Oldal kiválasztása

CAMEL ACTIVE bermudacsomag...

15 közhelymentes részvétnyilvánítás forma

Egy gyászhír esetében sokszor elbizonytalanodunk, hogy miként kellene reagálunk. Íme, néhány tipp arra, hogy kezelje a helyzetet!

Mikor és kinek nyilvánítsuk ki részvétünket?

Az emberi élet nagy fordulópontjai közül a végső a halál. Abban az esetben, amikor környezetünkben érint valakit valamilyen módon egy ilyen típusú veszteség, akkor illik a részvétünket kifejezni.

részvétnyilvánítás

Hogy miért olyan jellemző ilyen esetekben a tanácstalanság? Mert nyomasztanak saját veszteségeink és saját végességünk: ezek az érzések, gondolatok azonban pont, hogy segíthetnek a közhelyesség elkerülésében, ha megfelelőképpen bánunk velük. Nem zúdíthatja gondolatok szintjén a másik nyakába, de a szavakon túli kommunikációnkban jelen lehet ezeknek az érzéseknek a felidézése. De ha élt is át hasonlót, ha kiemelten fontos volt számára a személy, akit elvesztett, akkor se mondja azt, hogy „tudom, mit érzel”: az, hogy kinek mi lakozik a szívében, pontosan csak az tudhatja, aki maga megéli.

Nem mindegy, hogy a halottat Ön is ismerte-e, közel állt-e Önhöz, és hogy pontosan milyen szerepet töltött be az életében, mit jelentett az Ön számára. Igazán személyessé a részvétnyilvánítása csak akkor válhat, ha a halottat is ismerte valamilyen módon. De néhány alapszabály betartásával minden esetben elkerülheti a közhelyességet.

Mitől lehet közhelyes egy részvétnyilvánítás?

A közhelyesség elsősorban nem azon múlik, mint mondunk, hanem azon, hogyan tesszük. A szavak önmagukban sosem elcsépeltek, vagy közhelyesek, nincs olyan részvétnyilvánítás, ami a kifejezések szintjén válik közhelyessé. A részvét nyilvánítása során az számít, hogy miként mondja, azt, mennyire érződik át a testbeszédén, gesztikulációin, hangszínén a részvét érzete.

Ha a részvétnyilvánítást alapvetően a közöny határozza meg, ha olyat mond, ami vigasztalónak szán, de Ön sem hiszi annak, akkor kapufára lőtt. Ha az elhunytat dicséri úgy, hogy a dicséret mögött nincs valóság, ha túlzottan szépíti a múltat, akkor a hitelességét veszti az, amit beszél. Emellett fontos az itt és most, tehát az adott pillanat átélése, a teljes jelenlét és az elfogadás. Az elfogadása annak, hogy ez egy kényelmetlen szituáció, és hogy alapvetően a tehetetlenséggel kell szembenéznie.

Ezeket azonban magában kell rendeznie, ezzel a lelkülettel kell a gyászoló felé fordulnia, de nem szabad az ehhez köthető gondolatokat a gyászolóra zúdítania. Mindezt a szavakon túli szinten kell közölnie. Más esetben a gyászolókban tovább mélyül az esetleges érzelmi elszigeteltség érzete.

részvétnyilvánítás

Mikor és hogyan illik személyesen részvétet nyilvánítani?

 1. Temetésen, a szertartást megelőzően, vagy azt követően fejezze ki együttérzését
 2. A halálesetet követő első személyes találkozás kapcsán nyilvánítsa ki részvétét
 3. Akkor, amikor értesül a hírről és telefonon felkeresi az illetőt, hogy valamiben a segítségére lehet-e.
 4. A haláleset kapcsán ne azt kérdezze a gyászolótól, hogy van, hanem azt, hogy mi történt és miben segíthet
 5. Ha az illető nem akar beszélgetni és fáradt, ne erőltesse
 6. Részvétét kifejezheti egy személyes történettel, ha ismerte az illetőt
 7. Ossza meg a gyászolóval, hogy az elhunyt személye miért volt olyan fontos saját, vagy egy adott közeg, közösség életében
 8. Amikor a gyászolónak kifejezi részvétét, emlékezzen meg pár mondatban a halott jó tulajdonságairól
 9. Fogalmazza meg, hogy az elhunyt hogyan, miként él tovább szívékben: példamutatásával, egyes fontos tetteivel
 10. Írásban kinyilvánított részvétéhez kereshet valami szívhez szóló, az Ön számára is sokatmondó idézetet is.
 11. Amennyiben a gyászolóval belefér a kapcsolatukba, biztosítsa együttérzését egy öleléssel
 12. Ajánlja fel a részvétnyilvánításban, hogy segít, amiben tud.
 13. A túlvilágot csak akkor emlegesse és csak akkor alkalmazzon vallási természetű vigasztalást, ha az illető hisz ilyesmiben. Amennyiben Ön nem vallásos, és a gyászolók körében akad, aki igen, ne adjon hangot kételyeinek, és fogadja nyitottan, ha valaki ezzel kapcsolatban akar valamit mondani.
 14. Mindenki a maga módján gyászol: sokféleképpen reagálhat vagy viselkedhet valaki, sok esetben úgy, hogy az Öntől teljesen idegen. Ne fejezze ki rosszallását, fogadja el azt, ahogy a másik ezt kezeli, és részvétnyilvánításaiban legyen ott a feltétel nélküli támogatás ígérete.
 15. Fontos a mértékletesség. Ne ömlessze rá a gyászolóra mindazt, ami eszébe jut, ne próbálja meg teljesíteni a felsorolt 14 pont mindegyikét.

