Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Milyen tulajdonságai vannak a viszkóz anyagból készült ruháknak?

A viszkóz egy igazán különleges anyag, amelynek a története és az előállításának folyamata egyaránt nagyon izgalmasak. Ez ugyanis az egyik legrégebb óta előállított “műszál”. Az időzőjelre azért van szükség, mert – bármennyire is furcsán hangzik – egyszerre számít műnek és természetesnek a viszkóz anyag. Bár mesterséges eljárással, vegyi úton hozzák létre, az alapanyaga természetes cellulóz. Éppen emiatt például sokan összekeverik a pamuttal és a selyemmel is. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, hogy mi mindent érdemes tudni ezen anyaggal kapcsolatban!

Mit jelent a viszkóz anyag?

A viszkóz egy mesterségesen előállított, pamutot is tartalmazó textil, amelynek a története nagyon régre nyúlik vissza, ám népszerűsége a mai napig nem csökkent. Ennek a legfőbb oka, hogy a viszkóz anyagból készült ruhadarabok elképesztően strapabírók, kiállják az idő próbáját még akár a legextrémebb körülmények között is. Ennek ellenére kellemes, lágy a tapintásuk, így finomabb darabok is készülhetnek belőle.

Története az 1800-as évek végéig nyúlik vissza, Charles Frederick Cross és Edward John Bevan nevéhez fűződik a feltalálása, amelyet követően nagyon gyorsan a gyártása is megkezdődött. Hazánkban a 40-es években kezdték el az előállítását gyári szinten Nyergesújfalun, amely tevékenység egészen 1958-ig zajlott. Jellegzetes viszkóz szövetek a mai napig a lavable, a szatén, a taft, a twill, a brokát, az ujjabélés, valamint a bélésszövet is.

Mivel ezt az anyagot kifejezetten arra tervezték, hogy a folyamatos igénybevételnek és a nedvességnek is remekül ellenálljon, egy ilyen ruhadarab sokáig hű társ lesz a mindennapok során, legyen szó fehérneműről, öltönyről vagy egyéb ruházati termékről.

Hogyan állítják elő a viszkóz anyagot?

A viszkóz alapanyaga a cellulóz, amelyet a fák rostjaiból nyernek ki. Ehhez a legjobb forrás a lucfenyő, az erdei fenyő, valamint a bükkfa, de sok esetben hulladék pamut is kerülhet az alapanyagok közé. A viszkóz anyag gyártása viszont teljes mértékben mesterséges, hiszen vegyi úton állítják elő. Innen ered a már említett kettősség.

A gyártási folyamat során cellulózoldatot készítenek, amelyet egy úgynevezett szálképző rózsán vezetnek át. Ezt követően kénsav-fürdőbe nyomják, ahol visszaalakul cellulózzá, majd megszilárdul. Ám ezzel még nincs vége a folyamatnak, számos utómunkálatra van szükség hozzá. Ezek a nyújtás, az öblítés, a fehérítés, a szárítás és a felvágás, amelyek során a szóban forgó anyag alkalmassá válik a textilipari használatra. Innentől kezdve pedig indulhat a különböző ruházati termékek gyártása. Igen komoly utat járnak be az alapanyagok, mire az üzletek polcaira kerülnek és megvásárolhatóvá válnak.

Mik az előnyei a viszkóz anyagnak?

Nagyon sokan hajlamosan összekeverni a pamuttal, ami nem véletlen, hiszen a tapintásuk és számos tulajdonságuk nagyon hasonló. Van azonban néhány olyan dolog, amiben határozottan eltérőek. A viszkóz sokkal könnyebben gyűrődik, cserébe viszont sokkal élénkebb színekre is be lehet festeni, ellentétben a pamuttal. Elasztánnal keverve kellemesen rugalmas anyag lesz belőle és felhasználási területe igen szélessé válik.

viszkóz szálak
Forrás: Canva

Mindezeken felül a nedvszívó képessége is sokkal jobb, mint a pamutnak: a nedvesség hatására akár térfogatának 120%-ának megfelelő mennyiségű vizet tud magába szívni. 

Tapintása hűvösebb a pamutnál, szemmel láthatóan fényesebb is, a belőle készült ruhák viszont puhák és kellemes viseletet biztosítanak. Szép esésűek, emellett pedig nagyon jó a légáteresztő-, és a nedvszívó képességük. Mivel a viszkóz természetes alapanyagokból készült, kevésbé hajlamos az elektrosztatikus feltöltődésre. További pozitívuma, hogy a megfelelően kikészített alapanyag színtartóssága és is mérettartóssága egyaránt kiváló.

Milyen hátrányai vannak a viszkóz anyagnak?

Valójában a viszkóz anyag legnagyobb hátránya az, hogy a kezelése során igen nagy odafigyelést kíván, ha szeretné megőrizni ruhái szépségét és épségét. A viszkóz maximum 40 fokon mosható, semmi esetre sem fehéríthető. Vasalni csak ruhán keresztül, 120-150 fokos hőmérsékleten szabad. Szárítógépben semmilyen programon nem szárítható. A legjobb, ha tisztítóba viszi a viszkózból készült ruháit, így ugyanis biztos lehet abban, hogy semmilyen sérülés nem éri mosás, szárítás vagy vasalás során.

Strapabírósága ellenére hajlamos a bolyhosodásra, ezzel számolni kell, amikor az ember ilyen anyagból készült ruházatot vásárol.

Milyen ruhákat lehet viszkóz anyagból készíteni?

Alapvetően a viszkóz anyagot úgynevezett fényes kelmék előállításához használják. Ilyenek például a bélésanyagok, a blúzok, az ingek, az alkalmi ruhák, a női fehérneműk, de sok különböző dekorációs tárgy is készülhet belőle.

Mivel fényes a felülete, sokan nevezik a viszkózt műselyemnek, de hasonlítják a pamut mellett gyapjú és len típusú anyagokhoz is. Remekül kombinálható más anyagokkal, így az elasztán mellett pamuttal és poliészterrel is gyakran alkalmazzák. Természetesen az öltönyök sem maradhatnak ki a sorból, ezzel kapcsolatban azonban érdemes néhány fontos információt szem előtt tartani a vásárlás során. A szövet grammsúlya is mérvadó, ezeket pedig különböző számozással jelölik a gyártók. A szálak vastagsága szerint a nyári szöveteket 200-240-es számozás között jelölik, míg az úgynevezett négy évszakos szövetek 280-300 gramm között mozognak. A kifejezetten téli viseletre alkalmas szövetek 300-360 gramm között vannak. Kifejezetten rossz választás lehet például egy téli anyagból készült zakó és egy nyári anyagból készült nadrág együttes viselése, ugyanis ez megborítja a gyártók által kialakított egyensúlyt. A hatás pedig egyáltalán nem lesz elegáns semmilyen tekintetben még akkor sem, ha a színek vagy árnyalatok passzolnak egymáshoz.

A minőségi öltönyekkel kapcsolatban érdemes elolvasnia korábbi bejegyzéseinket:

A viszkóz egy elképesztően széles körben felhasználható anyag, amely rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Mivel mindez strapabírósággal is társul, nagyon sok ruhadarab előállításánál alkalmazható, a vásárlók pedig előszeretettel öltik magukra a belőle készült szépségeket, legyen szó alsóneműről, hétköznapi viseletről vagy egy kifejezetten elegáns ruháról.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0