Oldal kiválasztása

Varázserejű ingek... :Katt ide!

Kasmír anyag: mit kell tudni róla?

A kasmír anyag viselése exkluzív megjelenést kölcsönöz. Különleges, divatos és egyáltalán nem mindennapi alapanyag, amiből azonban készülnek olyan ruhadarabok is, melyek a hétköznapokra találtak ki.

A kasmír az elegáns és különleges viselet egyik alapszimbóluma: egyediséget, egzotikumot kölcsönöz annak, aki kasmírból készült ruhadarabot visel. Az egzotikus érzet onnan ered, hogy az anyag eredete a keleti világhoz köthető. Közép-Ázsia északi részén található Kasmír régió a nevében is hordozza ezt. Kasmír három országot ölel fel:

  1. India,
  2. Pakisztán
  3. és Kína

határán helyezkedik el.

Úgy tartják, hogy a világon itt termelik a legfinomabb kasmírt. A minőségéről híres kasmíri gyapjú azonban csak egy töredéke annak, amit a világpiacra az ezzel foglalkozó közösségek kitermelnek. A kasmírnagyhatalom valójában Mongólia: napjainkban innen származik a feldolgozásra és forgalomba hozott gyapjú 90 százaléka.

Milyen állat gyapjából készül a kasmír anyag? Mi az a kasmírgyapjú?

A kasmírgyapjú a kasmírkecskék szőréből készült. A kecskéket – a bárányokkal ellentétben – nem nyírják, hanem tavasszal levedlik a bundájukat, amelyeket összegyűjtenek és feldolgoznak. Ennek eredményeképpen születik meg a kasmír, amivel a boltokban találkozhat.

kasmírkecske
By Mario Valencia – https://www.flickr.com/photos/sultancillo/1501878554/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=105004978

Mi az a kasmír anyag? Miért kerül többe, mint a hagyományos gyapjú?

A kasmír egy különleges gyapjúból készült anyag, amely remek tulajdonságokkal rendelkezik: fantasztikus hőszigetelő már egy rétegben is, selymesen puha, elegáns, jó a nedvszívó képessége, és teljesen természetes. Hasonlít a gyapjúhoz, drágább ugyan, ugyanakkor nem megfizethetetlen. A kasmír különböző minőségű lehet, mind kiválóak, különlegesek: az olcsóbb kasmír is minőségi alapanyag. Ezekben az esetekben nem arról van itt szó, hogy utánozzák a kasmírt, vagy hogy más anyagokkal kevernék azt, hanem arról, hogy a különbséget aszerint teszik meg, hogy az állat gyapjának melyik részéből készül az adott ruhadarab. Legkiválóbb minőségűeknek azok ruhadarabok számítanak, amelyeknek alapja a nyak- és az ágyékkörnyéki területen található gyapjú.

Sajnosez nem jelenti azt, hogy nincsenek utánzatok a piacon, vagy nem esik néha hiba az előállítási folyamatokba, vagy a tárolás során nem vét valaki a kasmír ellen. Érdemes tehát néhány dolgot leellenőrizni, mielőtt a ruhadarab a kosárba kerül:

  • Figyelje meg a ruha címkéjét, hogy azon valóban fel van-e tüntetve, hogy 100%-os kasmír, és ne vásároljon olyat, amit merinói gyapjúval kevernek, vagy ami akrilt tartalmaz. Utóbbi kioltja ugyanis a kasmír azon előnyös tulajdonságát, hogy hagyja lélegezni a bőrt.
  • Hüvelyk- és mutatóujjával ráncolja össze a választott darab anyagát: ha visszaáll az eredeti formájára, minőségi darabbal van dolga.
  • Fontos, hogy a kasmír, amiből egy réteg elég, önmagában is többrétegű. Ellenőrizze úgy, hogy bedugja a kezét a ruhadarabba, és ha nem látszik át a bőre, akkor megfelelő!
  • Természetesen a részleges kasmírtartalmú ruháknak is vannak bizonyos előnyei, de ha a kasmír igazi hatását és minden előnyét be akarja vetni, akkor a százszázalékos ruhadarabokban bízzon.
kasmír
Forrás: Canva

A kasmír kifejezetten puha, könnyű anyag, amelynek a tapintása is kellemes, amelynek viselésével figyelmet és megbecsülést nyerhet el környezetében. A különlegessége, hogy a hétköznapok és a speciális események esetén egyaránt ideális és kivételes választás, kifinomultságról és hozzáértésről árulkodik. A kasmírral tapintatosan, finoman hívja fel magára a figyelmet, kelti fel az érdeklődést ismerős és ismeretlen környezetben egyaránt.

