0 Termék
Oldal kiválasztása

5 db-os póló csomag 8.950 helyett 5.950 Ft

Színtípus útmutató igényes férfiaknak

Miért van az, hogy valakinek jól áll a drapp ing, mást pedig sápaszt? Vagy a kék, vagy akár egy halvány rózsaszín? A megfelelő stílus kialakításához nem elegendő a divatos ruhadarabok kiválasztása, figyelmet kell szentelni saját tulajdonságaira is. Például a színeinkre.

Létezik egy színtípuselmélet, melyet Johannes Itten, svájci festő és művészetpedagógus kísérletezett ki. Az elmélet szerint négyféle színcsoport van, ami alapján ki lehet következni, hogy kinek milyen színek állnak jól. A csoportokat a 4 évszak szerint nevezte el, ezeken belül évszakonként megkülönböztet 3 alkategóriát.

 1. A tavasz például lehet világos, meleg és élénk.
 2. A nyár lehet világos, lágy és hideg.
 3. Az ősz lehet sötét, meleg, lágy,
 4. a telet sötét, élénk és hideg alcsoportokra lehet osztani.

Amikor azt szeretné megvizsgálni, hogy ki melyik színcsoportba tartozik, akkor meg kell nézni a haj, a szem és a bőr színét is. A stílustanácsadás során általában a színcsoportokon belüli színek, főleg az archoz közeli ruhadarabok színeit határozzák meg (pulóver, póló, ing).

A MrSale stílustanácsadó csapata készített egy összefoglalót Önnek, ami segít, hogy a megfelelő színű ruhát válassza a vásárlás során. A színtanácsadás első lépése tehát, hogy tüzetesen meg kell vizsgálni az Ön külső adottságait:

A különböző színtípusok jellemzői:

Tavasz

A tavasz típusú férfiak arcbőre főleg világos, elefántcsontszínű, inkább a hamvas barack szín, aranytónus jellemzi. Sokszor megjelenik a szeplő is, ami aranybarna színű. Hajuk világos barna, aranyló barna, fakó sárga vagy vöröses. Szemük színe zöld, zöldesszürke, világosbarna vagy vízkék.

 • Előnytelen színek a tavasz típusú férfiak számára:
  A fekete, a vakítóan fehér, a bordó, a sötétbarna és a sötét színek kerülendők, a hideg ezüst, a kék és a szürke szintén nem előnyös. Itt érdemes megjegyezni, hogy az archoz közeli ruhadarabokról van szó (ing, póló, pulóver).
 • Előnyös színek:
  Meleg tónusú, közepes, világos árnyalatok állnak jól, például: barack, a türkiz, a pisztácia, a lazac, a krém, a bézs, a korall. Arany színű ékszereket érdemes viselni.
tavasz

Világos tavasz

Haj: aranyszőke
Bőr: világos bézs
Szem: kék és zöld

A világos tavasz jellemző színe a pasztell. Rajtuk állnak a legjobban a pasztellszínek, azonban érdemes egy-egy fakóbb színt valamilyen élénkebb színű ruhadarabbal társítani.

öltönyök 19990 Ft-tól 79990 Ft-ig

Meleg tavasz

Haj: barna
Bőr: porcelán
Szem: kék és zöld

Ennek a csoportnak az uralkodó színei az arany és a sárga árnyalatai. Mindenképpen kerülendők a hideg színek. A megfelelő színválasztás lágy vagy a közepesen kontrasztos színek.

Élénk tavasz

Haj: aranyszőke
Bőr: csontszínű
Szem: kék és zöld

Az alcsoport nevéből adódóan, e típus színei a harsány és kontrasztos színek. Az élénk tavasz jól bírja a tél színeit, sőt még a hideg-meleg ellentéttel is lehet itt kísérletezni. Az az egy biztos, hogy náluk kerülendők a pasztellszínek, illetve a babakék szín is.

Nyár

Az évszakból adódik, hogy ebbe a kategóriába tartozó színek üdébbek, sokkal világosabbak, mint társaik. Általánosságban elmondható, hogy a tavasz típusú embereknek világosabb a bőrük, és nyáron könnyen barnulnak. Hajukra jellemzőek a barna árnyalatai, nyáron a hajukat könnyen kiszívja a Nap. Szemük színe a kék, zöld, de szemükre jellemző lehet a szürkészöld szín is.

 • Előnytelen színek:
  Tiszta, erős színek, például a fehér, fekete, narancs, piros. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy itt is az archoz közeli ruhadarabokat kell figyelni. Felvehet egy fekete öltönyt például babakék vagy lila inggel!
 • Előnyös színek:
  Világos pasztellszínek, például a babakék, a törtfehér, a halványrózsaszín, a hamuszürke vagy a citromsárga, lila, világoskék, kékes-zöld. Sötétebb árnylatok: Sötétkék, szilvakék, sötétbarna. Ékszere ezüst színű.
nyár

Világos nyár

Haj: hamvasszürke
Bőr: csontszínű
Szem: kék és zöld

A világos nyárhoz a legközelebb a különféle pasztellszínek állnak. A tavasz hatásának köszönhetően még az enyhébb sárgás színek sem idegenek a világos nyárnak. Kerülendő minden erős szín, hiszen azok túldominálják a természetes színeit.

Lágy nyár

Haj: középbarna
Bőr: bézs
Szem: szürke és barna

Nekik a telítetlen színek állnak a legjobban. Színpalettájukon az ősz hatásának köszönhetően megtalálhatóak a sötétebb árnyalatok is. Pont e miatt nekik kerülendők az élénkebb nyári színek.

