Oldal kiválasztása

CAMEL ACTIVE bermudacsomag...

Útmutató a mosási jelek értelmezéséhez

Tudta, hogy vannak, akik egész életükben rosszul használják a mosógépüket? Pedig egy normálisan beállított mosógéppel nem csak jobb minőségű, de takarékosabb is lesz a mosás. Miért fontosak a mosási jelek? Mit lehet belőlük megtudni? Milyen mosási jelek lényegesek az öltönyök esetében? Minden kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban!

Miért fontosak a mosási jelek?

Ha már Önnel is megtörtént mindenki rémálma, hogy összezsugorodott vagy megváltoztatta a színét egy ruhadarabja, akkor már biztosan tudja: a mosási jelek megfelelő ismerete és követése nagyon fontos része a ruhák karbantartásának. Vannak olyan, például az előbbiekhez hasonló mosási bakik, amik egyértelműek lehetnek. Például ahhoz, hogy a merinói gyapjúkabátból ne csináljon a mosógép jó pár számmal kisebbet, nem érdemes magas hőfokon mosni. Azonban vannak olyan, kevésbé ismert szabályok is, amelyeket a gyártó ajánl azon egyszerű okból, hogy ő ismeri és tudja megfelelően feltüntetni a ruhán az anyag megfelelő tisztítási folyamatát. A ruhák címkéi mindig tartalmazzák a megfelelő utasításokat, épp csak meg kell tanulni értelmezni őket. Ha jól bánik velük, a ruhák is meghálálják, és kitartóbban ragaszkodnak majd az eredeti formájukhoz, színükhöz, minőségükhöz.

Hogyan értelmezzük a mosási jeleket?

mosási jelek magyarázata
Forrás: Canva

Egy tudatos vásárló ruhatárában egyre gyakrabban fordulnak elő olyan fenntartható anyagok, amelyeknek épp az a feladatuk, hogy hosszasan megőrizzék a minőségüket. Ehhez azonban tudni kell, hogy a tisztítás során milyen anyagoknak, hőfoknak, eszköznek lehet kitenni őket. Az egész egyáltalán nem bonyolult, ha megérti a mosási jeleket, amiket egyébként éppen azért találtak ki, hogy univerzális jelzésként szolgáljanak a felhasználók számára. 

Melyek a legfontosabb mosási jelek?

A mosási jelek alapvetően 5 nagy témakörre oszthatók, ezt az öt kis ábrát, illetve ezek módosított vagy kiegészített jeleit láthatja a ruhák címkéire varrva. Melyek ezek?

1.Mosható az anyag?

A jelzése ennek egy apró víztartály. Ezt többnyire úgy ismerheti, mint egy kis hullámzó vizű poharat, ami vagy át van húzva vagy egy kéz van belehelyezve, esetleg egy hőfok-jelzés van számként megjelenítve rajta. A kézi mosás és a „tilos mosni” ábrák mellett érdemes nagyon komolyan venni a hőfokra vonatkozó utasítást.

2. Fehéríthető az anyag?

Az apró háromszög-jelzés arra a kérdésre ad választ, hogy az adott ruhanemű elbírja-e a fertőtlenítést. Több alfaja is létezik, amelyek azonban már nem olyan egyértelműek, mint a mosásra vonatkozó utasítások.

mosási szimbólumok
Forrás: Canva
 • Ha a háromszög üres, akkor a ruhadarab fehéríthető.
 • Ha a háromszög át van húzva, akkor az nem csak azt jelenti, hogy az anyagon nem alkalmazható fehérítő, de azt is, hogy folteltávolítóval se közelítsen hozzá!
 • Ha azonban átlós vonalakkal van áthúzgálva, sávosan-átlósan keresztezve a háromszöget, akkor azt jelenti az ábra, hogy klóron kívül minden mással fehéríthető, kezelhető az anyag.

3. Vasalható?

Értelemszerűen egy kis vasaló jelzi, hogy az adott anyag gond nélkül vasalható-e és ha igen, hány fokon.  A vasalási fokozatok jelzésével is komoly problémáink lehetnek, ha nem olvasott legalább egyszer életünkben róluk. Ha át van húzva, egyértelmű, hogy mi a teendő, de mi van a kis pontocskákkal?

