Oldal kiválasztása

CAMEL ACTIVE bermudacsomag...

Öltözködési etikett összefoglaló férfiaknak 30 pontban

Tartalom

Hogy lehet valaki kifogástalan úriember már megjelenésében is? Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük Önnek az öltözködési etikett 30 legfontosabb alapszabályát, amire mindenféleképpen oda kell figyelnie!

Sokan viccelődnek azzal, hogy reggelente a nők órákig készülődnek, míg a férfiaknak elég 5 perc arra, hogy elindítsák a napot. Pedig egy igényes úriember, ha nem is álldogál órákig a tükör előtt, mint egy újjászületett Narcisszusz, azért ad magára annyit, hogy a reggeli készülődés ne csak tessék-lássék történjen meg.

Persze az sem mindegy, hogy valaki mennyire magabiztos, mennyire van képben az öltözködési etikettel, az íratlan szabályokkal. Aki megfelelő ismeretekkel rendelkezik, az időt is spórol, és ha kellőképpen tájékozott és rutinos, vagy van a témában jó tanácsadója, akkor a végeredmény is magáért beszél nap mint nap: az öltözködési etikett betartása felfelé ívelő karriert és sikeres magánéletet vonhat maga után:)

öltözködési etikett

Egy ízig-vérig úriember nem elégedhet meg annyival, hogy megveszi a megfelelő minőségű ruhadarabokat: azt is tudja, mikor, mit, mivel, hogyan viseljen.

Ebben egy kis listával segítünk Önnek:

Az öltözködési etikett 30 legfontosabb szabálya

1. Ismerje a fazonokat

Tájékozódjon arról, hogy milyen fazonok vannak! A különböző fazonú öltönyök különböző testalkatú embereknek állnak jól, ezért tisztában kell lennie a saját alkatával és lehetőségeivel.

2. Az öltöny kiválasztásakor figyeljen oda a méretre is!

Hiába vette meg a legdivatosabb darabot, ami első osztályú anyagból készült, ha túl szűk vagy túl bő, akkor nevetségessé válik benne. Akkor jár a legjobban, ha mindig ebből kiindulva kér a szaküzletben tanácsot.

3. Nem mindegy, hogy szmoking vagy öltöny

Ha a dress code a szmoking viseletét írja elő, akkor ne cserélje le öltönyre, igenis észrevehető a különbség!

4. Legyen tisztában saját színtípusával, és aszerint válogassa össze ruhatárát.

4 fő színtípus van a 4 évszak alapján, ami alapján ki lehet következni, hogy kinek milyen színek állnak jól. Ezeken belül is megkülönböztetnek 3 alkategóriát. A haj, szem, és a bőr színe alapján tudja kiválasztani, hogy melyik típusba tartozik, és milyen színeket érdemes viselnie.

5. Szinek és szettek harmóniája

Figyeljen oda, hogy mindig legyenek az öltönyhöz illő kiegészítői, szettjei színei szerint. Lehetőség szerint 3 színnél többet ne vigyen bele a viseletbe.

6. Milyen hosszúnak kell lennie egy nyakkendőnek?

A nyakkendő vége nem érhet lejjebb, mint a nadrág övének csatja. A nyakkendővel kapcsolatos kulisszatitkokról itt olvashat bővebben: https://mrsale.hu/nyakkendo-divat/

7. Hogyan kösse meg a nyakkendőt?

Ismerje meg a nyakkendőkötési praktikákat, és válassza az inggallér típusához, az arcformájához és a testmagasságához a legjobban illő módszerek egyikét.

8. Legyen egy kifogástalan, fehér inge otthon

Ha valami nem hiányozhat az alapruhatárából, az a kifogástalan, hosszú ujjú fehér ing. Figyeljen arra, hogy pamutból vagy selyemből készüljön, és hogy ne legyen se túl bő, se túl szűk a darab.

öltözködési etikett

9. Kerülje a harsány színeket!

A sötét színek eleganciát sugároznak: ezeket is feldobhatja valamivel (kivéve, ha temetésre hivatalos), de a harsány színek helyett inkább pasztell árnyalatokat válasszon.

