Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Mi a méltó temetésre illő öltözet? Mi sértő?

Egy temetés mindig szomorú esemény, mégis olyan, amit illik megtisztelni – többek között a temetésre illő öltözet felvételével. Itt nagyon oda kell figyelni a részletekre, mert egy kis apróság is sokat ronthat a helyzeten. Ha tudni szeretné, hogy milyen ruhában illik temetésre menni és mik azok a darabok, amiket kerülni kell olvassa el útmutatónkat!

Szeretteink elvesztése az élet fájdalmas és sajnos kikerülhetetlen velejárója. Sokak csak felnőttként szembesülnek azzal, hogy mi mindennel jár a temetés megszervezése. A kiválasztott temetési módon kívül nagy figyelmet kell fordítani a sírkő kiválasztására, illetve az esetleges gyászmise vagy szertartás milyenségére is. Ezeken felül kellő körültekintéssel kell kiválasztani a temetési öltözetet is, hiszen ezen nagyon sok múlhat – főleg ha egy közvetlen hozzátartozónk az elhunyt.

Az öltözködésen kívül sok illemszabály vonatkozik még a temetésekre, hiszen különösen érzékeny téma – ebben segít „A 10 legalapvetőbb temetési illemszabály” című cikkünk.

Milyen egy temetésre illő öltözet?

Mik a temetési etikett alapszabályai?

Az európai és főleg a hazai kultúrkörben a temetés egy szomorú, gyásszal teli esemény, ahol az elhunyttól koszorúval, virággal és a személyes jelenléttel lehet végső búcsút venni.

A temetés apróbb részletei attól függenek, hogy a gyászoló család tartozik-e valamilyen vallási felekezethez vagy sem. A felekezeten kívüli, világi szertartások általában kötetlenebb formában zajlanak, itt akár mérsékelten, de a humornak is van helye. Ezzel szemben a különböző egyházközösségek szertartásai sokkal kötöttebbek, és egyházanként változik, hogy a temetésen mennyire kerül előtérbe az elhunyt túlvilági gondtalan léte és mennyire kap hangsúlyt a múlandóság és a halál ténye.

A nagyobb történelmi egyházak által lebonyolított temetéseken észrevehető a szertartásos jelleg, amelynek meghatározott menetrendje van, ettől eltérni nem nagyon szoktak. Ezzel szemben a karizmatikus vonalat követő felekezetek búcsúztatói kötetlenebbek, és az életre helyezik a hangsúlyt. Magyarországon inkább a komorabb temetések a megszokottak, ahol a gyásznép feketében rója le a tiszteletét.

Hazánkban, főleg az idősek körében, a temetés egyfajta társasági összejövetel is, ahol találkoznak a régen nem látott ismerősök, rokonok. Ilyenkor pedig igenis megnézik, ki az, aki nem megfelelően öltözködik, és könnyen „szájukra veszik”.

Mindig tiszteletben kell tartani a gyászoló család kívánságát. Ha az a kérés, hogy egy szál virággal vegyen végső búcsút, akkor tartsa tiszteletben a kérést és ne hozzon koszorút. Ugyanez vonatkozik a részvétnyilvánításra és a beszédekre is, csak akkor szólaljon fel a temetésen, ha ettől a család nem zárkózik el. Ehhez adunk egy kis segítséget a „15 közhelymentes részvétnyilvánítási forma” című cikkünkben.

Miben illik egy tavaszi/nyári temetésre menni? Mi a temetésre illő öltözet melegben?

A tavaszi enyhébb idő beköszöntével már nyugodtan viselhet lengébb öltözetet is. Tavasszal és kora nyáron, amíg be nem köszönt a kánikula, hosszú ujjú ingben és öltönyben illik megjelenni. Azonban hazánkban a nyár nagyon meleg is tud lenni, nem ritka, hogy a hőmérő higanyszála 40°C fölé kúszik.

Ilyen napos, forró kánikulában temetésre lehet menni könnyebb öltözéken is: bár a rövid ujjú ing nem ajánlott, de ha 100% pamut, bambusz-pamut vagy viszkóz-pamut anyagú inget választ, kevésbé fog megizzadni alatta. A legjobb a fekete ing, a fekete ruha, de nagy melegben bátran felvehet fehér inget is, fekete nadrággal.

A rövidnadrág, és a nyitott cipő, szandál viszont mindenkor kerülendő, ugyanígy az üde, nyári színek!

Mit illik felvenni egy temetésre?

Egy őszi/téli temetésre milyen ruha illik?

Az őszi és a téli időszakban az időjárásból adódóan a megfelelő öltözet a hosszú ujjú ing, zakóval, melyhez fekete zárt cipőt szokás társítani. Ne feledkezzen meg a megfelelő aláöltözetről sem, ügyeljen arra, hogy több réteget viseljen, és öltözzön melegen.

A réteges öltözetnek azért van kulcsfontossága, mert általában a ravatal és a búcsúztató a halottasházban történik meg, míg a temetés maga kültéren, ezért fontos, hogy képes legyen az adott környezet hőmérsékletéhez mérten le és felöltözni.

