Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

10 tipp nyári öltöny viseléséhez

Egy tavaszi vagy őszi napon megrendezett esküvőnek, fogadásnak, vagy koktélpartinak hamar megörül az ember, míg egy füllesztő nyári nap kellemetlenebb lehet: öltönyt viselni ilyen melegben?! Hadd segítsünk egy kicsit! Összegyűjtöttünk 10 tippet a nyári öltöny viseléséhez.

Ahhoz, hogy minden alkalommal a megfelelő öltönyt viselje, számos szempontot figyelembe kell vennie. Korábban már írtunk róla, miről ismerheti fel a minőségi öltönyöket, segítettünk abban, hogy a legmegfelelőbb fazont válassza, de még abban is, hogyan tisztíttassa ki öltönyét egy-egy esemény után. Ezek mellett most azt jártuk körbe, hogyan válassza ki a megfelelő nyári öltönyt, amelyben minden eseményen kényelmesen érzi majd magát!

1. Könnyed anyagok

Az első, amit fontos figyelembe vennie a nyári öltöny kiválasztásakor, az a ruhadarab anyaga. A szabászatok az anyag tömegét mindig számokkal fejezik ki, ezzel nagy segítséget nyújtva a laikus öltönyvásárlók számára. Nagyjából 200-250 gramm/négyzetméterig számít nyárinak egy öltöny, érdemes hát első sorban ezek között keresgélni.

Vékony, jól szellőző anyag például a len, ami nem utolsósorban divatos is. Remek választás lehet még egy ~250 grammos gyapjú öltöny is, kiváltképp mohairrel keverve – ezzel a kombinációval igen könnyed nyári darabok készíthetők. Általánosabb választás a pamut, selyem vagy kasmír a meleg nyári napokra.

2. Keressen könnyű bélésű öltönyöket

A zakóban lévő bélés a legtöbb esetben a szövet egész belső oldalán megtalálható, de nem azért, hogy melegen tartsa az embert. Az öltöny bélésének legfőbb feladata megóvni az anyagot a kopástól és a szennyeződésektől, valamint hogy kövesse a test mozgását, hogy az ne okozzon csúnya elváltozásokat, gyűrődéseket az anyag külső részén. Ezek mellett plusz tömeget ad a zakónak, mellyel kiemeli annak szabását.

Az öltöny bélése egyben a belső zsebek anyaga, valamint a külső zsebek varratainak elfedője, így esztétikai célt is szolgál. A zakó melegebb lesz, ha a bélése nehéz, vastag anyagból készült. A vásárlás során a vékony, jól szellőző anyag mellett figyeljen arra is, hogy az öltöny könnyű béléssel rendelkezzen.

Bár a selyembélés kellemes hűvösséget és eleganciát nyújt, sajnos nem szellőzik olyan jól, és túl gyorsan kopik. Az igazán minőségi öltönyök cupro bemberg béléssel rendelkeznek, amely egy jól szellőző, tartós és selyem puhaságú, pamut alapú bélés.

Ha inkább a szintetikus anyagok közül választana, úgy a rayon, az acetát, illetve a poliészter bélésű zakók között érdemes nyári öltönyt keresnie. A legjobb nyári öltönyök a félbéléses, illetve a bélés nélküli darabok.

nyári öltöny

3. Sokat számítanak az alapok – mit vegyen az öltöny alá?

Az örökérvényű szabály, miszerint mindig óvjuk az anyagot az izzadástól, a legforróbb nyári napokban is él. Egyrészről a saját egészsége megőrzése a cél, másrészről egy-egy izzadságfolt, esetleg az izzadságszag igen kellemetlen szituációba hozhatja Önt.

A kellemetlen helyzeteket könnyedén elkerülheti, ha az ing alá minden alkalommal egy vékony pamut trikót húz. Világos színű ing alá fehéret, sötét színű ing alá feketét, természetesen. Bár a pamut elsőre melegnek tűnhet, kiváló nedvszívó és remekül szellőző anyag, ez a két funkció pedig igazán életmentő a tikkasztó nyári hőségben.

Ha teheti, ingből is válasszon hasonlóan könnyed, jól szellőző darabot: a pamut, a len, a lenvászon mind alkalmas viselet a nyári öltöny alá. Amennyiben megoldható, kerülje a mellényt, hacsak nem kívánja meg az esemény dress code-ja – ha pedig elengedhetetlen, keressen könnyű anyagból készült, elegáns darabot.

4. Ha nem muszáj, ne viseljen nyakkendőt

A legtöbb formális nyári esemény az esküvők és fogadások közül kerül ki, így nagy eséllyel nem lesz kötelező a nyakkendő viselése. Ilyenkor halkan azért kiszalad belőlünk egy még szerencse! felkiáltás, hiszen kinek lenne kedve a tűző napon öltönyben állva még amiatt is aggódni, hogy a nyakkendő megfelelő-e, igazgatni, miközben egyszerre melegít és nyomaszt?