10. Türje fel divatosan hosszú ujjú ingjét!

Kerülje a rövid ujjú inget, inkább a hosszú ujjú inget hajtsa fel azokon a meleg nyári napokon, amikor szükség van erre. Ha nincs dress code, ha egy baráti grillpartira, vagy randira megy, akkor is sokkal stílusosabb ez a megoldás. Tűrje fel hagyományosan, az olasz, esetleg a tengerész módszer szerint!

11. Kerülje a feltűnő mintákat, és ne viseljen eltérő mintájú darabokat

Az apró mintás darabokat részesítse előnyben, s ha már mintás darabokat választ, fontos, hogy egyfajta minta legyen.

12. Ha elegáns akar lenni, felejtse el a kapucnis pulóvereket!

Az egyszerű, sötét színű és a skandináv mintás pulóverek sokkal elegánsabbak, hűvösebb időben pedig kifejezetten praktikus darabok. A nagy logóval ellátott, illetve a kapucnis pulcsikat tartsa meg otthonra, vagy lazább alkalmakra.

13. Díszzsebkendője minden tekintetben passzoljon a nyakkendőhöz

Ha díszzsebkendőt is a szettje részévé teszi, az színben, árnyalatban és mintáiban egyezzen meg a nyakkendőjével. Ha nincs szigorú dress code, például egy színházi látogatásra készül, akkor a díszzsebkendő „helyettesítheti” a nyakkendőt!

öltözködési etikett

14. Ékszerek

Lehetőleg ne viseljen együtt túl sok ékszert és kiegészítőt. Ügyeljen arra, hogy ezek a darabok visszafogottan elegáns hatást keltsenek, ne legyenek hivalkodóak. Itt nem a méret a lényeg!

15. Milyen a zakó ujjának ideális hossza?

A zakó ujja a kézfej felső széléig érjen, az ing 1,5 cm-t lógjon túl. Bagatell dolognak tűnik, de a címkét ne felejtse el levágni!

Plusz érdekesség: A zakókon és néhány másik ruhardarabon lehet könyökfölt. De mégis melyek ezek a darabok és hova, milyen összeállításban stílusos viselni ezeket? Tájékozódjón a témában, olvassa el az erről szóló cikkünket is:

Könyökfolt: mikor stílusos, mikor kerülendő?

16. Milyen a nadrág ideális hossza?

A normál fazonú nadrág hossza legfeljebb egyszer törhet meg a cipő felső részén, a slim nadrág pedig csak a boka aljáig érjen.

17. Ha póló, akkor galléros

Lazább eseményeken nyugodtan viselhet pólót az ing helyett, de ilyenkor válasszon egy gallérosat.

18. Ne tömje meg a zsebeit!

Kerülje az óriás kulcscsomókat, pénztárcákat, zsebkendőket, mert a zakó zsebe kitágul, és akár egy hónap után is viseltessé válik.

19. Ne viseljen egy kézfején túl sok gyűrűt

Annak, hogy hány gyűrűt is viselhet egy férfi, nincs hivatalos felső határa. De a típus tekintetében vannak korlátok, és az sem mindegy, hogy melyik ujján is van az a gyűrű! Egy kézfején 3 fénylő gyűrűnél nem lehet több, hüvelykujján pedig csak akkor hordhat ilyen kiegészítőt, ha legalább másik két ujjára is húzott egyet-egyet.

20. Az óra helye az ing alatt van

Egy karóra remek választás lehet, a kiegészítők terén talán az egyik legpraktikusabb megoldás, és eleganciát is sugall. Azonban számos olyan buktatója lehet az óra viselés módjának, amivel kiüti a biztosítékot a divatban jártas közegekben. Olvassa el az óra viselés szabályairól írt cikkünket, hogy ne fusson bele ezekbe a hibákba.

öltözködési etikett

21. Az öv viselésének aranyszabálya

Minden olyan nadrághoz viseljen övet, amelyen van bújtató. Az öv vége legfeljebb 2-3 centivel érjen túl az első bújtatón.

