Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Bőrcipő tágítása: praktikák és tanácsok

Mit tehet, ha a kiválasztott és felpróbált cipő utólag, hosszabb hordás esetén kényelmetlen, nyom, szorít? Cikkünkben végigvesszük a leghasznosabb praktikákat a bőrcipő tágítására, hogy ne végezze a kukában az új lábbeli.

Biztosan Önnel is előfordult már, hogy megtetszett egy cipő a boltban, jól is mutatott, pont volt a méretében, színben passzolt ahhoz a ruhához, amihez kiválasztotta. Minden ideális volt, járkált benne egy keveset, felvette mind a kettőt, kényelmesnek tűnt. Majd pár nap múlva, amikor ismét felvette, és elment benne egy eseményre, kiderült, hogy egy óránál tovább viselve kibírhatatlan szenvedést okoz! Mi ilyenkor a teendő? Kevesen tudják, de a megoldás nem a szekrény mélyére való ingerült bevágás: a bőrcipőt lehet tágítani.

Mik a legjobb módszerek a bőrcipő tágítására?

A bőr egy rendkívül alkalmazkodó, természetes anyag – ahogy egy sok éven át hordott bőrcipő is hozzáidomul a lábhoz, úgy kisebb praktikákkal lehetséges alakítani a cipő méretén.

Bőrcipő tágítása alkohollal

Nagyon fontos, hogy az alkoholos módszer esetében tökéletesen tisztában kell lennie a cipő összetételével, ugyanis vannak olyan bőrfestékek, amik oldódnak alkoholban, így aztán a cipő veszíthet a színéből. Nem csak a bőr, de a textil cipőket is tágíthatja a módszerrel: izopropil alkohollal átitatott zoknit húzzon a lábára, majd a felhúzott cipőt kívülről is fújja be az anyaggal, és várjon addig, ameddig megszárad kívül és belül egyaránt.

Az alkoholos módszer hátulütője, hogy nem lehet „ismétlődően” túl sokszor alkalmazni, hiszen a cipő veszíthet tartásából is a tágítás során. Ha kívánt hatást nem tudja elérni pár alkalom után sem, akkor inkább ajándékozza el a cipőt.

Cipőtágító spray használata

Ez a módszer jóval biztonságosabb, mint az alkohollal átitatott zoknis tágítás, de még ebben az esetben is végezzen egy nem látható helyen bőrpróbát. A bőrcipőket készítés közben sok vegyszerrel kezelik, így aztán lehetséges, hogy egy direkt bőrcipők tágítására szánt készítmény hatására is veszít a színéből.

A módszer nagyjából hasonló, mint az előbbiekben: a kívánt területen, vagy a cipő egészén alkalmazza a spray-t, majd húzza a lábára. A spray fel fogja puhítani az anyagot, így az hozzáidomul az „új méretéhez”. Cipőtágító spray a legtöbb szakboltban és drogériákban is kapható. Érdemes ilyen esetekben a cipő márkájának megfelelő, de leginkább azonos márkájú spray-t használni. Ha még nem használt ilyen vegyszert, mindenképp kérje ki az eladó véleményét, segítségét!

Cipőtágító sámfa

A legősibb módszer, amit minden bizonnyal még nagyanyáink is ismertek. A cipőtágító sámfát lehet „magában” is használni, de érdemes kombinálni valamilyen puhító anyaggal, legyen az akár alkohol, akár cipőtágító spray. A sámfa segít, hogy a kényelmetlen átalakítás ne az Ön lábát nyomja.

A cipőkészítők és a divat szerelmesei mindenképpen ajánlják a sámfa használatát, akkor is, ha nem cél a cipő tágítása, hanem a cipő élettartamát kívánja növelni. A sámfa ugyanis eredetileg a cipő deformálódását, ráncolódását, gyűrődését hivatott kisimítani. Egy elegánsabb, drágább cipő esetében bizony érdemes sámfát is vásárolni a cipőhöz, hiszen ezzel a módszerrel, sámfán tárolva akár évtizedekkel tovább maradhat eredeti állapotában. (És ha már a cipő gondozásánál tartunk, érdemes időnként fertőtlenítő spray-t is bevetni a kellemetlen szagok elkerülésére.)

A módszerek, amiktől ne várjon semmit

Nem minden arany, ami az interneten van: néhány „life hack“ népszerű ugyan, de biztosan nem fog javítani a helyzeten.

