Oldal kiválasztása

Öltöny mellé inget vihet tized áron!

Zöld öltöny: hogyan illik viselni?

A zöld öltöny merész döntésnek tűnhet, hiszen sokaknak a kilencvenes és kétezres évek rikító viseletei juthatnak eszébe. Mekkora tévedés! A zöld öltönyből van persze extravagáns, de vannak olyan mély, visszafogott, szürkés árnyalatok, amelyekkel a legformálisabb eseményen is angol lordnak tűnhet. Lássuk tehát milyen zöld árnyalatokat és hogyan illik viselni?

Zöld öltöny: mikor válassza ezt a színt?

Nagyon egyszerű: a zöld öltönyt akkor válassza, ha a kék túl snassz. A fekete, szürke öltönyök nyilvánvalóan a visszafogott környezetbe, szolid eseményekre, illetve visszafogott személyiséghez, munkakörhöz illenek.

  • Ha Ön nem szeret belesimulni a környezetbe,
  • ha szeretne egy kis színt csempészni a hétköznapokba,
  • ha az állásában előny, ha emlékezetes a viselete,
  • ha kitűnik a többiek közül,
  • ha a személyisége nem nélkülözi a polgárpukkasztást vagy akár csak egy kis játékosságot,

akkor nyugodtan válassza a zöld öltönyt.

világoszöld öltöny
Forrás: Canva

Kinek áll jól a zöld öltöny?

A zöld öltönyt sokszor tévesen a sötét hajhoz és világos bőrhöz társítják,. Az a helyzet, hogy a zöld öltönynek annyi, de annyi árnyalata van, hogy nyugodtan viselheti bárki. Inkább azt vegye figyelembe, hogy milyen színtónus áll jól Önnek, illetve azt, hogy az esemény és a formalitás mértéke milyen. Egy visszafogott, téli esküvőn, karácsonyi partin a legnyugodtabb szívvel válasszon egy mély olívzöldet, mohazöldet, barnás, szürkés árnyalatokat, fekete vagy akár bordó nyakkendővel, inggel. Egy nyári, tengerparti buliba, nagyvárosi klubba pedig jöhet a világoszöldtől a neonzöldig bármi. És ne felejtse el: sok múlik a kiegészítőkön, és még több az ingen és a cipőn: és higgye el, ha két szín harmóniája vagy egy szín dominálja az öltözetet, az mindenképp elegáns lesz.

Milyen kiegészítőkkel viselje a zöld öltönyt?

Az öltönyök esetében általában a teljes monokróm hatás a cél, azaz ugyanaz a szín jelenjen meg az  öltöny, nyakkendő, ing, cipő mindegyikén. Ezt színben harmoniáló inggel és kiegészítőkkel teheti teljessé, de akár csavarhat is rajta egy-egy figyelemfelkeltő színtöréssel.

A zöld öltönyt gyakran azok szeretik viselni, akik hangsúlyozni szeretik a föld színeit magukon, például ezzel jelezve a természetközeliségüket. Így nagyon jól mutathatnak a zölddel a barnás árnyalatok. Ha inkább egy elegánsabb vonalat ütne meg, vagy ha esetleg némi hobbit-jellegű összhatástól tart, akkor érdemes a zöldet a feketével kombinálni.

Nagy mennyiségben a zöldnek van néhány tiltólistás színpárosítása: ilyenek a sárga, a narancssárga, a piros, ezek túl éles ellentétet képeznek, valamint a kék bizonyos árnyalatai. De nem kell teljesen eliminálni; egy apró narancssárga vagy sárga kiegészítő, például egy díszzsebkendő igazán figyelemfelkeltő hatást kelt.
Alapvetően a tónusokra figyeljen, és kerülje a túl élénk megjelenést, ha az öltöny nem sötét, akkor minden kiegészítővel érdemes a mélyebb árnyalat felé húzni a megjelenést.

Lehet-e zöld öltöny az esküvői öltöny?

Természetesen, lehet. Sőt! Az esküvők általában tele vannak zölddel: a menyasszonyi csokortól kezdve az esküvői kiegészítőkön át számtalan dolog eleve zöld szokott lenni. Egy mély árnyalatú zöld alapvetően nem lehet túl „szomorú”: ünnepi, elegáns, kiemeli a viselőjét, és gyönyörű összhatást képez a menyasszony ruhájával.

