Oldal kiválasztása

CAMEL ACTIVE bermudacsomag...

Bőrcipő betörése lépésről-lépésre

Egyetlen igazi gentleman ruhatárából sem hiányozhat egy elegáns bőrcipő. De vajon mi a teendő a vadonatúj lábbelivel, hogyan kell megfelelően betörni?

Bőrcipő betörése: milyen esetben van erre szükség?

Férfiak és nők egyaránt egyre többször szembesülnek azzal, hogy bár a kínálat partalan, de szinte lehetetlen küldetés megtalálni azt a cipőt, amelyik ideális választásnak bizonyul, és már a legelső viselésre tökéletesen kényelmes.  De vajon mi a titka annak, hogy ne legyen egy fájdalmakkal járó, nem várt hosszúságú folyamat az, amig a cipő és az ember lába teljesen összeszokik, összecsiszolódik? Olyan mintha tűt keresne a szénakazalban: az egyiknek túl kemény a talpa, a másiknak bevág a szára, a harmadiknak nyom az orra. De – akár a vad lovat – úgy az új cipőt is mindig be lehet törni (alakformálni).

Mikor van tehát a betörésre szükség? Szinte minden cipő esetében, és akkor, amikor Ön az új darabot beszerezte: néhány könnyen bevethető eszközzel megkönnyítheti lába és bőrcipője „összeszoktatását.”

Miért fontos, hogy jól be legyen törve a bőrcipő?

A kényelem mellett elsősorban a testi egészsége miatt. Ha nem megfelelő a lábbeli, az komoly kárt tehet az ízületekben, inakban, és különböző ortopédiai problémákat eredményezhet. De az élet fontos fordulópontjain az első osztályú, minőségi, kényelmes bőrcipő a karrier és a magánélet kapcsán is sokat nyom a latban: egy kényelmes lábbeli nagyban hozzásegít a jó kiálláshoz, egy fontos eseményen az aktív teljesitéshez. Ha kényelmetlen cipőben van, vagy ha új cipője nincs betörve és fizikai fájdalmat okoz viselése, akkor feszengeni fog, amivel nem éppen a kívánt magabiztosságot és profizmust sugallja.

De nagyon fontos az is, hogy ez a cipő mindig ápolt és tiszta legyen, illetve az is, hogy teljes ruházatához passzoljon. Korábban már írtunk arról, hogyan lehet fertőtleníteni, milyen öltönyhöz milyen cipőt válasszon, és arról is beszéltünk, illik-e a barna cipőhöz a kék farmer.

Bőrcipő betörése

Hogyan törjük be a bőrcipőt? Mire kell figyelni?

A bőrcipő betörésének több módja is lehet. A hagyományos megoldás a sámfa, a modern eszköz a spray, és vannak még jól beváltnak címkézett, főként női magazinok által reklámozott házi praktikák is, amelyeket legjobb, ha elkerül – ezekről cikkünk második részében olvashat.

A kezdeti időszakban érdemes bevetni még a sebtapasz helyett a különböző gyógytapaszokat, zseléket, zselés betéteket, melyek azokon a helyeken kell a lábhoz illeszteni, ahol a cipő nyom, szúr, vagy valamilyen formában kényelmetlen. Ezek nagy eséllyel kiegyenlítik a lábfeje és a cipő belső tere közti nyomást az átmeneti időszakban, kivédik a hólyagokat, horzsolásokat és sebeket, amit addig szerezhet, amig a cipő fel nem veszi a lábfeje formáját.

Mindkét bevált módszer mellett érdemes először a cipőt a négy fal között is bejáratnia: otthon használni néhány napon át pár órát, és nem rögtön terepre vinni. Ha már az első alkalommal egy esküvőn, állásinterjún, vagy egy egész hetes konferenciaúton viseli, akkor könnyen tönkre teheti az élményt, vagy az üzleti esemény sikerét.

A cipőtágító spray használata

Ezeket, a boltokban kapható permeteket a problémás felületre kell fújni, mielőtt felveszi a lábbelit. A szer hatására a bőr megpuhul, és a viselés során a cipő felveszi a lábfeje formáját. Fontos, hogy körültekintően kell megválasztania a spray-t, konzultáljon a szakeladóval, hogy mindenképpen biztonságos márkát válasszon. A rosszabb minőségű termék foltot hagyhat a cipőn.

Bőrcipő betörése

Sámfa használata

Lába szempontjából ez a legkíméletesebb megoldás: helyezze bele a sámfát, és tárolja így pár napig a cipőt. Kombinálhatja a spray használatával is.

Kérje szakember segítését!

