Oldal kiválasztása

Katt ide: ... ajándékba kap egy inget!

Összeillő színek férfi ruhák párosításához

A férfiak általában a jól bevált, klasszikus, sötétebb színeket részesítik előnyben, hiszen velük nagyon nem lehet hibázni, és a különböző sötétebb színek összepárosításához nem is kell különösebb szakértelem. Azonban ha a felfrissítené a ruhatárát, nem árt tudni néhány alapvető dolgot a színskáláról.

Mely színek harmonizálnak egymással?

A színek többféleképpen tudnak harmonizálni egymással. Egyfelől remek választás lehet egyazon szín különböző árnyalatainak az összepárosítása vagy meglepő, de az ellentétes színek összekombinálása is hasonlóan harmonikus összképet tud adni.

Az egyszínű színösszeállítás azt jelenti, hogy az összepárosítandó színeket úgy választja ki, hogy azok egy adott szín különböző árnyalatai legyenek a nélkül, hogy valamely árnyalat beleessen a színkör következő cikkelyébe. Ebben az esetben konkrét színeket azért nem lehet említeni, mert ez a praktika minden létező színnel működik.

Az ellentétes színek összeállítása alatt a színkör szemben lévő színeinek párosítását értjük. Az ellentétes színek remekül kiegészítik egymást, azonban legyen arra tekintettel, hogy ha mindkét szín színértéke magas, akkor az összeállítás zavaró hatású lehet. Ilyen kiegészítő, más néven komplementer színek például a piros és a zöld, a sárga és az ibolya, valamint a kék és a narancssárga. Kontrasztos színösszeállításról nem csak akkor lehet beszélni, hogy ha két, egymással szemközti színt párosít, hanem azonos hatást kelt, ha csak a hideg-meleg kontraszttal kísérletezik.

Az alábbi tippeket és jótanácsokat szem előtt tartva biztosan nem lesz gondja a megfelelő színek összepárosításával. A különböző árnyalatok kombinálása előtt érdemes elolvasni Színtípusokról szóló cikkünket, amely segít eligazodni a színek világában.

A ruha színeinek kiválasztása – mit tegyen és mit ne tegyen?

1. Viseljen gyakran természetes színű ruhákat

A természetes színű ruhák, ahogy a nevük is mutatja, olyan árnyalatokban jelennek meg, amelyek a természetben maguktól is előfordulnak, így nagyon jól harmonizálnak egymással. Az emberi agy olyan színkombinációkat részesít előnyben, amelyekkel már találkozott, így tudat alatt is szimpatikusnak tartjuk ezeket az összeállításokat.

2. Így építse be öltözékébe a mintákat

A különböző ruhadarabok összepárosításánál érdemes nem csak a színre, hanem a mintára is figyelni. Nem ajánlatos elérő mintájú ruhadarabokat együtt viselni, például egy kockás nadrágot egy pöttyös inggel. Még akár az is zavaró lehet, ha mindkettő ruhadarabon van minta, itt is a kevesebb néha több elvét célszerű alkalmazni. Sokkal harmonikusabb összképet ad az, ha csak az egyik ruhanemű mintás a másik pedig egyszínű, hiszen a minta nyújtotta vizuális stimulációt és az abból adódó esetleges feszültséget a másik, egyszínű ruhadarab tudja feloldani.

Ezt a témát járja körül tüzetesebben a Tippek a különböző mintájú ruhadarabok összepárosításához című cikkünk.

3. Válasszon megfelelő színeket a bőrtónusához…

Fontos, hogy a bőrszínének megfelelő színű ruhát válasszon. A világosabb bőrtónusúaknak általánosságban jobban állnak a földes színek, mint például a barna a bézs és a fekete, míg a kreolbőrűeknek az élénkebb színek, a sárga, piros és az élénkzöld a legmegfelelőbb választás.

4. …Szemszínhez…

Érdemes figyelembe vennie szeme színét is a megfelelő színű ruha kiválasztásánál. Annak ellenére, hogy nem a szem színe az, ami először feltűnik, és nem is muszáj mindig a szemszínhez illő ruhát viselni, egyszer-egyszer érdemes e szerint kiválasztani az öltözetet, hiszen ez nagyon harmonikus összhatást biztosít.

öltönyök 19990 Ft-tól 79990 Ft-ig

5. …Hajszínéhez…

A hajszín a szemszínhez hasonlóan nem annyira kulcsfontosságú, hogy egy hajfestés vagy az őszülés következtében le kelljen cserélni az egész ruhatárat. Azonban a szemszínnél jóval feltűnőbb a hajszín, ezért nyugodtan lehet játszani a hozzáillő ruhadarabok kiválasztásával.

6. Így viselje az erős színeket

Az erős színek használatánál, a mintákhoz hasonlóan, érdemes arra figyelni, hogy csak az egyik ruhanemű legyen élénk színű, a másik pedig fehér vagy fekete. Ez alól az jelent kivételt, ha a másik szín az élénk szín komplementer színe, ekkor nyugodtan viselhet két élénk színt is – de csak mértékkel.

