0 Termék
Oldal kiválasztása

5 db-os póló csomag 8.950 helyett 5.950 Ft

Spandex anyag: mi jellemzi, mi készül belőle?

A spandex egy rugalmas anyag, amely a sportruházat, a fürdőruhák és a fehérneműk alap összetevője, ez felel az alakot követő illeszkedésért. De mégis miért olyan népszerű, mi lenne velünk nélküle és mit érdemes róla tudni? Ebben a bejegyzésben minden lényeges tudnivalót összegyűjtöttünk!

Mi az a spandex anyag?

A spandex vagy más néven elasztán egy rugalmas anyag, amelyet általában más textilekkel kombinálnak, így javítva azok illeszkedését és kényelmét. Ezt a szintetikus rostból készült anyagot eredetileg 1959-ben fejlesztették ki a  DuPont vegyipari vállalatban, “Fibra 234” néven jegyezték be. Később nevezték el spandexnek, amely a “expands” (kibővül) és a “elastane” (elasztikus) szavak összevonásából származik.

spandex nadrág
Forrás: Canva

Rugalmasságát és tartósságát a rostok közötti kis lyukaknak köszönheti, amelyek lehetővé teszik az anyag nyújtását anélkül, hogy elveszítené alakját. A ruhadarabok, amelyekben spandex található, könnyen nyújthatók, majd visszanyerik eredeti formájukat, ezáltal kényelmet és szabad mozgást biztosítanak. Gyakran keverik más olyan anyagokkal, mint például a pamut, a poliészter vagy a nylon, hogy javítsák a késztermék tulajdonságait és tartósságát. Az anyag előnyei közé tartozik a könnyű tisztíthatóság, a gyors száradás és a jó szellőzés, ami különösen fontos sportruházatnál és fürdőruháknál.

Hogyan készül a spandex anyag?

A spandex anyagot úgynevezett polimerizációval készítik. Ennek során a kémiai vegyületek építőkövei összeolvadnak és hosszú láncokat vagy hálózatokat alkotnak, amelyeket polimernek neveznek. Az első lépés ezeknek a vegyületeknek az összeállítása, majd ezeknek a monomereknek a polimerizációja hő és nyomás hatására. Ekkor a monomerek összekapcsolódnak és hosszú polimer láncokat képeznek. Ezután a polimer láncokat szálképzéssel alakítják át spandex szálakká. A szálakat hűtik és megkeményítik, majd tekercsekre sodorják. Fontos hozzátenni, hogy a pontos folyamat és a felhasznált anyagok részletei gyártóról-gyártóra változhatnak.

Mik a legfontosabb jellemzői?

A spandex anyagnak számos jellemzője van, amelyek miatt népszerű és sokoldalú textília. Az egyik például a már korábban is említett rugalmasság, vagyis hogy visszanyeri eredeti formáját anélkül, hogy deformálódna vagy kinyúlna. Ez lehetővé teszi a ruházat kényelmes illeszkedését és a szabad mozgást. Akár 500%-ban is képes nyúlni eredeti hosszának többszörösére, anélkül, hogy elszakadna vagy megsérülne. Ez nagy mozgásszabadságot biztosít, és lehetővé teszi a ruhadarabok kényelmes viselését.

spandex jóganadrág
Forrás: Canva

Nagy pozitívuma továbbá a tartósság, hiszen a spandex anyag határozottan ellenáll a kopásnak és a szakadásnak egyaránt.

A mosás miatt sem kell aggódni, ugyanis ez az anyag gyorsan szárad, mivel a víz nem szívódik fel benne. Ezen felül jó hír azok számára, akiknek nem a kedvenc időtöltése a vasalás, hogy spandex esetében erre nem is lesz szükség. Ráadásul hosszú ideig megőrzi a színeit, így a ruhadarabok frissek és élénkek maradnak.

Milyen ruhák készülnek spandex anyagból?

A spandex anyag rendkívül sokoldalú, és számos ruhadarab készül belőle attól függően, mivel társítják a gyártás során. A sportruházatok tipikus alapanyaga, készülnek belőle például leggingsek, sportnadrágok, rövidnadrágok, trikók és felsők, sportmelltartók, sőt, még kompressziós ruházat is.

A fürdőruhák gyártása is elképzelhetetlen nélküle, bikinik, fürdőnadrágok, fürdőruhák és egyrészes fürdőruhák gyakran tartalmaznak spandex anyagot. Ez teszi lehetővé a ruhadarabok kényelmes illeszkedését. Ugyanez igaz az alakformáló darabok esetében is, az ilyen jellegű fehérneműk, harisnyák és harisnyatartók gyakran tartalmaznak spandex anyagot, hogy a testet támogassák.

spandex fürdőruha
Forrás: Canva

Ezen felül az olyan ruhák, amelyek követik a test vonalát, a szűk szoknyák, a bodyk és overálok szintén sokszor készülnek részben vagy egészben spandexből.

Nem mehetünk el a téma kapcsán szó nélkül a gyerekruházat mellett sem, mint például a nadrágok, a pólók, a ruhák és melegítők. Ez biztosítja a kényelmet és a mozgásszabadságot a gyerekeknek.

Mindezeken kívül a spandex anyagot gyakran használják más ruhadarabok kiegészítőinek, például zokniknak, kesztyűknek és fejfedőknek a rugalmasság és illeszkedés miatt.

Mire kell figyelni a spandex anyag tisztítása, tárolása során?

Bár alapvetően egy nagyon könnyen kezelhető anyagról van szó, fontos odafigyelni néhány részletre, helyes tisztítása és tárolása segít megőrizni annak minőségét és tartósságát.

  • Mosás: általában hideg vagy langyos vízben érdemes mosni. A legjobb enyhe mosószert használni, amely nem tartalmaz fehérítőt vagy erős vegyszereket. Kerülendő továbbá a durva dörzsölés vagy erős centrifugálás, mert ezek károsíthatják az anyagot. Ha lehetséges, akkor a kézi mosás a legjobb alternatíva, így jobban lehet ellenőrizni a mosás intenzitását és megakadályozható az anyag sérülése is.
  • Szárítás: csak felakasztva, természetes módon érdemes szárítani, a szárítógépben a magas hő károsíthatja az anyagot és elveszítheti rugalmasságát.
  • Vasalás: a spandex anyag általában nem igényel vasalást, mivel a rugalmassága miatt visszanyeri az eredeti formáját. Ha mégis szükséges, mindenképpen alacsony hőfokon kell végezni és ajánlott fölé tenni egy vékony anyagot, hogy megvédje az anyagot a közvetlen hőhatástól.
  • Tárolás: a fő szabály az, hogy összehajtva vagy felakasztva, olyan helyen ajánlott tartani, ahol nincs kitéve erős napfénynek vagy hőnek. A hosszú ideig tartó összegyűrt tárolás károsíthatja az anyag rugalmasságát és formáját.

A fentiek mellett pedig örök szabály, hogy érdemes minden esetben követni a ruhadarab gyártójának ajánlásait a tisztítás és tárolás tekintetében, mivel az egyes spandex anyagok különböző tulajdonságokkal rendelkezhetnek.

A spandex egy hihetetlenül praktikus és a ruhaiparban sokoldalúan felhasználható anyag, éppen ezért érdemes vigyázni a belőle készül darabokra, így sokáig hű társak lehetnek a gardróbban!

Bővítse anyagismeretét korábbi cikkeinkkel is:

Ezek is érdekelhetik még…