Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Mi a zsakett? Mikor lehet viselni és miben különbözik a szmokingtól és a frakktól?

Sokan nem ismerik a zsakett fogalmát, pedig szerves része a tradicionális eleganciának. A zsakett igazán figyelemreméltó kiegészítő, de csak akkor, ha tudja mikor és hogyan viselje! Ebben nyújtunk most Önnek segítséget.

Mi a zsakett jelentése?

Ahhoz, hogy tökéletesen megértse a zsakett viseletének titkait, mindenképp érdemes tisztázni a szó eredetét és jelentését. Talán nem lesz túlzottan meglepő, hogy a zsakett fogalma a híresen elegáns és ikonikus francia divatvilágban született, zubbonykát jelent. Ha szeretnénk részletesebben kifejteni, akkor úgy írhatnánk le a viseletet, mint egy elöl rövid, hátul hosszú férfizakó, melyet fekete mellénnyel és csíkos nadrággal viselnek. Tökéletesen testesíti meg a klasszikus, kifinomult eleganciát, miközben a mai modern öltözködési szabályoknak is megfelel. 

A viselet markáns részleteinek köszönhetően nem mindegy, hogy mivel párosítja az ember, ugyanis a tökéletes megjelenés az apró részletekben rejlik. Ha egy fontos eseményen legközelebb Ön is szeretne a francia divatikonokhoz hasonlóan igazán stílusos megjelenést, akkor a zsakett kitűnő választás!

Mikor és hogyan viselje a zsakettet?

Mikor és hogyan viselje a zsakettet?

A zsakett megjelenésében rendkívül hasonlít a frakkra, éppen ezért a frakk nappali változataként is emlegetik, így viselése csak este 6 óra előtti eseményekre megengedett! 

Ahogy az időpontban, úgy a ruhadarabok színében is vannak fontos megkötések, amelyek biztosítják a komoly és elegáns megjelenést. A fekete, szürke, vagy sötét kék színű zsaketthez mindig azonos színű, vagy csíkos nadrágot illik felvenni.
Ha viszont mellényt is ölt, már sokkal szabadabb a színválasztás. A szürke a legtöbb zsaketthez illik, de megengedett bármilyen más szín is, így lehetősége van arra is, hogy a mellény színével megmutassa saját stílusát.
Az ing színe mindig fehér, vagy csontfehér kell, hogy legyen, de szabadon dönthet a gallér típusáról, ami lehet hagyományos vagy szárnyas. A cipő színét érdemes ugyanúgy kiválasztani, mint a hagyományos öltönyök esetében, egy kék zsaketthez például tökéletesen passzol egy barna cipő. Mindig törekedjen az összeillő színek kombinálására és a harmónia kialakítására.

Milyen kiegészítőkkel és ruhadarabokkal kell viselni a zsakettet?

Ahogy azt már korábban írtuk, a zsakett egy egészen különleges viselet, ami nem minden alkalomhoz illik. A nappal zajló rendkívül elegáns események ihlették, így a tökéletes megjelenés érdekében néha jól jön néhány stílusos kiegészítő. Az egyik ilyen kiegészítő lehet a színben passzoló, vagy harmonizáló nyakkendő, amely finoman végigfutva a mellkason eltűnik a mellény alatt. Az igazán nívós eseményekre választhat akár selyem nyaksálat, esetleg díszzsebkendőt is, ami szintúgy lehetőséget ad a saját stílus kifejezésére. Az igazán klasszikus megjelenést kedvelő Urak (igen, így nagybetűvel) akár szürke, vagy fekete kalapot is viselhetnek a zsakett mellé, ezzel erősítve a klasszikus gentleman megjelenést.

Mi a különbség a szmoking, a frakk és a zsakett között?

Laikusként sokan nehezen állapítják meg a három viselet közti különbségeket, pedig ezek az eltérések egészen szembetűnőek, ha tudjuk, hol kell keresni. Nézzük, hogy mi különbözteti meg a zsakettet a frakktól és a szmokingtól.

