Oldal kiválasztása

Katt ide: Prémiumkategóriás ingekhez juthat 8.990 Ft-ért!

Hogyan csinálja jól? Ruha fertőtlenítés a koronavírus idején

Mostanában szinte mindenhonnan a koronavírus-járványról és annak egészségügyi, illetve gazdasági hatásáról lehet hallani. Egy ilyen pandémia olyan kérdések sorozatát veti fel, melyek fel sem merülnének egy átlagos hétköznapon. Ez a cikk abban próbál segíteni Önnek, hogy miként kell eljárnia, ha úgy véli a ruhája érintkezett fertőzött személlyel vagy bármilyen más felülettel.

Miért fontos a ruha fertőtlenítés? Itt is megél a koronavírus?

A vírus terjedésének megakadályozásának, illetve annak lelassításának a lehető legjobb módja, a szociális távolságtartás és a megfelelő fertőtlenítés. A ruha fertőtlenítés elengedhetetlen, hiszen az közvetlen kapcsolatba kerülhet olyan felületekkel, amelyeken a vírus hosszabb ideig életképes.

A vírus egy parazita, önálló életre képtelen organizmus, melynek szüksége van valamilyen élő sejtre, hogy szaporodni tudjon. Vírusonként változó, hogy mennyi ideig tud életben maradni gazdatest nélkül. Például a HIV vírus a szabad levegőn csupán néhány másodpercig életképes, azonban az újtípusú koronavírussal más a helyzet. A WHO még mindig kutatja, hogy milyen felületeken képes éledben maradni a vírus, azonban kezd az a kép kirajzolódni, hogy a keményebb felületeken életképesebb, mint a puhákon, így a ruha nem a legmegfelelőbb táptalaj a számára. De ez nem jelenti azt, hogy teljesen veszélytelen lenne.

Elengedhetetlen a ruha fertőtlenítés, na de milyen gyakran?

Ruha fertőtlenítés

A ruha fertőtlenítés minden olyan alkalommal célszerű, amikor fertőzött felülettel érintkezhetett ezzel is elejét véve az esetleges terjedés kialakulásának. Ez azt jelenti, hogy a „kinti” ruhákat hazaérkezés után vegye le, és gondoskodjon a tisztaságáról, de a kizárólag otthon viselt ruhadarabokat nem kell naponta fertőtleníteni. 

Ha a ruha fertőtlenítés azonnal nem megoldható, akkor érdemes a szennyest szorosan lezárt műanyagzsákokban tárolni a következő mosásig.

Az olyan ruhadarabokat, amelyeket csak otthon használ, vagy amelyek nem kerülnek kapcsolatba közvetlenül a vírussal, érdemes heti egyszer fertőtleníteni, ezzel minimalizálni tudja annak az esélyét, hogy más ruhadarabokra és egyéb felületekre is átterjedjen a vírus.

Mikor kell fertőtleníteni a ruhákat? Csak ha vásárolni vagy munkába megyünk és, másokkal érintkezünk? Mi a helyzet azzal, amikor kimegy valaki a saját kertjébe?

A kijárási korlátozás értelmében minden személyes kapcsolatot a lehető legminimálisabbra kell redukálni, azonban a mindennapi szükségletek kielégítése a jelen helyzetben sem kerülhető el. A nap végén vagy folyamán Önnek csupán azokat a ruhadarabokat kell fertőtleníteni, amelyeket olyan helyeket viselt, ahol potenciálisan megfertőződhetett, ilyen például a tömegközlekedés illetve a munkahely. Ha vásárlás közben a ruhája érintkezett más felületekkel, akkor célszerű a ruha fertőtlenítés – egyébként nem szükséges.

Ha Ön csak a saját kertjébe ment ki, akkor sincs veszély. Fontos, hogy itt is a józan ész szabálya szerint járjon el és kerülje a felesleges víz- illetve mosószer használatát, ezzel is kímélve környezetünket. Ha úgy ítéli meg, hogy a napja során jár olyan helyeken, ahol kapcsolatba kerülhetett fertőzött személlyel vagy felülettel, akkor habozás nélkül, azonnal fertőtlenítse a ruháját, ellenkező esetben azonban ez felesleges.

Mindenre vonatkozik a ruha fertőtlenítés? A kabát alatti pólóra, a zoknira, a fehérneműkre is ?

Mit kell fertőtleníteni?

Nem célszerű minden olyan ruhát fertőtleníteni, amelyet aznap hordott. A cikk elején már említettük, hogy a vírus inkább a keményebb felületeken él meg tovább, mint például a fémen. Ha mindenképpen a ruháját szeretné fertőtleníteni, akkor ajánlatos, ha csak azokkal jár el így, melyek ténylegesen fizikai érintkezésben voltak fertőzött személlyel vagy potenciálisan fertőzött felülettel. Így tehát a kabát alatti póló, a zokni és a fehérnemű fertőtlenítése nem elsődleges prioritás.

A kabát fertőtlenítése okozhat némi fejtörést, hiszen nem mindenkinek van annyi kabátja, hogy minden nap újat lehessen viselni. Azonban a fertőtlenítés alternatívája lehet az is, hogy ha a kabátot kiakasztja az udvarra vagy az erkélyre néhány órára, a napsütés (no meg az idő) ugyanis megöli a vírusokat. Ezek hiányában az is elegendő, ha az előszobában hagyja a kabátot, és nem nyúl hozzá senki – ilyenkor viszont gondoskodjon a megfelelő szellőztetésről.