Hideg nyár

Haj: középbarna
Bőr: bézs
Szem: szürke és barna

A hideg nyár jelenti az egyetlen kivételt a nyári típusok között: a barna haj, barna szem miatt ők az egyetlenek, akiknek nem állnak jól a fakóbb, pasztellesebb színek. A tél hatása miatt nekik nem előnyösek a meleg nyári árnyalatok.

Ősz

Az ősz típusba tartozó férfi arcbőr alapja aranytónusú, legtöbbször világos, elefántcsontszínű, aranybézs vagy rézszínű. Sokszor szeplős, sápadt színű bőr jellemzi. Inkább leég a napon, lassabban barnul. Haja legtöbbször vörösesen fénylő, gesztenyebarna, meleg szőke, sötétbarna. Haja nem őszül hirtelen, inkább sárgás színűvé válik. Szeme rendszerint aranybarna, sötétbarna, olívazöld.

 • Előnytelen színek:
  Kerülendő a fekete, fehér, rózsaszín. Mivel itt is az archoz közeli ruhadarabokról van szó, ezért fekete öltönyt felvehet egy ünnepségre. Ebben az esetben arra kell figyelni, hogy fehér ing helyett drapp vagy vajszínűt vegyen fel, kivéve persze, ha a dress code mást ír elő.
 • Előnyös színek:
  Földszínek, aranyszín árnyalatai. Vajszín, barna összes árnyalata, bordó (ha nem piros az arca), bézs, sötét erdő-zöld, olíva, szürkészöld, sárga, narancs, terrakotta, barack, lazac. Ékszere aranyszínű.
ősz

Sötét ősz

Haj: sötétbarna
Bőr: bézs
Szem: fekete, sötétbarna

A sötét ősz a tél hatásának köszönhetően dinamikusabb társainál. Nevéből adódóan színpalettáján már helyet kapnak a sötétebb árnyalatú színek is, mint például a padlizsán.

Meleg ősz

Haj: mahagóni
Bőr: csontszínű
Szem: aranybarna

A meleg tavaszhoz hasonlóan a jellemző szín itt is az arany, a mézszín és az aranybarna, de tőlük még a föld színei sem állnak távol. Nekik is érdemesebb kerülni a hidegebb színeket.

Lágy ősz

Haj: mézbarna
Bőr: bézs
Szem: aranybarna

Az ősz színeit a nyár lágyítja meg, ezzel harmonikus összképet érve el. A lágyság adta visszafogottságból adódóan az őszi élénk színek nem állnak jól nekik, azonban a mályva és a rózsaszín annál inkább illik hozzájuk.

Tél

A tél típusú férfiak bőre fehér, gyakran sápadt, szürkés-bézs, barna, fekete. Általánosságban a hajuk kékesfekete, sötétbarna, míg szemük jellemzően fekete és mogyoróbarna.

 • Előnytelen színek:
  Minden, ami az ősz típusnak előnyös!
 • Előnyös színek:
  Erősen kontrasztos, sötét vagy éppen hamvas, jeges árnyalatok. Tipikus színek, melyek csak a tél típusúaknak állnak jól: fekete, fehér, piros. Ékszere ezüst színű.
tél

Sötét tél

Haj: sötétbarna
Bőr: olíva
Szem: sötétbarna

Itt is beszédes az elnevezés. Minden sötét szín jól áll az ebbe a csoportba tartozó uraknak, de akár lehet próbálkozni egy-egy élénkebb, telítettebb színnel is.

Élénk tél

Haj: fekete
Bőr: porcelán
Szem: mogyoróbarna

Hasonló jellemzi ezt a csoportot, mint az élénk tavaszt. Az alapvető különbség a színekben van, az élénkség az adott, azonban a színek sokkal sötétebb tónusúak.

Hideg tél

Haj: fekete
Bőr: csontszínű
Szem: kék és zöld

A téli színeknek ez a legvisszafogottabb csoportja, amely a nyár hatásának köszönhető. Nem annyira illenek hozzájuk az élénk és harsány árnyalatok, a rájuk jellemző kék szem viszont lehetővé teszi, hogy akár világosabb, jegesebb színeket is viseljenek.

A szem, a haj és a bőr színe általában kontrasztot alkot. Ez azt jelenti, hogy a bőre túl világos a sötét hajhoz és szemhez, vagy a szeme fehérje, vagy szemszíne vakít a barnás bőrből és a sötét hajból.

A fenti információk sokat segíthetnek abban, hogy meghatározza, melyik típusba tartozik, és mit kell viselnie, ha igazán jól akar kinézni egy eseményen. Ha úgy érzi, ez még kevés Önnek, hogy megtalálja az ideális ruhadarabokat, jöjjön el hozzánk egy ingyenes stílustanácsadásra, és segítünk megtalálni azokat, amik garantáltan jól fognak állni Önnek!

Olvassa el ezt a cikket is: Colour blocking: jelentése a divatban, öltözködési tippek

Gyakran Ismételt Kérdések

Mit jelent a színtípus kifejezés?

A színtípus a színek olyan módú csoportosítása, melynek alapján ki lehet következtetni, hogy kinek milyen szín áll jól.

Hányféle férfi színtípus létezik?

4 alaptípus létezik, melyek 3 alcsoportra oszlanak: Tavasz (világos, meleg, élénk), nyár (világos, lágy, hideg), ősz (sötét, meleg, lágy) és tél (sötét, élénk és hideg).

Mi alapján kerül valaki egy színtípusba?

A legfőbb attribútum a bőrszín, a haj és a szemszín, ezek alapján lehet meghatározni, hogy ki melyik típusba és altípusba sorolható.

Pászti Beáta
stylist

Ezek is érdekelhetik még…