Ha a vőlegény a zöld mellett teszi le a voksát, érdemes ezt előre megbeszélnie a menyasszonnyal és a rendezvényszervezőkkel, sőt, ilyenkor ez annyira hangsúlyossá válhat, hogy a természetesség jegyeire építhetik az egész összhatást. Ezzel egyben ki is pipálhatnak egy csomó döntést a listáról: zöld, azaz fa kitűzők a tanúknak, leveles díszek, borostyánfal, zöld menyecskeruha, világoszöld koszorúslány-ruhák, a nők hajába pedig levélkoszorú kerülhet. Hát nem nagyszerű? Egy döntésből mennyi minden fakad!

szürkészöld öltöny
Forrás: Canva

Milyen árnyalatai vannak a zöldnek és mi a jelentésük?

A zöld szerencsére számtalan stílushoz passzolhat. Nem a szín, hanem az adott árnyalat rendelkezik jelentéssel. Egy öltöny esetében a zöld nem önmagában áll: hozzá társul az öltözet többi része, az ing, a nyakkendő, hűvösebb időben a felöltő, esetleg a kalap.

  • Harsányabb zöld színek: abszint, az alma, az aloe, a benetton, a borsó, a fűzöld, a gyíkzöld, az írzöld, a kadmiumzöld, a klorofillzöld, a levélzöld vagy a papagájzöld. Ezek a színek vibrálást keltenek, figyelemfelkeltők.
  • Visszafogott zöldek mély árnyalattal: angolzöld, avokádózöld, bazsalikomzöld, brokkolizöld, cinkzöld, csehzöld, epezöld, hagymazöld, haragoszöld, kákazöld, mohazöld, nedvzöld, palackzöld, spenótzöld és sóskazöld. Ezek közül bármelyik a kifinomultság, a természetközeliség jele lehet egy öltözeten.
  • Visszafogott zöldek világos árnyalattal: banánzöld, bogyózöld, egreszöld, káposztazöld, krémzöld, limezöld, mezőzöld, pisztáciazöld, salátazöld, zsengezöld. A világos árnyalatú, de visszafogott színekkel egy nyári esküvőn nem lehet melléfogni. Érdemes azonban a harsányság elkerülése végett valamilyen sötétebb kiegészítővel kombinálni.
  • Zöldek kékes árnyalattal: Amazonas-zöld, bambuszszöld, bronzzöld, cédruszöld, Windsor-zöld, jádezöld, jégzöld, kaprizöld, keltazöld, kobaltzöld, kolibrizöld, liliomzöld, macskazöld, malachitzöld, mentazöld, oxfordzöld, platinazöld, perzsazöld, rézzöld, smaragdzöld, tengerzöld, tiroli zöld, törökzöld, és természetesen a legismertebb kékeszöld árnyalat: a türkizzöld. A kékes árnyalatok tónusát az határozza meg, hogy milyen színnel „keverve” hordja őket az ember.
  • Zöldek a szürke árnyalatában: cementzöld, földzöld, kaktuszzöld, lódenzöld, mandulazöld, ponyvazöld, tundrazöld, vadászzöld, veronai zöld. A legvisszafogottabb zöld árnyalatok egyértelműen a szürkés zöld árnyalatok. Ha kitörne a szürkés körből, történjen ez a zölddel!

Milyen más színekkel kombinálható a zöld szín?

A zöld szín „kényes”, nem lehet bármivel hordani. A mintás, a színes mellett a már említett, erőteljes színkombinációk rosszul működhetnek vele, de a zöld az, aminél valóban nehéz eltalálni azt, hogy egy minta, szín mikor lesz „túl sok”, és mikor csak egy kis csipetnyi extravagáns életérzés. A zöld esetében abszolút kimondható az örök törvény: a kevesebb több. Egy apró mintás, vagy akár csak kevert szálszínű ing is túlzásnak tűnhet – csak akkor kísérletezzen vele, ha pontosan érzi, mi az, amiben még jól érzi magát.

Kollégáink segíthetnek, hogy mit érdemes felvennie zöld öltönye mellé, jelentkezzen be egy ingyenes stílustanácsadásra:

Öltözködési tanácsadás jelentkezési lap

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Ha nem szereti a feltűnést, válasszon a szürkés, sötét árnyalatokból, ha ön a legnagyobb divatfi, a kísérletezés nagymestere, vagy ha az esemény kimondottan megkívánja, akkor nyugodtan menjen el a rikító színek felé – és zsebelje be a kíváncsi tekinteteket!

A zöld nagyon sokoldalú, ha öltönyökről van szó. A lassan változó öltönytrend leginkább huszonegyedik századi darabja: a legtrendibb, a leglazább, a legfurcsábban kombinálható. Barnával és szürkével másképp mutat, mint feketével vagy a zöld egy másik árnyalatával, de nagyon extra és luxus-kinézetet lehet elérni akkor is, ha csak önmagával kombinálják.

Korábbi cikkeinkből is érdemes szemezgetnie:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0