Mikor és hogyan helyes a részvétnyilvánítás írásban?

Írásban kizárólag akkor nyilváníthatja ki együttérzését, ha az, akit a veszteség ért, nem áll olyan közel Önhöz, vagy ha a távolság térben túl nagy, az egészségi állapot nem engedi a személyes jelenlétet egy gyászszertartáson, vagy búcsúsztatáson. Akkor is lehet írásban reagálni, ha az, akit a veszteség ért, valamilyen módon a közösségi médiában fejezi ki érzéseit. Ilyen keretek között, az adott online közösségi oldal szabályai szerint reagálhat az egyes hírekre, bejelentésekre.

Milyen a megfelelő hivatalos részvétnyilvánítás?

A hivatalos részvétnyilvánítás alapjaiban nem különbözik a személyes, baráti részvétnyilvánítástól. Lényege az, hogy őszintén kifejezzük munkatársunk, kollégánk elvesztése felett érzett gyászunkat. Érdemes itt arra figyelni, hogy itt nem csak magánemberként, hanem egy cég vagy nagyobb közösség nevében is búcsút veszünk az elhunyttól. Ilyenkor fontos, hogy ne csak a köztünk lévő viszonyra utaljunk vissza, hanem fejezzük ki azt, hogy a közösség többi tagja is fájlalja a veszteséget.

Illik-e részvétet nyilvánítani Facebook-on?

Igen, de csak akkor, ha a halálhír a Facebook-on keresztül érkezik. Hagyománnyá vált, hogy a gyászoló család egy rövid posztban tudatja a halálhírt a szűkebb és tágabb ismeretségi körrel egyaránt. Ilyenkor fontos, hogy egy megfelelő hozzászólással mi is emlékezzünk meg az elhunytról, ha úgy érezzük, hogy ismeretségünk volt annyira közeli, hogy ez a családjának jól esne.

Érdemes arra figyelnünk, hogy ne csak egy Emoji-val intézzük el a dolgot. Ha az elhunyt fontos volt számunkra, egy rövid bekezdésben búcsúzzunk tőle, és akár egy rövid történetet is megoszthatunk róla. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a nyilvános hozzászólásnak helye van, egy privát üzenetben fejezzük ki részvétünket a családtagok felé.

Miktől kell tartózkodni a részvétnyilvánítás során?

Egy részvétnyilvánítás kapcsán mindenképp kerülnie kell azt, hogy túllicitálja a másikat. Ne kezdje el részletezni saját megrendültségét és ne idézze fel korábbi veszteségit, ne próbálja meg a gyászolónak azt sugallani, hogy volt hasonló helyzetben és tudja mit érez, hiszen minden veszteség és gyász más. Ha nem jut eszébe más, elegendő, ha ennyit mond: őszinte részvétem.

részvétnyilvánítás

Mi történik, ha nem úgy sikerül a részvétnyilvánítás, mint ahogy tervezte?

Egy közhelyesre sikeredett részvétnyilvánításra a gyászolók nagyon szélsőségesen, kiszámíthatatlanul reagálhatnak. Lehet, hogy csak Ön érzi kellemetlenül magát, vagy furcsa reakciót kap. Ha valakit fájdalmas veszteség ért, a hangulata olyan, mint egy kártyavár, ami egy rezdüléstől összedől, vagy egy dominósor, ahol csak az első darabot kell megbillenteni, hogy minden összeomoljon. Ha nem sikerül a dolog, akkor fokozhatja a gyászoló érzelmi elszigetelődését, a diszkomfortérzését, a fájdalmát és zavartságát.

Egy félresikerült részvétnyilvánítás nem kellemes dolog, de nem jóvátehetetlen. Természetesen az az ideális, ha a helyzet jól sül el, és olyan gesztusokra, szavakra és testbeszédre kerül sor, ami segíti a gyászolót, és megerősíti, hogy Ön ott áll mellette. De egy ilyen kiélezett helyzetben nagyon nehéz mindent megfelelőképpen alakítani. Ha tehát valami mégsem az Ön elképzelései szerint sikerül, akkor érdemes némi idő elteltével újra megkeresni a gyászolót, és valamilyen gesztust tenni felé. Fontos, hogy ami Önt illeti, ne mentegetőzzön és ne magyarázkodjon!

A részvétnyilvánításról további olvasnivalót talál Vikár Erzsébet gyásztanácsadó blogján.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mikor jön el az ideje a részvét kifejezésének?

Akkor, hogyha egy számunkra közel álló személy környezetében haláleset történt. Érdemes minél hamarabb részvétet nyilvánítani: lehetőleg akkor, amikor megkapja a rossz hírt, vagy legkésőbb a temetésen.

Illik-e facebookon részvétet nyilvánítani?

Amennyiben facebook posztban érkezik a gyászhír, igen. Ha a gyászoló Önhöz közel áll, illik a posztra reagálni, de ilyenkor is felhívhatja, hogy segítsen pár szóval.

Hogyan ne nyilvánítson részvétet?

Közvetlen hozzátartozójának, vagy Önhöz közel álló személyeknek ne nyilvánítson részvétet írásban. Amikor ezt mégis ezt választja, tájékozzon az adott szituációval kapcsolatos írott és íratlan szabályairól.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0