AJÁNDÉKBAN KAP EGY 100% PAMUT, FEHÉR PÓLÓT VAGY EGY ELEGÁNS NYAKKENDŐT!

Minden új feliratkozónk ajándékba kap egy 100% pamut pólót vagy egy elegáns nyakkendőt, melyet boltunkban személyesen vehet át, akár vásárol, akár nem!

Regisztrált vásárlóink az éppen aktuális ajánlatainkon túl, sok hasznos információhoz, extra kedvezményekhez juthatnak.

Nem elegendő csak kimosni a ruhákat?

A frissen mosott ruhák illata azt az illúziót keltheti, hogy azok vírusmentesek, de sajnos most nem elég a jól megszokott mosási programok használata. A legbiztonságosabb megoldás az lenne, ha mindent 90°C-on lehetne mosni, azonban nem minden ruhanemű viseli el ezt a magas hőfokot. Ebből adódóan mindig az adott ruha anyagához mérten kell kiválasztani a legmagasabb hőfokot. Az olyan ruhák viselését, amelyek mosása különleges odafigyelést, alacsony hőfokot igényel, lehetőség szerint most kerüljük.

Általánosságban elmondható, hogy az újtípusú koronavírus meglehetősen érzékeny a környezetére, így a 60°C-on való mosás elegendő ahhoz, hogy a vírus elveszítse a megbetegítő képességét. Továbbá ebben az időszakban célszerűbb jobb minőségű mosószereket használni, illetve kevésbé kényes ruhadarabok esetében a mosószer mellett egy-két deci háztartási, 20%-os, ecetet is tölthet mosógépe adagolónyílásába.

Mi a helyzet a vasalással? A közel 100 fokot is túlélheti a vírus?

A vírus környezetére való érzékenysége miatt igen valószínűtlen, hogy a 60°C-os mosást követően életben maradjon. Azonban ha biztosra akar menni abban, hogy minden kórokozót eltávolítson, akkor tanácsos a mosás után ki is vasalni az adott ruhát. 

Itt is szükséges nyomatékosítani azt, hogy nézze meg a címkét és tényleg csak olyan ruhát vasaljon, amelyet lehet! Megfontolandó a gőzölés is, és ha a vízbe csepegtet valamilyen illóolajat, akkor ruhája nem csak kórokozómentes, hanem még jó illatú is lesz.

Hogyan fertőtlenítsük a kiegészítőket?

Itt is az a legfontosabb szabály, hogy csakis azokat a kiegészítőket fertőtlenítsük, amelyek anyaga nem kényes, és bírja a nem megszokott tisztítási módokat. Célszerű ebben az esetben is az, ha a finomabb anyagú kiegészítők hordását egy időre mellőzi, és azokat csak a vírus elvonulása után viseli újra.

A kiegészítők fertőtlenítése nem tér el az egyéb ruházat fertőtlenítésétől. Itt is a magasabb hőfok, a hosszabb mosási idő, a márkásabb mosószer illetve esetenként az ecet lehet a célravezető. De a legjobb megoldás, ha ebben az időszakban semmilyen kiegészítőt nem visel, hiszen ezzel minimalizálni tudja azoknak a felületeknek a számát, amelyeken a vírus megtapadhat.

Mi van akkor, ha koronavírusos valaki, akivel együtt élünk? Hogyan kell fertőtleníteni az ő ruháit?

Ebben az esetben a legfontosabb, hogy a lehető legkevesebbet érintkezzünk a fertőzött ruháival. Célszerű a beteg szennyes ruháit külön, légmentesen lezárt műanyag zacskóban tárolni, és azokat külön adagban mosni. A mosási hőfok és idő tekintetében a fentebb említett ajánlásokat célszerű követni, a 60%-os mosás itt is elegendő. Mivel a beteg valószínűleg úgyis ágyban, de legalábbis otthon van egész nap, megoldható, hogy olyan ruhákat viseljen, amiknek nem árt a 60-90%-os mosás.

A vírus lefolyása az esetek többségében enyhe, és ha Ön olyasvalakivel él együtt, akiről bizonyítottan tudja, hogy fertőzött, akkor meglehetősen nagy a valószínűsége annak, hogy az egész háztartás már megfertőződött. Ebben az esetben is magasabb hőfokkal és hosszabb mosási idővel dolgozzon, hiszen még nem nagyon ismert, hogy a vírus mennyire képes a felülfertőzésre.

Gyakran Ismételt kérdések

Megél-e a koronavírus a ruhákon?

Meg, de jelentősen rövidebb ideig, mint más felületen.

Hogyan kell fertőtleníteni a ruhákat? 

Magasabb hőfokon, minimum 60°C-on mosson, hosszabb mosási idővel és garantáltan jó minőségű mosószerrel a fertőtlenítés érdekében. Kevésbé kényes ruhákhoz ecetet is önthet.

Hogyan kell fertőtleníteni egy koronavírusos beteg ruháit?

A még tünetmentesek ruháitól elkülönítve kell tárolni és mosni, de nem igényel komolyabb fertőtlenítést mint a többiek ruhái.


Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0