Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Hogyan lehet a minőségi fehér ingeket kimosni?

Előfordult már Önnel, hogy kedvenc fehér ingje rövid időn belül megfakult, vagy besárgult? Esetleg többször is tapasztalt már hasonlót? A jó hírünk az, hogy ez bizony nem egy elkerülhetetlen dolog. Tartson velünk a következő bejegyzésünkben és eláruljuk a fehér ingek mosásának titkát.

Miben más a fehér ingek mosása?

A fehér ingek igazán fontos alapdarabnak számítanak a férfiak gardróbjában. Nem véletlen, hiszen egészen sok dress code feltételeként tekinthetünk rá, ráadásul színének köszönhetően szinte bármi mással kombinálva előnyös külsőt kölcsönöz. Legyen szó slim fit, regular fit, vagy akár body fit szabásról, a fehér inggel egyszerűen nem lehet melléfogni. Egészen addig, amíg az anyag vakítóan fehér, és nem éktelenkedik rajta semmilyen folt.

Mivel ez a szín köztudottan igen érzékeny, ezért nem egyszerű feladat vigyázni rá, azonban nem is lehetetlen. Megfogalmaztunk néhány egyszerű tippet, amivel kényes, minőségi fehér ingjének nívós megjelenését hosszú időkre megőrizheti. Így a külseje maximálisan tükrözni fogja személyiségét, igényes természetét, és nem kell többé minden hónapban újabb és újabb drága ingekre költenie.

fehér ing mosása

Kezdjük az elején: mit érdemes tudni a fehér ingek mosásáról általánosságban?

A fehér szín az egyik legkényesebb, ha ruházatról van szó. Könnyen felveszik más ruhák színeit, még akkor is, ha az már egy régebb darab. Mielőtt bármilyen fehér ruhájának elindítana egy mosást, gondolja végig a következőket:

Van- e színes ruha a mosásban?

Sokan azt gondolják, a fehér ruhákat nyugodtan lehet vegyíteni egy mosáson belül más, világos színű ruhadarabokkal. Elvégre a világos öltözékek nem igazán eresztik a színüket. Nos, lehet az első mosásnál nem tűnik fel, de a sokadik vegyes színű mosás után a fehér ing már korántsem lesz olyan, mint volt. A színe fakóbbá, szürkéssé, vagy éppen bármilyen halvány színűvé válhat. Egy minőségi ing esetében nem túl előnyös ha így viseli.

Tiszta mosógép, tiszta ruhák

Az évek során a sok mosás következtében a mosógép dobjában felhalmozódhat szennyeződés. Ez talán nem szembetűnő változás, ám hosszútávon a lerakódás okozta színelváltozás már egyértelműen megmutatkozhat a fehér ingeken, szürkés elváltozást okozva.

Érdemes kéthetente, de legalább havonta dobtisztító mosást indítani, ami a ruhákból kioldódó szennyeződésektől megtisztítja a mosógép belsejét. Ehhez használhat speciális mosógéptisztító adalékanyagokat, de a háztartásban található étkezési ecet, vagy szódabikarbóna is megfelel a célnak. Ilyenkor a dobba ne tegyen semmilyen ruhaneműt és a lehető legmagasabb hőfokra állítsa a mosógépet.

Az erősen szennyezett ruhákat mindig külön mossa!

Nem csak a ruhák színe, azok szennyezettsége is meghatározhatja, mivel szabad őket együtt mosni. Egy olajos, zsíros fehér ruhát semmiképpen ne mosson össze más, gyengén szennyezett fehér ingekkel, ugyanis előfordulhat, hogy visszafordíthatatlan károkat okozhat. Különösen hideg vizes mosás esetén.

fehér ing mosása

A gyakori rövid, vagy hideg vizes öblítő mosás nem jó ötlet

Sajnos nem ritka, hogy a fehér ingek elég hamar besárgulnak, amennyiben gyakran hideg vizes, rövid ideig tartó, vagy öblítő mosással kezelik őket. Az alacsony vízhőmérséklet nem képes feloldani a szennyeződéseket, így azok lassan tartósan megfogják a ruha anyagát.

A fehér ing mosása lépésről-lépesre

Most, hogy már tudja, mire figyeljen általánosságban, nézzük, miként kell pontosan eljárni, ha egy minőségi fehér ing tisztításáról van szó.

1. Készítse elő az inget a mosásra

Ez a lépés az egyik legjelentősebb, ha ragyogóan fehér ing a cél. Ilyenkor érdemes a nagyobb, és erősebb foltokat előkezelni különféle folteltávolító készítményekkel, akár elő is áztathatja azt. Ebben az esetben mindenképp olvassa el a folttisztító leírását, ugyanis bizonyos készítmények roncsolhatják az ing anyagát. Ezt pedig érdemes elkerülni, ha nem csak fehér, de anyagában is kiváló inget szeretne!

Következő lépésként gombolja ki az inget, így elkerülhető, hogy az a mosógép dobjában összecsomósodjon. Ezzel a lépéssel lehetővé teszi, hogy az ing összes része megtisztulhasson, ráadásul a vasalást is megkönnyíti.

Ha mindezekkel végzett, alaposan ellenőrizze le, nehogy bármilyen más színes anyag bekerüljön a mosásba.

2. Pakolja be a mosógépbe, majd válassza ki a megfelelő hőfokot

A víz hőmérsékletének megválasztása elsőre becsapósnak tűnik, ugyanis sokan a folyadék hőmérsékletét a levegő hőmérsékletével teszik azonossá, és azt gondolják, hogy a 30 fokos mosás melegnek számít – pedig víz esetében ez kifejezetten hideg.

