Oldal kiválasztása

Katt ide: ... ajándékba kap egy inget!

Borotválkozási tippgyűjtemény nem csak kezdőknek – mert ezen is lehet fejleszteni!

Hogyan borotválkozzunk? Egyszerű kérdésnek tűnik, pedig sokkal összetettebb. Egyáltalán milyen időközönként ajánlott? Milyen eszközzel? Milyen mozdulatokkal? Nem mindennapi tippek egy mindennapi tevékenységhez!

Mikor a legjobb borotválkozni?

A legtöbb kamaszfiú izgatottan figyeli a pelyhedzésnek induló állát, és hatalmas lelkesedéssel fog bele az első néhány borotválkozásába. Azonban ez is, mint minden rutinszerűen végzett tevékenység, előbb-utóbb veszít fényéből, majd nyűggé válhat.

A borotválkozás nem akkor kezdődik, amikor a penge az arcbőrhöz ér. Annál sokkal korábban, már az előkészületeknél: a tökéletes végeredmény érdekében az arcszőrt először is meg kell puhítani. Ezt a legjobban meleg vízzel, mondjuk zuhanyzás közben lehet megtenni, vagy esetleg kádfürdőzés során az arcra terített vizes törülközővel. Amennyiben ez nem megoldható, akkor pre-shave készítményekkel lehet helyettesíteni ezeket.

Tehát arra a kérdésre, hogy mikor a legjobb borotválkozni, a válasz az, hogy akkor amikor van idő az arra hogy fel tudjuk puhítani a szőrzetet, „beáztatni” a megfelelő meleg vízbe, vagy legalább kezelni a pre shave kozmetikummal.

borotválkozási tippek 1

Hány naponta kell borotválkozni? Milyen egy igényes férfi arcszőrzete?

A gyakoriságot 3 dolog határozza meg:

 1. Az arcszőrzet maga, vagyis annak színe, sűrűsége, puhasága: hány naponta kell rendbe tenni, hogy ápolt maradjon
 2. Az Ön kedvesének igénye, hogy a különleges szakáll formát, a favágó-szakállt, a sündisznó-borostát, vagy inkább a selymes arcot szereti
 3. Az aktuális divat.

Néhány éve elképzelni se tudtuk volna, hogy egy igényes, öltönyt és nyakkendőt viselő férfi borostát viseljen, ma már viszont nem feltétlenül csak a legpuhább, babapopsi simaságú férfiarcra mondhatjuk azt, hogy megfelelően ápolt. Lehet valaki igényes akkor is, ha szakállt visel, és akkor is, ha történetesen borostás.

Azonban a borosta és borosta között is van különbség. Az igényes arcszőrzet szépen tervezett, ívelt és gondozott, tehát nem az elhanyagoltság miatt nőtt meg. Aki borostát visel, annak is borotválkoznia kell tehát pár naponta, hogy csak a megfelelő területeken nőjön a szőrzet!

öltönyök 19990 Ft-tól 79990 Ft-ig

Száraz vagy vizes borotválkozás? Melyik a jobb és miért?


Amikor száraz és vizes borotválkozást hall először, a legtöbb embernek a pengés borotválkozás két fajtája jut eszébe, pedig pengével kizárólag vizesen ajánlott borotválkozni, ugyanezt szárazon csak kínzás esetében ajánlott megpróbálni. A száraz borotválkozás a valóságban villanyborotva használatát takarja.

A két technika között a működési elv, a szőrszálak bőrtől való kiemelése és levágásának módja adja az eltérést.

 • A biztonsági borotváknál a pengék emelik ki az arc vonalából a borostát,
 • míg a villanyborotvánál a készülék nyomja le a szőrt körülölelő bőrt és vágja le azt.

Mindkettő a bőrfelszín alá vágja le a borostát, de kicsit máshogy, másmilyen szögben, és teljesen egyénfüggő, hogy kinek melyik a jobb. Van, akinek a pengés borotválkozás után temérdek szőrbenövéssel és gyulladással kell megküzdenie, majd ezek a problémák a bőr átszoktatási ideje után megszűnnek, ha elektromos borotvára vált. Másoknál pedig éppen ellenkező a helyzet. Nincs tuti tipp, ezt Önnek kell kitapasztalnia.

Egy biztos: ne törődjön bele abba, ha a borotválkozás rossz és fáj, ez semmiféleképpen nem normális jelenség! A kellemetlenségek csökkentésében sokat segíthet a megfelelő eszköz és kozmetikum kiválasztása és karbantartása, ezért a következőkben ezekkel foglalkozunk.

borotválkozási tippek 2

Milyen eszközök és kozmetikumok kellenek a helyes borotválkozáshoz?

Aki a borotvakés karbantartását, használatát, esetleg fenését és a szappanhabból vert hab csínját-bínját várta tőlünk azt le kell lombozzuk, mert ezeknek a használata akkora művészet, hogy bőven meghaladná e cikk kereteit. Mi inkább a mostani, hétköznapi borotválkozási módok és készítmények között lavíroznánk.

Kezdjük azzal – amire kevesen gondolnak – hogy mielőtt belevág a borotválkozásba, minden esetben kezet kell mosni, és a borotvát is javasolt alaposan átmosni, hiszen ha nincs jó napja, akár nyílt sebet is okozhat a penge, és jó, ha ebbe nem kerül rögtön szennyeződés. Borotválkozás közben is többször ajánlott leöblíteni a borotvát. A villanyborotvák esetében minden használat után át kell tisztítani a fejet olyan alaposan, ahogyan csak lehet, a kis kefe használatával.
A karbantartásba beletartozik a penge is: mindig legyen éles, különben nem vágja, csak nyúzza a szőrzetet!

