Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Útmutató nadrágtartó viseléséhez

A nadrágtartó viselése manapság a reneszánszát éli, és valóban divatos kiegészítője lehet az aznapi viseletének. Ehhez azonban fontos tudnia néhány alapszabályt, hiszen nem mindegy, hogy mikor, milyen öltözethez veszi fel a nadrágtartót.

A nadrágtartó viselés történelme

A nadrágtartó viselésének történelme

A modern nadrágtartót 1822-ben, Angliában szabadalmaztatták először, majd nagyon gyorsan elterjedt a világon. Akkoriban ugyanis nadrágok derekát magasabbra szabták, ezzel szinte lehetetlenné téve az öv viselését. Az I. világháború idején a nadrágtartó népszerűsége valamennyit csökkent, de még az 1920-as években is hódított. Az 1930-as évekre már egyre kevesebb férfi hordott nadrágtartót, a legtöbben fokozatosan áttértek az öv viselésére.

A nadrágtartó azonban mégsem ment teljesen feledésbe, többek között Franklin D. Roosevelt is előszeretettel viselte, valamint számos, magas társadalmi megbecsülésnek örvendő szakma képviselői között is népszerű volt, például az orvosok, ügyvédek, üzletemberek körében. Sok hollywoodi filmben is feltűnt ez a viselet. 

Ahhoz azonban, hogy újra divatos legyen, sokat kellett várni: az 1960-as években a brit skinheadek és punkok körében kezdett igazán népszerű kiegészítővé válni a nadrágtartó, ekkor már inkább esztétikai, és nem praktikus okok miatt.

Ebből a punk és mod szubkultúrából kiemelkedve, a 2000-es években a nők körében is egyre népszerűbb lett, különösképpen az Eurythmics énekese Annie Lennox miatt. Ezt követően egyre több helyen lehetett találkozni a nadrágtartóval, és Leonardo DiCaprio Nagy Gatsby alakítása emelte a 2010-es évek divatjába. Ma már szinte elengedhetetlen tartozéka az elegáns férfi ruhatárának.

Mi a nadrágtartó célja?

A nadrágtartó eredeti célja, ahogy a neve is mutatja, a nadrág rögzítése, annak helyén tartása. Az egykori funkcionális rendeltetésén már régen túllépett, és ma már inkább kiegészítő, mintsem használati tárgy. Ennek köszönhetően kiváló eszköze lehet az egyedi stílusnak, de akár véleménynyilvánításnak, figyelemfelhívásnak is, legyen szó a környezetvédelemről, a kisebbségek jogairól vagy akár a klímaváltozásról. A nagy ruhaipari cégek felismerték a ruhadarab reklámfelületi értékét, és számos társadalmi egyenlőtlenségre hívják fel az emberek figyelmét úgy, hogy a kampányukba beleillesztik a nadrágtartókat is. 

Hogyan és milyen szempontok alapján válassza ki a megfelelő nadrágtartót?

Mi a nadrágtartó viselés célja?

A legfontosabb azt eldönteni, hogy milyen célból vásárol nadrágtartót. Ha csak azért vesz nadrágtartót, hogy a nadrágját megtartsa, akkor célszerű valamilyen egyszínűt, például feketét vagy fehéret választani, hiszen az szinte bármilyen színnel lehet kombinálni. Viszont ha látványos kiegészítőnek veszi a nadrágtartót, akkor érdemes az alábbi szempontokat figyelembe vennie.

Választhat olyan színt, amely kiegészíti a szettet, nem hivalkodik. Ilyen lehet például a fentebb említett fekete, de akár választhat bőr hatásút is – ebben az esetben ügyeljen arra, hogy többi kiegészítő is legyen bőrszínű, csak így mutat jól. 

Választhat a szettel megegyező színű nadrágtartót is, ez esetben viszont törekedjen arra, hogy legalább egy olyan kiegészítőt visel, amely kissé eltér a szett alapszínétől, mert az egyszínű kiegészítők viselése egysíkúvá teheti a megjelenést.

Nyugodtan válasszon élénk színű, mintás vagy vicces nadrágtartót, ha az Ön célja a figyelem felhívása vagy akár a polgárpukkasztás. Ebben az esetben biztos, hogy mindenki észreveszi Önt, így akár egy olyat is választhat, ami valamilyen fontos problémára hívja fel a figyelmet – ahogy fentebb is említettük. 

Nadrágtartó viselése, gombosat vagy csiptetőset válasszon?

A nadrágtartó vásárlásnak az egyik örökzöld kérdése, hogy gombos vagy csiptetős legyen. Ha a hagyományos vonalat szeretné követni, akkor a gombos változat a legjobb választás, hiszen az eredeti, Albert Thurston, által forgalmazott is ilyen volt. Annak ellenére, hogy mutatós darab, nagy hátulütője, hogy csak olyan nadrágoknál lehet alkalmazni, amelyek rendelkeznek az ezekhez megfelelő gombokkal, ilyenek például az alkalmi nadrágok.

