Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Velúr cipő tisztítása: ezek a legjobb módszerek!

A velúr cipő, a velúr kesztyű, a velúr kabát egy ruhatár legjellemzőbb kulcsdarabjai lehetnek. De mint minden izgalmas anyagú, meghatározó kiegészítő és ruhadarab, ezeknek is nagyobb szakértelmet igényel a tisztítása, karbantartása.  Megmutatjuk, hogyan lesz a leghatékonyabb a velúr cipő tisztítása!

Érdes bőrök kontra színbőrök

A velúr cipők bőre a nubukhoz hasonlóan az úgynevezett „érdes” típushoz tartozik. A többi, azaz az „átlag” fényes felületű bőrt színbőrnek nevezzük. A nubukra és a velúrra jellemző, hogy az anyag mintha enyhén szőrős lenne, puha tapintású, lényegesen melegebb érzetet és rusztikusabb külsőt kölcsönöz a belőle készített tárgyaknak. Az érdes bőröknél látható egy szálirány, ami egyfajta színjátékot is létrehoz a felületen. Ennek a szálasságnak, érdességnek köszönhető az is, hogy a tisztán tartásuk lényegesen komolyabb munka, mivel az érdes bőrök nem bírják a nedvességet. (A nubukbőrt a gyártók viaszréteggel kezelik, ezért ott nem jelent ez problémát.)

velúr cipő tisztítása

Mi a különbség a velúrbőr és a nubukbőr között?

Csak nagyon kevesen figyelnek ténylegesen a bőrtípusokra – ez érthető is, hiszen egy vásárlót nem a készítés folyamata, az anyagösszetétel kell, hogy érdekelje, hanem, hogy tetszik-e neki az adott lábbeli, kényelmes-e, vagy illik-e a kiválasztott szetthez – lásd „Barna cipőhöz kék farmert” című cikkünk.  Minden más a gyártó dolga.

De ez nem egészen így van a velúr és a nubuk esetében. Az érdes bőrök ugyanis sokkal kényesebbek, nehezebben lehet őket tisztán és szépen tartani. Sokban hasonlítanak egymásra, pédául mindkét bőrt csiszolják az elkészítés során, ám míg a velúr esetében a bőr hús felőli oldalán teszik, addig a nubuknál a felsőbőrt kezelik ezzel a technikával. A csiszolás hatására kap a bőr puha felületet, szinte textilszerűen, plüssösen puha lesz.

Velúr cipő tisztítása: kezdjük az alapoknál!

A velúr tisztítását külön meg kell tanulni – nem elegendő bekenni egy cipőkrémmel, mint egy „átlag” öltöny cipőt. A legfontosabb szabály, hogy a cipőápolást a cipő viselése előtt kell megkezdeni! A velúr esetében ugyanis minden a megelőzésen múlik. Ez a fajta bőr rendkívül kényes a nedvességre, annak hatására mind a textúra, mind a szín megváltozhat. Így a legelső, nulladik lépés az impregnálás! Mielőtt még egyáltalán felvenné a cipőt, külön, velúr cipőre gyártott impregnáló szerrel kell kezelni.

A velúr bőr tisztítása lépésről-lépésre

Ha megvette a cipőt, impregnálta, hordta, lehetőleg nem lépett bele nyakig érő pocsolyába, és az eső sem verte el, jöhet a következő lépés, hogy megőrizze cipője élettartamát, és tovább lehessen az egyik legfontosabb őszi-tavaszi kiegészítője! Először is, mielőtt nekifog, nézze meg, milyen szennyeződést kell eltávolítania.

velúr cipő tisztítása
 • Portalanítás
  A velúr cipőkhöz külön velúr-kefe, általában gumisörtés kefe dukál. Ezzel a kefével finoman átdörzsölve megtisztíthatja a cipőt a portól, és helyreállíthatja azt az állapotot, amit aztán „konzervál”.
 • A sár eltávolítása velúrszivaccsal
  Ahogy a port is külön erre készített céleszközzel kell eltávolítani, úgy a sarat is. A velúrszivacs segít úgy eltávolítani a makacsabb foltokat a cipőről, hogy közben nem sérti meg a kényes anyag textúráját, nem karcol bele csíkokat, nem hasít a vékony szálak közé.
 • Makacsabb sárfolt eltávolítása vizes ronggyal
  Ha a folt nem mozdul a velúrszivacsos dörzsölésre, nagyon alaposan kifacsart, puha, mikroszálas kendővel próbálja fellazítani a sárfoltot
 • Dörzsölje át finom nubuk kefével
 • Távolítsa el a zsíros foltokat spray-vel
  Mint azt már bizonyára látja, a velúr nem egy hálás anyag, sok szakértelmet igényel. Szerencsére Önnek nem is kell értenie hozzá: a legegyszerűbb cipőbolt is számos külön, velúrra szánt spray-t kínál, amit kimondottan ehhez a bőrtípushoz gyártottak. Ezek a sray-k és hab állagúvá váló permetek előhozzák a szálak mélyéről a szennyeződést, és közben nem hagynak maguk után nyomot.
 • Velúr renovátor spray használata
  A velúr cipő tisztítás után érzékenyebb, hiszen nedvesség érte – a színe, fomája, az anyag megóvása érdelében használjon renovátort.
 • Impregnálás
  Vissza a nulladik ponthoz! Az utolsó teendője nem más, mint a cipő száradása után az impregnáló-spray használata ismét.
 • Fertőtlenítés
  A fertőtlenítés elpusztítja a kórokozókat, és megelőzheti, illetve megszüntetheti a cipőből áradó esetleges kellemetlen szagokat. A fertőtlenítés menetéről itt írtunk korábban.

