Oldal kiválasztása

Katt ide: Egy övet kap ajándékba...

Milyen tulajdonságai vannak a viszkóz anyagból készült ruháknak?

A viszkóz egy igazán különleges anyag, amelynek a története és az előállításának folyamata egyaránt nagyon izgalmasak. Ez ugyanis az egyik legrégebb óta előállított “műszál”. Az időzőjelre azért van szükség, mert – bármennyire is furcsán hangzik – egyszerre számít műnek és természetesnek a viszkóz anyag. Bár mesterséges eljárással, vegyi úton hozzák létre, az alapanyaga természetes cellulóz. Éppen emiatt például sokan összekeverik a pamuttal és a selyemmel is. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, hogy mi mindent érdemes tudni ezen anyaggal kapcsolatban!

Mit jelent a viszkóz anyag?

A viszkóz egy mesterségesen előállított, pamutot is tartalmazó textil, amelynek a története nagyon régre nyúlik vissza, ám népszerűsége a mai napig nem csökkent. Ennek a legfőbb oka, hogy a viszkóz anyagból készült ruhadarabok elképesztően strapabírók, kiállják az idő próbáját még akár a legextrémebb körülmények között is. Ennek ellenére kellemes, lágy a tapintásuk, így finomabb darabok is készülhetnek belőle.

Története az 1800-as évek végéig nyúlik vissza, Charles Frederick Cross és Edward John Bevan nevéhez fűződik a feltalálása, amelyet követően nagyon gyorsan a gyártása is megkezdődött. Hazánkban a 40-es években kezdték el az előállítását gyári szinten Nyergesújfalun, amely tevékenység egészen 1958-ig zajlott. Jellegzetes viszkóz szövetek a mai napig a lavable, a szatén, a taft, a twill, a brokát, az ujjabélés, valamint a bélésszövet is.

Mivel ezt az anyagot kifejezetten arra tervezték, hogy a folyamatos igénybevételnek és a nedvességnek is remekül ellenálljon, egy ilyen ruhadarab sokáig hű társ lesz a mindennapok során, legyen szó fehérneműről, öltönyről vagy egyéb ruházati termékről.

Hogyan állítják elő a viszkóz anyagot?

A viszkóz alapanyaga a cellulóz, amelyet a fák rostjaiból nyernek ki. Ehhez a legjobb forrás a lucfenyő, az erdei fenyő, valamint a bükkfa, de sok esetben hulladék pamut is kerülhet az alapanyagok közé. A viszkóz anyag gyártása viszont teljes mértékben mesterséges, hiszen vegyi úton állítják elő. Innen ered a már említett kettősség.

A gyártási folyamat során cellulózoldatot készítenek, amelyet egy úgynevezett szálképző rózsán vezetnek át. Ezt követően kénsav-fürdőbe nyomják, ahol visszaalakul cellulózzá, majd megszilárdul. Ám ezzel még nincs vége a folyamatnak, számos utómunkálatra van szükség hozzá. Ezek a nyújtás, az öblítés, a fehérítés, a szárítás és a felvágás, amelyek során a szóban forgó anyag alkalmassá válik a textilipari használatra. Innentől kezdve pedig indulhat a különböző ruházati termékek gyártása. Igen komoly utat járnak be az alapanyagok, mire az üzletek polcaira kerülnek és megvásárolhatóvá válnak.

Mik az előnyei a viszkóz anyagnak?

Nagyon sokan hajlamosan összekeverni a pamuttal, ami nem véletlen, hiszen a tapintásuk és számos tulajdonságuk nagyon hasonló. Van azonban néhány olyan dolog, amiben határozottan eltérőek. A viszkóz sokkal könnyebben gyűrődik, cserébe viszont sokkal élénkebb színekre is be lehet festeni, ellentétben a pamuttal. Elasztánnal keverve kellemesen rugalmas anyag lesz belőle és felhasználási területe igen szélessé válik.

viszkóz szálak
Forrás: Canva

Mindezeken felül a nedvszívó képessége is sokkal jobb, mint a pamutnak: a nedvesség hatására akár térfogatának 120%-ának megfelelő mennyiségű vizet tud magába szívni. 

