Oldal kiválasztása

Katt ide: Egy övet kap ajándékba...

Tilos-e a bőrcipő mosása mosógépben?

Nem feltétlenül tilos, de az biztos, hogy a bőrcipő mosása mosógépben nem a legjobb megoldás. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mi minden történhet vele, ha a centrifugába kerül, és hogy mi mást tehet helyette!

Ön is ismeri azt a jól bevált technikát, hogy kifordít az ember egy már kopottas, de masszívabb kispárnahuzatot, belegombolja az erdők sarától vagy városok porától koszos cipőjét, elhelyezi a mosógépben, és szűk 2 órán belül a végeredmény egy valóságos csoda lesz? Tisztábbnak fog tűnni a cipő, mint akkor, mikor levette a boltból. Nos, ez egyes típusú és anyagú cipők esetén ez be is jöhet, sőt olykor még a bőrcipőknél is beválik. De az ő esetükben inkább kevesebbszer mint többször.

Ha a bőrcipőt a mosógépében mossa ki, az tulajdonképpen olyan, mintha a cipőt orosz rulettezésre kényszerítené, vagy zsákbamacskát vásárolt volna. Míg kézhez nem veszi a frissített darabot, nem lehet benne biztos, hogy még használható lesz-e egyáltalán. Sőt, sokkal több az esélye annak, hogy a bőrcipő mosása a mosógépben valami visszafordíthatatlan kárt okoz a lábbelin, mint hogy még hosszú ideig hordható legyen.

Ajánlott-e a bőrcipő mosása mosógépben?

Egy úriember lábbelikészletéből nem hiányozhat pár bőrcipő, ahogy azt sem engedheti meg magának, hogy ezek a cipők rossz állapotban, elhanyagolva legyenek. Mert jól tudja, hogy a benyomáson összeségében mennyit is dobhat ez. Mind a karrierje, mind a magánélete esetében nagyon sok múlik azon, hogy a cipő a lábán hogy néz ki.

Nagyon sok energia és idő, valamint precizitás és rendszeresség kell egy bőrcipő tisztán- és karbantartásához. Íme, 5 indok, ami miatt arra biztatjuk Önt, inkább kerülje el a gépi mosást, még ha nincs is rajta a cipő használati utasításán, hogy tilos bedobnia a mosógépbe.

Miért NEM ajánlott a bőrcipő mosása mosógépben?

 1. Gépi mosás esetén könnyen előfordulhat, hogy a bőr rostjai leszakadnak és bolyhosodnak.
 2. A bőr minőségi, de kényes anyag: a természetes bőr a beállított program erejétől függetlenül akár szét is rétegződhet.
 3. Attól még, hogy első osztályú, minőségi cipőt vásárol, nem fogja tudni garantálni, hogy a mosógépe nem tesz kárt a ragasztásban. A ragasztó a forró víz hatására feloldódhat, és ezzel nem csak a cipő egyes részei válhatnak le egymástól, hanem a cipő felülete is roncsolódhat.
 4. Ha a cipője velúrbőr, akkor kifejezetten ártalmas lehet a centrifuga: a bőrszálak jóval érzékenyebbek, a mosógép forgásának hatására különböző irányba rendeződhetnek, amit nem lehet utána helyrehozni. A végeredményről nem a hajlakk hatása fog eszébe jutni, hanem a purhabé. Szó szerint rosszul rögzíti egy kiadós program a cipő „frizuráját”.
 5. Annak a kockázata is fenáll, hogy a bőrcipője a mosás során eldeformálódik vagy elszíneződik.

3 ötlet a bőrcipők helyes tisztítására

Jobb, ha nem kísérletezik, és nem adja át önként a mosógépnek kicsit leamortizált cipőit. A helyes tisztítás időigényes, de megéri, hiszen egy jól karbantartott, rendszeresen ápolt bőrcipő sokat elmond a viselőjéről. Nem nézhet ki úgy, mintha most jött volna a futószalagról, de mégis azt sugallhatja, hogy nagy becsben tartja a gazdája, aki precíz, szorgalmas, rendszerető ember és nem halogatós típus.

