0 Termék
Oldal kiválasztása

Öltönyök meghökkentő árakkal...

Útmutató a férfi öv méretek értelmezéséhez

Tudta, hogy a férfi öv méreteknek mekkora jelentősége van? Bár az öv alapvetően kis részét képezi a ruházatnak, annál fontosabb mind a praktikusság, mind pedig a megjelenés szempontjából. Nem egyszerűen egy olyan eszközről van szó, amely a megfelelő helyen tartja a nadrágot: sokat tesz hozzá az öltözködéshez is. Hogyan lehet kiválasztani a széles kínálatból a megfelelő méretet? Mire érdemes figyelni a méretezések kapcsán? Ebben a bejegyzésben minden fontos információt összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban!

Férfi öv méretek: hogyan kell megmérni?

Ha szeretné tudni, hogy mekkora férfi övet kell vennie, akkor először is szükség lesz az Ön pontos derékbőségméretére. Ezt igazán könnyű megmérni, mindössze egy zsinórra és egy mérőszalagra lesz hozzá szükség.

  1. Álljon egyenesen, és helyezze a zsinórt a derék alsó részére, azaz ahol általában az övet viselné. Húzza meg a zsinórt annyira, hogy az kényelmesen simuljon a testére, de azért ne legyen túl szoros. Mérje le, mekkora zsinór kellett ahhoz, hogy komfortosan körbeérje a derekát! Ez lesz az Ön derékkerülete, számításunk alapja.
  2. Ehhez a számhoz hozzá kell adni 15 centimétert, ez lesz az Ön ideális öv mérete. Ezzel biztosítja azt, hogy nem csak éppen körbeéri majd a választott öv, hanem kényelmesen be is tudja azt fűzni. Hiszen az sem ideális ha túl rövid és épphogy be tudja tenni a nyelvét a lyukba, de az is igen nagy hiba, ha bőven nagyobb a fennmaradó rész a befűzést kövezően, mint a megfelelő.

Ha öv helyett tradicionálisabb módon biztosítaná nadrága helyzetét, és szereti a klasszikus divatot, érdemes megnéznie nadrágtartókról szóló cikkünket is:

Mire kell figyelni a méret megadásánál, ha ajándékba szánja az övet?

Az öv csodálatos ajándék lehet, ám csak abban az esetben, ha megfelelő méretet választ. Amikor másnak vásárol ilyen kiegészítőt, fontos néhány dologra figyelni a méret meghatározásakor.

  • A legegyszerűbb eset, ha ismeri az ajándékozott személy derékméretét, hiszen ekkor egészen egyszerűen a fentebb leírtaknak megfelelően kell számolni és választani.
  • Ha nincs ezzel kapcsolatban pontos információja, akkor a legjobb, ha a testalkatát veszi figyelembe. Amennyiben például általános alkata van, olyan övet érdemes választani, amely az általános mérete állítható, így valamelyik lyuk biztosan ideális lesz. Ehhez ajánlott megtekinteni a gyártó mérettáblázatát is, ez ugyanis szintén segíthet megtalálni a legmegfelelőbb méretet a testalkathoz és az öv típusához képest. Így biztos lehet abban, hogy az ünnepelt valóban örülni fog az ajándékának és nem kell tartania attól, hogy esetleg rosszul sül el a meglepetés és kellemetlenül érinti az ajándékozottat az, ha például egy túl rövid öv van a csomagban.

(A biztonság kedvéért pedig őrizze meg a blokkot!)

Hogyan kell értelmezni a férfi öv méreteket?

A férfi öv méreteit a legtöbb esetben a gyártók centiméterben vagy hüvelykben adják meg és általában a derék kerülete alapján határozzák meg. Lássuk ezzel kapcsolatban néhány példát!

  • Az XS-es övek körülbelül 70-75 centiméteresek, amelyek rendszerint vékonyabb férfiak vagy fiatalabb korosztály számára ajánlottak
  • Az S-es méretűek esetében 75-80 centiméterrel kell számolni, amelyek között szintén a vékonyabb alkatúaknak ajánlott szétnézni.
  • Az M-es övek 85-90 centiméteresek, ez az a már említett átlagos méret, amely legtöbb férfi számára megfelelő.
  • Az L-es méretű kiegészítők 95-100 centiméteresek, az erősebb testalkatúaknak már e termékek között javasolt nézelődni.
  • Az XL-es övek pedig 105-110 centiméteresek, amelyek a nagyobb termetű vagy erősebb testalkatú férfiaknak ajánlottak.

Mindehhez természetesen nagyon fontos hozzátenni azt is, hogy a mérettáblázatok és az övek méretezése változhat a gyártótól függően, ezért mindig érdemes ellenőrizni a termék leírását, hogy a kiválasztott méret megfelelő legyen.

Az inchben megadott méretezés csak egy kicsivel bonyolultabb az előzőnél. Bár Magyarországon általában a centiméterben adják meg hosszt, de az amerikai gyárak sokszor az angolszász rendszert használják az európai piacon is. A váltószám igen egyszerű, 1 inch 2.5 centiméternek felel meg. Vagyis egy 44 inch méretezésű öv 110 centiméteres derékbőséget jelent.

Webáruházunk mérettáblázatát itt tudja megtekinteni:

Hogyan válasszon övet az öltönyéhez?

Az öv és az öltöny kéz a kézben járnak egy elegáns eseményen. Bár alapvetően nem sok látszik ebből a kiegészítőből, mégis, egy rosszul megválasztott öv tönkreteheti akár a komplett megjelenést is, hiába tökéletes a választott nadrág, zakó és ing harmóniája.

Az öv színének harmonizálnia kell az öltöny árnyalatával. Általában az a legbiztosabb ha fekete vagy barna az öv, ezek ugyanis könnyen kombinálhatók szinte bármilyen öltönyszínnel. Az anyag kapcsán elmondható, hogy leginkább bőr vagy műbőr szokott lenni. Ha minőségi és tartós övet szeretne, érdemes bőrből készültet választani. Az öv anyaga szintén befolyásolhatja az öltöny stílusát és eleganciáját.

A stílus sem mindegy, ennek is harmonizálni kell a kiegészítő és a ruházat között. Természetesen az övcsat is fontos szerepet játszik a megjelenésben. Egy egyszerű és letisztult övcsat illik az üzleti vagy formális öltönyhöz, míg egy díszesebb vagy részletgazdagabb övcsat lehet a kiegészítője egy divatosabb vagy laza öltözetnek.. Fontos megjegyezni, hogy az öv választásánál mindig figyelembe kell venni a saját egyéni stílust és az adott alkalmat is. Korábban írtunk már egy bejegyzést az öltözködési etikettel kapcsolatban, amit ide kattintva tud elolvasni.

férfi övek
Forrás: Canva

A fentiekből látható, hogy igen széles és színes a választék ha férfi övekről van szó, éppen ezért érdemes nagyon résen lenni, amikor ilyen kiegészítőt vásárol az ember. Sőt, kifejezetten ajánlott többféle típust is tartani a gardróbban, hiszen nincs a világon olyan öv, amely minden alkalomra megfelelő lenne. Ahogy fentebb is említettük, a stílus, az anyag, az övcsat és a színek mind mérvadók, akár elegánsabban akár lazábban szeretne valaki felöltözni. Egy jól megválasztott öv pedig csodákra képes, ha öltözködés terén fel kell tenni a pontot arra a bizonyos i-re!

Ezek is érdekelhetik még…