Tapintása hűvösebb a pamutnál, szemmel láthatóan fényesebb is, a belőle készült ruhák viszont puhák és kellemes viseletet biztosítanak. Szép esésűek, emellett pedig nagyon jó a légáteresztő-, és a nedvszívó képességük. Mivel a viszkóz természetes alapanyagokból készült, kevésbé hajlamos az elektrosztatikus feltöltődésre. További pozitívuma, hogy a megfelelően kikészített alapanyag színtartóssága és is mérettartóssága egyaránt kiváló.

Milyen hátrányai vannak a viszkóz anyagnak?

Valójában a viszkóz anyag legnagyobb hátránya az, hogy a kezelése során igen nagy odafigyelést kíván, ha szeretné megőrizni ruhái szépségét és épségét. A viszkóz maximum 40 fokon mosható, semmi esetre sem fehéríthető. Vasalni csak ruhán keresztül, 120-150 fokos hőmérsékleten szabad. Szárítógépben semmilyen programon nem szárítható. A legjobb, ha tisztítóba viszi a viszkózból készült ruháit, így ugyanis biztos lehet abban, hogy semmilyen sérülés nem éri mosás, szárítás vagy vasalás során.

AJÁNDÉKBA KAP EGY 100% PAMUT, FEHÉR PÓLÓT VAGY EGY ELEGÁNS NYAKKENDŐT!

Minden új feliratkozónk ajándékba kap egy 100% pamut pólót vagy egy elegáns nyakkendőt, melyet boltunkban személyesen vehet át, akár vásárol, akár nem!

Regisztrált vásárlóink az éppen aktuális ajánlatainkon túl, sok hasznos információhoz, extra kedvezményekhez juthatnak.

Strapabírósága ellenére hajlamos a bolyhosodásra, ezzel számolni kell, amikor az ember ilyen anyagból készült ruházatot vásárol.

Milyen ruhákat lehet viszkóz anyagból készíteni?

Alapvetően a viszkóz anyagot úgynevezett fényes kelmék előállításához használják. Ilyenek például a bélésanyagok, a blúzok, az ingek, az alkalmi ruhák, a női fehérneműk, de sok különböző dekorációs tárgy is készülhet belőle.

Mivel fényes a felülete, sokan nevezik a viszkózt műselyemnek, de hasonlítják a pamut mellett gyapjú és len típusú anyagokhoz is. Remekül kombinálható más anyagokkal, így az elasztán mellett pamuttal és poliészterrel is gyakran alkalmazzák. Természetesen az öltönyök sem maradhatnak ki a sorból, ezzel kapcsolatban azonban érdemes néhány fontos információt szem előtt tartani a vásárlás során. A szövet grammsúlya is mérvadó, ezeket pedig különböző számozással jelölik a gyártók. A szálak vastagsága szerint a nyári szöveteket 200-240-es számozás között jelölik, míg az úgynevezett négy évszakos szövetek 280-300 gramm között mozognak. A kifejezetten téli viseletre alkalmas szövetek 300-360 gramm között vannak. Kifejezetten rossz választás lehet például egy téli anyagból készült zakó és egy nyári anyagból készült nadrág együttes viselése, ugyanis ez megborítja a gyártók által kialakított egyensúlyt. A hatás pedig egyáltalán nem lesz elegáns semmilyen tekintetben még akkor sem, ha a színek vagy árnyalatok passzolnak egymáshoz.

A minőségi öltönyekkel kapcsolatban érdemes elolvasnia korábbi bejegyzéseinket:

A viszkóz egy elképesztően széles körben felhasználható anyag, amely rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Mivel mindez strapabírósággal is társul, nagyon sok ruhadarab előállításánál alkalmazható, a vásárlók pedig előszeretettel öltik magukra a belőle készült szépségeket, legyen szó alsóneműről, hétköznapi viseletről vagy egy kifejezetten elegáns ruháról.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0