Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Bőrcipő impregnálása: hogyan ápoljuk ezeket a lábbeliket?

A bőrcipők sokáig esztétikusak maradnak, ha megóvjuk őket a nedvességtől. De ez nem is olyan egyszerű; a bőrcipő impregnálása a kívánt cél elérése érdekében komoly odafigyelést kíván. Ebben az útmutatóban minden fontos információt megtalál ehhez.

Egy bőrcipő egyszerűen öltözteti az embert és észrevétlenül tesz elegánsabbá egy zakót, egy öltönynadrágot, egy inget vagy egy nyakkendőt. Olyan ez, mint amikor megkoronázzuk a szettet egy finom parfümillattal, csak jóval látványosabb. Egy férfiről rengeteg dolgot árul el az, hogy milyen típusú és állapotú lábbelit visel, ebből következtetni lehet arra, hogyan vigyáz a dolgaira, hogyan ápolja, mennyire alapos a mindennapokban. Ne hagyja hát, hogy bőrcipőit tönkretegye a víz!

Mikor ajánlott a bőrcipő impregnálása?

A válasz az, hogy gyakorlatilag folyamatosan érdemes gondoskodni a vízhatlanságról, de az őszi, téli csapadékos időben kifejezetten ajánlott odafigyelni erre. Az impregnálás során egy víztaszító nano réteg kerül a lábbelire, amely megóvja azt a vízcseppektől, ezáltal megnövelve használati idejét is. A bőrcipők impregnálása pedig még a többi cipőnél is fontosabb, hiszen a bőr nagyon könnyen kiszáradhat és megrepedhet a nem megfelelő ápolás esetén. Innentől kezdve pedig hamar viselhetetlenné válnak kedvenc lábbelijei.

Az első impregnálást már a vásárlást követően, az első használat előtt érdemes megejteni, ugyanis ennek köszönhetően azonnal kialakul a védelem, és egy pillanatra sem érik közvetlenül a lábbelit a káros hatások. Elég csak néhány métert megtenni esős időben a járdán, máris veszített a védelméből a cipő, ha nincs megfelelően kezelve. Ezután az impregnálás gyakorisága változó, ugyanis például ősszel a sok eső, sár és pocsolya, télen pedig a latyak, illetve a felsózott utak jobban igénybe veszik a cipőt és a védőréteget, mint a száraz nyári vagy tavaszi napok.

Amennyiben azt tapasztalja, hogy egy esős időben már kezd átengedni a bőrcipő, az határozottan annak a jele, hogy a vízzáró réteg kezd elvékonyodni, így mindenképpen szükséges annak megújítása. Ilyenkor a művelet minden esetben ugyanaz, erről a későbbiekben részletesebben is tájékoztatást adunk.

Milyen anyagokat használhat a bőrcipő impregnálásához?

Számos típusa létezik az impregnáló szereknek, legyen az spray, wax vagy akár olaj. Ezek közül mindenképpen az alapján kell választani, hogy milyen anyagból vagy anyagokból készült a cipő. Jó tudni, hogy bizonyos típusú lábbelik besötétedhetnek a kezelést követően, így ezeket inkább száraz időben ajánlott felhordani ennek elkerülése érdekében. Különösen igaz ez a velúr cipőkre, amelyek tisztításának fortélyait ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze:

Fontos továbbá, hogy a lakkozott bőrcipőt nem lehet impregnálni, ugyanis az megsértheti az anyagot és elveszítheti a fényét.

Mit tegyünk a bőrcipő impregnálása előtt?

Az impregnálás nem csupán annyiról szól, hogy egy speciális spray vagy egyéb anyag segítségével befújjuk a lábbelit és mehetünk az utunkra. Lássuk lépésről-lépésre, mire érdemes odafigyelni a folyamat során!

1. Alapos tisztítás

Az alapos tisztítás elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban hatásos legyen az impregnálás és tökéletes védőréteg alakulhasson ki a lábbelin. Ehhez először érdemes kivenni belőle a cipőfűzőt és a talpbetétet, így sokkal jobban hozzáférhetővé válik a felület. Először puhaszőrű gumikefével vagy nedves ronggyal tisztítsa meg a bőrcipőt. Ehhez csak tiszta vizet használjon, a tisztítószerek ugyanis taszítják az impregnáló anyagot. Ha már itt tartunk, érdemes gondoskodni akár fertőtlenítésről is, amellyel kapcsolatban itt olvashat bővebben:

2. A megfelelő készítmény kiválasztása

Ahogy a fentiekben is említettük, ma már rengeteg különböző impregnáló szer létezik a piacon, amelyek közül mindenképpen a cipőhöz leginkább megfelelőt szükséges kiválasztani. A külső és belső anyag megismerése egyaránt nagyon fontos. A külső anyag ugyanis lehet nubuk, velúr – suede, színbőr, lakkbőr vagy akár ezek kombinációja is. A bélés anyaga pedig lehet bőr, textil, de akár membrános textil is.

Ezekhez az információkhoz mérten fontos kiválasztani az ideális szert, amellyel elvégezhető a vízzáró réteg felvitele. Ha teljesen biztosra szeretne menni, és véletlenül sem szeretné, ha elszíneződne a lábbeli a kezelést követően, egy nem látható helyen érdemes próbát tenni, és száradás után megtekinteni a végeredményt. Csak akkor kenje át az egész cipőt, ha a teszt során minden rendben volt!

3. Kezdődhet az impregnálás!

Minden impregnáló más eljárást kíván: a sprayt egyszerűen csak ki kell fújni a megfelelő távolságból, a waxot pedig egy puha anyag segítségével lehet felvinni a cipőre. Az olaj eldolgozása kiemelten fontos a varrásoknál és széleknél. Fontos, hogy mindig el kell olvasni alaposan a vásárlási tájékoztatót a használat előtt, hiszen valamelyik anyag akár több rétegben is felvihető.

Mit NE tegyen a bőrcipő impregnálása során?

Bár alapvetően egyszerű műveletről van szó, létezik néhány fontos szabály, amit érdemes betartani vagy éppen elkerülni:

  • Lényeges, hogy tiszta és száraz felületre kerüljön a cipő anyagának megfelelő szer
  • Ha esetleg túl nedves lenne a cipő a szertől, érdemes óvatosan letörölgetni a felesleget, majd a levegőn hagyni magától megszáradni
  • Fontos, hogy soha nem szabad hajszárítót, hősugárzót vagy egyéb eszközt használni ehhez, ugyanis ez károsíthatja a védőréteget

Természetesen az impregnáláson felül a bőrcipő megfelelő ápolása is nagyon lényeges, hiszen nincs minden elintézve azzal, hogy a lábbeli kapott egy vízhatlan védőréteget. Ezeknek a cipőknek az anyaga nagyon kényes, így annak érdekében, hogy mindig makulátlan legyen benne a megjelenése, érdemes időt szánni a megfelelő ápolásra. Ezzel kapcsolatban ide kattintva olvashat bővebben:


A karcolások ellen pedig a következő tippeket ajánljuk:

A fentiek betartása mellett a bőrcipő éveken keresztül szolgálja majd a viselőjét, és nem lesz olyan alkalom, amikor cserben hagyna egy elegáns öltözet mellett. Márpedig egy bőrcipő nem hiányozhat egy jól megválasztott öltöny mellől. Ha pedig még a nyakkendő, az ing és a kiegészítők is harmonizálnak, az más fél sikert jelent üzleti tárgyalás, fontos megbeszélés vagy éppen randevú esetén is. Ne feledje, hogy az első benyomásnál mindig nagyon sok dolog dől el!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0