Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Milyen cipővel illik viselni egy öltönyt?

Kétféle férfi van: aki rendszeresen visel öltönyt, és tisztában van annak „illemkódexével”, és aki csak különleges alkalmakkor veszi fel, ezért maga is bizonytalan az öltöny cipő etikettben. Mai cikkünkkel valószínűleg mindkét tábornak tudunk újat mutatni!

A férfiak többsége az érettségin visel először az életében öltönyt, melyet rendszerint csak kivételes alkalmakkor vesz elő újra. Az esküvőkön, temetéseken, egyes munkahelyeken és persze az állásinterjún természetesen elvárás, hogy a delikvens öltönyben, de legalább elegáns öltözetben jelenjen meg – és bajban van az, aki ehhez nem szokott hozzá. Mit kell tudni az öltöny és a hozzá kapcsolódó öltöny cipő viseléséről?

Mi számít elegánsnak?

Az, hogy milyen tényezők befolyásolják az elegáns viseletekről kialakított véleményt, meglehetősen sokrétű problémakör. Először is nagyban meghatározza a kulturális közeg. Egy afrikai szavannán élő, elszigetelt törzsnek, vagy az Amazonas esőerdejében élő indiánoknak teljesen más elképzelésük van, mit is jelent az ünnepi viselet, mint Európában vagy a nyugati világban élő embereknek, de kevésbé túlzó példával élve egy India elegáns öltözete hazánkban egy tárgyaláson nem biztos, hogy ugyanúgy elfogadott lenne.

A másik tényezőként megemlítendő az életkor. Az idősebb generációnak sokszor teljesen más képe van arról, hogy mit is jelent az elegancia. Néha ez kimerül abban, ami az ő fiatalkorukban volt divatos, mint például a csokornyakkendő, szépen lefésült haj, az élére vasalt nadrág és fehér ing. Nekik sokszor egy-egy merészebb színválasztás, illetve összeállítás okozhat megrökönyödést.

A fiatalabb generáció azonban más véleményen van. Érdemes végigtekinteni egy általános iskolai évzáró hetedikes, nyolcadikos diákjain, ahol a gyerekek a fehér inghez farmert és sportcipőt társítanak – az ő világukban ez már tökéletesen elegáns megjelenésnek számít.

Az eleganciáról másképp vélekednek a nemek is: a kutatások szerint a nők több színárnyalatot tudnak megkülönböztetni és sokkal kifinomult esztétikai érzékkel rendelkeznek, mint a férfiak. Ebből kifolyólag a nőknek sokkal magasabban van az „eleganciaküszöbük”, azaz sokkal kevesebb viseletet fognak elegánsnak titulálni, mint a férfiak.

Egy biztos: a nyugati társadalmakban az öltöny mindkét nem és minden korosztály számára az elegáns kategóriába tartozik – de csak ha megfelelően viseli azt. És ebben sokat számít az öltöny cipő kiválasztása is. Az öltönyviseléssel kapcsolatos alapvető tippeket és trükköket itt olvashatja.

Öltöny cipő

Milyen alkalmi cipők illenek egy öltönyhöz?

A klasszikus lekerekített orrú cipő a klasszikus szabású fekete öltönyökhöz illik a legjobban, hiszen itt a szett mindkét darabja a hagyományos értékrendet közvetíti. Nem érdemes egy kerek orrú cipőt egy modern öltönnyel viselni, és ez fordítva is igaz. A hegyesebb végű alkalmi cipők már inkább illenek egy fiatalosabb, trendibb darabhoz. A mai karcsúsított öltönyfelsők és a hozzájuk tartozó skinny öltönynadrágok vonalvezetését jól követik a hegyesebb orrú és ezáltal áramvonalasabb cipők, amelyek a temetésen kívül minden alkalomra megfelelnek, legyen az színház vagy bál.

Célszerű tehát a hagyományos formavilágú cipőt a hagyományos szabású öltönnyel párosítani; az autók világából vett hasonlattal élve, egy áramvonalas, modern autó sem nyújtana szép látványt egy szögletes vonalvezetésű lökhárítóval.

