Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

8 tipp a bőr cipőn esett karcolás javítására

Egyetlen úriember ruhatárából sem hiányozhatnak azok az elsőosztályú bőrcipők, melyek különböző alkalmakra és időjárási viszonyokra is megfelelőek. De legalább olyan fontos a minőségi kiegészítő esetében az is, hogy ápolt, tiszta és ép legyen. A bőr cipő különleges odafigyelést igényel: a minőség nem jelenti automatiusan, hogy strapabíró is, sőt! Megmutatjuk, mire kell odafigyelni

Milyen trükkökkel javíthatjuk a bőr cipőn keletkezett karcolásokat?

A bőrcipőkön gyakran keletkeznek karcolások, kopások, ezek javarészt akkor is kikerülhetetlenek, ha nagyon gondosan, körültekintően bánik cipőivel. A karcolódást ugyanis számtalan külső körülmény okozhatja, elsősorban olyan alkalmakkor, amikor a környezetünk figyelmetlen. Táncpartnere is lehet ügyetlen egy zenés esten, esküvőn, vagy egy zsúfolt buszon sokszor elkerülhetetlen, hogy valaki a lábára tapos, és máris megvan a baj. Talán észre sem veszi, mert nem okoz Önnek fájdalmat azzal, hogy épp csak érintkeznek a lábbelik. Nem úgy a bőrcipő: elég egyetlen apró kis súrlódás ahhoz, hogy csúnya, feltűnő nyom maradjon rajta. Szerencsére, amilyen könnyen keletkezik az a karcolás, olyan gyorsan fel is számolható. Íme, 8 trükk, amivel elrejtheti és minimalizálhatja őket, illetve valamilyen formában javíthat is a cipő állapotán.

8 tipp a bőr cipőn esett karcolás javítására

1. Kenjen a karcolásra viaszt!

A mély karcolásokat ki lehet pótolni felmelegített viasz segítségével. Fontos, hogy ez ne legyen teljesen forró, épp csak addig melegítse, hogy puhává váljon. Óvatosan töltse ki vele a sérült részt, majd várja meg, amíg a viasz megkeménykedik. Ezt követően alaposan törölgesse át a problémás területet egy puha kendővel, majd kezelje le a felületet valamilyen jó minőségű bőrápoló krémmel.

Bőr cipő karcolás javítása viasszal

2. Használjon körömlakkot!

Ez a módszer akkor megfelelő, ha a sérülés, a karcolás úgy keletkezik, hogy a levált anyag még ott lifeg a lábbelin. Ezt a bőrdarabkát tulajdonképpen a lakk segítségével ragasztja majd vissza. Egy fogpiszkáló vagy gyufaszál segítségével vigyen fel nagyon kevés lakkot a sérült felület belső oldalára úgy, hogy a lakk töltse ki a sérülést, és ezt követően helyezze rá vissza a lógó darabot. Ezt erősen nyomja le egy törlőkendő, vagy szövetdarab segítségével, és tartsa így 3-4 percig, amíg a felszakadt bőr megfelelően visszaragad.

Természetesen mondanunk sem kell, hogy ehhez átlátszó, vagy a bőrcipő színével azonos lakkot kell választani, mert bár elvileg nem fog látszani a lakk, gyakorlatilag jobb biztosra menni.

3. Használjon pillanatragasztót!

Az előző ötlethez hasonlóan ez a módszer is akkor megfelelő, ha a sérülés, a karcolás úgy keletkezik, hogy a levált anyag még ott lifeg a lábbelin. Egy fogpiszkáló vagy gyufaszál segítségével vigyen fel egy nagyon (!) kevés ragasztót a sérült felületre, természetesen most is a belső részére, majd nyomja vissza egy törlőkendővel vagy szövetdarabbal. Vigyázzon, hogy ragasztó bőrre ne kerüljön – sem a cipő más részeire, sem a saját kezére. 3-4 percig fogja össze, ezután a sérült bőrdarab visszatapad.

