0 Termék
Oldal kiválasztása

5 db-os póló csomag 8.950 helyett 5.950 Ft

Derékbőség mérése: útmutató férfiaknak és nőknek

Amikor nadrágot vásárol, nem árt tisztában lenni a pontos derékbőséggel, ez ugyanis megkönnyíti a választást személyesen és online egyaránt. Sőt, ez az egyetlen érték rengeteg az egészségéről is árulkodik. Lássuk, mi mindenre érdemes odafigyelni, ha derékbőség mérése során!

 Derékbőség mérése: mire kell figyelni?

A derékbőség méréséhez szüksége lesz egy rugalmas mérőszalagra, amely nem nyúlik, és pontos eredményt ad. Lényeges ezen felül a testhelyzet is. Álljon egyenesen, nyugodtan és természetesen, a lábai legyenek egymás mellett. Ne húzza be a hasát, a jobb eredmény érdekében! Lélegezze ki a levegőt a mérés előtt. Helyezze a mérőszalagot a derék köré, ügyelve arra, hogy az vízszintesen és egyenesen fusson körbe. A mérőszalag ne legyen túl szoros, de ne is legyen laza. Olvassa le a mérőszalagon az értéket, ahol az átfedés van. Ügyeljen arra, hogy a mérőszalag ne csavarodjon meg és ne legyen elcsúszva. A művelet közben viseljen kényelmes ruhát, de ne öltözzön túl vastagon, mivel az torzíthatja az eredményt. Győződjön meg arról, hogy egyenesen áll, és ne változtasson a testhelyzetén a mérés közben.

Ha bizonytalan az eredményben, ismételje meg a mérést többször, és vegye az átlagot, hogy pontosabb eredményt kapjon. Ha megvan a méret, már jóval egyszerűbb lesz ruháT választania. Ne feledje azonban, hogy nem csak a megfelelő illeszkedés, de az összkép is nagyon lényeges a választott ruhadarabok esetében. Az öltözködési etikettel kapcsolatban ide kattintva olvashat részletesebben.

 Mi a különbség a derékbőség és a csípőméret mérése között?

A derékbőség és a csípőméret mérése két különböző testméret, amelyek különböző testtájakon történnek. Mindkettő fontos lehet az egészségügyi értékelés, a megfelelő ruházat kiválasztása és az általános testarányok meghatározása szempontjából. A derékbőséget a has legkeskenyebb részén mérjük, amely általában a köldök felett, de a bordaív alatt. A csípőméretet a csípő legszélesebb részén mérjük, ami általában a fenék legkerekebb pontján található.

Pontosan hol kell a derékbőség mérését elvégezni?

A derékbőség pontos mérése fontos a testarányok és az egészségi állapot meghatározása érdekében. Ez a pont általában ott található, ahol a test természetes íve van, vagyis a legkeskenyebb részen. Egy másik módszer a mérési pont megtalálására, ha a csípőcsont legfelső részétől (a csípőtaréjtól) mér felfelé haladva több ponton, és a legalacsonyabb értéket veszi. Ez azért lényeges, mert ha csak egy kicsit is fentebb vagy lentebb csúszik a szalag, már nem a megfelelő számokat olvassa le, így például a ruhapróba során érhetik meglepetések.

derékbőség mérése
Forrás: Canva

Mire kell figyelni, ha ruhán keresztül végezzük a derékbőség mérését?

Ügyeljen arra, hogy a ruházat, amit visel, vékony és szorosan illeszkedő legyen, hiszen csak így nem torzítja az eredményt. Ezen felül győződjön meg róla, hogy a ruha nincs összegyűrve vagy felhajtva a derék körül. A kisimított ruházat segít pontosabb mérést végezni.

Ha többször is elvégezné a mérést, próbálja mindig ugyanabban az időpontban mérni a derékbőséget. Ez lehetőleg a nap egy “átlagos” pontján legyen, vagyis ne éhgyomorra, de ne is akkor, amikor teljesen teleette magát, hogy a változások ne befolyásolják a méreteket. Ha szeret jókat enni, akkor a mérés során még egy centit hozzáadhat a bőséghez, hogy egy kiadós lakoma után is be tudja majd gombolni a választott nadrágot és öltönyt is.
Tudta, hogy a gombolásnak is vannak szabályai? Olvasson erről bővebben korábbi cikkünkben:

Mi a különbség a férfi derékbőség és a női derékbőség mérése között?

A férfiak és nők derékbőségének mérése alapvetően hasonló módon történik, azonban néhány fontos szabályt érdemes figyelembe venni, amelyek az anatómiai és testi különbségekből adódnak.

 • A férfiaknál a derék legkeskenyebb pontja gyakran a köldök magasságában vagy közvetlenül felette található.
 • Az urak derékbősége az egészségügyi kockázatok felmérésében is fontos szerepet játszik, különös tekintettel a hasi zsírra, amely növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kockázatát.
 • A nőknél a derék legkeskenyebb pontja gyakran könnyebben észrevehető, mivel a nők általában kifejezettebb derék- és csípővonalakkal rendelkeznek.
 • A gyengébbik nem esetében a derék és csípő közötti különbség általában nagyobb, mint a férfiaknál, ezért a nők derékbősége és csípőmérete közötti arány (derék-csípő arány) is fontos mutató.
 • A nők általában több testzsírt halmoznak fel a csípő és a combok körül, míg a férfiak inkább a has tájékán hajlamosak zsírt raktározni. Ezért a derék bősége általában kisebb arányban változik, ha pár pluszkilót szednek fel, mint a férfiak esetében.
derékbőség mérése túlsúly
Forrás: Canva

Mik a derékbőség méretek férfi nadrágoknál?

A férfi nadrágok derékbősége általában hüvelykben (inch) van megadva, de egyes országokban centiméterben is feltüntethetik. A legtöbb esetben ez adja a ruhacímkén szereplő méretet is.

A leggyarkoibb méretezések:

 • 28 hüvelyk (71 cm)
 • 30 hüvelyk (76 cm)
 • 32 hüvelyk (81 cm)
 • 34 hüvelyk (86 cm)
 • 36 hüvelyk (91 cm)
 • 38 hüvelyk (97 cm)
 • 40 hüvelyk (102 cm)
 • 42 hüvelyk (107 cm)

81 centiméterig a legtöbb esetben S-es méretről beszélünk, míg 97 centiig M-es méretnek számít. 38 inch felett már az L-es ruhák között ajánlott nézelődni, az XL-es pedig 102 centiméterig tart.

Az is jó megoldás lehet, ha leméri meglévő kedvenc nadrágjának derékrészét, vagy elhozza magával vásárláskor.

Ha öltönyt vásárolna és a mérések alapján már tudja, milyen méret illik Önre pontosan, lessen el néhány trükkök a viseléséhez ide kattintva!

A derékbőség férfiak és nők esetében egyaránt sok szempontból árulkodó lehet. A segítségével könnyebben meghatározható a pontos ruhaméret, egyszerűbb a megfelelő nadrágot vagy szoknyát kiválasztania, valamint az egészségügyi állapotáról is képet kaphat.

Ezek is érdekelhetik még…