Bőrcipő tágítása fagyasztóban

Bár sok helyen megtalálni a fagyasztós trükköt, ez valójában nem alkalmas bőrcipők tágítására – inkább csak a textilcipők igazíthatók ezzel a módszerrel. A leírás szerint egy zacskóban vizet helyez a cipőbe, majd azt a fagyasztóba téve jéggé fagyasztja a cipőt és a vizes zacskót is.  Mivel a víz térfogata megnő a fagyás hatására, így a cipőt is tágítani fogja. Legalábbis elméletileg.

A fagyasztós trükk jól mutat egy-egy praktikákkal tele oldal felhozatalában, de nem ajánlott az anyagot fagyással, fagyasztással kínozni, mert így jelentősen csökken az élettartama, ellenállósága.

Bőrcipő tágitása

Cipő nyújtása, tágítása otthon, házimunka közben

Ne szenvedjen benne nyilvános helyen – szenvedjen benne otthon! Ez lehetne a mottója annak, aki ezt a módszert népszerűsíti.

Igazából ez valóban működik egy kicsit, hiszen ahogy azt már írtuk, a cipő anyaga rugalmas, alakítható. De a cipőt „kijárással” nem lehet a megfelelő mértékben tágítani. Szinte biztos, hogy a procedúra hosszúra nyúlik, kevés sikerrel, ellenben fájdalmas, sem az otthon töltött pihenésnek, sem a házimunkának sem fog jót tenni. A lába sebes lesz, így aztán kedve sem lesz többet felvenni a kényelmetlen cipőt…

Milyen módszerekkel lehet a műbőr cipőt tágítani?

Műbőr, vagy műbőr külsővel ellátott cipők esetében több eszköz is a kezében van – de ezek egyike sem lesz olyan „látványos”, mint a bőrcipők tágítása. A műbőr ugyanis nem olyan alkalmazkodó, puha anyag, mint a valódi bőr.

Ha tágításra van szükség, a kulcsszó a hő! A műbőr ugyanis, mint minden műanyag, hő hatására válik „alakíthatóvá”. A legismertebb bevált módszer, ha vastag zoknit, esetleg zoknikat húz a lábára, majd hajszárítóval veszi kezelésbe a cipőt.

Hogyan tágítsa ki a sportcipőt?

A sportcipők esetében szokták ajánlani az úgynevezett krumplis trükköt. Ez azért híresült el, mert a sportcipőknek gyakran nem a párnázott oldala, sarka szokott kényelmetlenné válni a viselő számára, hanem az orra, ahol a legnagyobb súrlódást fejti ki a láb és a cipő találkozása. A módszer szerint egy krumplit meghámozva faragjon a cipő orrának megfelelő méretűre és formájúra, majd hagyja ott éjszakára.

Bőrcipő tágitása

Mi a cipőtágítás módszere vászoncipő esetén?  

A vászoncipők esetén a legnagyobb probléma akkor áll elő, ha az anyag, a minta vagy a festés miatt a cipő túl kényes a fenti módszerek bármelyikéhez. Ebben az esetben jöhet a régi jó „újságpapír” módszer. A cipőt a lehető legtöbb újságpapírral kell kibélelni, majd naponta újratömni egészen a viselésig.

Hogyan kerülje el, hogy cipőtágításra kerüljön sor?

Ez viszonylag egyszerű, és mégsem az: megfelelő méretű cipő kell. De ha például az Ön lába nem 40-es, de nem is 41-es, hanem éppen 40,5-es méretű, akkor igazán nagy bajban van. Biztosan megszokta, hogy mióta a lába a jelenlegi méretű, folyamatosan nyomják a cipők – vagy éppen mindegyik lötyög egy kicsit. Manapság azonban, főleg a szakboltokban és az online vásárlói térben azonban lehetőség nyílik rá, hogy feles cipőket is tudjon vásárolni, érdemes utánajárni – hihetetlen érzés lesz, ha életében először megfelelő cipő van a lábán!

Reméljük, hogy cikkünk segített abban, hogy az újonnan vásárolt bőrcipő ne végezze a kukában, vagy a szekrényben akkor se, ha kiderül, mégsem kényelmes. Ne adja fel, a bőrcipő tágítása lehetséges!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0