4. Az apróbb karcolásokhoz használjon fogkrémet!

Egy jó minőségű fogkrém csodákra képes: nem csak a fogak épségben tartásában, vagy a szájhigiénia tökéletesítésében, hanem a cipők karcmentesítésében is segíthet. Nagyon óvatosan egy kis fogkrémet vigyen fel puha, tiszta ruhával a sérült bőr felületére, majd finoman törölje le a krém hagyta foltot.  Itt is jól jöhet, ha utána egy jó minőségű bőrápolóval le is kezeli a felületet.

5. Próbálja ki az olajokat

Apró karcolásokat eltűntethet a vazelin, vagy valamilyen ásványi olaj tartalmú, természetes szer, sőt, akár az olívaolaj is. Nem kell mást tennie, csak mértékletes mennyiségben, egy puha ruha segítségével elkenni ezen szerek valamelyikét az érintett területen. Óvatos, finom, körkörös mozdulatokkal kezelje a sérült felületet, ne dörzsölje a bőrt, és ne használjon olyan durva anyagot, ami még jobban felsértheti. A felesleges szert törölje le, mert ha túl sok kerül fel a felületre, akkor az olajos foltot hagyhat.  Ez nem csupán enyhíti a karcolás okozta sérülést, hanem egyben ellenállóbbá is teszi a cipőjét a külső hatásoktól. Azt is megakadályozza, hogy a „baleset során” keletkezett karcolások tovább hasadjanak.

6. Ecet és citromlé – néha a hagyományos megoldások a legjobbak

Ha a természetes szerek hatékonyságában hisz, arra is van megoldás: keverjen össze egy csészében 50% vizet és 50% fehér ecetet, majd ezt követően mártsa bele egy mikroszálas kendő sarkát egyvelegbe és törölje át a nedves kendővel a sérült felületet, majd egy száraz ruhával törölje le azt.

Szintén kipróbálhatja, hogy minimális mennyiségű citromlevet visz fel az érintett területre, s ezt követően pedig kenje be a kezelt felületet egy kis vazelinnel.

Mind az ecetes, mind a citromleves elegy maró hatású lehet, nem minden bőrfelületre ajánlott, ezért mindenféleképpen próbálja ki előtte a cipőnek egy kevésbé látványos felületén!

Bőr cipő karcolás javítása citreom segítségével

7. tipp Kenjen a karcolásra paraffint!

A mély karcolásokat ki lehet pótolni paraffin segítségével is. Miután óvatosan kitöltötte a sérült részt, várja meg, amíg a paraffin megköt. Ezt követően alaposan törölgesse át a problémás területet egy puha kendővel, majd a viaszos módszerhez hasonló módon kezelje le a felületet jó minőségű bőrápoló krémmel.

8. Tegye a bőrt ellenállóbbá cipőfényező szerrel!

Az olajok mellett javasoljuk még Önnek a különböző cipőfényező termékeket – a felületi karcokat ezek is csökkenthetik, illetve akár el is fedhetik teljesen. Vattapamaccsal vigye fel a cipő színének megfelelő szert a sérült felületre. A minőségről és megbízhatóságról érdeklődhet kollégáinknál is, hiszen mi nem csak az öltönyök területén vagyunk otthon, hanem minden kiegészítő, így a cipő is a mi szívügyünk.

Minden esetben, így most is igaz, hogy ha egy kicsit is bizonytalan, akkor a legjobb, ha szakértőhöz fordul – egy jó cipész sokszor csodákra képes, és akár nagyobb sérüléseket is láthatatlanná tud varázsolni.

Próbálja karbantartani a bőrcipőit, de úgy érzi a tudása hiányos, van még hova fejlődni? Valószínűleg Ön is tisztában van vele, hogy egy tiszta, ápolt, épp lábbeli sokat jelenthet mind a karrierje mind a magánélete terén az előrejutásban, sikerekben – javasoljuk, hogy olvassa el további cikkeinket is a témában:

Térjen be hozzánk, vásároljon nálunk kiváló minőségű öltönyöket és kiegészítőket, és bátran forduljon bármilyen kollégánkhoz bármilyen, öltözködésre vonatkozó kérdésével. Az elegancia elengedhetetlen feltétele, hogy az elegáns ruhadarabok elegáns formában jelenjenek meg!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0