A házilagos módszernek is megvannak a maga hátrányai: ha a kelleténél gyorsabban töri be a cipőt, akkor sérülhet a bőr, szakadhat a varrás. Ezért érdemes egy szakemberhez elvinnie, akivel ideális méretre alakíttathatja a cipőt. A cipészek, cipőkészítők ismerik a szakma csínját-bínját, pontosan tudják, hogy működik a bőr, meddig terhelhető, és jól tudják, hogy az adott cipőnek mire van szüksége. Megfelelő eszközeik segítségével valóságos csodákra képesek.

Mi az, amit el kell kerülni a bőrcipő betörése során?

A türelmetlenség, és a bizonytalan forrásból származó házi praktikák. Nagyon fontos a fokozatosság, az hogy lépésről-lépésre szoktassa hozzá a cipőt a lábához. Hagyjon megfelelő időt, és szánjon megfelelő energiát arra, hogy a cipőt betörje, és ne alkalmazza azokat a házi praktikákat, amiket a neten talál.

Mellőzendő eljárások:

 • A cipőbe tegyen vízzel teli zacskót, és ezt tegye a fagyasztóba
  Ne! A fagy jelentősen csökkenti a cipő élettartamát és ellenállóképességét.
 • Vastag zoknit vegyen a lábára, vegye fel a cipőt, és forró hajszáritóval fújja
  Ez maximum műbőr cipők esetében működik, de még ott sem igazán ajánljuk.
 • Kenjen rá ecetet, vagy alkoholt, vagy a kettőt elegyítve, és így formálja a cipőt”
  Semmiféleképpen ne kezelje a bőrcipőt semmilyen maró hatású anyaggal!
 • Tegyen bele újságpapírt, és a külsejét borítsa be krumpliszeletekkel egy éjszakára”
  Ne tegye. Egyszerűen csak ne.
 • Mártsa vízbe, törölgesse le, majd vegye fel, és várja meg, amíg megszárad a lábon
  Ez a legkevésbé ártalmas módszer a cipőre nézve, de hatékonysága kétséges – a lábának pedig egészen biztosan nem tesz jót. A hideg nedvesség a gombás fertőzések és a felfázás melegágya lehet.
 • Dörzsölgesse egy felmelegített kanál hátuljával”
  A túlzott hideg mellett a túl meleg módszerek sem tesznek jót a bőrnek.
 • Forró gőz felett tartsa tíz percig, majd viselje, amig ki nem hűl”
  Lásd fentebb…
Bőrcipő betörése

Hogyan lesz tartós, kényelmes a bőrcipő?

Egyes felmérések alapján elmondható, hogy az emberek kétharmada, amikor cipőt választ, hajlamos arra, hogy szűkebb cipőt vegyen annál, mint amire a lábának szüksége lenne. De a méret mellett más szempontok is számítanak, és befolyásolják a kényelmet: a cipő keskenysége és magassága, hossza és formája is sokat nyom a latban.

Ahhoz, hogy a cipő ne csak elegáns, hanem kényelmes és tartós legyen, a vásárlás kapcsán érdemes az alábbi szempontokat szem előtt tartania:

 • Vásároljon este
  Estére a láb elterebélyesedik, szétterül, így akár fél számmal is nagyobb lehet. Ahhoz, hogy a nap 24 órájában kényelmes legyen a viselet, ezért érdemes a “legnagyobb állapothoz” igazítani.
 • Ismerje a pontos méretét
  Fontos, hogy pontosan tudja, milyen a mérete. Azt is tartsa szem előtt, hogy ez a kor előrehaladtával változik, ne rutinból vásároljon cipőt, hanem amikor csak lehet, próbálja is fel. Az is előfordulhat, hogy a két lába között akár egy méretnyi különbség is van: ilyenkor „speciális” vásárlásra lesz szüksége.
 • Nem minden méret egyforma!
  Az egyes márkák méretezése enyhén eltérhet, ráadásul a forma és a fazon is befolyásolják a méretet.
 • Szánjon időt a próbára!
  Ne kapkodja el a vásárlást. Vegye fel és le legalább kétszer, sétáljon benne az üzletben is. Attól, hogy ülve jó, járás közben kényelmetlen lehet! Minél rugalmasabb és hajlékonyabb egy anyag, annál kényelmesebb: ebben az esetben egy jól betört, megfelelően karbantartott és gondosan használt bőrcipő tartós, kényelmes viselet lehet.

Bizonytalan, kérdése van cipőválasztással, cipőhasználattal és cipője karbantartásával kapcsolatban? Keressen fel minket bátran: az MrSale kollégái minden fortélyát ismerik az elegáns férfi viseletnek és szívesen adnak tanácsot a már megvásárolt termékek helyes használata, karbantartása kapcsán is.

Néhány további olvasnivaló a témában:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0