Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Útmutató a selyem anyaghoz

A selyem az egyik legkedveltebb, legnemesebb anyag – de miből is van pontosan? Milyen fajtái lehetnek, és mit készítenek belőle? Cikkünkből minden kiderül a készítéstől a kezelésig, íme egy rövid útmutató, ha meg akarja érteni a selyem anyagot.

Miből van, miből készül a selyem anyag?

Az igazi selyem az egyik legősibb textil-alapanyag. A ruhaiparban a selyem szó hallatán általában a hernyóselyemre gondol az ember. Ezt egy lepke, a Bombyx mori hernyó gubójából állítják elő rengeteg munkával. A gubó a lepke kifejlődésének utolsó szakasza előtti bábállapot külső, védő héja, ami a kifejlődő, átalakuló állatot védi a külső behatástól, azaz egy mirigyváladék megszilárdult formája. Mivel a lepke bábja és a kifejlődő állat is nagyon sérülékeny, törékeny, egy igencsak puha, szálas, hát igen: SELYMES anyagról van szó.

Selyemlepke
Forrás: Canva

Más selymek is vannak? Milyenek ezek az anyagok?

Más selymek is léteznek, bár nem minden selyemből készülhet ruha. Többek között az anyag hasonlóságai miatt selyemnek nevezzük a pók fonalát is, vagy éppen a vadselymet, sőt, néhány növényből is próbáltak már előállítani selyemszerű anyagot. Azonban selyemnek igazándiból csak és kizárólag a selyemhernyó-gubóból kinyert szöveteket lehet hívni. A típusokat nem az alapanyag, hanem a szövés típusa határozza meg: létezik taft, kreppszatén, organza, szatén, stb.

Mik a selyem anyag tulajdonságai?

A selyem számos olyan pozitív tulajdonsággal bír, amivel a természetes anyagok szoktak – és jó pár olyannal, ami kiemeli a legtöbb anyag közül. Először is kezdjük a legjellemzőbbel: fényes, puha, lágy, gyönyörű az esése. Mivel természetes anyag, jó nedvszívó, és nem töltődik fel elektromossággal, ha az ember keresztülhúzza a haján. Ám a természetes anyagoknál jóval könnyebben festhető, színezhető és fehéríthető is – sőt, alakítható bizonyos kémiai vegyületekkel.

Milyen még a selyem? DRÁGA. Igen, ez is hozzá tartozik: akár nyers selyemről van szó, akár egy selyemből készült ruháról, ha nem hamisítvány, annak meglesz a maga ára. Éppen ezért a selyem mindig a luxussal, az exkluzivitással jár együtt.

Selyem anyag tulajdonságai
Forrás: Canva

Miért drága a selyem?

Képzelje el: egy egészen aprócska állat, a kizárólag eperfalevéllel táplálkozó selyemhernyó gubójából készül. A begubózáskor a selyemhernyó a szája mellől kiköpköd némi mirigyváladékot, amivel begubózza önmagát. A váladékban 15 nap alatt a bábból lepkévé változik. A gubó szálait csak akkor lehet lefejteni, ha még nem rágta meg a lakója. Talán kissé kegyetlen az eljárás, de érdemes tudni: a bogárkákat a gubójukban elpusztítják forró levegővel, gőzzel vagy vízzel, és ezután fejtik le róla a fonalat.

amelyet aztán fonnak és kezelnek (hántolnak, mosnak, lúgoznak, kezelnek, fonnak, szőnek, stb.). A selyem tehát nagyon kényes, nagyon sok munkával előállított anyag, nem véletlen, hogy megkérik az árát.

Etikus-e a selyem?

A selyemhernyó elpusztítását az állatvédők mellett a textil előállításának területén élők egy része is elutasítja vallási okok miatt. A selyemnek léteznek alternatívái: a műselyem előállításán túl létezik egy selyemfajta, az ahimsza-selyem, amelyik akkor keletkezik, amikor a hernyó már kirágta magát a gubójából és elhagyta azt. Ez egyéb természetes selyemszálakkal keveredik, nem tiszta selyem.

Milyen ruhákat készítenek selyem anyagból?