Akadnak azonban olyan esetek, amikor elkerülhetetlen a nyakkendő a nyári melegben – ilyenkor érdemes vékony, könnyed darabot választani, amely nem nehezíti tovább az amúgy is sokrétegű viseletünket.

5.A fazon is fontos

Bár a slim- és slim fit fazonok igen népszerűek, főként a fiatal és középkorú férfiak körében, a nyári hőségben nem a legjobb választás (kivéve, ha lenből vagy lenvászonból készült). Szűk, testhezálló szabása miatt hamar kényelmetlenné válhat benne a mozgás, ami a viselőjén is meglátszik. A megfelelő szellőzés és komfortérzet érdekében a nyári alkalmakra válasszon inkább egyenes, normál szabású öltönyt.

6. Hordjon világos színeket

A tavasz és a nyár a színek évszaka, ilyenkor mindenki szívesebben néz és visel élénkebb, világos színeket, akár egy formális megjelenés keretein belül is, míg ősszel és télen általában megmaradunk a hagyományos szürke-barna-fekete triumvirátusnál. (Bár az igazán jó ízléssel rendelkezők ilyenkor is megtalálhatják a módját, hogy színeket vegyenek magukra.)

A világosabb árnyalatok nem csak a szemnek, de a testnek is kellemesebbek a nyári hőségben, ugyanis kevésbé szívják be és tartják magukban a nap melegét. A vaj- és krémszín, az égkék, a halvány fűzöld, a napsárga, a babarózsaszín vagy a barack remek választás lehet akár az ing, akár maga az öltöny ilyen színű.

nyári öltöny

7. Figyeljen oda a cipőre is

A lábbelin is sok múlik a nyári melegben, kiváltképp, ha egy vastag bélésű darabot sikerül kiválasztani. Lehet, hogy a lakás hűvösében még kényelmes viselet, de a tűző napon állva, esetleg tánc közben már kevésbé lesz az.

Vásároljon körültekintően, és nézze meg, mennyire vastag anyagból készült a kiszemelt cipője, illetve annak bélése. Érdemes nyárra ebből is jól szellőző, vékony anyagot választani, amely méretben és fazonban is megfelelő – a kényelmetlenség ugyanis szintén fokozza a kellemetlen hőérzetet.

8. Viseljen természetes anyagú alsóneműt

A formális megjelenésben minden ruhadarab számít, így a zokni és az alsónemű is. Nagyon fontos, hogy ezek az alapvető ruhadarabok is jól szellőző, kellemesen vékony, természetes anyagból készüljenek, ahogyan az ing alatt viselt trikó is.

Bár a legjobb, ha minden ruhadarabja természetes anyagból (len vagy pamut) van, ha más nem is, legalább a 3 alapvető alsó viseletét válassza ki ez alapján, így nyáron is jól érezheti magát öltönyben.

nyári öltöny

9. Mi nem megengedett még nyáron sem?

Bármennyire is szeretnénk, ha kicsit megengedőbb lenne, a formális megjelenés szabályai nem változnak az évszakok vagy akár a napok hőmérsékletével. Öltöny alá rövid ujjú inget venni a legnagyobb hőségben is ízléstelenségre utal, mely akár sértés is lehet a házigazdára nézve.

Hasonlóan a formális viselet etikettjébe ütközik, ha valaki nem visel trikót az (egyébként is vékony anyagú) ingje alatt – ezzel nem csupán a testét fedi fel bizonyos esetekben, de nagy eséllyel az izzadságának mértékét is, amely kifejezetten visszataszító is lehet.

10. Kérje szakértő segítségét

Legutolsó, és egyben legfontosabb tippünk: ha nem biztos magában, és a fenti pontok is csak mankóként szolgáltak Önnek, bátran forduljon szakértőinkhez, akik minden alkalomra megtalálják Önnek a legmegfelelőbb ruhadarabokat. Garantáljuk, hogy remekül mutat majd, és kényelmesen érzi magát – bármilyen is legyen az időjárás.

Gyakran Ismételt kérdések

Melyek a legmelegebb öltönyök?

A 250-280 gramm/négyzetméternél nehezebb anyagsúlyú darabok, főleg, ha teljes- és nehéz bélésük van. Ha nem találja az anyagsúlyt jelző számokat az öltönyön, minden esetben kérje szakképzett eladó segítségét az anyagválasztásban!

Milyen színeket érdemes kerülni nyáron?

A szürke, a kék és a zöld sötétebb árnyalatai mellett tanácsos elkerülni a feketét vagy barnát is, hiszen ezek a színek, magukba szívják és megtartják a nap sugarainak melegét. Ezáltal fokozzák a hőérzetet, még akkor is, ha amúgy vékonyabb anyagból vannak.

Hova fordulhat segítségért?

A MrSale öltönyüzleteiben kiválóan képzett eladókkal találkozhat, akik bármilyen alkalomra és évszakra megtalálják Önnek a számára legmegfelelőbb viseletet. Amelyben nem csupán jól mutat majd, de kényelmesen is érzi magát. Ha segítségre van szüksége, bátran fordulhat eladóinkhoz!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0