Oldal kiválasztása

Katt ide: ... ajándékba kap egy inget!

Indokolt-e a cipő fertőtlenítés a koronavírus idején?

Az újtípusú koronavírus-járvány ma már a mindennapjaink részét képezi, sajnos az élet minden területére hatással van. Ebben az időszakban nagyon fontos, hogy a megfelelő óvintézkedéseket betartva járjon el, hogy minimálisra csökkentse a megfertőződés kockázatát. A ruházat fertőtlenítése után most a cipő fertőtlenítés és tisztántartás kerül a górcső alá.

A cipőinket is fertőtleníteni kell? Hazavisszük rajtuk a koronavírust?

Az Egészségügyi Világszervezet még most is vizsgálja, hogy a különböző felületeken mennyire életképes az újtípusú koronavírus. Konkrét eredmény hiányában is óvatosságra intenek a szakemberek, hiszen a cipőtalp barázdáiba jóval könnyebben ragadnak bele a különböző szennyeződések, és telepednek meg a kórokozók, illetve baktériumok.

A cipőtalp nagyon sokféle anyagból készülhet. A legelterjedtebb a különböző, szintetikusan előállított anyagok, amelyek nem biztosítanak megfelelő szellőzést a talpnak. Egyes szakértők szerint a műanyagszármazékokkal borított felületeken hosszabb ideig is életképes a vírus. Ha biztosra szeretne menni, hogy cipőjével sem viszi be a lakásába a kórokozót, akkor mindenféleképpen érdemes a lábbelit is fertőtleníteni. A fertőtlenítőszer milyenségét mindig az adott anyaghoz mérje, hogy minimálisra lehessen csökkenteni az anyag károsodását.

Milyen gyakran ajánlott a cipő fertőtlenítés ebben az időszakban?

A cipőt célszerű minden olyan alkalom után fertőtleníteni, mely során fennáll a lehetősége, hogy Ön fertőzött személlyel vagy felülettel kapcsolatba került. Ilyen alkalom lehet a tömegközlekedési eszközök használata, bevásárlás és minden olyan egyéb helyzet, ahol több ember fordul meg nap mint nap. Ha ez nem oldható meg minden alkalommal, akkor is minimum hetente egy alkalommal tanácsos a fertőtlenítést elvégezni, illetve a cipőt az előszobában, folyosón, kertben, erkélyen tartani.

Ebben az időszakban ajánlott mindig ugyanazt az egy cipőt használni, és csak abban kimenni a lakáson kívülre. Ez egyszerűbbé teszi a fertőtlenítést. Az utcán hordott cipőt még fertőtlenítés után is külön, a többi cipőtől elszeparálva tárolja, ezzel is elkerülve azt, hogy a többi lábbeli beszennyeződjön. Ha ez hely hiányában nem megoldható, vagy nehézkes, akkor az utcai cipőt lehetőség szerint jól zárható műanyagzsákban tárolja, és minden alkalommal új zsákot használjon.

Milyen a helyes cipő fertőtlenítés?

A boltokban már régóta lehet kapni különböző fertőtlenítő spray-ket. Fontos azonban tudnia, hogy ezek nem célzottan az újtípusú koronavírusra lettek kifejlesztve, hanem a rossz lábszagért felelős gombákat és egyéb baktériumokat hivatottak elpusztítani. Ezért nem szabad abba a tévhitbe ringatnia magát, hogy ezek a szerek megfelelő védelmet tudnak biztosítani a vírussal szemben.

Mivel még nem született meg a célzottan az újtípusú koronavírust elpusztító fertőtlenítő, ezért célszerű a háztartásokban fellelhető anyagokkal dolgozni. A lehető legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás valamilyen klóros fertőtlenítőszerrel átitatott papírtörlőkendővel alaposan áttörölni a cipőt, illetve a 20%-os ételecet is jó lehet erre a célra. Fontos, hogy a fertőtlenítésre használt papírtörlőt a használat után azonnal dobja ki, illetve ha textilronggyal fertőtlenít, akkor azt magas hőfokon mossa ki. Habár nem lehetünk teljesen biztos lenni abban, hogy ezek a szerek hatékonyan lépnek fel az újtípusú koronavírussal szemben, de a lényeg ebben az esetben is, hogy Ön a lehető legtöbbet megtegyen, hogy a vírus terjedését lelassítja. 

A fertőtlenítésen túl célszerű a kint használt cipőt az erkélyen vagy az udvaron tartani, illetve olyan helyen, ahol éri a szabad levegő. Ha ez az Ön lakóközösségében nem megoldható, az is nagy segítség lehet, ha az utcai cipőt csakis az előszobáig hordja, és nem megy be vele a lakásba.