A csiptetős verzió sem kevésbé mutatós, sőt kiküszöböli a gombos változat hátrányát. Bármilyen nadrágra rá lehet csíptetni, ezzel teljessé tudja tenni az aznapi szettjét. Hátránya, hogy a nadrágtartó csíptetője hamar kilazulhat, így a sok használatot követően már nem tudja ugyanakkora erővel tartani a nadrágot, mint újkorában.

Nadrágtartó viselése, mivel és hogyan?

A nadrágtartó szinte bármilyen felsővel kompatibilis, legyen szó ingről, vagy akár pólóról. Ha inggel visel nadrágtartót, az elegánsabb összképet sugároz, míg ha pólóval párosítja a kiegészítőt, laza eleganciát sugároz, és tökéletes szettje lehet egy könnyed, nyári baráti összejövetelnek

A nadrágtartó viselésének alapvetően két módja ismeretes: 

  1. viselheti láthatóan, az ingre, pólóra felvéve, ez is inkább a hétköznapibb vonalat erősíti 
  2. sokkal elegánsabb azonban, ha a nadrágtartót egy mellénnyel vagy egy zakóval takarja el. 

Mindkét megoldás elegáns a maga nemében, azonban tudni kell, hogy mikor melyik viselési mód a tanácsos.

Mivel NEM ajánlott a nadrágtartó viselése?

A legfontosabb szabály, amelyet minden magára adó férfinek illik tudnia, hogy a nadrágtartót tilos övvel együtt hordani. Alapvetően mindkét ruhadarab funkciója a nadrág tartása, így felesleges nadrágtartót és övet is egyszerre viselni.

Az előbbi bekezdésekben szó esett arról, hogy a nadrágtartót lehet láthatóan, vagy azt eltakarva mellénnyel vagy zakóval eltakarva is hordani. Ebből adódóan, ha például mellényt vesz, akkor arra semmiképpen se húzzon nadrágtartót. Eredetileg a nadrágtartó fehérneműnek számított, amelynek nem volt ildomos látszódnia, manapság pedig egyszerűen nem esztétikus.

Szintén kerülendő a (látható) nadrágtartó és a nyakkendő együttes viselése. A nadrágtartó ugyanis alapból egy hangsúlyos eleme a szettnek, egy hagyományos nyakkendővel pedig zsúfolt érzetet kelt, mivel mindkettőnek hosszú, egyenes formája van. Csokornyakkendővel viszont már bátran hordhatja, hiszen annak körszerű formáját jól ellensúlyozza a nadrágtartó hosszúkás szabását, ráadásul a nyak környékét is kiemeli.

Milyen alkalomra milyen nadrágtartót illik viselni?

A nadrágtartó kiválasztásánál nagy szerepet kap az alkalom, hogy hol szeretné azt viselni. Az örömteli események alkalmával, például esküvő, ballagás vagy akár egy kötetlen baráti összejövetel, bármilyen, akár élénkebb is szóba jöhet, amely illik az Ön szettjéhez. Egyetlen kivételt az az esküvő jelenthet, ahol a vőlegény nem fekete nadrágtartót visel – ilyenkor nem illik a vőlegényével megegyező színű kiegészítőt viselni.

Komolyabb alkalmakkor, például egy állásinterjú vagy egy sajtótájékoztató során érdemes kerülni a meghökkentő színeket. Külön megemlítendő a temetés, melynek során pedig nem ildomos, sőt egyenesen ízléstelen színes, vidám színű nadrágtartót viselni. Az ilyen eseményekre a fekete szín a legjobb választás.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan kell helyesen viselni egy nadrágtartót? 

A nadrágtartót vagy a ruhán kívül viselje, pólóra vagy az ingre húzva, vagy takarja el egy mellénnyel vagy zakóval. Semmiképpen se húzza a zakó vagy mellény fölé és ne hordja övvel együtt.

Milyen szempontokra kell figyelni a megfelelő nadrágtartó kiválasztásakor? 

Fontos eldönteni, hogy a nadrágtartót csak a funkciója miatt vásárolja meg vagy kiegészítőként tekint rá, illetve az is fontos, hogy milyen üzenetet szeretne a nadrágtartójával közvetíteni.

Hova és mikor illik és nem illik nadrágtartót viselni?

Szinte minden alkalomhoz lehet nadrágtartót hordani, azonban fontos a szín. Kötetlenebb események alkalmával lehet vicces, vidámabb színekkel játszani, azonban hivatalos vagy komoly szituációkban csakis feketét viseljen.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0