Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Mi a különbség a szmoking és az öltöny között?

Szmoking vagy öltöny? Mi a különbség? Vannak, akik számára egyértelmű, míg másokat elgondolkodtat a fenti kérdés. Tény, hogy mindkettő elegáns, de mégis máshogy. Ha ezek a képek némileg homályosak, vagy többet szeretne megtudni ezekről az öltözékekről, és a velük kapcsolatos szabályokról, akkor olvasson tovább!

Mit jelent pontosan a szmoking kifejezés? 

Amennyiben szigorúan a szmoking kifejezés jelentését keressük, akkor a magyar értelmező kéziszótár szerint “Rövid, fekete (ritkán fehér) estélyi férfikabát; hajtókája fényes selyemmel van borítva. Ilyen kabátból, ugyanilyen fekete nadrágból, fekete csokornyakkendőből és lakkcipőből álló (estélyi) öltöny”.  

Nehéz elképzelni, hogy még az 1800-as években is a szmoking jelentette az előkelő urak könnyed öltözetét. Akkoriban a vacsorákat követően szivar- és pipafüstbe burkolózva és brandyt, whiskeyt kortyolva vitatták meg az élet nagy kérdéseit a férfiak egymás között. Ehhez pedig szükség volt egy kényelmesebb, ám a frakkhoz hasonlóan elegáns viseletre. Ennek a megtervezését kérte anno a wales-i herceg Henry Poole & Co.-tól, és így született a ma ismert szmokingok elődje, korabeli nevén a dinner jacket vagy smoking jacket.

Az nem ennyire egyértelmű, hogy onnan hogyan jutott át a tengerentúlra, és ott hogyan jutott el a New York-i Tuxedo Park country klubba, az viszont bizonyos, hogy ennek a klubnak a neve adta a ma is használatos angol nevét, a tuxedo-t és hogy innen indult el a világot meghódító útjára a szmoking. Itt volt ugyanis az első rendezvény, az 1886. október 10-ei a báli vacsora, ahol már előírás volt szmokingot viselni. 

A szmoking rendkívül elegáns megjelenést kölcsönöz

Mi a különbség a szmoking és az öltöny között? 

Mindkettő elegáns viselet, de a szmoking egyértelműen az öltöny fölött áll.  A legnagyobb eltérés a szabásban, anyaghasználatban tehát az alapokban is látszik. Öltönyből nagyon sok fajtát találunk manapság, míg ha valaki azt mondja nekünk, hogy szmoking, szinte mindenkinek ugyanaz a kép jelenik meg a fejében. Pedig szmokingból is találunk több fajtát, de abban mind megegyeznek, hogy a gallér kihajtott, és azt fényes selyem díszíti, valamint a kabáton egyetlen gomb van. (Az öltönyökön jellemzően 2-3, vagy akár több gombot is találhatunk, amelynek az alsó gombját nem gomboljuk be.)

A másik nagy különbség, hogy míg az öltönyviselést ma már nem szabják meg szigorú szabályok, addig a szmokingét bizony még mindig.

Hova illik szmokingot felvenni?

A szmokingot olyan eseményekre illik felvenni, ahol arra számítunk, hogy a többi férfitárs is hasonló öltözetet fog választani. Jellemzően ezek este 6 óra után kezdődő, nagyon elegáns rendezvények. Szmokingot vehet például operába, esküvőre, komolyzenei koncertre, díjátadóra és hivatalos fogadások alkalmával. Amennyiben ezt az öltözetet elváró magánrendezvényről van szó, ezeknek a meghívójában elhelyezhetnek az öltözékre vonatkozó jelzést is, úgy nevezett dress code-ot, ami ebben az esetben a black tie lesz. Ha ezt olvassa, akkor biztos hogy a férfiaknak szmokingban kell gondolkozni.  

És ha szmokingviselésről van szó, ne feledkezzünk meg az egyik leghíresebb képviselőjéről, James Bond -ról, akinek megjelenéséből sokat tanulhatunk, mind a szmokingokról, mind pedig a hozzá illő kiegészítőkről. A Martiniról nem is beszélve…

Mikor viseljünk öltönyt?

