Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

10 bevált szakállápolási tipp

Mik a szakállápolás alapjai? Egy pár éve újra divatba jött a dús arcszőrzet, és ha már belekezdett a szakállnövesztésbe, valószínűleg rájött, hogy csak akkor lesz esztétikus, ha kiemelt figyelmet fordít ápolására is. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a szakáll ápolásáról!

Az, hogy miként érdemes nyírni, ápolni a szakállát, és egyáltalán, hogy érdemes-e belevágnia a dologba, azon múlik, hogy milyen az arcformája, illetve hogyan nő az arcszőrzete. Egyes esetekben, például ha egyenetlenül nő a szőrzete, előnyösebb, ha bele se kezd a növesztésébe.  A kisebb foltokat egy jó borbély még el tudja tüntetni, de a nagyobbakkal már a legprofibb szakemberek sem tudnak mit kezdeni. Ebben az esetben inkább a borotválkozásról szóló cikkünket ajánljuk Önnek.

Ha viszont azon szerencsések közé tartozik, akiknek dús, egészséges szőrzet borítja arcát, és a szakáll mellett döntött, akkor nyilván Önt is aktívan foglalkoztatja a kérdés, hogy miért és hogyan érdemes ápolni? Tudnia kell, hogy minél nagyobb és egyedibba szakáll, annál több időt és energiát vesz igénybe az ápolása. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat 10 pontban!

1. Miért fontos a rendszeres szakállápolás?

Egy ápolt szakáll férfiasságot és tekintélyt kölcsönöz viselőjének. Ugyanakkor ha nincs rendesen karbantartva, akkor a hatás visszafelé is elsülhet: mind a magánéletben, mind a karrierje előremenetelében gátolhatja Önt. Ráadásul, ha nem figyel oda a rendszeres és ideális kezelésre, akkor szárazság miatt folyamatos kellemetlen égető érzés, viszketés fogja gyötörni, sőt, kedvesének arcán is vörös foltokat okozhat. A durva szakáll ugyanis egy intenzív csók során mikrosérüléseket okozhat a másik fél bőrén, és ha nem megfelelően van tisztán tartva az arcszőrzet, ezek a sérülések el is fertőződhetnek.

Ha elmarad a rendszeres ápolás, akkor a borbélynak sem lesz könnyű dolga, hiszen a száraz, töredezett szakáll sokkal nehezebben formázható. Apropó borbély: van olyan szakáll, amit jó, ha egy életen át a szakember szab formára, de akkor is érdemes őt felkeresni, ha valami egyszerűbb változat mellett dönt. Az első pár alkalommal a szakember számos jó tanáccsal láthatja el Önt, amely által sokkal magabiztosabban állhat neki a szakálla ápolásának.

Attól a naptól kezdve, hogy letette a borotvát, kiemelten figyelnie kell arcbőrére és arcszőrzetére is, érdemes előre beszerezni a megfelelő hidratáló és szakállápolási termékeket és eszközöket!

Miért fontos a szakállápolás ?

2. Hogyan lehet szakszerűen kikefélni a szakállunkat?

A hajhoz hasonlóan a szakállat is rendszeresen fésülni kell, hogy rendezett legyen. Hogyan lehet ezt szakszerűen kivitelezni? Erről mindig egyeztessen a borbéllyal, mert az, hogy pontosan mire is van szüksége egy szakállnak, az egyedi és egyénfüggő. Amit általánosan minden szakáll megkövetel, az a napi fésülés, ami legalább olyan fontos, mint a szakáll rendszeres megmosása, alapos tisztítása. Ez nem csak a szakáll szálait szedi rendbe, hanem hatékonyan hozzájárul ahhoz is, hogy az ápoló- és formázóanyagok egyenletesen eljussanak minden szőrszálhoz, valamint biztosítja a keringés ideális működését. Fontos, hogy a szakáll fésüléséhez, keféléséhez használt eszközöket is ugyanúgy karban tartsa, mint a szakállát: mindig tiszták legyenek.

Hogyan kell szakszerűen kifésülni egy szakállat?

3. Mi a célja szakáll rendszeres tisztításának?

A rendszeres tisztítással megelőzheti az állandó viszkető érzést, hiszen a szakáll folyamatosan ki van téve a különböző eredetű szennyeződéseknek. Ilyenek lehetnek a törmelékek, a porszemcsék, az elhalt hámsejtek, valamint a mindennapi baktériumok és apró ételmaradékok is. A szakállat tiszta vízzel mossa meg minden nap, és hetente 3-4 alkalommal kezelje szakállápoló olajjal.

Hogyan, mivel mossuk meg a szakállunkat?

