Színtípusok

Miért van az, hogy valakinek jól áll a drapp színű ing, mást pedig sápít? Létezik egy színtípus elmélet, melyet Johannes Itten, svájci festő és művészetpedagógus kísérletezett ki. Az elmélet szerint négyféle színcsoport van, ami alapján ki tudjuk következni, hogy kinek milyen színek állnak jól. A csoportokat a négy évszak szerint nevezte el. Amikor azt szeretnénk megvizsgálni, hogy ki melyik színcsoportba tartozik, akkor meg kell néznünk a haj, a szem és a bőr színét is. A színcsoportokon belüli színek, főleg az archoz közeli ruhadarabok színeit határozzák meg (pulóver, póló, ing).

Csináltam egy kis összefoglalót képekkel felturbózva, hogy Ön is könnyen meg tudja állapítani, mely színek illenek Önhöz.

Tavasz

A tavasz típusú urak arcbőre főleg világos, elefántcsontszínű, inkább barackos aranytónus jellemzi. Sokszor megjelenik a szeplő is, ami aranybarna színű! Hajuk világos barna, aranyló barna, fakó sárga vagy vöröses. Szemük színe zöld, zöldesszürke, világosbarna vagy vízkék.

Előnytelen színek:

A fekete, a vakítóan fehér, a bordó, a sötétbarna és a sötét színek kerülendők, a hideg ezüst, a kék és a szürke szintén nem előnyös. Itt megjegyzem, hogy az archoz közeli ruhadarabokról van szó (ing, póló, pulóver).

Előnyös színek:

Meleg tónusú, közepes, világos árnyalatok állnak jól. Pl. a barack, a türkiz, a pisztácia, a lazac, a krém, a beige, a korall. Arany színű ékszereket érdemes viselni.

Nyár

Bőr: Világos, sárgás beige, rózsás, erős rózsaszín. Nyáron könnyen barnul.
Haj: fehér-szőke, hamvasszőke, hamvas-barna. Nyáron a haját a nap könnyen kiszívja.
Szem: kék, zöld, szürkéskék, élénk világoskék, szürkés-barna.

Előnytelen színek:

Tiszta, erős színek pl; a fehér, fekete, narancs, piros. Hangsúlyozom, hogy itt is az archoz közeli ruhadarabokat kell figyelni. Felvehet egy fekete öltönyt, például babakék vagy lila inggel!

Előnyös színek:

Világos pasztellszínek, pl.: a babakék, a törtfehér, a halványrózsaszín, a hamuszürke vagy a citromsárga, lila, világoskék, kékes-zöld. Sötétebb árnylatok: Sötétkék, szilvakék, sötétbarna.

Ékszere ezüst színű.

Ősz

Arcbőr alapja aranytónusú. Legtöbbször világos, elefántcsontszínű, aranybézs vagy rézszínű. Sokszor szeplős, sápadt színű bőr jellemzi. Inkább leégnek a napon, lassabban barnulnak. Haja legtöbbször vörösesen fénylő, gesztenye barna, meleg szőke, sötétbarna. Haja nem őszül hirtelen, inkább sárgás színű. Szeme rendszerint aranybarna, sötétbarna, olívazöld.

Előnytelen színek:

Kerülendő a fekete, fehér, rózsaszín. Mivel itt is az archoz közeli ruhadarabokról van szó, ezért fekete öltönyt felvehet egy ünnepségre. Ebben az esetben arra kell figyelni, hogy fehér ing helyett drapp vagy vajszínűt vegyen fel.

Előnyös színek:

Földszínek, aranyszín árnyalatai. Vajszín, barna összes árnyalata, bordó (ha nem piros az arca), bézs, sötét erdő-zöld, oliva, szürkészöld, sárga, narancs, terrakotta, barack, lazac.

Ékszere arany színű.

Tél

Tél típusú urak bőre fehér, gyakran sápadt, szürkés-bézs, barna, fekete.
Haja kékesfekete, sötétbarna, mákos tészta, ezüstszürke, fehér.
Szeme sötétbarna, fekete, mogyoró, szürkéskék.
A szem, a haj és a bőr színe általában kontrasztot alkot. Ez azt jelenti, hogy a bőre túl világos a sötét hajhoz és szemhez, vagy a szeme fehérje, vagy szemszíne vakít a barnás bőrből és a sötét hajból.

Előnytelen színek:

Minden, ami az ősz típusnak előnyös!

Előnyös színek:

Erősen kontrasztos, sötét vagy éppen hamvas, jeges árnyalatok Tipikus színek, melyek csak a tél típusúaknak állnak jól: fekete, fehér, piros.

Ékszere ezüst színű.

Pászti Beáta
stylist

Ezek is érdekelhetik még…

Hozzászólások

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kosár Tétel törölve. Vissza
  • A kosár üres.