Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Hogyan működik a száraztisztítás? Mely ruhák igénylik?

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor az ember egyik kedvenc ruhadarabja egy rosszul sikerült mosás után használhatatlanná válik. A száraztisztítás nagy előnye, hogy kíméletes a szövetekkel és megőrzi a ruhadarabok minőségét. Ezért gyakran alkalmazzák olyan finom, érzékeny anyagokon, mint például selyem, gyapjú vagy műszál. Azonban egy nagyon összetett folyamatról van szó, amely során minden lépésnek komoly szerepe van abban, hogy az eredmény valóban kifogástalan legyen. Lássuk, mi mindent érdemes tudni erről a módszerről!

Mit jelent a száraztisztítás fogalma?

A száraztisztítás egy speciális tisztítási folyamat. Ezt olyan ruhadarabok esetében alkalmazzák, amelyeknél az anyag valami miatt nem engedi meg a vízzel való mosást vagy a hagyományos nedves tisztítást. Az eljárás során a ruhadarabokat egy speciális vegyi anyagokból készült oldattal kezelik, amely eltávolítja a foltokat és a szennyeződéseket anélkül, hogy károsítaná a szövetet.

  1. A száraztisztítás során a ruhadarabokat előzetesen kezelik a foltok eltávolítása érdekében.
  2. Ezt követően egy speciális tisztítógépbe helyezik a ruhákat, amelyben egy vegyi anyagokkal kevert oldatot permeteznek a ruhákra. Ez feloldja a szennyeződéseket és a foltokat.
  3. Végül következik a centrifugázás annak érdekében, hogy az oldat és a szennyeződések maradéktalanul eltűnjenek a ruhákból.
  4. A szárításra szárítóberendezésben vagy szellőző helyen kerül sor,
  5. végül vasalássá válik teljessé a folyamat.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy nem minden ruhadarab alkalmas száraztisztításra. Mindig olvassa el a címkét vagy konzultáljon egy szakemberrel, mielőtt ezt a tisztítási módot választaná!

A mosási címkékkel kapcsolatban korábbi cikkünkben tájékozódhat részletesebben:

Milyen oldószerekkel dolgoznak a száraztisztítás során?

Az eljárás során általában olyan speciális oldószereket használnak, amelyeket kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. A sima mosószer vagy öblítő nem alkalmas erre. Ezek az oldószerek olyan vegyi anyagok, amelyek képesek hatékonyan eltávolítani a foltokat és a szennyeződéseket a ruhadarabokból anélkül, hogy károsítanák vagy elszíneznék a szöveteket.

A leggyakrabban használt oldószerek közé tartozik a perkloroetilén (PERC), amely hatékonyan távolítja el a zsíros foltokat és szennyeződéseket, bár a kevésbé környezetbarát anyagok táborát erősíti. Ennek jóval zöldebb alternatívája az üvegházhatású gázokat nem kibocsátó szén-dioxid (CO2) oldószer. Ezt a száraztisztítás során folyékony formában használják, és szintén nagyon hatékonyan tisztít. Remek megoldás még a hidrokarbon, amelyet gyakran a PERC helyettesítésére használnak. Ez is hatékonyan távolítja el a foltokat és szennyeződéseket, miközben kíméli a szöveteket és nem károsítja a környezetet. Az oldószer választás nagymértékben függ a ruhadarab típusától, valamint a foltok jellegétől is.

Nagy előnye az eljárásnak, hogy nem kell várni a ruhadarabok száradására, nem kell vasalással vagy összehajtogatással foglalkozni. Egyszerűen leadhatja a ruhákat a száraztisztítóba, majd készen kapja vissza őket. Így nem kell izgulnia, ha egy kényes darabot szeretne tisztává varázsolni!

száraztisztító
Forrás: Canva

Milyen esetben érdemes száraztisztítást választania?

Általában olyan ruhadarabokat érdemes tisztítóba adni, amelyek nem moshatók vízzel, vagy amelyek különleges anyagokból készültek. Ezek ugyanis könnyen károsodhatnak a hagyományos mosási módszerek során. Ilyenek például a gyapjú vagy selyem ruhadarabok, amik rendkívül érzékenyek a vízre és könnyen elveszíthetik formájukat, esetleg megsérülhetnek a hagyományos mosási eljárások során. Száraztisztítással biztosítani lehet, hogy ezek a ruhadarabok megőrizzék eredeti állapotukat.

Ide sorolandók azok a ruhák is, amelyeket nem szabad öblíteni, mint például a bőrruházat vagy a dekoratív elemekkel díszített ruhák. A száraztisztítás ebben az esetben megfelelő alternatíva lehet, mivel nem igényel öblítést.

Jó megoldás lehet akkor is, ha a ruhadarabon olyan foltok vannak, amelyek nehezen távolíthatók el vízzel. Ilyenek például zsíros vagy olajos foltok.

Természetesen minden ruhadarab és folt más, így a száraztisztítás nem feltétlenül mindig a legmegfelelőbb megoldás. Ha bizonytalan, akkor érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Milyen ruhák igénylik a száraztisztítást?

Ahogy fentebb már említettük, ide sorolandók a gyapjú és selyem ruhák, hiszen ezek az anyagok nagyon érzékenyek, a vízzel érintkezve könnyen elveszíthetik formájukat vagy megsérülhetnek. A bőrt szintén károsítja a víz. Emellett ha a ruhadarab díszített, például gyöngyökkel, flitterekkel vagy más dekoratív elemekkel van ellátva, akkor szintén a száraztisztítás ajánlott.

Ebbe a kategóriába sorolhatók továbbá az érzékeny ruhák. Ha a ruhadarab színe könnyen fakulhat vagy elszíneződhet, akkor a száraztisztítás a biztonságos választás lehet. Sok esetben az öltönyöknél is jó megoldás lehet ez a módszer, ezzel kapcsolatban ide kattintva tájékozódhat bővebben:

Mi a különbség a szárazmosás és a száraztisztítás között?

A szárazmosás és a száraztisztítás két különböző tisztítási folyamat, amelyek különböző célokra és anyagokra alkalmasak. Az előbbi esetében egy olyan módszerről beszélünk, amelyben a ruhadarabokat egy speciális száraz folyadékban áztatják, majd centrifugálják, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket. Ezt általában alkalmas olyan darabok esetén, amelyeket nem lehet vízzel mosni, hatékonyan távolítja el a foltokat és a szagokat, valamint frissíti a ruhadarabokat. A szárazmosás után a ruhadarabokat általában vasalják vagy gőzölik, hogy visszaállítsák az eredeti formájukat és simaságukat.

A száraztisztítás esetén viszont a ruhadarabokat speciális oldószerekkel tisztítják, amelyek nem víz alapúak. Ez főként olyan daraboknál alkalmazható, amelyek különleges anyagokból készültek és könnyen károsodhatnak a hagyományos mosási módszerek során. Ennek során a ruhadarabokat egy speciális gépben vagy szakember által kezelik, amelyben a ruhákhoz megfelelő oldószert használnak.

Fontos megjegyezni, hogy mind a szárazmosás, mind a száraztisztítás speciális berendezéseket és anyagokat igényel, ezért általában a ruhatisztítóban végzik.

A száraztiszítás nagyon praktikus eljárás, amely sok ruhadarab esetében segít megőrizni azok minőségét. Így megfelelő odafigyelés mellett hosszú éveken át pontosan ugyanúgy fog kinézni a kedvenc nadrágja, felsője vagy ruhája, mint amikor azt megvásárolta.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0