0 Termék
Oldal kiválasztása

5 db-os póló csomag 8.950 helyett 5.950 Ft

Mire jó a 60 fokos mosás? Elegendő-e ez a fertőtlenítés a vírus ellen? Mit lehet 60 fokon mosni?

Kicsit szkeptikus Ön is, amikor arról hall, hogy jelen helyzetben a 60 fokos mosás elég védőpajzs lehet a koronavírus ellen? Lehet-e koronavírusmentesíteni 60 fokos mosással, vagy az olyan, mint halottnak a csók? És ha mégis ér valamit, akkor vajon melyik anyag az, ami nem megy össze? 

Ha Ön is olvasta korábbi cikkünket az arcmaszkokkal kapcsolatban, talán Ön is feltette magában a kérdést: hogyha a szövetmaszkokat érdemes legalább 60 fokon mosni, akkor vajon a többi ruhával mi a helyzet? Hogyan tudja minimalizálni, hogy a kórokozók minél kisebb eséllyel kerüljenek be kinti ruhájáról otthonába? Van egyáltalán arra lehetőség, hogy koronavírus-mentesítse a különböző textileket? 

Igyekeztünk utánajárni, mit tud tenni akkor, ha kénytelen elhagyni az otthonát, pontosabban, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a kint használt ruhákkal körültekintően akar bánni? A maszkot, a gumikesztyűt nyilván kidobja, ha az egyszer használatos, de a ruhatárával már persze más a helyzet. Vajon garancia-e a 60 fokos mosás a fertőtlenítésre? Cikkünkből kiderül!

Hogyan terjed és hol él meg a koronavírus?

Első lépésben érdemes azzal is tisztában lenni, hogy mi fából faragták ezt a járványt, azaz, hogy miként terjed és hol marad meg a koronavírus. 

A Covid-19 nevű vírus cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. A fertőzött váladék nem csupán élő szöveteken keresztül terjed, közvetve vagy közvetlenül is átkerülhet másik emberre, sőt akár állatról vagy használati tárgyról emberre, és fordítva. Alapvetően a levegőben 3 óráig, a rézfelületen 4 óráig, a kartonpapíron egyes kutatások szerint 24 óráig, de más kutatások szerint a papír felületen akár 4 napig is megél, a műanyagon és rozsdamentes acélon 2-3 napig tud aktív maradni. A legtöbb esetben 24 óráig ül meg élettelen dolgokon, de extrém esetekben egyes tárgyak akár 17 napig is vírushordozók maradhatnak.

60 fokos mosás

Meddig marad meg a vírus a textileken?

Különböző laboratóriumi kutatások szerint a vírus a kemény tárgyakat, felületeket kedveli, a puha anyag nem biztosít megfelelő körülményeket a „túlélésre.” Hogy ez pontosan mit is jelent? A jó hír az, hogy ha ruháról van szó, Önnek nem néhány napban kell gondolkodnia, hanem néhány órában csupán. 

Ez minden olyan esetben igaz, ha a ruhája természetes anyagból van. Azonban oda kell figyelnie arra, hogy anyagtól függetlenül a ruhákról könnyedén átkerülhetnek más felületekre. Ezért ha hazaér, rögtön vetkőzzön le, ne üljön le, ne dőljön neki a falnak, figyeljen arra, hogy ruhája ne érjen hozzá semmihez. A külső ruházatot rögtön, kirázás nélkül helyezze el a mosógépben, semmi esetre se vegyítse a többi szennyessel, vagy hagyja szabadon. Ha a mosás valamiért nem lehetséges, akkor dupla, hermeneuitikusan zárható szemeteszsákba rakja félre a szennyesét.

Mire elég a 60 fokos mosás és mennyire fertőtlenít? Elpusztul 60 fokon a koronavírus?

Ha biztosra akar menni, amikor csak teheti, mosson 60 fokon. A vírus nem bírja a magas hőfokot, így szinte teljesen biztos lehet benne, hogy elpusztul. 

Érdemes úgy összeválogatni a kinti ruházatot, hogy strapabíró anyagokat viseljen, amik bírják a magas hőfokot. Emellett használjon elsőosztályú, jó minőségű mosószert ebben a járványos időszakban. 

