Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Szövetkabát mosása, tisztítása: útmutató

Mire fontos odafigyelni a szövetkabát tisztítása során? Ez a stílusos és praktikus ruhadarab sokak számára elengedhetetlen a hidegebb hónapokban vagy esős időben. Ahhoz, hogy a kabát hosszú élettartammal rendelkezzen és mindig jól nézzen ki, fontos rendszeresen tisztítani és megfelelően gondoskodni róla. Ha nem szeretne minden alkalommal tisztítóba menni és szakemberhez fordulni amikor kimosná a kabátját, érdemes otthonra is berendezkedni. Egy kis odafigyelés mellett a szövetkabát mosás és tisztítása saját kézzel is lehetőséges. Íme ehhez egy kis útmutató!

Szövetkabát mosása: lehet otthon is?

A válasz erre határozottan igen. Bár sokan rögtön tisztítóba viszik, nem feltétlenül van szükség azonnal szakember segítségére.

Természetesen fontos figyelembe venni néhány dolgot, hogy megőrizze a kabát minőségét és elkerülhesse az anyag károsodását, ne veszítse el a kabát az alakját. Az első és legfontosabb, hogy mindig az adott ruhadarab címkéjének megfelelően lásson hozzá a feladat elvégzéséhez. Lássuk, melyek a legfontosabb dolgot, amelyekre figyelni kell!

 • A megfelelő mosószer
  Általában valami enyhe mosószerre lesz szüksége, ami kíméli a szövetet.
 • A víz hőmérséklete
  Leggyakrabban hideg vagy langyos vizet ajánlott használni és kézzel, esetleg kíméletes programon géppel mosni.
 • A szárítás
  A szárítási folyamatnál is ajánlott résen lenni és kerülni a közvetlen hőforrásokat, ne tegye például fűtőtestre a szövetkabátot. A természetes, szabad levegős szárítás mindig jobb, mint a mosógép.
 • Ha bizonytalan, inkább keressen fel egy szakembert!
  Nincs abban semmi szégyellnivaló, ha nem ismeri a szövetkabát mosásának minden csínját-bínját. Ebben a cikkben igyekszünk segíteni, de ha a cikk végén is bátortalan e téren, nyugodtan vigye el a kabátot tisztítóba.
férfi szövetkabátban
Forrás: Canva

Hogyan készüljön fel a szövetkabát mosására?

Az ördög a részletekben, pontosabban az előkészületekben rejlik:

 1. Először is keresse meg a kabát címkéjét!
  Minden kabátban kell lennie egy apró kis címkének, amelyen az anyagösszetétel és a mosási utasítások szerepelnek. Olvassa el figyelmesen ezeket az utasításokat, hogy megtudja, milyen módon és hőmérsékleten mosható az adott anyag. Ha a címke azt jelzi, hogy csak vegytisztításra vagy száraztisztításra alkalmas, akkor inkább keressen fel egy profi tisztítót.
 2. A zsebek tartalma
  Ellenőrizze a zsebeket, és távolítsa el a bennük található tárgyakat. Ne maradjon benne aprópénz, kulcs, papírzsebkendő vagy más, apró dolog. Ezek károsíthatják a szövetet és a mosógépet egyaránt. Ne feledkezzen meg a belső zsebekről sem!
 3. Ha foltos vagy szennyezett, előkezelés szükséges!
  Ha a kabáton foltok vagy szennyeződések vannak, fontos azokat egy kicsit előkezelni megfelelő folteltávolító szer és egy puha kefe segítségével.
 4. Ezután jöhet a mosás…
  Kímélő mosószerrel, kézzel vagy kímélő programon – erről részletesen olvashat lentebb.

Ezek az egyszerű lépések segítenek felkészülni a szövetkabát mosására, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a kabát hosszabb ideig megőrizze a szépségét és minőségét. Így akár éveken keresztül viselheti ugyanazt a kabátot minden egyes szezonban.

Szövetkabát mosása kézzel

Egy szövetkabát esetében a legjobb megoldás, ha kézzel mossa ki.