A hideg téli napokon nyugodtan viseljen nagykabátot. A kabátnak nem kötelező teljesen feketének lennie, azonban itt is törekedni kell arra, hogy ne legyen rikító színű. Egy sötétebb kék teljesen jó választás, és még az sem baj, ha a kapucni szőrrel borított így is megfelelő temetésre illő öltözet.

Milyen ruhadarabokat kell kerülni, mi nem temetésre illő öltözet?

Mindenféleképpen kerülendőek az élénk, rikító színű darabok. Ezek mellett illetlenség a temetésen nyitott cipőben, mezítláb részt venni. Nyilvánvalóan a hagyományos gyászszertartáson nem ildomos az ingnél alább öltözni, tehát a póló és a trikó határozottan tiltólistás. Bármennyire is meleg az idő, a temetésen a rövidnadrág viselés kifejezetten visszataszító és tiszteletlen.
Fontos hozzátenni, hogy manapság a hagyományoktól való elszakadás eredményeként akadnak olyan temetések is, ahol nem kell ragaszkodni a formális viselethez. Ilyen lehet egy hullámsírba való engedés, szabadtéri szórás vagy akár egy keleti vallási gyászszertartás is. Itt arra kell figyelni, hogy ha a megszokott dresscode-tól el lehet, vagy el kell térni, akkor arra a gyászoló család a figyelmet külön fel szokta hívni.

Ha közeli hozzátartozóról van szó (házastárs, testvér, szülő, gyermek), akkor nem csupán a temetésen, de utána is szokás egy bizonyos ideig öltözetünkkel kifejezni a gyászt – erről bővebben olvashat a „Meddig illik viselni a gyászruhát” című cikkünkben.

Lehet-e kiegészítőket viselni egy temetésen?

Ha temetésre hivatalos, akkor természetesen felmerül a kérdés, hogy mennyire illendő kiegészítőket viselni az öltözete mellé. Itt is, mint minden alkalomkor az összhangra kell törekedni, soha sem szabad, hogy a kiegészítők túl nagy hangsúlyt kapjanak. A karóra, nyakkendő, mandzsettagomb, díszzsebkendő itt is megfelelő választás lehet.

A temetések abból a szempontból is különleges alkalmaknak számítanak, hogy a többségében kültéren kerülnek megrendezésre. A kültéri helyszín miatt minden olyan kiegészítő megengedett, amely az időjárás viszontagságainak a kivédésére szolgál, ez alatt a napszemüveg, az esernyő, a sál, a kesztyű és a kalapot értendő. Értelemszerűen törekedni kell az elegáns megjelenésre, a baseball sapka, a napellenző itt sem elfogadott.

Milyen a temetésre illő öltözet?

Mit viseljenek a temetésen a gyerekek?

A gyermekek esetében a temetésre illő öltözet kiválasztásakor a legfontosabb kérdés, hogy hány éves a gyermek. A pár éves kisgyerekeknél nem kell olyan komolyan venni az öltözködési szabályokat, náluk a cél az, hogy a lehető legkényelmesebb ruhában legyenek, hiszen ők még nem nagyon értik mi az a temetés, és mi történik itt, viszont egy kényelmetlen ruhadarab könnyen nyűgössé teheti őket.

Érdemesebb attól a kortól komolyabban foglalkozni a gyermekünk öltözékével, amikor már ők is tisztában vannak, hogy mi is történik körülöttük. Ez általában nagycsoportos óvodás kortól kezdődik. Az öltözködés szempontjából a gyermekekre is hasonló szabályok vonatkoznak. Valamilyen sötét vagy fehér ing, sötét nadrággal és a hozzáillő cipővel. Szerencsére a gyermekeknek szánt ruhák általában kényelmesebbek, az ő tűrőképességükhöz, igényeikhez vannak szabva, így nem jelent nagyobb kihívást a számukra a kiöltözés.

Ha bizonytalan benne, mit illik felvenni, és véletlenül sem szeretne senkit megbántani a viseletével, jöjjön el üzletünkbe egy ingyenes stílustanácsadásra: segítünk kiválasztani az odaillő öltözetet!

Gyakran Ismételt Kérdések

Miben nem illik temetésre menni?

Ha hagyományos temetésről beszélünk, akkor a rövidnadrág, nyitott cipő és a rikító színek szigorúan tilosak. Nem szokás az ingnél alább öltözni, a póló és a trikó szintén kerülendőek.

Csak feketét illik felvenni egy temetésre?

Egyáltalán nem. Az élénk színeket kerülni kell, de egy sötétebb kék is elfogadható. Az ingen kívül semmilyen látható ruhadarab ne legyen fehér, különösen ne a nadrág vagy a zakó.

Milyen legyen a gyermekek öltözéke egy temetésen?

Egy bizonyos életkor felett kell csak foglalkozni a gyerek öltözetével. Az idősebb gyerekek öltözetére hasonló szabályok vonatkoznak, mint a felnőttekre: sötét ruházat és zárt cipő.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0