Mi az, amit tilos használni?

A velúrt könnyen tönkre is teheti.  A legnagyobb, piros NE! felirat alatt természetesen a nem velúrbőrhöz szánt tisztító-és ápolószerek vannak, mint a cipőfényező, vagy éppen a nem velúrhoz készült szivacs vagy kefe, ami felsérti az anyagát.

A második pont a tiltólistán (bár ezt talán mondani sem kellene) a mosógép. Ennyi erővel a kukába is dobhatja, tökéletesen tönkremegy tőle, nem csak a velúr, hanem igazából bármilyen típusú bőrcipő.  A kisbabák teljesen textil (és nem járásra kialakított) kiscipőin kívül igazából semmilyen lábbelinek nem tesz jót a mosógépes mosás.

A listán ezután következnek azok a megoldások, amik ugyan nem teszik tönkre a velúrt, de roncsolják, és igazából nem is túl hatékonyak. Ilyenek például a vizes tisztítások, áztatás és társai. Ezeket lehetőség szerint kerülje el, a velúr nem szereti a nedvességet, és hosszú távon elveszíti azokat a jellemzőket, amelyekért Ön beleszeretett és megvette!

velúr cipő tisztítása

Népszerű házi praktikák – amiket eszébe se jusson kipróbálni

 • Micella
  Hatékony a velúr cipő tisztítása micellás vízzel? Nem. Ahogy azt már írtuk, a velúr nem szereti a nedvességet. Nem csak a vizet, de a micellás vizet, a pí-vizet, a teát, kávét, kakaót sem. A nedvesség bármely formája csak ronthat rajta – bármit is állítsanak a cikkek, blogok. 
 • Fogkefe, radír és egyéb „háztartási csodaszerek”
  A fogkefével és a radírral ugyanaz a probléma, mint egy, nem kifejezetten velúrbőr tisztításához készített szivaccsal vagy tisztítókefével. Ha Ön tökéletesen ért az anyagösszetételhez és biztos benne, hogy pl. a fogkefe szálminősége, állása nem tesz kárt a cipőben, vagy ha az adott radír biztosan nem hagy nyomot, nyugodtan használja. De valószínűbb, hogy nem sikerül elsőre tökéletesen eltalálnia azokat az eszközöket, amik jót tesznek majd velúr cipőjének. Sokkal biztonságosabb és megbízhatóbb, ha mindent a saját funkciójának megfelelően használ, a velúr cipőt velúr cipőre való eszközökkel tisztítja!
 • Ecet, tej
  Ismét folyadékok, mégis számtalanszor látni ezt a két anyagot is a blogbejegyzések ajánlásai közt. Az ecet egy maró anyag, egyértelműen nem tesz jót a velúrbőrnek, vagy bármilyen más bőrnek. A tej… az pedig tej, ami meg fog romlani a cipőn, mindegy, milyen gondosan lett letörölve. Akar hetekig romlott-tej szagot árasztani?
 • Hintőpor
  A zsírfoltok leszedésére ajánlott házipraktikák sorából talán még ez az egyedüli, amit meg lehet(ne) próbálni – ám sajnos itt is alaposan mellé lehet fogni, hiszen sok hintőporban olyan adalékanyagok lehetnek, amelyek nem tesznek jót a bőrcipőnek.

A velúr cipő tisztításához a legfontosabb alapszabály, hogy csak a külön, ehhez készült tisztítószerekkel és állagmegóvókkal szabad kezelni, függetlenül attól, mit állít az internet, vagy az „évtizedes tapasztalatok”. Ha ezt betartja, sokáig élvezheti velúr cipője épségét, szépségét.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0