A vasalás másodlagos fertőtlenítőként újabb biztosíték a kórokozó elpusztítására. Fontos továbbá, hogy a ruhák teljesen szárazak legyenek, amikor felveszi őket, mert a kórokozók a nedves felületen könnyebben szaporodnak el. 

60 fokos mosás a vírus idején, mit kell ilyen hőfokon mosni?

Mit kell és lehet 60 fokon mosni a vírus idején?

Amikor Ön azon gondolkodik tehát, hogy mely ruhákat mossa ki és melyeket ne 60 fokon, akkor a legegyszerűbb dolga akkor lesz, ha már előre gondolkodott, mielőtt kiment az utcára: leellenőrizte a ruhadarabot, amelyben nyakába vette a várost. Elsődleges szempont legyen most, melyik ruhánknál mi a megadott maximális hőfok, és eszerint válogassa össze azt a szettet, amiben kimegy. 

A moshatóság mellett fontos az összetevők kérdése is. Egyes kórokozók az acélon is napokig életben maradnak, így körültekintést igényelnek, bizonyos cipzáras és gombos ruhadarabok is. A ruhák mellett az ágyneműket és a törölközőket is nyugodtan kimoshatja 60 fokon járvány idején.

60 fokos mosás, mely ruhadarabokat lehet kimosni ilyen magas hőfokon?

Hogy mit dobhat be 60 fokos mosásra gond nélkül? Jellemzően a fehérneműk, zoknik, törölközők, konyharuhák, ágyneműk, pamutruhák, melegítők bírják a strapát, ezeket nyugodtan moshatja, persze továbbra is aranyszabály, hogy ellenőrizze a címkét.

Mit ne mossunk ki 60 fokon?

A kötött ruhák, a függönyök, sötétítők, a műszálakat tartalmazó ruhák ebbe a kategóriába tartoznak. A selyem ruhaneműket soha ne mossa mosógépben, kézzel könnyen át lehet mosni őket. A poliészter tovább megtarthatja a cseppeket, mint a lélegző, természetes anyagok, ezért a sportruhák esetében indokolt lenne a magas hőfok, viszont maga a textil nem bírja – ebből következik tehát, hogy lehetőleg kerülje a kinti ruházat összeválogatásakor a poliésztert tartalmazó ruhadarabokat.

Ebben a krízishelyzetben érdemes összeállítani legalább két váltás ruhát, amely mellett biztosítani lehet a 60 fokos mosást. Ha kevés, 100 % pamut ruha van a gardróbjában, valamint megbízható helyről szeretné beszerezni a ruhadarabjait, akkor keresse fel az MrSale-t! Otthona biztonságából is rendelhet, és ha mégse jó a méret, díjmentesen visszacseréltetheti. Kollégáink további részletes információkkal szolgálnak a vírus által érintett öltözködést illeti, tudunk ajánlani olyan anyagokat, melyek biztonságosak és magas hőfokon moshatóak. 

Korrekt arákkal és korrekt áruval várjuk önt ebben az átmeneti időszakban is!

Gyakran Ismételt Kérdések

Meddig marad meg a koronavírus a textileken? 

A WHO még vizsgálja, de a jelenlegi eredmények szerint a textileken csak pár óráig marad meg a vírus. Fontos azonban tudni, hogy sokat számítanak az anyagának összetevői is. Ha például részben poliésztert is tartalmaznak, akkor a vírus napokig gondot okozhat.

Segít-e a 60 fokos mosás, megöli-e a vírust? 

A koronavírus rosszul bírja a 60+ fokot, ezért minél magasabb hőfokon érdemes mindent kimosni, amit csak lehet. A kutatások szerint, az eddigi eredmények tükrében megállapítható, hogy a 60 fokos mosás esetében gyakorlatilag teljesen kizárható a fertőzés veszélye a továbbiakban.

Mit lehet 60 fokon mosni? 

Jellemzően a fehérneműk, zoknik, törölközők, konyharuhák, ágyneműk, pamutruhák, melegítők bírják a magas hőfokot, ezeket nyugodtan moshatja, persze továbbra is aranyszabály, hogy ellenőrizze a címkét.

Ezek is érdekelhetik még…