Meglepő, de a sötét színű utcai- vagy akár sportcipőt is kombinálhatja az öltönnyel, például egy fiatalosra szabott öltönyzakót egy sötét farmerrel vagy szövetnadrággal. Nyilvánvalóan ez a viselet nem való egy színházba vagy temetésre, de egy olyan munkahelyen, amely megköveteli az eleganciát, ugyanakkor szeretné, ha a dolgozói kényelmesen is érezzék magukat munka közben, a legjobb választás az öltönyzakó és sportcipő szett. De természetesen mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy mindig kövesse a megfelelő öltözködési etikettet.

Hogyan válassza ki az öltöny cipő színét?

A színek egymáshoz való párosítása szinte már egy külön tudományágnak számít, ezért nem árt tisztában lenni a különböző színtípusokkal.

Az egyszerű fekete bőrcipő a legsokoldalúbban felhasználható alkalmi lábbeli. Legyen szó temetésről, lakodalomról vagy bármi olyan alkalomról, ahol öltönyben kell megjelenni, kiváló, mondhatni biztonsági választás. Mivel az öltönyök általában feketék, vagy sötétebb színűek, így a fekete mindig jól kombinálható jolly jokert jelent.

A barna alkalmi cipővel már más a helyzet, ezt fekete öltönnyel nem lehet jól kombinálni. Nagyon jól illik viszont a kék és a bézs színhez. Itt viszont sokat számít az esemény maga: ezek a színek elegánsak, de bizonyos rendezvényekre nem megfelelőek, inkább csak partikra, színházba, informálisabb eseményekre ajánljuk.

Külön csoportot képeznek a színes cipők népes, de meglehetősen negligált képviselői. A legnépszerűbb színek a fehér, piros és a kék, de itt a színek és a mintáknak határt csak a képzelet szab határt. Általában az ilyen speciális színeket megegyező színű öltönnyel szokás hordani, azaz fehér cipő fehér öltönnyel, piros cipő piros öltönnyel párosítható. A színekkel való játék nyilvánvaló lényege a tömegből való kitűnés, a szereplési vágy vagy esetleg a polgárpukkasztás. Ilyenre csak abban az esetben essen a választása, ha az alkalomtól függetlenül a cél az, hogy Ön legyen a figyelem középpontjában.

Öltöny cipő tiltólista: ezekre figyeljen, ha stílusos akar lenni

A zokni választás, nagyon fontos!
  • Nagyon fontos, hogy az öltöny és a cipő színe passzoljon egymáshoz. Még egy szépen, a legutolsó divat szerint szabott öltönyt is teljesen tönkretesz, ha azt nem megfelelő színű cipővel párosítjuk.
  • A korábban említett lazább munkahelyi vagy baráti összejöveteltől eltekintve, a sportcipő öltönnyel nem a legjobb választás. Egy temetésen vagy ballagáson összeszedettlen összképet nyújt, esküvőn csak a lakodalomban megengedett, ahol a hajnalig tartó örömködésben már nem számít, hogy ki milyen lábbeliben van. Fentiek alól kivétel, ha nincs más lehetősége, vagy olyan egészségügyi problémával küzd, ami miatt nem tudna egy alkalmi cipőt a lábán elviselni, például a bütyök, vagy a lábfej egyéb más deformációi.
  • A tiltólista utolsó, csupa piros nagybetűvel szedett eleme a zokni. Fontos, hogy ez megfelelően hosszú legyen, és színben harmonizáljon az öltönnyel és a cipővel, hiszen kevés dolog nyújt lehangolóbb látványt, mint az öltönynadrág szára alól kikandikáló szőrös láb.

Mélyüljön el a cipők világában, olvassa el ezeket az írásainkat is:

Gyakran ismételt kérdések

Mivel viselje az öltöny cipőt?

Az alkalmi cipőt csak öltönyhöz és alkalmi ruhához érdemes párosítani, farmerrel illetve egyéb utcai viselettel nem mutat jól.

Miket kell figyelembe venni a megfelelő öltöny cipő kiválasztásakor?

A megfelelő cipő választásakor figyelembe kell venni a meglévő ruhatár színét, az öltöny stílusát és az alkalmat, ahol viselni szeretné azt.

Hogyan ne hordjon öltöny cipőt?

Ne térjen el a cipő fazonja a ruháétól, ne üssék egymást színben (kivéve, ha a polgárpukkasztás a cél), illetve mindig viseljen megfelelő hosszúságú és színű zoknit.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0