Oldal kiválasztása

Varázserejű ingek... :Katt ide!

Milyen anyag a gyapjú? Hogyan kell vele bánni?

A gyapjú egy, már az ősidők óta használt anyag, amely remek nedvszívó és páraáteresztő képességgel rendelkezik. Az egyik legizgalmasabb tulajdonsága, hogy ha átnedvesedik sem kell tartani a nedvesség érzésétől, mivel az anyag anélkül szívja fel a folyadékot, hogy az kellemetlen érzést eredményezne. Szerencsére mára már a gyapjú nem csak állati eredetű lehet, hanem mesterséges is – bár még mindig a hagyományos anyagok bizonyulnak a legjobbnak.

Milyen anyag a gyapjú?

A gyapjú állati eredetű anyag, jellemzően a juhok bundájából készül, bár az angórakecske és a kasmírkecske bundáját is szokták gyapjúnak nevezni.

Juh gyapjú
Forrás: Canva

Az állati eredet mellett mostanra már mesterséges változatokkal is találkozhatunk. Alapvetően nehéz, vastag anyagról beszélünk, amelynek viselése inkább a hideg időszakokra jellemző, pedig a melegebb hónapokban is hasznos lehet. A testből kiáramló nedvességet gyorsan felveszi, ezzel is biztosítva az állandó testhőmérsékletet, melyet szárazabb időben könnyen le is ad. Hűvösebb időben ugyanez érvényesül és biztosítja az egyenletes hőérzetet.

Melyek a gyapjú legfontosabb tulajdonságai?

Nagy előnye, hogy viszonylag nehezen koszolódik, így a tisztítására is ritkábban kell sort keríteni. A természetes gyapjú könnyedén le is tud bomlani, amennyiben a ruha mára használhatatlanná válik, így környezetkímélő megoldás. Mivel a gyapjú elsősorban bárányoktól származik, akik folyamatosan növesztik azt, így könnyen meg is tud újulni ez az anyag.

Természetességéből fakadóan remekül reagál a test változásaira, legyen az hőmérséklet vagy nedvesség, illetve ez utóbbi elnyelésével a statikus elektromosságból adódó kellemetlen rázásokat is el lehet kerülni.

A bárányok nehezen tudnak maguktól tisztálkodni, így a gyapjú alapvetően öntisztuló, olyan védelmi rétegekkel van “ellátva”, amelyek segítenek a tisztán tartásában. A gyapjúszálak rugószerű szerkezetüknek köszönhetően nem igazán gyűrődnek, meghajlításuk után szinte rögtön visszanyerik eredeti formájukat.

Mire használják a gyapjút a ruhaiparban?

A gyapjú egy érdekes, rendkívül sokoldalú anyag, amelynek értéke igencsak megnőtt a világkereskedelemben. Változatossága és rengeteg jó tulajdonsága miatt az egyik legkedveltebb alapanyag a kereskedelemben. Gyártanak belőle ruhát meleg és hideg időre, elegánsabb darabokat is, mint az öltönyök, szőnyegekeet, ágyneműket, sőt, újabban műanyagot is!

Gyapjú feldolgozása
Forrás: Canva

Nagyon jó a légáteresztő képessége, ennek köszönhetően a test könnyedén tud lélegezni, a túlmelegedés esélye is nagyban csökken. Ahogy már azt említettük, a gyapjú remek nedvszívó képességgel is rendelkezik, emiatt pedig szárazon tartja a testet. Ráadásul kívülről taszítja a vizet, míg belülről elnyeli azt, hasonlóan a viszkóz anyagokhoz. Mielőtt bármiféle nedvesség érzet fellépne a gyapjú esetében, azelőtt saját tömegének 30 százalékát képes gond nélkül felvenni, így még a nedvesebb időben is könnyedén képes melegen tartani a testet.

Mivel a gyapjú állati eredetű, ezért sajátos védelmi rendszerekkel rendelkezik a kórokozókkal szemben, emiatt pedig nem lesz szagos. Bár a gyapjú alapvetően nehezebb anyagnak minősül, ettől még viszonylag kis súllyal és vastagsággal képes remek szigetelést biztosítani, a kis légbuborékok az anyagon belül szintén elősegítik a hőszabályozást. Ezek miatt vált rendkívül népszerűvé a ruhaiparban.

A gyapjú feldolgozása

A folyamat egyértelműen a gyapjú beszerzésével kezdődik. Lenyírják a birkákat, a gyapjukat összegyűjtik. Erre leginkább tavasszal kerül sor, mikor a birkák a téli gyapjuktól megszabadulnak. Ezután minden csomót egyenként letisztítanak, amely egy igen kényes és lassú folyamat. 

