Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Mi a szatén anyag? Milyen tulajdonságai vannak?

A szatén nem egy anyagtípus, még akkor sem, ha a különböző oldalak és a köznyelv egy műanyag anyagtípusként emlegeti. Jellemző illusztrációja a fényes hálóing és a csillogó pongyola. A valóságban azonban a szatén a szövés egy típusát jelenti! De akkor mi is az a szatén anyag? Milyen tulajdonságai vannak? Cikkünkből kiderül!

Mi az a szatén anyag?

A szatén egy olyan szövésmódot jelent, amely az egyik oldalán fényes (általában elegáns tompa fénnyel csillogó), míg a másik oldalán matt szövetet képez. Ez az anyag nagyon sokféle lehet. Mivel az elnevezés a technikára és a szövet szövési tulajdonságára azaz a matt és a fényes felületre utal, ezért mind árban, mind pedig összetételében számtalan variációban megjelenhet. A szatén valójában az egyik legelegánsabb anyag, fénye, a szilárdsága, a szálsűrűsége tökéletesen alkalmassá teszik arra, hogy az ebből készült ruhákat az elegáns viseletek alapjának tekintsük.

Mi a szatén anyag összetétele?

A szaténnek a matt felét hátoldali anyagnak, a fényes felét színoldalnak nevezik. Az előbbi puhább, melegebb, kellemesebb a bőrön viselve beszívja a nedvességet – feltéve, ha jó anyagból van. Ad egy kellemes érzést a viselőnek.

A szatén anyag másik fele általában fényes, kicsit „szilárdabb”, keményebb, színe élénkebb árnyalat, jobban „csúszik”, elegáns hatást kelt. Ha megfelelően van kezelve, akkor igen lágy esésű, kényes küllemet ad a ruhának, mintha egy nagyon finom, drága kelme volna. Pedig szatén szinte bármiből készülhet! A természetes anyagok pozitív jellemzőit gyakran szokták ötvözni a szatén szövésekor a műanyagok kezelhetőségével és jó tulajdonságaival.

Miből lehet szatén? Nézzük a drágától az olcsóig!

szatén anyagból készült ruha
Forrás: Canva

Hernyóselyem

A szatén készülhet hernyóselyemből és „műselyemból” is. Már az utóbbi is elég kiváló, drága kategória, az előbbi pedig egy ruhatár legdrágább és legféltettebb kincse lehet.

A selyem anyagról részletesebben ebben a cikkben olvashat:

Hernyóselyem és pamut keveréke

A pamut és a selyem is természetes anyagok, és ennek a keveréknek az előnye, hogy sokkal kevésbé kényes, mint egy tiszta selyem ruhanemű, ráadásul a nedvességet is sokkal jobban elvezeti. A hernyóselyem igen ritka alapanyag a textiliparban annak ellenére, hogy már ipari méretekben is biztosított az előállítása. Kevesen tudják, de selyemnek valójában csak azt az anyagot nevezhetjük, amelyik a selyemhernyó gubójából nyerhető ki.

Pamut

A tiszta pamut szatén előnye a kezelhetőség és a tartósság mellett az, hogy puha és megelőzi az izzadságfoltokat. A pamut a selyemhez hasonlóan természetes anyag. Az állatvédők és a vegánok gyakran részesítik előnyben, mert ez az anyag nem állati eredetű, a szálait a pamut magjait „szállító” kis felhőszerű hálóból, a gyapotszálakból nyerik ki.

Pamut-viszkóz

A viszkóz anyag pamuttal keverve meglepően strapabíró, emellett pedig a hozzá kapcsolódó, szintén téves meggyőződés ellenére igen természetes anyag. Alapja ugyanis a természetes cellulóz, akárcsak a pamutnak. A viszkóz, ami maga is tartalmaz pamutot, pamuttal keverve annak minden jó tulajdonságát ötvözi a viszkóz tartásával és elnyűhetetlenségével.

Pamut-poliészter

A pamut és poliészter keverékéből kapott anyag előnye az elérhetőségében és olcsóságában rejlik. Mint minden műanyagnak, a tulajdonságai ennek pontosan beállíthatók és szabályozhatók. Olcsó, és manapság már egyáltalán nem él az a köztudatban, hogy viselése hanyagságot szimbolizálna. A pamut és a poliészter keverésével a poliészter egyetlen negatív tulajdonságát a rossz nedvszívóképességét is finomítani lehet. 

