalkatnál kerülendő a klasszikus fekete nadrág-fehér ing viselet, hiszen elnyomja a lábakat, és még inkább kiemeli a felsőtestet. Ehelyett érdemes egyszínű, vékony anyagból választani a felsőtestre valami sötétebb színt – nem kizárólag feketét! Olajzöld, bordó, sötétkék, vagy akár a barna is szerepelhet a palettán. Ehhez válasszon világosabb szürke, bézs, barna árnyalatú nadrágot. Izmosabb lábra megfelelő a slim fit szabás, azonban ennek hiányában a comfort fit lesz a megfelelő választás. Válasszon jól méretet, a buggyos, bokánál meggyűrődő nadrág ugyanis tömörítő hatással bír – valamint egyáltalán nem elegáns.

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen férfi testalkatok vannak?

Alapvetően testalkatot különböztetünk meg: ektomorf, endomorf, mezomorf, trapéz, téglalap, ovális. Mindegyikhez más-más öltözködés illik, erre adunk tippeket a cikkben!

Mit ne vegyen fel soha egy magas, vékony férfi?

Kerülje a függőleges csíkozású-, vagy túl szűk nadrágokat, valamint a bővebb szabású darabokat és a kelleténél nagyobb válltömést, mert aránytalanná teheti testalkatát.

Mit ne vegyen fel soha egy alacsony, pocakos férfi?

Az alacsony, pocakos, úgynevezett endomorf testalkatú férfiaknak érdemes kerülni a nagy mintákat, nagy zsebeket, garbókat és kapucnis pulcsikat.

Amennyiben nem biztos benne, melyik testalkat is az Öné, keressen fel minket üzletünkben, ahol szakszerű öltözködési tanácsokkal is ellátjuk Önt, így biztosan sikeres lesz, bármilyen eseményen is szeretne elegánsan és stílusosan megjelenni.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0