Milyen tulajdonságai vannak a kasmír anyagnak? 

A valódi, minőségi kasmír a legérzékenyebb bőrűek számára is megfelelő viselet. Nem egyszerűen kíméletes, de olyan sajátos és könnyed anyag, amely segít is bőre egészségének megőrzésében, hiszen nem izzaszt, nem tapad, tartja a hőt, ezért a hidegben bőven elég például egyetlen pulóver belőle, így nem kell bajlódni a réteges öltözködéssel.

Nyárra keres ruhát, nem télre? Akkor olvassa el korábbi cikkünket.

A kasmírból készült ruhadarabok azonban könnyen nyúlnak, de ha megfelelően gondoskodik róla, akkor hosszú távon megőrizheti (sz)épségét – erről pár bekezdéssel lentebb olvashat.

A kasmírból készült ruhadarabok nem a fenntarthatóság jegyében jönnek létre: egy kasmírpulóverhez 4 állat bundája kell, cserébe 5 gyapjúpulóver jön ki egyetlen sima birka bundájából. Jóval nagyobb mennyiségű víz kell a kasmírgyapjú kikészítéséhez. Cserébe gyorsan lebomló anyagról beszélhetünk, nem terheli a szeméttelepeket az elhasználódott kasmírpulóver.

A hagyományos gyapjúról itt tudhat meg többet:

Kasmír anyag: milyen ruhákat készítenek belőle?

Kasmírból elsősorban pulóverek és sálak készülnek. Ezek a legnépszerűbbek, leggyakoribbak a piacon, ahogy az is tiszta kasmírból is ezek készülnek a leggyakrabban. Emellett azonban sok más ruhanemű is állítható elő kasmírból: kabát, szoknya, zakó, nadrág, sőt, nyakkendő is van a piacon. Ezeknek az alapanyaga gyakran részben kasmír, a tartósság érdekében más anyagokkal is keverik. Ha egy ruha csupán 10 százalék kasmírt tartalmaz, már akkor is jelentős selymességet kölcsönöz neki az alapanyag.

Hogyan kell kezelni a kasmír anyagból készített ruhadarabokat?

Nagyon fontos a kímélő és körültekintő tisztítási folyamatot. Lehetőség szerint kézzel, vagy speciális mosási programmal, külön mosózsákba helyezve mossa, mindig csak hideg vízzel. Ez azokra a ruhadarabokra is vonatkozik, amik csak részben tartalmaznak kasmírt. Meglepő, de a legjobbat akkor teszi a kasmírral, ha nem mosószert, hanem babasampont használ, a puhasága ezáltal hosszú távon megőrizhető. Speciális, kímélő, külön a kasmír anyaghoz ajánlott mosószerekkel is lehetet természetesen mosni, emellett pedig minden esetben hagyja természetes körülmények között száradni az anyagot. Semmi esetre se alkalmazzon szárító programot, mert könnyen lehet, hogy egyetlen alkalom is végzetes lehet! A kasmír ruhadarabokat napfénytől védett tárolja, és ne érje őket hőhatás. Se hősugárzó, se vasaló közelébe ne kerüljön! Ez az anyag szeret nyúlni is, ezért sose hagyja lógva! Vagyis ne akassza fel, hanem hajtogassa össze és tartsa a szekrénye egyik polcán.

kasmírpulóverek
Forrás: Canva

Az anyag dörzsölés hatására hónalj-résznél, vagy ahol a táskát hordja, könnyedén kibolyhosodik. Erre a folyamatra figyelni kell, mert kordában tartható és jelentősen meghosszabbíthatja a ruhadarab élettartalmát. A bolyhokat, ahogy megjelennek, kézzel távolítsa el, hogy ne induljon be a nemezelődési folyamat. Érdemes beszerezni egy speciális készüléket, elektromos boholytalanítót is.

Ebből a cikkből többet megtudhat a különböző öltönyök tisztításáról.

Bármilyen kérdés merül fel Önben a kasmír anyaggal kapcsolatban, keressen minket bátran! Reméljük, hogy elnyeri tetszését a választékunkban található kasmírból készült ruhák valamelyike. Jöjjön el személyesen is boltunkba, próbálja fel a ruhadarabot és egyeztessen szakavatott, rutinos kollégánkkal, mielőtt megveszi a kasmír anyagból készült terméket.

Olvassa el ezt az írásunkat is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0