Oldal kiválasztása

Katt ide: Egy övet kap ajándékba...

Útmutató a selyem anyaghoz

A selyem az egyik legkedveltebb, legnemesebb anyag – de miből is van pontosan? Milyen fajtái lehetnek, és mit készítenek belőle? Cikkünkből minden kiderül a készítéstől a kezelésig, íme egy rövid útmutató, ha meg akarja érteni a selyem anyagot.

AJÁNDÉKBA KAP EGY 100% PAMUT, FEHÉR PÓLÓT VAGY EGY ELEGÁNS NYAKKENDŐT!

Minden új feliratkozónk ajándékba kap egy 100% pamut pólót vagy egy elegáns nyakkendőt, melyet boltunkban személyesen vehet át, akár vásárol, akár nem!

Regisztrált vásárlóink az éppen aktuális ajánlatainkon túl, sok hasznos információhoz, extra kedvezményekhez juthatnak.

Miből van, miből készül a selyem anyag?

Az igazi selyem az egyik legősibb textil-alapanyag. A ruhaiparban a selyem szó hallatán általában a hernyóselyemre gondol az ember. Ezt egy lepke, a Bombyx mori hernyó gubójából állítják elő rengeteg munkával. A gubó a lepke kifejlődésének utolsó szakasza előtti bábállapot külső, védő héja, ami a kifejlődő, átalakuló állatot védi a külső behatástól, azaz egy mirigyváladék megszilárdult formája. Mivel a lepke bábja és a kifejlődő állat is nagyon sérülékeny, törékeny, egy igencsak puha, szálas, hát igen: SELYMES anyagról van szó.

Selyemlepke
Forrás: Canva

Más selymek is vannak? Milyenek ezek az anyagok?

Más selymek is léteznek, bár nem minden selyemből készülhet ruha. Többek között az anyag hasonlóságai miatt selyemnek nevezzük a pók fonalát is, vagy éppen a vadselymet, sőt, néhány növényből is próbáltak már előállítani selyemszerű anyagot. Azonban selyemnek igazándiból csak és kizárólag a selyemhernyó-gubóból kinyert szöveteket lehet hívni. A típusokat nem az alapanyag, hanem a szövés típusa határozza meg: létezik taft, kreppszatén, organza, szatén, stb.

Mik a selyem anyag tulajdonságai?

A selyem számos olyan pozitív tulajdonsággal bír, amivel a természetes anyagok szoktak – és jó pár olyannal, ami kiemeli a legtöbb anyag közül. Először is kezdjük a legjellemzőbbel: fényes, puha, lágy, gyönyörű az esése. Mivel természetes anyag, jó nedvszívó, és nem töltődik fel elektromossággal, ha az ember keresztülhúzza a haján. Ám a természetes anyagoknál jóval könnyebben festhető, színezhető és fehéríthető is – sőt, alakítható bizonyos kémiai vegyületekkel.

Milyen még a selyem? DRÁGA. Igen, ez is hozzá tartozik: akár nyers selyemről van szó, akár egy selyemből készült ruháról, ha nem hamisítvány, annak meglesz a maga ára. Éppen ezért a selyem mindig a luxussal, az exkluzivitással jár együtt.

Selyem anyag tulajdonságai
Forrás: Canva

Miért drága a selyem?

Képzelje el: egy egészen aprócska állat, a kizárólag eperfalevéllel táplálkozó selyemhernyó gubójából készül. A begubózáskor a selyemhernyó a szája mellől kiköpköd némi mirigyváladékot, amivel begubózza önmagát. A váladékban 15 nap alatt a bábból lepkévé változik. A gubó szálait csak akkor lehet lefejteni, ha még nem rágta meg a lakója. Talán kissé kegyetlen az eljárás, de érdemes tudni: a bogárkákat a gubójukban elpusztítják forró levegővel, gőzzel vagy vízzel, és ezután fejtik le róla a fonalat.

amelyet aztán fonnak és kezelnek (hántolnak, mosnak, lúgoznak, kezelnek, fonnak, szőnek, stb.). A selyem tehát nagyon kényes, nagyon sok munkával előállított anyag, nem véletlen, hogy megkérik az árát.

Etikus-e a selyem?

A selyemhernyó elpusztítását az állatvédők mellett a textil előállításának területén élők egy része is elutasítja vallási okok miatt. A selyemnek léteznek alternatívái: a műselyem előállításán túl létezik egy selyemfajta, az ahimsza-selyem, amelyik akkor keletkezik, amikor a hernyó már kirágta magát a gubójából és elhagyta azt. Ez egyéb természetes selyemszálakkal keveredik, nem tiszta selyem.