Folytatásként át kell mosni a letisztított gyapjút jó alaposan, majd műanyag zsákokba helyezik előre beáztatva, hogy a zsír és kosz leoldódjon róla. A zsákokat ezután 140 fokos vízbe helyezik, hogy megmossák. 20 perccel később a nedves gyapjút áthelyezik egy centrifugába, ahol a sebesség segítségével eltávolítják belőle a vizet, majd kiakasztják száradni. Végül a gyapjat fonalakká sodorják.

Ezután kezdődhet a színezés. A színezetlen fonalakat beáztatják, majd hagyják állni egy éjszakán keresztül. Ezután kerülnek forralásra a beáztatott fonalak, amelyeket színezékekkel együtt összefőznek. Kirakják hűlni a fonalakat, majd megmossák őket hideg vízben.

Ezzel el is készült a gyapjú, amely már kész a felhasználásra. Tradicionálisan ekkor kerül képbe a szövőszék, ahol el tudják készíteni a kívánt textiliát. Természetesen ma már inkább iparigépek végzik ezt a folyamatot, hiszen mindezt kézzel el végezni sokkal lassabb lenne. Miután az anyag elkészült, még a textília végein csomókba kell kötni a széleken. Ezt két okból csinálják: egyfelől szebb lesz tőle az az anyag, más részről viszont nehezebben bomlik majd szét. Mikor pedig minden kész, nagyon magas hőfokon kivasalják a gyapjú textíliát, hogy az egyenletesen lapos legyen, a szélekről a felesleget pedig eltávolítják.

Gyapjúfonalak
Forrás: Canva

Hogyan tudjuk megkülönböztetni egymástól a szintetikus anyagokat és a gyapjút?

A szintetikus és a természetes gyapjú megkülönböztetése igen egyszerű, habár vásárlás előtt kissé nehezen kivitelezhető. A trükk, hogy a két anyag teljesen másként ég, vagyis egy szálminta meggyújtásával könnyen kideríthető, milyen anyaggal is van dolga. A szintetikus szál össze fog zsugorodni, a természetes gyapjú viszont lassan izzik. A szintetikus anyag mellé természetesen társul egy jellegzetes műanyag szag is, lévén, hogy az műszálas.

A hazai piacokon gyapjúként sokszor árusítanak kevertszálas utánzatokat is. Egy korrekt kereskedő természetesen mindig feltünteti a pontos összetevőket, ezért mielőtt felégetné az egész boltot igazi gyapjú után kutatva, nyugodtan kérdezze meg az eladókat, akik örömmel segítenek önnek.

Hogyan kell tisztítani a gyapjú anyagból készített ruhákat?

A gyapjú nagy előnye, hogy megfelelő karbantartás mellett rendkívül tartós anyagnak számít, amely minden jó tulajdonságát hosszú ideig képes megőrizni. Éppen ezért ennek az anyagnak a megfelelő tisztítását érdemes precízen kitanulni vagy szakemberre bízni. Ezzel megspórolhatja magának jó pár öltöny árát, mivel megfelelő tisztítás és tárolás mellett a gyapjúból készült öltöny hihetetlenül sokáig jó lesz!

A gyapjú ruhákat érdemes legalább hetente szellőztetni, majd szellőztetés után kirázni őket. A valódi gyapjúnak árt az erős hő- és fényhatás. Ettől könnyen kiszáradhat, veszíthet a szilárdságából, ráadásul még a fényességét is elveszítheti. Ezért érdemes mindig árnyékban, a tűzőnap hőjétől eltakarva szellőztetni az ilyen ruhadarabokat! 

Azonban szerencse, hogy a gyapjú könnyen “újraéleszthető”, mégpedig nedvesség segítségével. Ha időnként megpermetezi egy kis vízzel a gyapjúruháit, vagy nedvesebb időben szellőzteti őket, akkor könnyen jobb állapotba hozhatja a ruháit. Ezek után természetesen meg kell szárítani a ruhákat, hogy ne dohosodjanak be.

A jó gyapjú esetében a természetes lanolin réteget megőrizték gyártáskor. Ennek köszönhetően nem porosodik, de még az atkák is elkerülik, így tényleg ritkán szükséges a tisztítása. Ha otthoni mosásra muszáj sort keríteni, akkor érdemes kerülni a gépi mosást és inkább kézzel elvégezni a folyamatot. Ezt is csak alacsony hőfokon szabad végezni, kb. 30 fok a megengedett hiszen a meleg hatására könnyen összezsugorodhat.

Összefoglalva tehát a gyapjú egy remek anyag, ami számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik, ráadásul ezeket sokáig meg is őrzi, ha megfelelően gondoskodik róla!

Olvassa el a száraztisztításról szóló cikkünket is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara1
Andi ballagó blúz
-
+
Összesen
12 990 Ft
Vásárlás folytatása
1