7. A kevesebb néha több

Törekedjen arra, hogy ne vigye túlzásba a színek használatát, érdemesebb inkább a szolid eleganciára törekedni. Maximum 2 színt viseljen, ne legyen minden egyes ruhadarab más színű, még akkor sem, ha azok az alapszín különböző árnyalatai vagy egymás komplementerei.

8. Öltözzön az adott évszak színeinek megfelelően

Mint mindenhol, a ruhák színének tekintetében is fontos, hogy „szezonális” színeket viseljen: esztétikusabb összképet ad, ha az adott évszakra jellemző színeket hord. Ez alól talán a tél jelenthet kivétel, amikor egy-két élénkebb szín üdítően hat a hosszú téli éjszakákban.

ruha-szinek-parositasa

9. Az életkorának megfelelő színt válasszon

Szintén fontos szempont az Ön életkora. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalabb korosztályhoz jobban illenek az élénkebb színek, de nekik még a földes árnyalatok is megfelelnek. Jó hír, hogy az idősebb korosztálynak sem kell lemondani a színek viseléséről, nekik elsősorban a pasztellesebb színeket javasolja a MrSale csapata.

10. A ruha és a kiegészítők színei mindig harmonizáljanak egymással!

Érdemes a kiegészítőkhez passzoló színű ruhát választani, vagy inkább a ruha színéhez illő kiegészítőt. A kiegészítők esetében is a fentebb említett két stratégiát lehet alkalmazni: vagy egy alapszín különböző árnyalatait választja, vagy a kiválasztott szín komplementer színét.

11. Az alkalom is számít!

Nagyon fontos az alkalomhoz megfelelő színt kiválasztani. Legyen szó esküvőről, temetésről vagy akár egy ballagásról, nem ildomos, hogy a reflektorfény ilyen módon kerüljön Önre. Az esküvőn és a ballagáson nem illik elvonni a figyelmet az ünnepelt(ek)ről, a temetésnél pedig kifejezetten udvariatlan élénk színeket viselni.

12. Milyen az Ön személyisége?

Elsőre talán nem is jut az emberek eszébe, de szín sokat elárul a viselőjéről. A harsányabb színek viselése óhatatlanul is hangsúlyosabbá teszi a viselőjét, így, ha Ön szeret a társaság, a figyelem középpontjában lenni, akkor ajánljuk az élénkebb színeket. Azonban ha Ön ódzkodik a figyelemtől és a reflektorfénytől, akkor mindenféleképpen kerülendőek az élénk színek.

13. Milyen ruhadarabok vannak a szekrényében?

Az is megfontolandó szempont egy markánsabb színű ruhadarab vásárlásánál, hogy milyen színű ruhákkal rendelkezik már. Hacsak nem szeretné az egész ruhatárát lecserélni, akkor érdemes olyan ruhát venni, amit könnyen össze tud illeszteni a már meglévő darabjaival.

A vásárlásban segíthet 15 alapdarab, ami nem hiányozhat egy férfi ruhatárából című blogbejegyzésünk is, melyből megtudhatja, hogy milyen ruhadarabokat érdemes beszereznie.

14. Színek és testalkat

A testalkat mellett sem lehet elmenni szó nélkül. Nagyon fontos, hogy olyan színt válasszon, amely megfelelően emeli ki a vonalainkat vagy rejti el azokat. A testesebb férfiaknak előnyösebb a fekete és más sötétebb színek, míg a vékonyabb testalkattal rendelkezők bátran nyúljanak az élénkebb színekhez.

15. Időjárás

Sajnos sokszor kompromisszumot kell kötni a színválasztás terén, ha az időjárásról van szó. Bármennyire is csábító egy világosabb színű öltözet egy borongósabb napon, nem praktikus, hiszen könnyen sáros, koszos lehet, és a különböző szennyeződéseket a világosabb színű ruhákból sokszor nehezebben lehet eltávolítani.

Ha a fenti 15 tippel kapcsolatban bármi kérdése van, vagy továbbra is bizonytalannak érzi magát, jöjjön el a MrSale üzletébe stílustanácsadásra.

Csak ki kell töltenie a következő űrlapot, és szakértőnk segít a megfelelő árnyalatok kiválasztásában!

Öltözködési tanácsadás jelentkezési lap

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mitől függ, hogy összeillik-e két szín?

Két szín akkor illik össze, ha a színkör azonos cikkelyében helyezkednek el, vagy éppen egymás ellenzettjei. Ellenkező esetben nem illenek össze a színek.

Melyek az összeillő színek?

Egy adott szín különböző árnyalatai, vagy épp ellentetjei, mint a piros és a zöld, a sárga és az ibolya, valamint a kék és a narancssárga illenek össze.

Mely színek nem illenek egymáshoz?

Nem illenek egymáshoz a színkör két szomszédos cikkelyén elhelyezkedő színek ilyen például a sárga-narancssárga, vagy a lila-kék kombináció.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0