Cipő fertőtlenítés, minden típusú, anyagú és kiképzésű cipőt lehet házilag tisztítani?

Az elsődleges szabály a cipő anyagát tekintve, hogy csak olyan lábbelit fertőtlenítsen klóros oldattal vagy egyéb más házi praktikákkal, amit nem sajnál, ha esetleg kárt tesz benne az otthoni fertőtlenítés. Anyagtól függően ugyanis a fertőtlenítő roncsolhatja a cipő felületét.

Két irányvonalat lehet követni a cipő anyagát illetően:

  1. Ha valamilyen strapabíróbb, szintetikusabb anyagból készült cipőt hord, amelyben nem tesz kárt a klór vagy az ecet. Mivel ezek az anyagok kevésbé, vagy egyáltalán nem légáteresztőek, fokozottan ügyeljen a gomba-és baktériumölő spray-k használatára. 
  2. A másik irányvonalat a légáteresztő textilcipők képviselik. Ezek a cipők kevésbé ellenállóak a klórral szemben, és több mint valószínű, hogy a járványhelyzet végére teljesen tönkremennek, viszont ha a helyzet úgy kívánja, akkor a mosógépben is nyugodtan moshatóak 60°C-on. A magasabb hőmérsékleten való mosás és a napi fertőtlenítés már elegendő védelmet biztosít a vírussal szemben.

Van-e olyan cipő, amit most inkább ne vegyünk fel?

Semmiképpen se viseljen most drága cipőt, melyet sajnálna kidobni a járványhelyzet elvonulása után. Ebbe a kategóriába tartoznak a bőr- és a hasított bőrrel borított cipők, a márkásabb, vagy akár a designer termékek. Ebben a helyzetben az elsődleges prioritás a praktikum, és a vírus terjedésének a lelassítása.

A jó idő beköszöntével egyre nagyobb a kísértés a teljesen nyitott cipők viselésére, mint például a szandál vagy a papucs. A baktériumok, kórokozók és az újtípusú koronavírus is könnyen meg tud tapadni az ujjak között, amely szinte tökéletes környezetet biztosít a vírus számára. Ebből adódóan, ha csak egy mód van rá, mindig valamilyen zárt cipőt viseljen.

Mennyire kell óvatosnak lenni? Ha végigmegyünk az előszoba kövezetén utcai cipőben azonnal fel kell mosni?

Rögtön fel kell mosni, ha végigmentünk valahol utcai cipőben?

Bár a WHO még nem tud konkrétumokkal szolgálni, de mint mindig, itt is célszerű a józan észre hagyatkozni. Lehetőség szerint kerülje az utcai cipő használatát beltérben. Tanácsos mindig felmosni, ha a még nem fertőtlenített cipővel megyünk be az előtérbe. Célszerű valamilyen erősebb tisztítószert használni, lehetőség szerint Hypo-t. Hasznos, ha a járványos időszakban kijelöl egy felmosóvödröt és felmosót, amellyel csak azokat a felületeket takarítja, amellyel érintkezhet egy potenciálisan fertőzött tárgy, és praktikus, ha ezt a fertőtlenítős felmosóvödröt az előszobában tartja, hogy azonnal kéznél legyen, ha használni szeretné.

Gyakran ismételt kérdések

Szükséges-e a cipő fertőtlenítés a koronavírus idején?

Az utcai cipőt érdemes fertőtleníteni, és célszerű mindig ugyanazt a cipőt használni, ha el akarjuk hagyni az otthonunkat. A boltokban kapható gomba- és baktériumölő készítmények nem feltétlenül birkóznak meg a koronavírussal, használjon inkább klórt vagy ételecetet.

Miután hazaérünk, mindig fertőtleníteni kell a cipőnket? 

Mindig fertőtlenítse cipőjét, ha hazaér, és fokozottan ügyeljen, hogy a már fertőtlenített cipőt a többi, nem használt cipőtől elkülönítve tárolja, ezzel csökkentve a vírus továbbterjedésének kockázatát. A legjobb megoldás, ha cipőjét a házon kívül tartja.

Minden cipőt lehet otthon fertőtleníteni?

Nem minden cipőt lehet otthon fertőtleníteni. Célszerű olyan cipőt választani, amit nem sajnál, ha esetleg valamilyen kárt tesz benne a fertőtlenítés. Vagy textil, vagy strapabíróbb anyagból készült cipőt fertőtlenítsen.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0