Manapság az öltöny viselete annyira széleskörű, és olyan sok fajta öltönyből lehet válogatni, hogy azt mondhatjuk erre a kérdésre, hogy már majdnem bárhova és bármikor felvehető, elegánsabb viselet. Az öltönyök között találunk elegánsabb és bohókásabb, komolyabb vagy sportosabb típusút is, ezek jellemzően az anyag- és mintaválasztékban mutatkoznak meg.

Általánosságban elmondható, hogy öltönyt olyan alkalmakra illik felvenni, amikor elegánsak szeretnének lenni a férfiak, de mégsem szeretnének túlságosan kiöltözni. Az üzleti életben elengedhetetlen, hogy több jó minőségű öltöny lógjon a gardróbban, hiszen az első benyomást jellemzően már akkor megtesszük, mikor ránk emelik a tekintetüket köszönéskor a partnerek. Emellett illik öltönyt venni színházba, társasági eseményekre, randevúkra – vagy ha Barney Stinson -nak érezzük magunkat, bárhova:)

Az öltöny viselés elengedhetetlen rész a nyakkendő

Mivel viselje a szmokingot és mivel az öltönyt?

A szmoking viselésének szigorú szabályai vannak, így kezdjük azzal. A szmoking kabát alá fehér, esetleg törtfehér, speciális szmokinginget kell felvenni. Első ránézésre az inget a szmoking ingtől a gallér állása különbözteti meg, a szmoking ing álló gallérjainak csücskei határozott szögben lehajtottak. A mellrésze lehet fodorral díszített is, találhatunk dupla gallérost, vagy bújtatott gombokat is.

Szmokinghoz csak és kizárólag csokornyakkendő, és a szmoking kabát anyagával azonos anyagú nadrág és fekete lakkcipő viselhető. Az egyetlen választható elem a mellény vagy spanyol öv viselése, ezek közül az egyik erősen ajánlott (de soha nem mindkettő!). Ha a spanyol öv mellett teszi le a voksát, figyeljen arra, hogy az öv fele takarja a nadrágot és a másik fele fedje az inget.

Öltönyöknél is találkozunk két- vagy háromrészes változattal is, így akiknek elfedendő pocakjuk van, bátran bújhatnak a mellény áldásos leple alá. Amennyiben hivatalos a megjelenés, úgy az öltönyhöz nyakkendő dukál, ami ilyen alkalmakkor nem lehet vicces, vagy rikító színű. Viselhet az öltönyhöz díszzsebkendőt is, ez színben az öltönyhöz illő nyakkendő színét kell, hogy visszaadja. A hivatalos öltözék kötelező kiegészítője a megfelelő fekete, esetleg barna bőr cipő. Az öltönyök zakója variálható sportosabb nadrágokkal, és ha nem formális a megjelenés, akkor viselhető akár pulóverrel, vagy pólóval is. Ilyen alkalmakkor előkerülhetnek a vidámabb színű ingek és akár mintás nyakkendők is. 

Milyen kiegészítőket lehet viselni egy öltönyhöz és miket egy szmokinghoz?

Öltönyhöz és szmokinghoz is hordhat a díszzsebkendőt, ami minden esetben a nyakkendővel harmonizál. Mivel a szmoking már önmagában elegáns viselet, így nem igényel további kiegészítőket. Természetesen egy szép elegáns karóra, vagy egy szépen kidolgozott mandzsettagomb kiemelheti viselőjét az elegáns tömegből is. 

Szmokinghoz mindig vegyünk fel csokornyakkendőt.

Gyakran Ismételt kérdések

Mi a szmoking jelentése?

Az egyik legelegánsabb férfi öltözet, jellemzően fekete, vagy sötétkék zakó és hozzá azonos anyagból készült nadrág. A kabáton egyetlen gomb található, gallérja kihajtott és azt fényes selyem díszíti.

Hova illik szmokingot viselni?

Kimondottan elegáns eseményekre illik szmokingot felvenni. Ilyen esemény az opera, díjátadó, komolyzenei koncert, illetve az ahol a black tie dress code a megadott.

Hova illik öltönyt viselni?

Öltönyt bármikor viselheti az, aki elegáns magabiztosságot szeretne magáról sugározni, stílusos megjelenésével nyomot hagyna magáról.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0