22. Kötetlen eseményeken viseljen sportzakót farmerrel

Remek választás egy kötetlenebb találkozóra egy sportzakó, amihez illik egy fehér ing, egy kék farmer. Baráti összejövetelekre akár sportcipőt is felhúzhat hozzá. Jól áll egy ilyen szetthez egy bőr öv és egy karóra.

23. Fontos a minőségi alsónemű

Ne feledkezzen meg a hét minden napjára egy-egy minőségi, 100% százalék pamutból készült zoknit és alsónadrágot beszerezni. Itt is figyeljen arra, hogy a hidegebb időszakra legyen egy vastagabb szettje is.

A zokni ugyan jelentéktelennek tűnhet más ruhadarabokhoz képest, de mégis egy fontos elem, ha az öltözködési etikettről van szó. Tájékozódjon, olvassa el kifejezetten az öltönyzoknikról szóló cikkünket is:

Útmutató öltönyzokni választásához

24. Hogyan válassza ki a zokni színét?

A zokni színének nem a cipő, hanem a nadrág színéhez kell passzolnia. Gondoljon rá úgy, mint a nadrágszárának meghosszabbítójára.

öltözködési etikett

25. Kék farmerhez bátran vehet barna cipőt is

Nem csak fekete cipő lehet elegáns, más színekben is gondolkodhat, csak legyen körültekintő, mivel párosítja. Itt elolvashat mindent, amit a barna cipő kapcsán tudni érdemes.

26. Szerezzen be ruhatárába egy zsakettet

A zsakett egy tradicionális, elegáns nappali viselet, egy elöl rövidebb, hátul pedig hosszabb fazonú zakóból, és színben hozzá passzoló, vagy csíkos nadrágból áll. Különösen jól mutat nagy esküvőkön, és tekintélyes rendezvényeken, ahol az elegáns, formális dress code az elvárás.

27. Nadrágtartó VAGY öv

Ha nadrágtartót visel, nem mindegy, hogy milyen alkalomra veszi fel, és mivel párosítja.

öltözködési etikett

28. A mellénynél a gombolás is fontos

Mellény esetében a legalsó gombot hagyja gombolatlanul és ha nyakkendővel párosítja, akkor minden más gombja szigorúan legyen begombolva! Hogy miként gombolja ingjét és zakóját helyesen, arról az alábbi cikkben tájékozódhat: https://mrsale.hu/gombolas/

29. A mellény típusát az öltöny típusához megfelelően válassza ki

A mellény nem kötelező, de igazán elegáns kiegészítő. Ha szereti, bátran tegye ruhatára alapdarabjává! Ez esetben fontos, hogy egysoros mellényt bármikor, kétsoros mellényt azonban csak háromrészes öltöny részeként viselhet.

30. A Dress code-ot semmi esetre se hagyja figyelmen kívül

Ha egy hivatalos rendezvény, vagy egy munkahely kapcsán megadják a dress code-ot, akkor mindig úgy öltözködjön, hogy teljes mértékben megfeleljen az ott leírtaknak.

Ha nem biztos benne, hogy mit vegyen fel egy-egy fontos alkalomra, vagy csak frissíteni szeretné ruhatárát jelentkezzen öltözködési tanácsadásra hozzánk:

Öltözködési tanácsadás jelentkezési lap

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Gyakran Ismételt Kérdések

Miért fontos az öltözködési etikett betartása?

Ezzel a környezetében lévőket tiszteli meg, ráadásul a kifogástalan viselet egy ütős karrier és egy sikeres randi alapja is.

Mikor, milyen helyzetekben kell különösen figyelni az öltözködési etikettre?

Leginkább ünnepi alkalmakon, vagy hivatalos eseményeken. Sorsdöntő lehet a kifogástalan viselet egy állásinterjú vagy egy üzleti tárgyalás esetében, és természetesen akkor is, ha szíve hölgyét szeretné meghódítani.

Mennyire kell szigorúan venni az etikett pontjait?

Ha egy hivatalos rendezvény, vagy egy munkahely kapcsán megadják a dress code-ot, semmi esetben se térjen el tőle. A cikkünkben felsoroltak nincsenek kőbe vésve, de minden egyes pontra igaz az, hogy többet jelentenek, mint „csak egy jó tanácsot.”

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0