Oldal kiválasztása

Katt ide: ... ajándékba kap egy inget!

Bőrcipő ápolása lépésről-lépésre: így marad tartós a cipő!

Mire kell figyelni a bőrcipő ápolása során? Mit tehet azért, hogy cipői valóban sokáig szépek maradjanak, és elegáns, rendezett hatást kölcsönözzenek külsejének? Cikkünkben bőrtípusokra lebontva segítünk a bőrcipő ápolásában.

Egyetlen gentleman ruhatárából sem hiányozhatnak azok a jó minőségű, különböző típusú, fazonú, színű bőrcipők, amelyeket ideális kiegészítőként hordhat a különböző szettjeihez. De bármilyen cipőt is választ, csak akkor felel meg az elvárásoknak, ha tiszta, ápolt és gondoskodik karbantartásráról.

Miért fontos a bőrcipő ápolása?

Ha szeretné, hogy az Ön által kiválasztott öltöny cipő, vagy más bőrcipő sokáig használható legyen, akkor a rendszeres tisztitással, ápolással, impregnálással akár évekkel is meghosszabbíthatja élettartalmát.  Amellett, hogy hosszabb ideig szerezhet ez a használati tárgy Önnek örömöt, az sem utolsó, hogy több tízezer forintot takaríthat meg azzal, ha gondoskodik róla.

Cipőjének stílusa, minősége, öltözetével alkotott harmóniája mellett az állapota is egy olyan meghatározó jel, amely az Ön megítélésében nagyobb szerepet játszhat, mint gondolná. A tiszta, jó állapotú cipő karrierjét és magánéletét is segíti, míg a piszkos, ápolatlan lábbeli alá is áshatja azt.

Azonban számos veszély „leselkedik a cipőjére”: ha nedvesség, savas, lúgos, sós behatások érik a cipőt, akkor könnyen tönkremehet. Ezt előzheti meg, ha a megfelelő módon ápolja.

Bőrcipő ápolása

Milyen rendszerességgel kell ápolni a bőrcipőt?

A bőrcipő ápolása rögtön a vásárláskor elkezdődik; miután megvásárolta az új cipőt, az első dolga legyen, hogy a bőrhöz illő szerrel impregnálja. Ezután jöhet a betörés, esetleges tágítás, innentől kezdve pedig a rendszeres gondoskodás. Ennek gyakorisága attól függ, hogy milyen cipőről beszélünk, és milyen behatások érik; a velúrbőrt például azonnal kezelni kell, ha csak a legkevesebb nedvesség is éri, de a többi bőrcipőt is gyakrabban kell ápolni esős, havas időszakban. Nyáron, illetve ha nincs rajta komolyabb szennyeződés, elég néha áttörölni, bőrápolóval kezelni, valamint impregnálni.

Bőrcipő ápolása

Milyen ápolószereket használjon?

Fontos, hogy mindig a bőr típusa határozza meg azt, hogy milyen tisztitó- és ápolószereket használjon, hogyan impregnáljon.

  • A nubuk– és a velúrbőr esetén ne használjon wax alapú szereket, mert ezekben az esetekben elsötétítheti a cipő felületét. A nubuk-, velúr- és antilopbőrhöz bevethet cipősampont és zselés tisztítót is.
  • A fedett bőr (boksz-, sevro-, nappa-) esetén van a legkönnyebb dolga, ott minden ápolószert bevethet: waxos krémek, bőrbalzsamok, cipőkrémek, méhviaszos ápolók egyaránt alkalmasak az ápolására.
  • A barkás nappabőr esetén mindenképpen használjon viaszt az ápolási folyamat részeként .
  • Hüllőbőrre külön speciális ápolási szerek vannak.
  • A zsíros (wixos) cipőkre és a fedett bakancsbőrre jó a bőrolaj és a méhviasz.
  • Speciális kikészítésű bőrök és lakkcipők esetén semmit sem lehet használni.

Figyeljen oda, hogy a tisztitószerek ne tartalmazzanak vegyszert vagy szilikont, mert kirepedezhet tőlük a bőr.

Hogyan használja a viaszt?

Amennyiben viasszal kezeli a bőrcipőit, érdemes színtelen verziót beszerezni, hiszen azt minden cipő esetén alkalmazni tudja. Télen szinte minden lábbelin érdemes használni; melegítse fel 60 fokos hőmérsékletre, majd puha ronggyal, vékonyan kenje be a cipőt. Ha megszáradt, akkor fújja be, illetve kenje le a cipőhöz illő bőrápolóval.

Mire figyeljen, amikor impregnáló spray-t használ?