Kasmír

A kasmír a kasmírgyapjúból szőtt, igen finom anyag. A hernyóselyem szaténon kívül minden bizonnyal a legelegánsabb, legdrágább viselet. A kasmír a kecske legfinomabb szőréből készül, amennyiben a legjobb minőségűt választotta. Előnye, hogy meleg, jó nedvszívó, ám a „rendes” gyapjúnál sokkal finomabb, ezért érzékeny bőrűek is tudják viselni. Még az igen drága, száz százalékosan természetes anyagok is irritációt okozhatnak, kivétel a kasmír.

Mire használják a szatén anyagot? Milyen ruhákat készítenek belőle?

szatén öltözet
Forrás: Canva

A szatén szövetet általában a legelegánsabb, legsejtelmesebb anyagnak tartják: a ruha szinte fénylik, tündöklik a viselőjén, lágyan hullámzó felületet képez. Emellett azonban nagyon erős, „szakíthatatlan”, mivel nagyon sűrű a szövése. A hernyóselyemhez, pamuthoz képest pedig van egyfajta tartása, sokkal kevésbé adja ki a testet a szemlélőnek, mivel szilárdabb, keményebb anyag. Elrejti vagy alakítja a test íveit, mégsem kemény vagy tömbszerű. A legtökéletesebb anyagtípus estélyik, koktélruhák, felső viseletek, mellények, nyakkendők, zakók, ingek készítéséhez, de a csillogás és puhaság miatt akár alsóruházatot is készítenek belőle.

Mik a szatén anyag tulajdonságai?

A szatén egyetlen „rossz” tulajdonsága, hogy igen könnyen gyűrődik, így vasalás nélkül gyakorlatilag hordhatatlan. Szó szerint minden hajtás, ránc meglátszik rajta és mivel fényes, ki is emeli azokat. Egy meggyűrődött szatén anyag rettentően tud mutatni, rosszabb, mint egy gyűrött pamutpóló. Szerencsére könnyen vasalható, kezdőknek és ritkán vasalóknak is simán menni fog.

Íme, pár alapszabály a vasaláshoz!

 1. Mindig az anyag matt oldalt vasalja!
  A fényes fele színét vesztheti egy durva beavatkozással.
 2. Ragaszkodjon egy pamut védőréteghez, még akkor is, ha siet!
  Egy lepedő is megteszi, sőt, így kettőt az egyben vasalhat!
 3. A hőfokot állítsa alacsonyra!
  A szatén könnyen kisimul, de könnyen lehet bele gyűrődést is vasalni!
 4. Használja a nagyik trükkjét, és nedvesítse meg a középső anyagot!
  Így szatén kisimul és lágyan omlik majd alá.

Hogyan kell tisztítani, tárolni a szatén ruhákat?

Mivel a szatén maga a szövés típusa, ennek az anyagnak az esetében mind a mosás, mind pedig a tárolás attól függ, hogy milyen anyagösszetételű a ruhanemű.

 • A selyemszatén elegánsan ragyogó, fénylő, kellemes, lágy anyagát például csak kézzel szabad mosni, vizesen még csak alaposan kifacsarni sem lehet. Ha komolyabb folt esik rajta, érdemes tisztítóba vinni!
 • A pamut és pamut-keverék anyagokat mosógépbe is nyugodtan be lehet tenni, bár a magas hőfok vagy az erős centrifugálás árthat az anyagnak, így érdemes előre tájékozódni a címke alapján.
 • Az általános szabály az, hogy a kevert szál és a műanyag keverékek a legkevésbé kényesek: ezek nem változtatnak a szerkezetükön, csak ha nagyon meleg vízzel mossa őket a mosógép.

A szatén anyagokat mindenképpen érdemes tehát kíméletesen kezelni, és miután megszáradtak, vállfán tárolni, így a gyűrődéseket és a többszöri újravasalást is elkerülheti.

Ha tetszett a cikkünk, érdemes ezt a korábbi írást is átfutnia:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0