Oldal kiválasztása

Varázserejű ingek... :Katt ide!

Öltöny tisztítás kisokos

Mihez kell pontosan kezdeni egy öltönnyel? Hogyan kell szakszerűen ápolni? Az öltöny tisztítás nem ördöngösség néhány egyszerű praktika betartásával!

Milyen anyagokból készülnek általában az öltönyök?

Öltöny tisztítás kisokos

A legalapvetőbb öltöny alapanyagnak a gyapjút mondhatnánk, ezt az anyagot már évezredek óta használják különféle ruhákhoz, főleg hőtartása, rugalmassága és páraáteresztő tulajdonságai miatt.

Emellett szintén gyakori még a kasmír, ezt viszont önmagában nem használják, inkább csak merinó típusú gyapjúval keverve. Egy minőségi öltöny kizárólag pamutot, gyapjút és kasmírt tartalmazhat, a legjobb minőségű öltönyök kifejezetten vikunya gyapjúból készülnek.

Sajnos a tömeggyártott öltönyöket kevert alapanyagokból készítik a kopásállóság és gyűrődésmentesség elérése érdekében, ami azt jelenti, poliésztert kevernek a természetes anyagú szálak közé. Ezek olcsóbbak, de kényelmetlenebbek is, a poliészter kevésbé szellőzik, így az ember könnyen beleizzad.

Ha többet szeretne megtudni magáról a gyapjú anyagról olvassa el ezt a cikkünket: Milyen anyag a gyapjú? Hogyan kell vele bánni?

Mikor kell tisztítóba vinni egy öltönyt?

Egy öltöny sok megpróbáltatáson esik át, főleg, ha gyakran használják. Könnyen történnek balesetek étkezés közben, de akkor is szennyeződhet, amikor autóval vagy tömegközlekedéssel utazunk. Ilyenkor természetesen elengedhetetlen a mosás vagy tisztítás.

A hétköznapokban a vegyi tisztítás gyakoriságát többnyire az öltöny anyaga is megszabja: a magasabb mikronszámú (a Super 150 gyapjúnál magasabb) szövetek például gazdagabbak és lágyabbak, de finomabbak és törékenyebbek is egyben, ezért ezeket a lehető legritkábban szabad csak tisztíttatni.

öltönyök 19990 Ft-tól 79990 Ft-ig

Nincsenek pontos rendszabályok arra vonatkozóan, mikor tisztíttassuk ki öltönyünket, ám néhány útmutatóval szolgálhatunk:

 • Amíg az öltönyt egy kefével, vagy egyszerű folttisztítással ki tudja tisztítani, addig ne vigye tisztítóba
 • Amíg a kellemetlen szagok egy egyszerű szellőztetéssel megszűnnek, ne vigye tisztítóba
 • Ha csak ritkán hordja öltönyét, bőven elég évi 1-2 alkalommal elvinni a tisztítóba
 • Ha viszont minden nap öltönyt hord, ajánlott gyakrabban, akár 3 havonta tisztíttatni

A tisztítóban preklóretilént használnak, ami a gyapjúból elvonja a szálak természetes olajozottságát, ezáltal az anyag sokkal hamarabb elhasználódik, mint azt az idő indokolná.

Öltöny tisztítás kisokos 1

Mikor nem kell a tisztítóba rohanni az öltönnyel?

A szakértők azt tanácsolják, amíg nem feltétlenül szükséges, ne vigyük tisztítóba az öltönyünket. Hacsak nem szeretnénk gyakran újat vásárolni…

Az egyszerűbb foltokat ugyanúgy ki lehet tisztítani az öltönyből is, mint bármilyen más ruhadarabból: első körben érdemes száraz ronggyal áttörölni, ha pedig ez nem elég, akkor nedves ronggyal, egy kevés mosószerrel vagy folteltávolítóval próbálkozni. Ügyeljünk arra, hogy a tisztítási kísérlet során nehogy jobban szétkenjük a foltot!

Ha pedig egyik sem segít, akkor valóban el kell vinni tisztítóba, ahol kíméletes eszközökkel patyolattisztává varázsolják.

Milyen eszközök kellenek egy öltöny tisztításához, karbantartásához?

Az öltönyök tisztításához nem kellenek nagyon speciális eszközök, ám ha az a cél, hogy ne csak pár használat erejéig bírja a ruhadarab, fontos beszerezni egy pár kelléket.