Milyen ruhákat készítenek selyem anyagból?

Bár igen ritka és drága, mégis mindenki vágyik egy igazi selyem, vagy selyem-keverék darabra: a férfiaknál jellemző a nyakkendő, kendő, sál, a nőknél a leggyakoribb a kézzel festett selyemkendő, de természetesen készítenek belőle egészen különleges viseleteket, ingeket, ruhákat, sőt, még lámpaernyőt, esernyőt és legyezőt is. A selyem különleges volta és elegáns megjelenése miatt tökéletes ajándéknak számít főleg, mivel gyakran selyemfestő kézművesek, iparművészek és manufaktúrák alkotói tekintik „vásznuknak” és alkotnak rá hihetetlen szépségeket.

selyem festése
Forrás: Canva

Mire kell figyelni a selyem anyag tisztításakor?

Víz és vegyszerek hatására merevvé és keménnyé, azaz sérülékennyé válhat. A szálak könnyen meghúzódhatnak, elmozdulhatnak, hiszen nagyon finom, lágy, kényes anyagról van szó. A selymet ezért érdemes eleve kézzel tisztítani, egyszerű langyos vízben. Kerülje a komoly kémiai anyagok használatát, inkább természetes módon tisztísta, például ecettel és illóolajokkal. Az ecet megóvja az anyag színét és kiemeli a kontrasztokat, az illóolajok a friss illatot biztosítják öblítő helyett. Csavarni, centrifugálni, szárításkor csíptetni szintén nem érdemes, mert húzódhatnak a szálak, érdemes fektetve, egyenletes felületen szárítani, de nem tűző napon.

Hogyan vasalja a selyem anyag ruhákat?

Kerülni kell az égetően meleg vasalót, és érdemes kissé nedves védőanyagon keresztül vasalni. A selyem meghálálja a vasalást, az anyagon látszik, hogy igazi luxustermék: vasalt selyem szinte olvad, annyira finom és puha az esése.

Pár fontos alapszabály a selyem vasalásához:

  • Soha ne állítsa a vasalót 100 foknál magasabbra! A selyem se a napfényt, se a nagy hőt nem bírja túl jól: a fehér megsárgulhat, de a festett anyag is színét változtathatja, pl. a feketéből akár zöld is lehet.
  • Nem szabad gőzölni – a hirtelen megkeményedő anyagba örökké tartó élt lehet vasalni, és túlságosan károsítja is.
  • A gőzölés helyett érdemes a száraz anyagot kicsit párásítva átnedvesíteni spriccelő flakonnal vagy belülről nedvesített zacskóba helyezve.

Hogyan tárolja a selyem ruhákat?

A selyem ruhákat érdemes védeni a gyűrődéstől és a fénytől, és természetesen a ruhákat érhető bármiféle kártevőktől. A legjobb, ha viselés után közvetlenül tisztítja (profin vagy profik segítségével), vasalja, majd megfelelően szellőző ruhazsákba helyezve teszi a szekrénybe. Ha könnyű és nem annyira sérülékeny az anyag, akkor akár akasztva is lehet tárolni, de ezt csak akkor, ha megfelelően széles a vállfa.

Hogyan tudja megállapítani a selyem eredetiségét?

A mai műselymek egészen kiváló alkotások, és mivel a jó rabló okos, nem biztos, hogy akár ránézésre, akár ár alapján meg lehet állapítani, hogy az adott ruhadarab selyem anyagból készült-e. Érdemes tehát alaposan szemügyre venni. Ha alapvetően selyemnek néz ki, tehát fényes, lágy, selymes, könnyű, a szálai látszanak, mind a két oldalról, akkor esélyes, hogy selyemmel van dolga. Ha így van, az anyagnak már csak a természetesség próbáját kell kiállnia: a valódi selyem nem vesz fel elektrosztatikus töltést. Finoman dörzsölje meg, érintse hajához, és figyeljen, hogy szállni kezd tőle a haja, vagy megmarad eredeti formában? Ha semmi változást nem lát, sőt, mintha megfésülködött volna: selyem.

Ezek tehát a legfontosabb tudnivalók a selyemről. Ha szeretne egy selyemből készült inget, nyakkendőt, de nem biztos abban, hogy jól állna-e Önnek, jelentkezzen be egy ingyenes stílustanácsadásra, és kollégáink segítenek a döntésben:

Öltözködési tanácsadás jelentkezési lap

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0