  • A frakk egy klasszikus esti-éjjeli elegáns viselet, melynél az összes kiegészítő, mint az ing, a mellény és a csokornyakkendő, sőt még a kesztyű is szigorúan fehér színű. Más szín ennél a viseletnél nem megengedett! 
  • A szmoking már eggyel kényelmesebb, megengedőbb viselet, ugyanis itt már a feketén kívül a sötétkék szín is megengedett. A szmokingról itt írtunk korábban részletesen.
  • A zsakett színei változatosabbak, de az előző bekezdésekben leírt elveknek mindig meg kell, hogy feleljenek. 

A szmoking zakó hosszúsága a frakknál és a zsakettnél is rövidebb. További különbség, hogy a zsakettel ellentétben a szmokingnál nem nyakkendőt, hanem a kabáthoz illő csokornyakkendőt ildomos viselni. 

Mi a különbség a zsakett, a szmoking és a frakk között?

Ezek alapján már Ön is könnyedén megkülönbözteti napszaktól függetlenül is a három viseletet, ugye?

Mikor nem illik zsakettet felvenni?

Mivel a zsakett az egyik legelegánsabb viselet, ezért kevés esemény van, amikor nem illendő a viselete, mégis fontos pontosan tudni, mikor és hol lehet tökéletes választás. Talán most azt gondolja, ez túl elegáns, és az Ön életében nem adódik olyan alkalom, ahol ez a viselet szükségessé válhat, pedig a legtöbb férfi életében eljön az a nap, ami igazán nagy jelentőséggel bír. Kevés hasonlóan fontos és ünnepi esemény van az életben, mint egy esküvő, ahol a párok örök hűséget fogadnak egymásnak. Mivel ezek az események legtöbbször nappal zajlanak, így tökéletes alkalmat teremtenek a zsakett viseléséhez. Felveheti a vőlegény, sőt akár a tanúknak is tökéletes öltözék lehet. 

Fontos, hogy a szertartás után az esti lakodalomra egy másik szettel is kell készülni, hiszen a zsakett szigorúan nappali viselet. 

Ezen felül kerülje a viselését olyan eseményeken, ahol a dress-code kifejezetten megköveteli a frakkot. De nem csak a különösen elegáns rendezvényeken érezheti kellemetlenül benne magát, hanem az olyan eseményeken is, amelyek sokkal lazább viseletet igényelnek. A legideálisabb alkalom tehát az esküvő, valamint a különféle nappali fogadások.

öltönyök 19990 Ft-tól 79990 Ft-ig

Mit vegyen fel a partnerünk? Milyen női ruházat illik a zsakett mellé?

A társas eseményeken természetesen Önnel tarthat partnere is, akinek öltözéke szintúgy fontos, hogy illeszkedjen mind az esemény ünnepélyességéhez, mind az Ön viseletéhez. A zsakettet viselő urak tudatosságot, és stílust közvetítenek, így nem elhanyagolható, hogy a mellettük álló hölgy is hasonlóan jól öltözött legyen.
Az olyan alkalmakra, ahol az urak zsakettet viselnek, a legjobb választás egy ízléses koktélruha, vagy éppen selyemkosztüm. A nagyestélyiket hagyja meg inkább az éjszakai rendezvényekre. A ruha típusa mellett érdemes ügyelni annak színére, és anyagára is, továbbá rendkívül előnyösek lehetnek a jól megválasztott kiegészítők és az ízléses smink is. Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy milyen jól mutat, amikor a párok ruházata színben passzol, vagy éppen kellemesen kiegészítik egymást.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen ruhadarab a zsakett?

A zsakett egy tradicionális, elegáns nappali viselet, egy elöl rövidebb, hátul pedig hosszabb fazonú zakóból, és színben hozzá passzoló, vagy csíkos nadrágból áll. 

Mikor lehet viselni a zsakettet?

A zsakett szigorúan nappali viselet. Különösen jól mutat nagy esküvőkön, és tekintélyes rendezvényeken, ahol az elegáns, formális dress code az elvárás.

Mikor nem illik viselni?

Este 6 órát követően viselése nem megengedett, továbbá az olyan eseményekre sem ajánlott, ahol a dress code frakkot ír elő. A lazább rendezvényekre sem ajánljuk, hiszen klasszikus, formális öltözetnek számít.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0