 • Lószőr kefe: ennek a kefének a sörtéi egészen puhák, és szorosan helyezkednek el, így az apró morzsákat, szennyeződéseket, vagy anyagfoszlásokat könnyedén eltávolítják az öltönyről. Ajánlott minden viselés után gyorsan átmenni az öltönyön egy ilyen kefével, hogy megszabadítsuk a könnyedebb szennyeződésektől. A kefe készülhet szintetikus anyagból is, bár a legjobb az állati szőrből készült változat. A lényeg, hogy ne legyenek túl durvák a sörtéi, hogy ne sértse fel az anyagot. Fontos, hogy a kefélés lefelé történjen, akár a borotválkozás!
 • Ruhagőzölő: ajánlott minden használat előtt legalább 5 percen át gőzölni az öltönyt. Ez nem vesz sok időt igénybe, mégis sokat segít, hiszen a meleg és nedves levegő segít kisimítani az öltöny ráncait, másrészt az enyhébb foltokat és a szagokat is segít eltávolítani.
 • Nagyon fontos, hogy soha ne vasaljuk ki közvetlenül az öltönyt, mert a közvetlen magas hő hatására a szövet anyaga károsulhat.
Öltöny tisztítás kisokos 2

Hogyan kell megfelelően tárolni otthon az öltönyöket?

 • Az egyik legfontosabb szempont az öltöny tárolásánál a megfelelő vállfa kiválasztása. A drótból készült, vagy nagyon vékony vállfa használata gyakorlatilag bűnnek számít egy öltöny esetében. A legjobb, ha fából készült – főleg a cédrust ajánlják a szakértők – megfelelően széles vállfa áll rendelkezésünkre, ami olyan, mintha egy emberi váll lenne. Ennek segítségével lehetséges megőrizni az öltöny alakját és kisimítani a napközben keletkezett ráncokat.
 • Mielőtt behelyezzük a szekrénybe az öltönyt, érdemes egy pár órára szabadabb levegőn felakasztani a vállfára, így segítve a megfelelő átszellőzést.
 • Szintén nagyon fontos, hogy megfelelő hely álljon rendelkezésre az öltöny elhelyezésére a szekrényen belül. Nem szabad, hogy zsúfoltan legyen a többi ruha mellett. A megfelelő szellőzés elérése és a ráncosodás elkerülése érdekében fontos bizonyos mértékű közöket hagyni a ruhák között.
 • A ruha nedvesedése, dohosodása, esetlegesen a molyok megjelenése is nagy problémát tud okozni. Ezért is jó a cédrus vállfa használata, mert az egy bizonyos szinten magába szívja a nedvességet. Ezen kívül ajánlott levendula vagy cédrus illatosítók használata, amelyek nem csupán a ruháknak kölcsönöznek kellemes illatot, de a molylepkéket is távol tartják a ruháktól.
 • A szekrényen belül nem tanácsos műanyag zsákban tárolni az öltönyt: bár megvédi a porosodástól, de nem engedi szellőzni, így az öltöny ki lesz téve a nedvesedésnek és a szagok elburjánzásának is.
Öltöny tisztítás kisokos 3

Milyen gyakran lehet felvenni egy öltönyt, ha azt szeretné, hogy sokáig kitartson?

A legjobb, amit tehetünk, ha öltönyünket nem használjuk heti 2-3 alkalomnál többször. Ha a munkája megköveteli az öltöny viselését, tanácsos több párat beszerezni, hogy könnyen tudja váltogatni. Két használat között hasznos várni egy pár napot, hogy időt adjunk az öltönynek, hogy újra felvegye formáját és kisimuljanak rajta a ráncok.

Hogyan lehet tisztán és igényesen tartani egy öltönyt utazás alatt is?

Utazás alatt ugyanazok a szabályok érvényesek az öltöny tisztítására és tárolására: megfelelő szellőztetés, akasztás és tisztítás, természetesen minden használat után.

Utazáshoz feltétlenül szükséges beszerezni egy könnyű és légáteresztő öltönytáskát. Ezen kívül nem árt végignézni 1-2 videót arról, hogyan lehet a gyűrődések minimalizálásával összehajtani az öltönyünket.

Mit NEM szabad tenni egy öltönnyel?

Ne gyűrjük, ne vasaljuk, ne hipózzuk, ne rakjuk be a mosógépbe a többi ruhánk közé, ne tároljuk nedves helyen, és ne dobjuk le csak szimplán a szék háttámlájára, mikor hazaérkezünk egy fárasztó nap után. Ha szeretnénk sokáig megőrizni az öltöny minőségét, akkor mindenképpen oda kell figyelnünk az ápolására!

Olvassa el ezt az írásunkat is:

Gyakran Ismételt Kérdések

Mikor kell tisztítóba vinni egy öltönyt?

Ha olyan folt kerül rá, amit nedves ronggyal nem lehet eltávolítani, vagy az illata nem javul gőzölő használata után sem. Évente ez maximum 2-3 alkalom legyen.

Hogyan lehet hosszabb az öltöny élettartama?

Megfelelő öltönytisztítási módszerek használatával: kefélés, gőzölés, szellőztetés és vállfán tárolás, valamint heti maximum 2-3 használat, több napos kihagyással.

Mi az, amit semmiképp nem szabad tenni egy öltönnyel?

Ne tartsuk szorosan a többi ruha mellett, ne tartsuk műanyag zsákban, ne vasaljuk közvetlenül, ne mossuk ki és ne vigyük vegyi tisztításra minden héten.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0