A szakáll tisztításához nem épp ideális választás az átlagos hajsampon, mert ez tartalmazhat olyan vegyszereket (parabéneket, benzoátokat, erős kémiai szereket), melyek a hajnak ugyan nem ártanak, de a szakálla szőrzetét károsítják. Kivonja az arc szőrzetből a természetes olajokat, ezzel pedig akár visszavonhatatlan károsodást is okozhat. A szakállmosó pontos típusával kapcsolatban kérje ki egy borbély tanácsát: az, hogy melyik sampon is illik Önhöz a legjobban, az azon múlik, hogy milyen az arcbőre, hogy nő az arcszőrzete, és, hogy milyen szakállformát szeretne.

Szakállápolás. Hogyan kell szakeszerüen megmosni egy szakállat?

Miért lényeges, hogy az izzadságot eltávolítsuk a szakállunkról?

Az izzadság eltávolítása ugyanazon szempontból fontos, mint minden más szennyeződés eltávolítása. A verejték fehérjéket és sókat tartalmaz, ami szintén száraz és viszkető bőrhöz vezethet. Ezért érdemes minden, izzadtsággal járó tevékenység után a szakállat is megtisztítani, hiszen így egy újabb okot zárhatunk ki azok közül, melyek viszketést okoznak.

Milyen szerepe van a faggyúnak a szakáll karbantartásában? Milyen rendszerességgel mossunk szakállat?

A szakállnak azért van szüksége az egészséges növekedéshez a természetes faggyúra, mert androgén típusú szőrszál, vagyis a hormonok irányítják, szemben a hajjal, amelynek pedig meg kell szabadulnia a faggyútól ahhoz, hogy egészséges és tiszta legyen. A hajra használható samponok olyan alkotóelemeket tartalmaznak, melyek kivonják a hajból a faggyút, vagyis a hajat tisztán tartják. Ha azonban a helytelen alkalmazás miatt a szakállból vonják ki a faggyút, akkor az szárazzá, töredezetté válhat.

Ezért fontos, hogy a heti három-négy mosás során mindig szakállra is alkalmazható, vagy speciális szakáll sampont és balzsamot használjon. Az arcszőrzet normál működésébe elég rendesen belekavar egy mezei sampon használata: egy follikuláris szintű gyulladás teljesen megzavarhatja a szakáll növekedését, és az arcszőrzet kihullását eredményezheti.

4. Mennyi olajat tegyen a szakállára?

A növekedő szakáll mellett az arcbőrről is gondoskodni kell. A szakállolaj bőr hidratációjára, valamint a szakállkorpa megelőzésére, megfékezésére alkalmas szer. Ha a rendszeres olajozásra nem figyel kellőképpen oda, akkor a szakáll száraz, töredezett és korpás lesz, hiszen a száraz, hámló bőr maga a szakállkorpa.

Az olaj ideális mértékét nem lehet egy egységben megállapítani, mindig attól függ, hogy milyen az arcszőrzet hossza és sűrűsége. Ki kell tapasztalni, hogy mennyi olajat képes felszívni az Ön szakálla, de a legjobb, ha témában a borbéllyal konzultál.

Szakállápolás alapja a megfelelő szakáll olaj használata.

5. Mi a megfelelő szakállbalzsamozás titka?

Fontos, hogy a szakáll ápolásához balzsamot és olajat egyaránt használjon, hiszen a balzsam közvetlenül a szőrzetre hat és a szőrzet karbantartásáért felel, míg maga az olaj közvetetten hat a szőrzetre, azáltal, hogy a bőrfelületet tartja karban.

A balzsam alkalmazását kiváltképp ajánljuk, ha a probléma komolyra fordul. Szakállolajjal együtt körülbelül egy hónapon át tartó rendszeres alkalmazásával számíthat tartós eredményre.

A szakállbalzsam használata szintén eltér a hajápolási módszerektől, mert nem mosás közben, a samponhasználat után kell beledörzsölni, hanem az olajhasználatot követően, nagyjából akkor, amikor az olaj már 5 perce felszívódott. Akárcsak az olajat, a balzsamot is kefélés, fésülés segítségével egyengesse el a szákállában. A szakállápoláshoz jól jöhet még a bőr- és szakállpuhító hatású, krémes állagú szakállvaj is, ami akkor a legoptimálisabb, ha csak karbantartásról van szó. Fő összetevője a shea vaj vagy mangóvaj, és természetes olajokat is tartalmaz.

Szakállápolás

6. Így szárítsa a szakállát!

A szakáll szárításakor fontos a kíméletesség, óvatosság. Legjobb, ha a vizet csak egy nagyon finom, puha törülközővel leitatja, semmi esetre se dörzsölje úgy át, mintha azt a hátával, vagy a fejbőrével teszi. Ha hosszabb fazont visel, akkor a borbéllyal egyeztetve, az ő tanácsai alapján használja a hajszárítót. A szakáll sose legyen teljesen száraz: még nedves felületre vigye fel az olajat, ha növelni szeretné a hatékonyságot.