 1. Először is töltse fel a kádat vagy egy nagyobb lavórt langyos vízzel, de csak annyira, hogy a kabát belemerítésekor a víz ne csorduljon ki!
 2. Adjon hozzá a vízhez kis mennyiségű, gyapjú vagy kényes textíliák mosásához kifejlesztett mosószert és habosítsa fel.
 3. Tegye a kabátot a vízbe és merítse el úgy, hogy minden része átázzon.
 4. Hagyja így legalább 30-40 percig.
 5. Ha tudja, hol voltak pontosan rajta foltok, ezután érdemes kézzel óvatosan átdörzsölni az érintett területeket. Fontos, hogy az anyagot ne dörzsölje össze saját magával, mivel az károsíthatja a felületét.
 6. Ha végzett, engedje le vagy öntse ki a mosóvizet, majd a kabátot többször öblítse át tiszta, langyos vízzel annak érdekében, hogy eltávolíthassa belőle az összes mosószert.
 7. A szárítási tippeket a következő fejezetben olvashatja.

Szövetkabát mosása géppel: lehetséges?

A szövetkabátok esetében kevéssé ajánlott a gépi mosás, ám ha mégis ehhez ragaszkodik, fontos a kiemelt odafigyelés. Ellenkező esetben ugyanis olyan kárt tehet a kabátban vagy annak anyagában, ami miatt hordhatatlanná válik.

 1. Először is langyon vizet használjon a mosáshoz, vagyis a lehető legalacsonyabb fokra állítsa a programot, ami még nem hideg.
 2. Akárcsak a kézi mosás esetén, itt is használjon gyapjú vagy kényes textíliák mosására való, folyékony mosószert, a csomagoláson feltüntetett mennyiségben.
 3. Ezt követően fordítsa ki a kabátot, és tegye egy cipzáras mosózsákba, majd áztassa langyos vízbe legalább 30 percen át.
 4. Ha letelt az idő, mossa géppel gyapjú-, kényes- vagy kézi mosás programmal 30 vagy legfeljebb 40 fokon.
 5. A centrifugázást hagyja ki, ugyanis ez nagymértékben roncsolja az anyagot.
 6. A szárításról a későbbiekben részletesen lesz szó.
szövetkabát mosása géppel
Forrás: Canva

Mire kell figyelni a szövetkabát szárítása során?

Akár kézzel, akár géppel mosta ki a kabátot, az bizony tele lesz nedvességgel. A száradási folyamatot nem érdemes siettetni. Szárítógépbe semmiképp ne tegye be, ugyanis abban nagyon hamar összemegy. Felakasztva sem érdemes szárítani, mert a súlya lehúzza és elveszítheti a formáját.

 1. Emelje ki a kabátot a mosógépből vagy a fürdőkádból és felülről lefelé haladva, kicsavarás nélkül nyomkodjon ki belőle minél több vizet!
 2. Ezután tegye a kabátot egy nagy, vastag törülközőre és tekerje fel.
 3. Az így készülő hengert hosszában nyomkodja meg alaposan! Ezzel a módszerrel még több nedvességet távolíthat el az anyagból.
 4. Mikor ezzel a művelettel elkészült, fektesse a kabátot egy beltéri ruhaszárító állványra. Készüljön fel, mert valószínűleg egy-két napig eltart majd a száradás. legalább egyszer fordítsa meg annak érdekében, hogy egyenletesen száradjon.
 5. Ha ezeket betartja, mosás után pontosan olyan lesz majd a kabátja, mint amikor megvásárolta.

Akár a kézi, akár a gépi módszer mellett teszi le a voksát, mindenképpen nagyon fontos az odafigyelés és a precizitás. Hiszen e kabátok eleganciájának titka éppen az anyagukban rejlik, amire nagyon vigyázni kell a mosás során, így hosszú éveken keresztül viselheti kedvenc szövetkabátját úgy, hogy közben semmit sem változik annak kinézete.

Ha nem tartja be a fentieket, akár olyan mértékben is károsodhat az anyag, hogy nem tudja többé viselni a szövetkabátját.

További mosási tippjeinkért olvassa el korábbi cikkeinket:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0