Mindig minőségi eszközöket használjon, akár pengével, akár villanyborotvával szokott borotválkozni. Az eldobható borotvák általában viszonylag hamar életlenné válnak, míg a tartósabb, cserélhető pengés eszközök tovább bírják – ráadásul környezetkímélőbb is a használatuk. A villanyborotva esetén is igaz, hogy a magasabb árkategória általában tartósabb kivitelt is jelent.

Ha módszert vált – például pengéről elektromos borotvára, vagy egyik márkáról a másikra – adjon magának egy hónapot, hogy kitapasztalja a megfelelő módszert, illetve a bőre is megszokhassa az új eljárást.

Ahogy már írtuk, a borosta puhítására a forró víz, forró zuhany a legjobb, de ha erre nincs lehetőség akkor pre-shave készítményekkel, borotvahabbal, -krémmel is felpuhítható. Borotválkozás után javasolt olyan kozmetikum használata, ami megnyugtatja, hidratálja az igénybe vett arcbőrt. Nem az a jó készítmény amely használatánál úgy szisszen fel, mint Kevin abban a bizonyos karácsonyi filmben…

A helyes borotválkozás lépései

 1. Hidratálás – gondoskodjon a bőréről minden nap!
 2. Forró zuhany, vagy melegvizes törölköző a borosta megpuhítására
 3. Krémezés
 4. Borotvahab vagy borotvakrém felvitele és habosítása az arcbőrön Ez történhet kézzel, vagy pamaccsal. Az utóbbi mellett szól, hogy sörtéi segítenek a hámlasztásban, az elhalt bőrlemezkék eltávolításában.
 5. Borotválkozás
  Az előzetesen megtisztított borotvát csak nyugodtan, lassú mozdulatokkal használja. Kezdje az egyszerűbb részén, a pajeszok alatt, az arc oldala után haladhat az orr felé, majd jöhet az áll és az áll alatti rész. Jó tanács, hogy ahol a legerősebbnek érzi a borostát, azt hagyja utoljára, hogy a borotvakrémnek legyen ideje kifejteni a hatását. Végül a precíziós részek, az orr alatti terület és a szép ívek kialakítása. Borotválkozni nem csak száliránynak megfelelően, de ellentétesen is javasolt, hiszen lehetnek renitens szőrszálak is.
 6. Gyakori öblítés
  Borotválkozás közben is fontos, hogy bő vízzel, gyakran öblítsük le a borotvát!
 7. Hidratálás
  A borotválkozást bőséges, hidegvizes lemosással fejezze be. Ez nyugtatja az arcbőrt. Óvatosan törölje szárazra az arcbőrét egy puha törülközővel, majd használjon after-shavet, vagy nyugtató balzsamot.
Borotválkozási tippek 3

Miért pattog ki a bőr borotválkozás után? Mit lehet tenni ellene?

Általában akkor jelennek meg kisebb gyulladások, pattanások borotválkozás után, ha az arcbőrét nem készítette fel alaposan. Ne hagyja ki az első lépéseket, adjon magának időt arra, hogy a szőrszálak megpuhuljanak!

Ha ennek ellenére is jelentkezik a probléma, akkor a penge élessége lehet a hibás. Nagyon fontos, hogy minden esetben csak éles pengével dolgozzon. Itt is fontos, hogy szánja rá a megfelelő időt, hiszen abból is adódhat irritáció, ha kapkodva, durván borotválkozik.

Ha mindent a tankönyv szerint végzett, mégis rendszeresen kipattog az arcbőre, akkor érdemes módszert váltani, vagy más kozmetikumokat használni. Ha pedig végképp semmi sem segít, keressen fel egy bőrgyógyászt, mert más is állhat a probléma hátterében!

Így kezelje a borotválkozás utáni irritációt

Ha a bőre ég csíp, feszül, akkor érdemes valamilyen hidratáló készítményt, például borotválkozás utáni balzsamot használni, különösen, ha eleve száraz a bőre. Utóbbi esetben a mindennapi hidratálás akkor is elengedhetetlen, ha amúgy nem borotválkozik naponta! Erre a célra tökéletesen megfelel kedvese nappali arckrémét, de remek, macsós illatú arckrémeket talál már a drogériák polcain is, amiket kifejezetten férfiaknak terveztek.

Gyakran ismételt kérdések

Mikor és milyen gyakran kell borotválkozni?

Ez a borosta erősségétől, az Ön komfortérzetétől, kedvesének igényeitől és persze a divattól is függ. A legtöbb esetben 2-3 naponta ajánlott, ha nem akar szakállat növeszteni.

A száraz vagy a vizes borotválkozás a jobb?

Mindegyik más miatt jó. Akinek hajlamos a bőre az irritációra, annak inkább a villanyborotvát, tehát a száraz borotválkozást javasolja a szakirodalom.

Mire kell figyelni, hogy megelőzze a borotválkozás utáni irritációt?

Két aranyszabály van: 1. időt kell hagyni a borosta felpuhulására és 2. csak éles pengével dolgozzon! Ezen felül a különböző kozmetikumok használata is segíthet.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0