 • Ha egy pont van benne, az anyag 110 fokig vasalható (a kényesebb anyagok, műanyaggal kevert textilek szoktak ebbe a kategóriába tartozni).
 • Ha kettő pöttyöcske van a vasalóba rajzolva, akkor 150 fokon lehet vasalni a ruhaneműt (ilyen a selyem például).
 • Ha három pont kerül a vasalóba, akkor nyugodtan vasalható az anyag a legnagyobb hőfokon is, ez általában 200 fokot szokott jelenteni (Pl. a gyerekruhák, pamutpólók és általában a vászonból készült ruhadarabok tartoznak ide).

4. Szárítható a ruha?

A címkén a ruhák szárítására utaló jel a kis négyzet. Ezt is érdemes nagyon komolyan venni, ugyanis, ha nem megfelelő módon szárítja a kedvenc ruhadarabját, akkor könnyen előfordulhat, hogy idő előtt el kell búcsúznia tőle. A jelzés tekintetében itt a kiindulási alap a négyzet, de lássuk a módosított jeleket közelebbről!

 • Négyzet egy darab körrel a közepén: azt jelenti, hogy a ruhadarab szárítható szárítógépben.
 • Áthúzott négyzet, körrel a közepén: talán nem is kell részletezni, de ez azt jelenti, hogy a ruha nem szárítható szárítógépben.
 • Négyzet, kör, egy ponttal: ha ezt látja, akkor a ruha alacsony hőmérsékleten szárítható.
 • Négyzet, kör, két ponttal: ha ez van a textil címkéjébe varrva, akkor a ruha normál hőmérsékleten szárítható.
 • Négyzet, három vonalkával: ez a piktogram a szárítás módját jelöli, mégpedig azt, hogy a ruhát függőlegesen kell szárítani ahhoz, hogy sokáig megőrizzé az alakját.
 • Négyzet vízszintes vonallal: ez a jelzés szintén a szárítás módját jelzi, vagyis azt, hogy az adott ruhát a gyártó vízszintesen, fektetve ajánlja szárítani. Olyan holmikon fordul elő, mint egy nehéz, gyapjúpulóver, ami elveszíti alakját, ha lefelé húzódik.
 • Négyzet, két vonallal a bal felső sarokban: ez a szárítás körülményét jelző szimbólum valójában az árnyékot jelenti: ha nem akarja, hogy a ruha kifakuljon, ne tegye napra szárítás közben, mert kifakulhat!

5. Az a bizonyos „vegytisztítós kör”.

Arra a kérdésre ad választ, hogy lehet-e a ruhát szárazon tisztítani. Ennek a kör alakú kis jelnek akkor lesz jelentősége, ha a ruhát tisztítóba adja. Ha a kör:

 • üres, akkor a ruha tisztítható vegyszeres tisztítással
 • át van húzva, akkor nem
 • „P” vagy „F” betű5 tartalmazza, akkor száraz, karbonátos vagy benzines oldattal lehet tisztítani
 • „W” betűvel van jelölve, akkor a tisztítóban a nedves tisztítás is megengedett

Mik azok a mosási jelek, amiket az ingekkel, öltönyökkel kapcsolatban ismernünk kell?

színes ruhák mosása
Forrás: Canva

Az a helyzet, hogy az öltözékek, főképp a kényesebb darabok, az öltönyök, nyakkendők, ünneplők, ingek esetében a gyártók általában a tisztíttatásra esküsznek. Pont azért, mert az ember otthon nincs feltétlen felszerelkezve mindennel ahhoz, hogy egy több összetevős anyag minden tisztítási és szárítási igényének megfeleljen. De akár otthoni tisztításra adja a fejét (például egy ing esetében), akár tisztítóba viszi, érdemes ismerni az anyag tulajdonságait ahhoz, hogy a kedvenc ruhadarabot vagy ritkán viselt ünnepi szettet sokáig viselhesse.

Otthoni mosás – hogyan?

Alapszabály, hogy mosás előtt (főleg a kényes ruháknál) mindenképpen nézze meg a címkét. Ha nem találja a szokott helyen, a nyaki részen, akkor az ing, öltöny oldalvarrásánál, természetesen a ruha belső oldalán találja majd meg azokat. Elég valószínű, hogy „szigorú” jelzéseket talál majd, de ezeket valóban érdemes követni, hiszen nem véletlen írták a ruhákba. Ugyan a ruha nem fog egyből kettészakadni, ha nem megfelelően kezelik, csak jelentősen csökken az élettartama, tehát nem mindegy, hogy bánik vele.

Sokak számára értelmezhetetlen vagy érthetetlen mosási és szárítási, vasalási jelek sokaságában igyekeztünk rendet teremteni. Most már tudni fogja, hogy mit és hogyan kezeljen!

További cikkek a témában:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0