7. Hogy igazítsa meg a szakállát?

Csak óvatosan a trimmeléssel: kizárólag szakállvágó ollót használjon és mindig csak azokat a szálakat távolítsa el, amelyek elkülönülnek, kiállnak. Mindig mosás és olajozás után végezze el az igazítást.

8. Milyen szakállformák vannak?

A szakáll elsődleges feladata, hogy kontrasztot és keretet adjon az arcnak. Eltérő fejformákhoz eltérő fazonú szakáll illik: az, akinek keskenyebb az arca, hosszabbra kell, hogy növessze, akinek kerekdedebb, rövidebb széleket kell hagynia. A különböző formák más-más arcjegyeket emelnek ki, ezért nem minden stílus mutat jól minden arcon. A legjellegzetesebb és a legtrendibb szakállformák közé tartozik az állszakáll, a kiterjedt kecskeszakáll forma, a balbo és a bandholz.

Részletesebben itt olvashat a szakállformákról:

Érdemes megnézni még a Gilette oldalát, ami segít az arcformához illő stílust választani.

9. Érdemes-e szakállápolási szettet vásárolni?

Igen, amennyiben valóban komolyan gondolja, hogy szakállt növeszt, akkor érdemes egy komplett szettre beruházni. Ez elsőre nagyobb összeg, de hosszútávon remek befektetés, ráadásul ha egyben veszi meg az egészet, sok helyen talál kedvezőbb csomagajánlatokat. Vagy ha éppen karácsony, születésnap közeleg, akár ajándékba is kérhet egyet.

Egy ideális szakáll csomó-, és gubancmentes, tiszta, puha tapintású, tökéletesre formázott, természetesen fénylik, csillogó és kellemesen férfias illatú. Ezt a hatást pedig egy otthoni szettkészlettel biztosíthatja.

10. Legyen egy jó borbélya!

Ahogy azt a korábbiakban már többször említettük, nehéz látatlanban univerzális tanácsokat adni a szakállápolással kapcsolatban. Az alapvető szabályok közül ezért talán ez a legfontosabb: találjon egy hozzáértő, ügyes kezű borbélyt, aki nem csak a szakáll formázását és nyírását végzi el Önnek időről-időre, de személyre szabott tanácsokkal, konkrét termékekkel tud segíteni a mindennapi szakállápolási kérdésekben is!

Milyen ruhadarabok illenek, az ápolt szakállhoz?

Az ápolt szakállhoz általános szabály , hogy ápolt legyen a ruha is, az elegáns, igényes megjelenés esetén minden részletre figyelni kell. Fontos, hogy úgy válogassa össze a ruhadarabokat, hogy azok egymáshoz anyagban, mintában, színben passzoljanak, minőségüket pedig azzal őrizze meg hosszú távon, hogy kellő figyelmet szentel arra, hogy az adott darab milyen tisztítási, tárolási eljárásokat igényel.

És hogy milyen ruhadarabokat válasszon? Amit a stílusa megenged. Egy szépen ápolt, karbantartott szakállhoz ugyanúgy jól állhat egy meggypiros garbó, mint egy türkiz ing.

A színek harmóniáját illetően az arcbőre és arcszőrzetének színe a meghatározó, erről bővebben színtípusokról szóló cikkünkben olvashat.

Ha egyedül úgy érzi, hogy nem boldogul, egy stílustanácsadó könnyedén meg tudja határozni, hogy az Ön fizikai adottságaihoz milyen ruhadarabok, színek illenek, ezért mindenképp érdemes legalább egyszer felkeresni egy szakembert –aki személyre szabottan a legbiztosabb tippeket adhatja Önnek. Üzletünkben a tanácsadás ingyenes, csak foglaljon időpontot az alábbi űrlap segítségével:

Öltözködési tanácsadás jelentkezési lap

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Az ápolt szakáll mellé bátran viselhet sportos, hétköznapi, sportosan elegáns vagy elegáns, alkalmi darabokat is: az a lényeg, hogy figyelembe vegye az általános öltözködési szabályok esetén a szakáll jellemzőit is.

A szakáll mérete, azaz hossza még befolyásolhatja, hogy milyen kiegészítőket visel. Egy hosszú szakállhoz például nem kell erőltetni a nyakkendőt és társait, de elegánssá lehet tenni a viseletet egy díszmellénnyel vagy díszzsebkendővel is.

Lehet, hogy elsőre túlságosan bonyolultnak tűnik ez az egész, de reméljük cikkünk segít tisztázni a részleteket, és nem riasztja vissza a szakállviseléstől.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0