Fontos, hogy az impregnáló spray hatását csak 24 óra múlva fejti ki teljesen, ezért ha tudja, hogy másnap az adott cipőt szeretné felvenni, már előző reggel kezelje a szerrel.

Milyen egyéb impregnáló módszerek vannak?

A cipőt vízállóvá teheti bőrkondicionálóval is, így egyszerűbbé válik az ápolási folyamat, ugyanis ez olyan, mint a kettő-az-egyben kávé: impregnálószert és ápolószert is tartalmaz. Fedett bőrök esetén cipőkrémeket is használhat, melyekkel az impregnálást és az ápolást szintén egyszerre végezheti el.

Bőrcipő ápolása

Miért fontos a rendszeres impregnálás?

Azért fontos, hogy minden tisztitás után gondoskodjon az impregnálásról is, mert így a későbbiekben sokkal könnyebb lesz a cipő tisztítása, illetve ezzel megakadályozhatja, hogy ásványi sók beivódjanak úgy a bőrbe, hogy maradandó károsodás keletkezzen a cipőn. Azok a bőrcipők, amelyeket nem tisztítanak és impregnálnak rendszeresen, kiszáradnak, és repedések jelennek meg a felületükön

Hogyan tisztítsa meg a bőrcipőt impregnálás előtt?

Távolítsa él a föld, sár nagy részét puha kefével, ezután flanel anyagból készült, szappanos vízbe áztatott ronggyal törölje át finoman a felületet (lakk-, nappa- vagy barkás nappabőrcipő esetén csak nagyon óvatosan törölje át). Ezután tiszta, vizes ronggyal távolítsa el a szappankeveréket, majd hagyja megszáradni.

A klasszikus módszer helyett alkalmazhatja a bolti forgalomban lévő spray-ket, habokat, krémeket és folyadékokat, de kerülje az interneten keringő házi praktikák bevetését, például az olyan tanácsokat, hogy banán belső felével törölgesse a sötét bőrcipőt, a világos cipő tisztításához pedig tejbe áztassa a rongyot.

Bőrcipő ápolása

Egyes cipők esetében speciális eszközök is léteznek: ha nubukbőr cipője van, akkor nem árt, ha beszerez mellé egy nubukradírt, amivel a sáros felületet kezelheti biztonságosan és könnyedén. A velúr cipőt érzékenyen érintik a zsíros szennyeződések, ezért érdemes velúr habot vagy sprayt bevetnie ilyenkor, illetve szerezzen be egy velúr kefét is. Ezzel a megszáradt cipőt kell átkefélni, hogy a bőr jellegzetes szöszösségét visszanyerje az ápolási folyamat végén. A gumi felületrészeket foltbenzinnel kezelheti. A bőrcipő belső tisztítására is figyeljen oda, erre külön speciális cipő-dezodorokat is bevethet.

Arról, hogy hogyan kell egy cipőt megfelelően fertőtleníteni, az alábbi cikkünkből tájékozódhat:

A bőrcipőket mindig szárazon tegye el, lehetőleg használjon a tároláshoz sámfát, amely valóban fából készült, nem műanyag eszköz. Ha teheti, cipőit felváltva hordja, adjon nekik időt minden viselés után fellélegezni, kiszellőzni. Mindig hűvös, jól szellőző helyen tartsa őket, lehetőleg eredeti dobozukban vagy cipőszsákban, hogy védje az esetleges külső fizikai hatások ellen.

Olvass el ezt a cikkünket is:

Bőrcipő ápolása télen: mire kell figyelni?  

Bár mára már egyre ritkábban jellemző, hogy télen fehérbe borulna a táj, még vannak olyan időszakok, amikor a hókotróknak és a sószóróknak is akad rendesen munkája. Ha vidéken, ha városban lakik, a cipője előbb-utóbb érintkezik olyan felülettel, ami fel van szórva.

Napjainkban már nem nátriumot, hanem káliumot tartalmazó vegyületet szórnak ki az utakra, ez azonban nem sokat segít a bőrcipőn: ugyanúgy kárt tehet benne, ha tulajdonosa nem ápolja megfelelően. A vegyület ugyanis változtathat a cipő színén és gyengítheti is az állagát. Ilyenkor érdemes alávetni a cipőt egy speciális kezelésnek. Törölje át rendszeresen jól kicsavart, nedves kendővel, majd bőrbalzsammal, méhviasszal, vagy méhviaszt is tartalmazó balzsammal kezelje, amivel teljes mértékben semlegesítheti a negatív hatást. A folyamat végén az impregnálás ugyanolyan fontos, mint bármilyen más helyzetben.

Ha a fentieket betartja, alighanem sokáig élvezheti még bőrcipője szépségét és kényelmét, és elegáns lehet minden helyzetben!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0