Az, hogy milyen gyakran kell egy bőrcipőt tisztitani, ápolni, az az őt érő külső hatásoktól, időjárási körülményektől és a fajtájától egyaránt függ. Az aranyszabály azonban mindig ugyanaz: ha bekoszolódik, mindig azonnal végezze el a tisztítási, ápolási feladatokat. Íme, 3 ötlet a cipők helyes tisztításához:

AJÁNDÉKBA KAP EGY 100% PAMUT, FEHÉR PÓLÓT VAGY EGY ELEGÁNS NYAKKENDŐT!

Minden új feliratkozónk ajándékba kap egy 100% pamut pólót vagy egy elegáns nyakkendőt, melyet boltunkban személyesen vehet át, akár vásárol, akár nem!

Regisztrált vásárlóink az éppen aktuális ajánlatainkon túl, sok hasznos információhoz, extra kedvezményekhez juthatnak.

 1. Nedves rongy
  Szerezzen be egy teljes, hagyományos bőrcipő tisztító szettet. Először söpörje le a koszt ecsettel, majd lehetőség szerint flanel anyagot szappanos vízbe mártva, jól kicsavarva dörzsölje át a felületet. Ha a cipő lakk, nappa vagy barkás nappa bőrből van, csak óvatosan törölje át. Ismételje meg ezt sima vizes anyaggal. A cipőt szárazon tegye el, fából készült sámfával, hűvös, száraz helyen tárolja, lehetőség szerint eredeti dobozában.
 2. Speciális tisztítószer
  A bőr típusa szerint válassza ki, vagy mellőzze az adott a speciális tisztítószert. A nubuk és a velúr bőr esetén ne használjon wax alapút, a fedett bőr (box, sevro, nappa) esetén minden ápolószert bevethet: waxos krémek, bőrbalzsamok, cipőkrémek, méhviaszos ápolók egyaránt alkalmasak. A barkás nappa bőr esetében elengedhetetlen a viasz. Nubuk-, antilop-, velúr- és hasított bőr esetén cipősampont és zselés tisztót ajánljuk, a zsíros(wixos) cipőkre és a fedett bakancsbőrre bőrolajat vásároljon. A tisztítószerek esetében mindig ellenőrizze le, hogy ne tartalmazzanak vegyszert vagy szilikont, mert kirepedezhet tőlük a bőr.
 3. Impregnálás
  Használjon a cipője tisztítását követően impregnáló szereket, így a továbbiakban kevésbé koszolódik a cipője. Ezzel azt is megakadályozhatja, hogy egy csapadékos időszakban a különböző ásványi sók beivódjanak a bőrbe, és maradandó károsodást okozzanak.

Ha szeretné, hogy az Ön által kiválasztott cipő sokáig használható legyen, akkor a rendszeres tisztitással, ápolással, impregnálással akár évekkel is meghosszabbíthatja lábbelije élettartalmát.  Lehetőség szerint mellőzze a házi praktikákat, és a természetes vagy mesterséges tisztító szereket, amikről véletlenszerű internetes cikkekben olvasott. Kerülje az olyan maró hatású anyagok bevetését, mint a só, citromsav, ecet, vagy az olyan ártalmatlannak és egyedinek tartott ötleteket, mint a banán, hideg tej vagy krumplihéj. Párja körömlakklemosójával se próbálkozzzon, bármit is mondjanak az internetes tanácsok…

Amennyiben többet szeretne arról, hogy hogyan kell a megfelelően karbantartani a cipőt, akkor a fertőtlenítés témakörében íródott Önnek a cikkünk:

Ha pedig elsősorban nem is a tisztítással van problémája, hanem azzal, hogy melyik bőrcipőt mivel hordja, miért és milyen bőrcipőt érdemes vásárolni, akkor pedig kattinson az alábbi linkekre útmutatásért:

Ha elakadt a kiegészítők vásárlása során és nem tudja, hogy az adott ruházathoz, öltönyhöz melyik lábbbelibe bújjon, vagy épp fordítva: a lábbeli már megvan csak épp az öltöny hiányzik hozzá, forduljon nyugodtan tanácsért a MrSale csapatához. Online rendelés helyett felkeresheti üzletünket is: térjen be hozzánk egy ingyenes tanácsra, vagy kérje ki szakavatott kollégáink egyikét, hogy segítsen Önnek a választásban. Biztosak vagyunk benne, hogy megtalálja velünk álmaink szettjét, azt, ami tökéletesen ápolt bőrcipőjéhez tökéletesen illik!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0