A minőségi fehér ingek ideális mosási hőfoka 60 fok, ennél a hőmérsékletnél a legjobb a folttisztítás. Az ennél magasabb hőfok ugyan tökéletes elpusztítja a különféle gombákat, baktériumokat, azonban időnként akár a ruha anyagát is roncsolhatja. Nem ritka ilyenkor, hogy a ruha anyaga összeugrik, ezáltal jó pár számmal kisebb lesz. A gyakori nagyon magas hőfokon történő mosás megrövidítheti az ing élettartamát is. A fehér ingeket minden használat után mossuk ki, így a foltoknak kisebb esélyt hagyunk.

Tudjon meg többet a mosási jelekről, olvassa el erről szóló írásunkat is: Útmutató a mosási jelek értelmezéséhez

3. Válassza ki a programot és a mosószert, majd indítsa el a mosást!

A mai modern mosógépek többségén már található egy speciális program, ami kifejezetten a fehér ruhák mosásához lett kialakítva. Ennél a programnál megvannak az automatikusan beállított értékek, így leveszi a beállítások terhét az Ön válláról.

Választhat folyékony, és por alapú mosószerek közül. Alapvetően mindkettő jó választás, de ügyeljen arra, hogy a mosószer fehér ruhákhoz legyen ajánlott. A színes ruhák mosására alkalmas mosószerek gyakran maguk is színesek, amik nyomot hagyhatnak a ruhákon.

A por alapú mosószerekből ne adagoljon túl sokat, ugyanis a fel nem oldódott por megülhet a gallér hajlataiban, ráadásul a gyakori súrlódás által kárt tehet a ruha anyagában.

Miután kiválasztotta a tökéletes mosószert, és a megfelelő mennyiséget, ideje, hogy a centrifuga fordulatszámáról döntsön. A túl magas fordulatszám (mint az 1200-1400 fordulat/perc) nem ideális, ugyanis akár túl gyűröttre, és szárazra forgathatja az inget, amit sokkal nehezebb teregetni és vasalni. A túl alacsony fordulatszám (6-800 fordulat/perc) tocsogósan hagyja a ruhát, amit a benne maradt víz száradás során megnyújt, de egy rosszul szellőző szobában akár be is büdösödhet.

Az ideális centrifugálás az 1000 fordulat/perc, ezzel ugyanis még kellőképpen nedves marad az ing, így teregetni és később vasalni is könnyebb lesz.

fehér ing mosása

4. Minél előbb vegye ki az inget a gépből a mosás lejárta után!

Nem szerencsés hosszú ideig állni hagyni a gépben a ruhát, mert ez kivasalhatatlan gyűrődéseket okozhat benne. Arról nem is beszélve, hogy az anyag bepállhat, aminek szagát akár több mosás után is nehéz kiirtani. Tudjuk, hogy Ön is elfoglalt, de inkább időzítse úgy a mosást, hogy a program lejárta után biztosan legyen lehetősége kiteregetni.

5. Szárítsa meg az inget!

De nem mindegy, hogy hogyan teszi ezt! A pamut ingeket akár szárítógépben is megszáríthatja, azonban a vasalást így sem kerülheti el. A túl magas műszál tartalmú ingeket szárítógépbe nem szabad tenni!

Amennyiben nem rendelkezik szárítógéppel a legjobb a lekerekített, kissé szélesebb, a váll vonalát utánzó vállfán szárítani az inget. A keskeny, túl széles, vagy túl kicsi vállfa kitüremkedéseket okozhat, amelyeket az anyag megnyúlása miatt kivasalni sem lehet – ez pedig nem túl előnyös, ha elegáns megjelenésre törekszik. A nyakrészen található gombok közül egyet mindenképp gomboljon be, így az ing gombsora és gallérja is megfelelő formában szárad.

+1. Vasalja ki az inget!

A profi külsőhöz elengedhetetlen, hogy az inget vasalva viselje. A legjobb eredményt akkor érheti el, ha még enyhén nedvesen, alacsonyabb hőfokon vasalja az inget. Kerülje a túl magas hőfokot, ez ugyanis megégetheti az anyagot! Kényesebb, magas műszál tartalmú ingeket alacsony hőfokon, pamut anyag fedésével vasalja, így elkerülheti az anyag összeugrását. Ha azonban semmiképpen sem szeretne a vasalással bajlódni, még mindig választhatja a vasalásmentes ingeket, amelyek 100%-ban pamut összetételűek. Különleges képességüket a gyártás során kapják, amikor is a pamutszálakat üreges szerkezetként építik fel, így azok a vízzel történő érintkezés során eredetei formájuk visszanyerésére törekednek.

Hogyan bánjon minőségi ruhadarabjaival? Korábbi cikkeinkben írtunk már a gomb felvarrásáról és az öltöny tisztításáról is.

Ha a szövetkabátok tisztítása is érdekli olvassa el erről szóló cikkünket:

Gyakran Ismételt Kérdések

Miért kell kiemelten figyelni a fehér ingek mosására?

A fehér ruhák könnyen foltosodnak, elszíneződnek, besárgulhatnak. Tippjeink segítségével megőrizheti a ragyogó fehérséget, így ritkábban kell új inget vennie!

Milyen gyakran lehet mosni egy fehér inget?

Egy minőségi fehér ing megfelelő mosási technikával akár több évig viselhető lesz, ráadásul megőrizheti az újhoz hasonló állapotát. Minden viselés után öblítse, vagy mossa ki alaposan a leírtak szerint.

Milyen hibákat nem szabad elkövetni?

Kerülje a színes ruhákkal történő összemosást, még a halvány színek esetében is! Tisztítsa rendszeresen a mosógépet, és válassza meg tudatosan a mosószert. A centrifuga fordulatszámánál sem a túl magas, sem a túl alacsony nem ideális. Rövid időn belül teregessen vállfára.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0