Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Föld színek a férfi divatban: hogyan használjuk ezeket?

Kezdjük is a legelején. Mit értünk föld színek alatt? A név kissé félrevezető lehet, mert nem szó szerint a földnek a színeire kell gondolnunk. A földszínek alatt általánosan a természetes színeket értjük, olyan árnyalatokat, amelyek megtalálhatók egy erdőben, hegycsúcson vagy tengerparton is.

Ha föld színek szerint szeretne öltözködni, akkor könnyű a döntés, megvegyen-e egy ruhadarabot. Nézzen rá, és ha úgy gondolja, hogy a ruha színét nem találná meg a természetben, akkor azt nyugodtan félre is teheti. Természetesen nehéz megállapítani, hogy mi az, ami a föld színeinek körébe tartozhat, hiszen a természet az összes elképzelhető színben tündökölhet, azonban a lényeg, hogy van egy megnyugtató kisugárzása.

Mik a föld színek? Milyen színtartományokban vannak ilyenek?

A föld színeket a természetben kell keresni. Amikor ilyen színekről beszélünk, leginkább zöldes, szürkés, barnás ruhadarabokra számíthat, de ebből is inkább a kifinomultabb, visszafogottabb árnyalatokra. Bár a neonzöld is zöld, általánosságban ritkán láthatók az erdők vagy mezők ilyen színben. Ha ténylegesen a Föld színeinek megértésére törekszik, akkor érdemes az ősz különböző árnyalatait is megvizsgálni. Ez lesz leginkább a meghatározó, ahol az erőteljes zöld színek már kissé megfakultak, de még elszórtan fellelhetők. Ekkorra már inkább a barna különféle árnyalatai uralják a látképet. Fontos hozzátenni, hogy a barna valójában sötétebb, szaturáltabb narancssárga, így ezek felé is nyugodtan kacsingathat.

A föld színek közé tartoznak a következők: a krém­színek, az égszínkék, a jáde, a terrakotta, agyag, a homok, a talaj, a fakéreg, egyes kőzetek, az avar, a fakéreg és a földfestékek színei. Bár van ezek közt olyan, amely például a lakberendezésnél kifejezetten előnyös választás, ruházatnál már kevésbé.

A föld színek hatalmas előnye, hogy általában rengeteg más színnel is illeszkednek, könnyen kombinálhatók a ruhatár más elemeivel.

föld színek az öltözködésben
Kép forrása: Canva

Mi a közös jellemzője a föld színeknek?

A föld színek egyik jellemzője, hogy olyan színtípusnak számítanak, amelyek nem kifejezetten dominálnak, inkább a háttérben tündökölnek. Ez elsőre hátránynak hangozhat, de egyáltalán nem az! Amikor világosabb ruhadarabokkal kombinálja a föld színű darabokat, akkor számíthat rá, hogy a feltűnőbb darabokra irányul majd a figyelem.

Ebből két dolog következik.

  1. Egyfelől a föld színek tökéletesek arra, ha szeretné elkerülni a feltűnést, de mégis koherens, ugyanakkor elegáns ruházatra vágyik.
  2. Másfelől a földszínű ruhadarabokra tekinthet vászonként is, amelyre különböző extrákkal figyelemfelkeltő dolgokat festhet. A föld színek remek alapot képeznek, amelyeken könnyedén irányíthatja mások figyelmét bizonyos pontokra, ahova szeretné.

A föld színek másik közös jellemzője, hogy olyan színek tartoznak ide, amelyek rendkívül ősi eredetűek. Az emberiség történelmének kezdete óta használ színezékeket, azonban a szintetikus anyagok feltalálása előtt a színanyagok a természetből származtak. Ez azt jelenti, hogy a föld színek kissé ódivatúnak, elavultnak, fakónak hathatnak, különösen a modern színekkel szemben. Ugyanakkor, több ezer év minőségét hordozzák magukban. A föld színek nem lesznek feltűnők, de ezzel együtt is vonzzák a tekinteteket. Sugárzik belőlük a magabiztos viselet és a tradicionális, hagyományos megjelenés.

Milyen területeken van szerepe a föld színeknek?

A föld színek visszafogottabb jellegük miatt inkább tűnhetnek hétköznapi viseletnek, pedig kitűnően illeszkednek elegánsabb öltözékekhez is, igenis van szerepük az elegáns öltözködésben. Hiába nem feltűnő a megjelenés, mégis magabiztosságot és erőt sugároz, ha ilyen öltözékben jelenik meg. A visszafogott öltözet integritást és önbizalmat ad, hiszen nem érződik, hogy az illető figyelemre vágyna. Így lehet, hogy elveszik a sok feltűnő szín kavalkádjában, de mikor meglepetészszerűen berobban egy beszélgetésbe, a visszafogott megjelenése még inkább hozzájárul a váratlanság érzetéhez.

A föld színeket elsősorban ősszel és télen ajánlatos használni. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nyáron nem lehetne teljes vállszélességgel viselni ezeket a remek színeket! Ilyenkor érdemes a frissebb árnyalatok felé fordulni.

A föld színeknek hatalmas hagyománya van a hadviselésben is, nem csak dizájn szempontjából, hanem komoly funkciót is ellátnak. A hadsereg egyenruhái mind a föld színek kategóriájába tartoznak. Ezek biztosítják a terepen is a maximális álcázást, hiszen tökéletesen beleolvadnak a környezetükbe.

föld színek a katonaságnál
Forrás: Canva

Persze a stílus elsődleges feladata nem a rejtőzködés, hanem az elsőrangú megjelenés. Az, hogy a katonaságnál is elterjedtek ez a színek, csak még inkább azt bizonyítják, mennyire keresettek, illetve, hogy milyen sok helyen látjuk, mégsem vesszük feltétlenül észre.

A föld színek gyakorlatilag a modern úriemberek „egyenruháit” díszíthetik, akik nem a ruházatukkal kívánnak elsősorban figyelmet generálni maguknak.

Hogyan használjuk a föld színeket a férfi divatban?

A föld színek használata a nem gyakorlott egyének számára elsőre nehéz lehet, de nem kell aggódni, hiszen mindig van lehetőség színtanácsadáson részt venni. Itt szakemberek segítségével találhat olyan ruhadarabokat, amelyek tökéletesen illenek a tulajdonságaihoz.

A föld színeket a lezser viseletektől egészen az elegánsabb darabokig tudja alkalmazni. Ilyen értelemben nincs megkötés, hogy egy adott szín milyen kontextusban lenne a legjobb. Elképesztően jó minőségű és hihetetlenül kinéző darabokra is bukkanhat, ha megfelelő helyen keresgél.

A föld színek kifejezetten jól mutatnak tradicionálisabb anyagokon, amelyek textúrája még inkább kiemeli a szín előnyeit. Egy sötétebb zöld velúr dzseki például csodásan mutat, mivel a velúr anyaga egy leheletnyi extra árnyalatot ad a dzsekinek. Az anyag megtöri a folyamatos színt, és a minimális változásoknak köszönhetően elképzelhetetlenül jól néz ki.

A föld színek nagy előnye, hogy remekül kombinálhatók más föld színekkel, csakúgy, mint a természetben. Természetesen változatos lesz az öltözéke, ha különböző föld színeket válogat össze. Akkor kell csak óvatosnak lennie, ha az ebbe a színtartományba nem tartozó színeket kíván behozni öltözetébe, mert megtörheti a természetes föld színek összhangját.

Végeredményképpen a föld színeket nem csak lehet, de erősen ajánlott is használni, hiszen olyan sok ideje velünk vannak, hogy gyakorlatilag nem lehet velük melléfogni!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0