Bár igen ritka és drága, mégis mindenki vágyik egy igazi selyem, vagy selyem-keverék darabra: a férfiaknál jellemző a nyakkendő, kendő, sál, a nőknél a leggyakoribb a kézzel festett selyemkendő, de természetesen készítenek belőle egészen különleges viseleteket, ingeket, ruhákat, sőt, még lámpaernyőt, esernyőt és legyezőt is. A selyem különleges volta és elegáns megjelenése miatt tökéletes ajándéknak számít főleg, mivel gyakran selyemfestő kézművesek, iparművészek és manufaktúrák alkotói tekintik „vásznuknak” és alkotnak rá hihetetlen szépségeket.

selyem festése
Forrás: Canva

Mire kell figyelni a selyem anyag tisztításakor?

Víz és vegyszerek hatására merevvé és keménnyé, azaz sérülékennyé válhat. A szálak könnyen meghúzódhatnak, elmozdulhatnak, hiszen nagyon finom, lágy, kényes anyagról van szó. A selymet ezért érdemes eleve kézzel tisztítani, egyszerű langyos vízben. Kerülje a komoly kémiai anyagok használatát, inkább természetes módon tisztísta, például ecettel és illóolajokkal. Az ecet megóvja az anyag színét és kiemeli a kontrasztokat, az illóolajok a friss illatot biztosítják öblítő helyett. Csavarni, centrifugálni, szárításkor csíptetni szintén nem érdemes, mert húzódhatnak a szálak, érdemes fektetve, egyenletes felületen szárítani, de nem tűző napon.

Hogyan vasalja a selyem anyag ruhákat?

Kerülni kell az égetően meleg vasalót, és érdemes kissé nedves védőanyagon keresztül vasalni. A selyem meghálálja a vasalást, az anyagon látszik, hogy igazi luxustermék: vasalt selyem szinte olvad, annyira finom és puha az esése.

Pár fontos alapszabály a selyem vasalásához:

  • Soha ne állítsa a vasalót 100 foknál magasabbra! A selyem se a napfényt, se a nagy hőt nem bírja túl jól: a fehér megsárgulhat, de a festett anyag is színét változtathatja, pl. a feketéből akár zöld is lehet.
  • Nem szabad gőzölni – a hirtelen megkeményedő anyagba örökké tartó élt lehet vasalni, és túlságosan károsítja is.
  • A gőzölés helyett érdemes a száraz anyagot kicsit párásítva átnedvesíteni spriccelő flakonnal vagy belülről nedvesített zacskóba helyezve.

Hogyan tárolja a selyem ruhákat?

A selyem ruhákat érdemes védeni a gyűrődéstől és a fénytől, és természetesen a ruhákat érhető bármiféle kártevőktől. A legjobb, ha viselés után közvetlenül tisztítja (profin vagy profik segítségével), vasalja, majd megfelelően szellőző ruhazsákba helyezve teszi a szekrénybe. Ha könnyű és nem annyira sérülékeny az anyag, akkor akár akasztva is lehet tárolni, de ezt csak akkor, ha megfelelően széles a vállfa.

Hogyan tudja megállapítani a selyem eredetiségét?

A mai műselymek egészen kiváló alkotások, és mivel a jó rabló okos, nem biztos, hogy akár ránézésre, akár ár alapján meg lehet állapítani, hogy az adott ruhadarab selyem anyagból készült-e. Érdemes tehát alaposan szemügyre venni. Ha alapvetően selyemnek néz ki, tehát fényes, lágy, selymes, könnyű, a szálai látszanak, mind a két oldalról, akkor esélyes, hogy selyemmel van dolga. Ha így van, az anyagnak már csak a természetesség próbáját kell kiállnia: a valódi selyem nem vesz fel elektrosztatikus töltést. Finoman dörzsölje meg, érintse hajához, és figyeljen, hogy szállni kezd tőle a haja, vagy megmarad eredeti formában? Ha semmi változást nem lát, sőt, mintha megfésülködött volna: selyem.

Ezek tehát a legfontosabb tudnivalók a selyemről. Ha szeretne egy selyemből készült inget, nyakkendőt, de nem biztos abban, hogy jól állna-e Önnek, jelentkezzen be egy ingyenes stílustanácsadásra, és kollégáink segítenek a döntésben:

Öltözködési tanácsadás jelentkezési lap

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0